GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 27. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
26/04/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Uništen Žeželjev most

NATO avijacija dejstvovala je i 34. dana od početka napada na SR Jugoslaviju na više civilnih ciljeva u Novom Sadu, Somboru, Valjevu i Prištini.

Žeželjev most na Dunavu potpuno je uništen u noći između nedelje i ponedeljka, oko jedan sat posle ponoći, i pored snažnog dejstva PVO VJ. Više snažnih detonacija odjeknulo je oko 1,30 sati jugozapadno od Sombora. Na meti je bio aerodrom.

U isto vreme bombardovano je i selo Pričevići kod Valjeva, a gađano je skladište "Jugopetrola". Osam projektila palo je i na širem području Prištine, na izletište Grmiju i aerodrom Slatina.

U ponedeljak oko 12 sati bombardovano je šire područje Novog Pazara, a dva projektila pala su u Banju.

EKIPA "GLASA"Predsednik Milošević primio Somarugu

BEOGRAD - Predsednik Republike Slobodan Milošević primio je u ponedeljak predsednika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Kornelija Somarugu.

U veoma otvorenom razgovoru, koji se odnosio na velike humanitarne probleme izazvane NATO bombardovanjem naroda Jugoslavije, predsednik Milošević je istakao da sa jugoslovenske strane nema nikakvih prepreka da predstavnici i timovi Međunarodnog crvenog krsta ostvaruju svoju ulogu i zadatke na celoj teritoriji naše zemlje.

Jedina prepreka njihovom angažovanju je neprekidno bombardovanje civilnih ciljeva, zbog kojeg su oni već na samom početku agresije na Jugoslaviju i napustili područje Kosova i Metohije. Zbog bombardovanja je došlo i do masovnog pokretanja građana iz svojih domova na ovom području, bez obzira na njihovu nacionalnost i veru.

Povratak predstavnika MKCK na ove prostore nesumnjivo bi doprineo bržem prevazilaženju humanitarnih problema, istaknuto je u razgovoru.Sedmi rođendan SR Jugoslavije

BEOGRAD - Savezna Republika Jugoslavije obeležava u utorak 27. april, Dan SRJ - nacionalni praznik naše države, datum kada je pre sedam godina usvojen i proglašen savezni Ustav.

Ove godine SRJ po prvi put obeležava Dan ustavnosti u ratnim uslovima, napadnuta od alijanse NATO.

Na svečanoj sednici Savezne skupštine 27. aprila 1992. godine usvojen je ogromnom većinom Ustav SRJ i Deklaracija sa osnovnim načelima i ciljevima federacije. Od 77 poslanika njih 73 glasalo je za, tri su bili uzdržana, a samo jedan je bio protiv.

Bio je to šesti po redu Ustav od osnivanja Jugoslavije 1918. godine. Tog dana, kada je usvojen ovaj najviši pravni akt, nije proglašena nova država, već je potvrđen kontinuitet jugoslovenske države i jugoslovenske ideje, koja je u tom trenutku imala tradiciju dugu tačno 74 godine.

U Deklaraciji sa osnovnim načelima i ciljevima federacije je naglašeno da SRJ nastavlja državni, međunarodnopravni i politički subjektivitet prethodne Jugoslavije i da će striktno poštovati sve ranije preuzete obaveze na međunarodnom planu.

Treća Jugoslavija je nastala posle jednostrane secesije četiri republike prethodne zajedničke države - Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.Moskva zvanično upozorila zapadnu Alijansu

Rusija nastavlja isporuke nafte

MOSKVA - Rusija će nastaviti s ugovorenim isporukama nafte SR Jugoslaviji, uprkos embargu koji su na samitu u Vašingtonu uvele zemlje članice NATO, javio je Rojters.

- Ne možemo dozvoliti da se ionako težak položaj srpskog naroda još više pogorša. Rusija će, uprkos embargu protiv Srbije, nastaviti s isporukama nafte - izjavio je za Rojters portparol Ministarstva za energetiku Oleg Rumjancev.

On je dodao da je to zvanični stav ruske vlade koji je izneo i šef diplomatije Igor Ivanov.Komemorativni skup nastradalim kolegama

Stićiće ih ruka pravde

BEOGRAD ' Poslednjem ispraćaju šest nastradalih radnika RTS koji su poginuli na radnom mestu, u ponedeljak je prisustvovalo nekoliko stotina građana, kolega, prijatelja i rodbine. Ispred kapele u Deligradskoj ulici od poginulih kolega oprostio se Dragoljub Milanović, generalni direktor RTS koji je rekao da su ovo možda najtužniji dani u dugoj istoriji jugoslovenskog novinarstva.

-Ovakva tragedija nije zadesila nijednu medijsku kuću u svetu, utoliko je naš bol veći. Nekoga je delio minut, nekoga sekund a naše kolege koje sad ispraćamo ništa nije moglo od smrti otrgnuti. Zato će njihovo delo biti večno poštovano.

Milanović je naglasio da je ovo rat dobra i zla u kome je pobednik poznat i da su zato bezumnici gađali u profesiju, moral i čast.

- Jednom će ih stići ruka pravde i kletva nevinih žrtava -poručio je Milanović koji je dodao da će njihove kolege pokušati da porodicama nastradalih da olakšaju bol tako što će svoj rad obavljati hrabro i pošteno, u službi otadžbine.

Ž.B.SANU poziva na buđenje savesti čovečanstva

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti upozorila je u ponedeljak svetsku, posebno stručnu javnost, da agresorska bombardovanja velikih hemijskih kompleksa, rafinerija i drugih industrijskih objekata u Jugoslaviji prete da izazovu ekološku i humanitarnu katastrofu širih razmera.

Ističući da se na obalama evropske reke Dunav nalaze brojna nevojna hemijska postrojenja, rafinerije nafte, fabrike plastičnih masa, veštačkih đubriva, srpski akademici upozoravaju da bi njihovim bombardovanjem moglo doći do stvaranja opasnih materija u atmosferi koje bi ugrozile veliki broj zemalja.Kiro Gligorov nezadovoljan tretmanom Makedonije na samitu u Vašingtonu

NATO nas je obmanuo

VAŠINGTON - Makedonski predsednik Kiro Gligorov oštro je kritikovao NATO što nije pozvao Makedoniju da postane članica tog saveza. On se takođe požalio da je inostrana pomoć za kosovske izbeglice u Makedoniji daleko ispod potreba.

- Makedonija je obmanuta i ponovo gurnuta na poslednje mesto - rekao je Gligorov na konferenciji za štampu u Vašingtonu, poslednjeg dana samita povodom 50-godišnjice NATO-a.

On se takođe založio za neku vrstu "Maršalovog plana" kako bi se pomoglo jugoistočnoj Evropi da prevaziđe ekonomsku zaostalost. Gligorov je ocenio i da je humanitarna pomoć za desetine hiljada kosovskih izbeglica neorganizovana i izrazio razočarenje što više njih nije iz Makedonije prebačeno u druge zemlje.

Kiro Gligorov je dodao da je od početka izbegličkog talasa bruto nacionalni proizvod zemlje pao za oko polovinu i naveo da će, ako se nastavi priliv izbeglica, raseljeni kosovski Albanci činiti 40 odsto stanovništva.Džekson stiže u Beograd

PARIZ - Američki sveštenik i političar Džesi Džekson posetiće ove sedmice Balkan u nameri da se sastane sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem kako bi pokušao da izdejstvuje oslobođe trojica zarobljenih američkih vojnika

Džekson u izjavi za "Herald Tribjun" nije želeo da kaže kada će se sastati sa Miloševićem, ali je dodao da je američki predsednik Bil Klinton obavešten o tome.

Džekson koji je član Demokratske partije, dva puta je bio kandidat na predsedničkim izborima 1984. i 1988. godine.Izložba Aleksandra Rafajlovića u Galeriji Doma omladine

Slikanje fotografijom

U Galeriji Doma omladine u utorak će biti otvorena izložba Aleksandra Rafajlovića pod nazivom "Slikano mesto". Postavka je sačinjena od kolaža fotografija snimljenih tokom poslednja dva leta u portugalskom obalskom gradiću Kvarteira.

Autor je fotografisao mesta koja su već bila slikarski tretirana - bojena, krečena, crtana, grebana... Nalazi ih na fasadama, vratima, čamcima, pijačnim tezgama sa bombonama i keramikom, zgarištima, grobljima. Koristeći, potom, te fotografije kao paletu, slikar je načinio sasvim neobične slike. Ovo slikanje fotografijom je jedna priča o prisustvu, gledanju i izmenjenom gledanju.

Rafajloviću, slikaru srednje generacije, ovo je 19. samostalna izložba od 1973. godine kada se prvi put predstavio likovnoj publici. Izložba će trajati do 16. maja.

R.K.Stamenić sa Olipijakosom prvak Grčke u vaterpolu

Nikola na Olimpu

U prvoj sezoni rada u Olimpijakosu, naš trofejni stručnjak Nikola Stamenić podario je čuvenom grčkom klubu titulu državnog prvaka. U trećoj utakmici pobedili su dojučerašnjeg titulara, tim Vuljagmenija sa 5:4. Posle velikog meča usledilo je još veće slavlje... U društvu saveznog selektora Zorana Gajića i igrača, Stamenić je do sitnih sati slavio veliki trijumf. Već ujutro Atinjani su otputovali u Zagreb gde ih čeka Mladost u prvom meču finala Kupa pobednika kupova.Plavi rukometaši privode kraju pripreme u Aranđelovcu

Nastavak u Grčkoj?

Prva faza priprema naših najboljih rukometaša za Svetsko prvenstvo u Egiptu bliži se kraju. U Aranđelovcu su izabranici Zorana Živkovića, uprkos vanrednim okolnostima, uspeli da realizuju zacrtan plan stručnog štaba i sada se koncentrišu za nova iskušenja. Čelnici RSJ ulažu maksimalne napore kako bi obezbedili vrhunske uslove za rad u drugoj fazi priprema kada će plava četa biti kompletirana dolaskom internacionalaca.

Još je neizvesno naredno odredište Škrbića i drugova, a u jednoj varijanti pominje se Grčka. Sigurno je da reprezentaciju od 14. do 16. maja očekuje "Trofej Espanja" u Ovijedu.Jugoslavija blizu i sa Dalekog Istoka

Pomoć stiže iz Japana

I Tokio je bio u plavom... U našoj ambasadi u glavnom gradu Japana impozantan skup. Ambasador Radoslav Banjo Bulajić okupio je elitu, a sastanku čija je jedina tema bila prikupljanje humanitarne pomoći za Jugoslaviju prisustvovali su kapiten fudbalske reprezentacije Dragan Stojković, eks reprezentativci Anto Drobnjak, Željko Petrović, Nenad Maslovar i trener Zdravko Zemunović.

- Oduševljen sam i akcijom i organizacijom - reči su Piksija Stojkovića. - Sve je bilo na najvišem nivou, a posebno sam zadovoljan što je konferenciji za štampu, koja je trajala čitava dva sata, prisustvovao veliki broj japanskih novinara. Odjek je, naravno, bio veliki, a mi smo ih zamolili samo da pišu istinu...
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange