GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 30. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
30/04/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Pogođen most u Ostružnici

U noći između srede i četvrtka NATO avijacija bombardovala Beograd, Podgoricu, Surdulicu, Novi Sad, Požarevac, Rumu i Smederevo

Gađani mostovi i civili

BEOGRAD- Prva serija snažnih detonacija odjeknula je u četvrtak, oko 00.45 sati na području Beograda, da bi, oko 03 časa, ponovo odjeknulo više uzastopnih detonacija. Sa više projektila zločinačka NATO avijacija gađala je mostove u Ostružnici i Krnjaču.

Pred zoru, u 04.35 časova, odjeknula je još jedna detonacija na periferiji Zemuna.

 

Stradali civili u Podgorici

PODGORICA - Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u napadu NATO aviona u sredu između 13.00 i 14.00 časova na okolinu Podgorice, u području varošice Tuzi. Poginula je Paška Junčaj (61) koju je geler bombe pogodio u glavu, dok je, zajedno sa sinom, odlazila u obližnje sklonište. U bombardovanju istog područja ranjeni su Vladan Kojičić (20), Vasko Kukuličić (21) i Milica Kukuličić (52)

PODGORICA -Bombardovanje ciljeva u okolini Podgorice, u četvrtak nešto pre jedan čas po ponoći, bilo je najžešće od početka agresije NATO. NATO alijansa je gađala Podgoricu i područja Sutomora i Danilovgrada. Na području Sutomora meta je bila brdo Crno rt, a na području Danilovgrada brdo Radovča. U noćašnjem bombardovanju, međutim, najviše je gađan aerodrom Golubovci - sa više od deset projektila.
U četvrtak, nekoliko minuta posle deset časova, u Podgorici su se ponovo čule jake detonacije, uz zvuke aviona.

NOVI PAZAR - NATO avijacija gađala je u sredu, oko 23.00 časa, sa četiri projektila, u razmaku od deset minuta, severno predgrađe Novog Pazara. Prema prvim informacijama u napadu NATO agresora oštećeno je više stambenih i privrednih objekata.

RUMA - U četvrtak , u 0.45 časova, odjeknulo je nekoliko snažnih detonacija u okolini Rume. NATO zločinci dejstovali su na području prema Sremskoj Mitrovici, Jarku i Malim Radincima. Oštećeno je i 200 stambenih objekata u neposrednoj blizini centra Rume. Tom prilikom povređeno je pet građana Rume.

NOVI SAD - NATO je u četvrtak oko 1.00 čas, ponovo gađao Rafineriju nafte u Novom Sadu iz koje se vide plamen i oblak dima.

POŽEGA - Na meti NATO agresora su u četvrtak bili civilni objekti u selu Zdravčići kod Požege. U 01.10 časova, neprijateljska avijacija gađala je skladište "Jugopetrola" u tom selu.

POŽAREVAC - Agresorska avijacija je u četvrtak u 01.27 časova, prvi put od početka NATO agresije na našu zemlju, gađala Požarevac. Jedan projektil je pogodio zgradu kod železničke stanice, u blizini centra grada, u trenutku ulaska u stanicu voza iz Beograda.

SMEDEREVO - U četvrtak, nešto posle 03.00 časa, u Smederevu su odjeknule dve snažne detonacije.Neprijateljski avioni gađali su skladište "Jugopetrola" koje im je na meti bilo već tri puta.

INĐIJA - Avioni NATO alijanse, , obrušili su se u četvrtak po četvrti put na već oštećeni most na Dunavu kod Beške, koji je u poslednjem naletu agresorske avijacije oštećen u dužini od 30 metara.

Foto: V. Marković

SURDULICA- U četvrtak u 13,35 časova NATO avijacija je ponovo gađala ciljeve prema selu Topli Do u podnožju Vlasine.
Agresorska NATO avijacija je u noći između srede i četvrtka porušila most u Grdeličkoj klisuri koji se nalazi na međunarodnom auto-putu Niš-Skoplje. U istom zlikovačkom napadu oštećen je i železnički most u Grdeličkoj klisuri koji je bio već ranije meta NATO.

PRIZREN - Najmanje četiri lica su poginula, a osam ranjeno u bombardovanju Prizrena, kad su u sredu oko 23 sata dva projektila pala u Podrinsku ulicu u romskom naselju.

Poginuli su dvogodišnji Maksum i dvoipogodišnja Kasandra Zuljfuri, Bećir (14) i Đulja Zuljfuri (24).

Ranjeni su Eljvane Krasnići, Sefedin Krasnići, Emrija Krasnići, Fatmir Bitići, Imer Paćak, Altina Zuljfuri, Biljkiza Taškran i Vlazmin Pačaki.Foto: V Marković

Identifikovano devet žrtava bestijalnog NATO bombardovanja

SURDULICA - Predsednik opštine Surdulica Miroslav Stojiljković je izjavio u četvrtak da je identifikovano devet žrtava NATO bombardovanja civilnih ciljeva u Surdulici.

To su: Milić Vladimir, Milić Vesna, Milić Aleksandar, Milić Miljana, Milić Stamenka, zatim Stevanović Dragan, Rasić Stojanka, Đorđević Staniša i Milovanović Miomir.

Napominjući da je reč o prvim identifikovanim žrtvama, Stojiljković je rekao da će uskoro biti identifikovani i ostali ubijeni u napadu NATO agresora koji je 27. aprila ispalio 15 projektila na centar Surdulice.

U tom bezumnom napadu je, prema prvim podacima, poginulo najmanje 20 osoba, među kojima i šestoro dece.Jugoslavija tužila NATO

HAG - Jugoslavija je Međunarodnom sudu pravde u Hagu u četvrtak podnela tužbu protiv zemalja članica NATO za kršenje međunarodnog prava i neovlašćenu upotrebu sile koja traje od 24. marta. Uz tužbu su zatražene i privremene mere.

Međunarodni sud pravde najpre će razmatrati zahtev za privremenim merama, bez upuštanja u suštinu tužbe. Odluku o podnošenju tužbe donela je Savezna vlada, a podneo je Rodoljub Etinski, glavni pravni savetnik Ministarstva inostranih poslova SRJ.Černomirdin i Šreder u Bonu

Specijalni izaslanik ruskog predsednika doputovao u Nemačku

Černomirdin ima konkretan predlog za SRJ

MOSKVA - Specijalni predstavnik ruskog predsednika Borisa Jeljcina za Jugoslaviju, Viktor Černomirdin doputovao je u četvrtak u Nemačku sa konkretnim predlogom za okončanje rata u SRJ i rešenje krize na Kosovu, javila je agencija Inter-faks.

Interfaks navodi reči Černomirdina da ima "konkretan predlog za rešenje Balkanske krize, sa kojim se saglasio predsednik Rusije Jeljcin", ali nije govorio o detaljima.

 

Černomirdin možda u Londonu i Parizu

Viktor Černomirdin mogao bi uskoro da poseti London i Pariz, javlja Interfaks, pozivajući se na diplomatske izvore. Nakon poseta Bonu, Rimu i Beogradu Interfaks navodi da bi trebalo da se vrati u Moskvu i da odatle otputuje za London i Pariz.

Černomirdin se prethodno sastao i više od sat i po razgovarao sa u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenin nacija Kofi Ananom i tim povodom je izrazio uverenje da uloga UN u svetu "i dalje ima ogroman značaj".

Očekuje se da će posle boravka u Nemačkoj, ruski izaslanik za SRJ otputovati u Rim, na sastanak sa italijanskom premijerom Masimom d Alemom, a potom u Beograd, gde bi trebao da ima odvojene sastanke sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem i Ibrahimom Rugovom.Predstavnički dom "vezao ruke" Klintonu

NJUJORK - Predstavnički dom američkog Kongresa, sa 249 glasova "za" i 180 "protiv", u četvrtak je izglasao rezoluciju kojom se Bil Klinton obavezuje da za eventualno upućivanje kopnenih trupa na Kosmet i Balkan mora prethodno da zatraži odobrenje Kongresa.

U Kongresu, inače, još traje rasprava o Kosmetu. Kongresmeni će, kako se najavljuje, glasati o dvema rezolucijama koje se odnose upravo na pomenuti "Akt o ratu" i zahtev da SAD ili proglase rat protiv SRJ, ili povuku snage iz regiona i susednih zemalja.U noći između srede i četvrtka ponovo napadnuto "Jugopetrolovo" skladište kod Požege

Cele noći - rešetali rezervoare

UŽICE - Veliki rezervoari u koje je moglo da stane i po više hiljada tona naftnih derivata, pretvoreni su u olupine. Čelični limovi, debeli po 10 i više milimetara, izgužvani su i pocepani kao parčad hartije ili kartona i razbacani stotinama metara okolo. U centru skladišta veliki čelični rezervoar potpuno je izbačen, otkinut iz betonskog temelja, zgužvan i odbačen barem stotinu metara dalje. Cevovodi između rezervoara pokidani su, porazbijani veliki ventili...

Upravna zgrada ostala bez krova, bez zidova, veliko parče lima od rezervoara teško nekoliko tona, silinom detonacije doletelo je na krov jednog od magacina i potpuno ga razbilo. U krugu skladišta veliki krateri od udara raketa, u njima pomešani voda i gorivo.

Tako je pet sati posle drugog napada u poslednja 24 sata, izgledalo "Jugopetrolovo" skladište u selu Zdravčići, na samo kilometar i po od centra Požege. Juče ujutro, u 1,15 sati, avioni NATO sa više projektila ponovo su napali u prethodnom napadu već uništeno skladište. Ostale su stravične slike razaranja, ali srećom ni u ovom napadu povređenih nije bilo.

Na rezervoarima teško da se može naći kvadrat ne izbušenog i ne izgužvanog lima. Nekoliko rezervoara sravnjeno je sa zemljom, drugi su pomereni iz temelja, porušeni su im krovni delovi, a oni koji su ostali "na nogama", od silnih gelera izbušeni su kao rešeta, na njima su ostale rupe, promera i više od metra.

Parčad lima teška i po tri-četiri tone, razbacana su po okolnim njivama. Jedno parče od barem 15-20 kvadrata lima debelog 10 milimetara, odbačeno je u njivu udaljenu čitavih 200 metara od kruga skladišta, u tek zasejanu pšenicu.

Na desetinama okolnih kuća stradali su krovovi, porazbijani su prozori. U krugu skladišta geleri su bušili beton, prevrtali potporne zidove.

Božidar Jovićević, zamenik upravnika skladišta, jutro nakon napada dugo je obilazio razorene rezervoare.
- Ovde sad može samo da uđe buldožer, da ovo raščisti, pa da gradnju krenemo iz početka, od temelja...

Tekst i foto:
Z. ŠaponjićPrezentacija jugoslovenskih umetnika u Rimu

U vremenima užasa

RIM - Specifičan apel za mir nedavno je upućen iz rimske Galerije "Mišeti". Tamo je 23. aprila otvorena video projekcija "Dati mesto" na kojoj su predstavljeni mladi jugoslovenski umetnici: Tanja Ristovski, Mima Orlović, Nataša Teofilović, Larisa Blažić, Željka Jović i Vesna Vesić. Predstavljena je i kompjuterska animacija Srđana Apostolovića, kao i spotovi grupe "4-Tune" - "Razorene misli" i grupe "Obojeni program" -"Bum bum koma". Projekat su realizovale Stefanija Mišeti, Dobrila Denegri i Biljana Tomić.

Akcija će trajati i tokom maja, a zainteresovani mogu da uspostave komunikaciju s "Datim mestom" preko e-mail-a: mistef @ iol. it.

Prezentacija je izazvala veliko interesovanje u rimskim medijima (televizija RAI 1 i RAI 2 su dali prikaze, u nedeljniku "Espreso" je objavljen komentar, kao i tekst Biljane Tomić pod nazivom "Umetnost u vremenima užasa").

M.Jovićević"Za kim zvona zvone"- protesni skup u Udruženju književnika Srbije

Sloboda je dezertirala iz Evrope

BEOGRAD - Srbija je danas sama. Francuska je bila dužna da bude sa Srbima, ali nije. Dok evropske zemlje napuštaju suverenitet, Srbija se hrabo bori za svoje tlo. Ako ne uspe da zaustavi agresora, biće to drama za celu Evropu. Francuska je bila pojam slobode i prava čoveka, ali od 24 marta prodala je svoju dušu. Sloboda je dezertirala iz mnogih evropskih zemalja i jedino još stanuje u Beogradu pod bombama NATO - rekao je u četvrtak Patrik Bario, koji je sa Evom Krepen objavio knjigu "Ubijaju moj narod", na protesnom skupu u Francuskoj 7 koji se bavio temom "Medijske manipulacije i ratni zločin".

D.TasićTorinska "stara dama" spremna da ponudi fudbalski brak "kralju" iz Madrida

Juventus želi Peđu!

Ponovo prašina, ali zlatna - oko Predraga Mijatovića. Još nije stigao odgovor na poziv minhenskog Bajerna, a stigao je novi... Ovoga puta iz Italije, iz Juventusa! "Marka" i "As" ne propuštaju šansu da naširoko i nadugačko pišu o sastanku sportskog direktora Lučiana Mođija i potpredsednika kluba iz Torina Roberta Betege sa predsednikom Reala Lorencom Sansom. Ali, kako su razgovori "teški", i jedna i druga strana imaju svoje kečeve u rukavu...

Madriđani hoće, po svaku cenu, Zinedina Zidana, a Torinezi tvrde da nije na prodaju. Ispostavilo se potom da Juventus nudi sve igrače u zamenu i novčanu nadoknadu osim Zidana, Davidsa, Del Pjera i Inzagija.

Real opet insistira na Zidanu verujući da može da slomi odbranu Italijana, pa je čak ponudio u zamenu Mijatovića, Jarnija i Šukera. Italijani su spremni da pregovaraju oko Srbina, ali ih Hrvati ne interesuju.

Leto je još daleko, ali je već vruće u kraljevskom klubu. Razgovori čelnika Real Madrida i Juventusa će se nastaviti naredne nedelje, a opet će u prvom planu biti najbolji fudbaler sveta u 1998. Zinedin Zidan i ljubimac španskih poklonika fudbala, naš Predrag Mijatović.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange