GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 26. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
26/04/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Stanovnici Lučana bez krova nad glavom

NATO avijacija u 33.noći napada na SRJ gađala Beograd, Niš, Lučane i Gučevo

Izbeglice na meti agresora

HERCEG NOVI - Jedinice Protivvazdušne odbrae Ratne mornarice su u subotu, između 21 sat i 21.30 časova, snažno dejstvovale protiv NATO avijacije, koja je nadletala Boku Kotorsku.

LUČANI - Na udaru NATO agresora u nedelju, pet minuta pre jedan sat, po četvrti put se našla hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima, na koju je za samo nekoliko minuta ispaljeno pet projektila. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti.

NIŠ - Industrijski deo u severoistočnom delu Niša u nedelju, nešto posle 01,00 čas, zločinački NATO avioni su, sedmi put od početka agresije, gađali sa šesnaest projektila.

Jagodin Mala i "Nišauto" nakon razaranja

Posledice razaranja su naročito velike u jednoj od najstarijih stambenih četvrti Niša, Jagodin mali i u centru grada.

Stradalo je mnogo privatnih kuća, od kojih neke više nisu za stanovanje. Posebno su nastradali stanovnici Čegarske, Skadarske i ulice Ratka Pavlovića. Oštećenja su pretrpeli i Studentski dom i preduzeće "Nišauto".

BEOGRAD - Agresorski NATO projektili pogodili su u nedelju, u 02 časa i 50 minuta, trafo-stanicu na Avali u podnožju tornja, u neposrednoj blizini restorana "Panorama". Zbog razaranja trafo-stanice prekinuto je napajanje električnom energijom.

LOZNICA - U nedelju u 04,43 časa, agresori su na Gučevu gađali planinski dom u kome su smeštene izbeglice iz Hrvatske, kada je povređen upravnik tog doma Veličko Lukić. Meta agresora bio je i radio televizijski repetitor na toj planini.

Iz srušene zgrade RTS izvučeno šest poginulih

BEOGRAD - Do sada je iz ruševina zgrade Radiotelevizije Srbije u Beogradu, pogođene u napadu NATO avijacije 23. aprila, izvučeno šest poginulih.

Generalni direktor RTS Dragoljub Milanović je izjavio da je u trenutku bombardovanja u zgradi bilo "više od stotinu" radnika televizije.

Spasilačke ekipe i dalje nastavljaju da uklanjaju ruševine.Hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima u noći između subote i nedelje razorena do temelja

Lučani kao Hirošima

"Za dlaku" izbegnuta ekološka katastrofa širokih razmera. Na fabriku palo 12 projektila

LUČANI - Krug Hemijske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima u nedelju je ličio jedino na Hirošimu posle atomskog bombardovanja. U dolini dugoj barem petsto i širokoj više od 150 metara, gde su bili pogoni HI, nema više ničega: samo krateri i krateri, u dugom nizu niz dolinu. Svaki širok 25-30 i više metara, duboki od 10 do 15 metara. Na fabriku je u noći između subote i nedelje, u petom napadu NATO avijacije na Lučane, palo 12 projektila.

Iznad fabrike u Lučanima ujutro dizao se žućkasti dim, u gradu se nije osećao, ali je u krugu fabrike štipao za oči, terao na kašalj i mučninu. Razorena su postrojenja sa opasnim kiselinama, a u fabrici kažu da je "za dlaku" izbegnuta ekološka katastrofa širokih razmera. Oko velikih posuda sa kiselinama koje su bombe razorile, u nedelju ujutro osvanula je žuta trava, drveće žutih listova... Od nedelje Hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima, fizički, više ne postoji.

Nedaleko od samlevenih i sprženih hemijskih postrojenja, u dolini punoj kratera, jedan radnik "Milana Blagojevića" stajao je na ivici kratera i jedva je progovorio:

- LJudi, ovde je juče bio moj pogon...

Ispred njega samo duboki krater, od pogona nisu ostali ni temelji. Eksplozija je odnela sve, bukvalno, kamen na kamenu, cigla na cigli nije ostala... Betonske armirane grede, debele i po metar, bacane su okolo i lomljene kao palidrvca. Dolina je puna izlomljenih greda, dasaka, puna cigli, metalnih izgužvanih profila, stotinama metara uokolo. Krater za kraterom, kao po mesečevim dolinama...

Sa jedne i druge strane doline detonacija je odnela stotine stabala, počupala ih iz korena, polomila debele topole, poslagala ih uz brdo... Lučanska dolina oko fabrike prekrivena je debelim slojem prašine i pepela, a za čovekom koji prođe niz krug fabrike podiže se veliki oblak dima.

Iznad fabrike na trista metara u dvorištu Domanovića - nova Hirošima. Četiri kuće potpuno uništene. Domaćica Zagorka Domanović kukala je juče ujutro iz glasa ispred svoje kuće:

- Jaoj mene, jaoj kućo moja, kuda ću ti sada...

Dragan Domanović, sa tojagom u rukama, plakao je kao dete. Dvorište puno stvari koje su jedva počupane iz ruševina. Jorgani, dušeci, đebad, kreveti, sve je mokro, od kiše natopljeno. Na kućama poizbijani zidovi.

Draganov vapaj cepao je dolinu:

- Kuku mene, kud ću ja večeras, đe ću jadan zanoćiti?

Tekst i foto:
Z. ŠaponjićNepoznati razlozi Klarkove posete Albaniji

BRISEL - Glavnokomandujući snagama NATO, general Vesli Klark posetio je u nedelju trupe Alijanse stacionirane u Albaniji, javlja Rojters. Prema rečima portparola NATO, U Albaniji je trenutno stacionirano oko 20.000 vojnika.

Kako prenosi Rojters, razlog i detalji Klarkove posete su bili nepoznati, a nije bilo objavljeno ni da li je glavnokomandujući posetio trupe stacionirane u Makedoniji.Jirži Dinstbir, specijalni izvretilac UN za ljudska prava

Napadi na Jugoslaviju najveća greška posle Vijetnama

SPLIT - Specijalni izvestilac UN za ljudska prava Jirži Dinstbir izjavio je u nedelju u Splitu da su vazdušni napadi NATO na SR Jugoslaviju "najveća greška posle vijetmanskog rata, jer je unapred bilo jasno da će nakon prve bombe biti uništeni poslednji ostaci demokratskih institucija i civilnog društva i da će na Kosovu početi veliko etničko čišćenje", i dodao da je većina verovala da će se Milošević "predati" nakon dva dana bombardovanja, ali da je on učinio upravo suprotno.

Ocenivši da je "prekasno za kopnenu operaciju koja bi razrešila situaciju na Kosovu", Dinstbir je rekao da rešenje kosovskog problema zahteva rešenje svih problema na Balkanu. On je izneo mišljenje da bi naoružavanje sepratističke OVK moglo da ima veoma teške posledice.Somaruga posetio Jugoslovenski Crveni krst

BEOGRAD - Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Kornelio Somaruga posetio je u nedelju Jugoslovenski Crveni krst i razgovarao s predsednikom JCK dr Radovanom Mijanovićem i saradnicima.

Somaruga je preneo uveravanja o spremnosti MKCK da se angažuje u obezbeđivanju humanitarne pomoći svim ugroženim ljudima i insistirao da JCK nastavi da pruža pomoć svima koji su ugroženi u skladu sa osnovnim principima nepristrasnosti, neutralnosti, nezavisnosti i jedinstva.

Prvi čovek MKCK boraviće u nedelju, u popodnevnim satima, u Novom Sadu gde će sagledati posledice NATO agresije na SR Jugoslaviju i na taj grad.Eksvorti putuje u Moskvu

VAŠINGTON - Kanadski ministar inostranih poslova, Lojd Eksvort,i razgovaraće sledeće sedmice u Moskvi sa specijalnim ruskim izaslanikom Viktorom Černomirdinom o kosovskoj krizi.

Kanadski šef diplomatije izjavio je, u nedelju u Vašingtonu, da u Moskvi neće izneti nikakav tajni plan ili inicijativu, već je cilj puta da "sasluša rezultate Černomirdinovog razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem".Akis Cohadzopulos, grčki ministar odbrane izjavio u Vašingtonu

Plan o kopnenim snagama na Kosovu više ne postoji

ATINA - Grčki ministar odbrane Akis Cohadzopulos izjavio je u nedelju u Vašingtonu da "plan o operaciji kopnenih snaga NATO na Kosovu više nije na snazi, i da se čitav problem mora rešiti političkim putem i diplomatskim sredstvima".

Kako javljaju grčki elektronski mediji, grčki ministar je istakao da se mora uvažavati nepromenljivost granica na Balkanu i založio se da mnoge inicijative za mir dobiju svoje utemeljenje u angažovanom stavu Saveta bezbednosti UN, koji bi trebalo da odigra ključnu ulogu u rešavanju kosmetskog problema, što uključuje i nesmetani povratak svih kosmetskih izbeglica."Glas" saznaje:
Novi projekat Sonje Vukićević "Mrak letnje noći" u CZKD

Ludilo vremena koje živimo

BEOGRAD - Posle autorskih projekata koji su dobili mnoga domaća i međunarodna priznanja, "Magbet/Ono", "Proces" i "Alchajmer", jedan od naših najboljih koreografa i igrača, Sonja Vukićević, ovih dana u Centru za kulturnu dekontaminaciju priprema "Mrak letnje noći". Predstava koja će po svemu pratiti jednu od najigranijih Šekspirovih drama, "San letnje noći", imaće tumačenje iz situacije i ugla ovog nesrećnog vremena

- "Mrak letnje noći" dešava se u ludnici, pre nego što je počeo ovaj rat - kaže za naš list. - Kraj komada je besmislen, kao što je besmislen i ovaj užas koji nam se dešava. Neki dokoni ljudi bacaju bombe na druge ljude i nema nikakvog logičnog objašnjenja za bilo šta. Kada sam pre nekoliko meseci odlučila da poznatu Šekspirovu dramu o ljubavnom ludilu pokažem kroz drugu vrstu ludila, nisam imala pojma da će nam se sve ovo dogoditi i da će bombe koje sam "izmislila" za predstavu postati naša stvarnost.

R. RadosavljevićNa stadionu Iraklisa, u ponedeljak u 18.00, humanitarni meč između selekcije Soluna i naših internacionalaca u Grčkoj

Solunska misija mira

Ivica Kralj na golu, Miljan Miljanić i Milan Živadinović na tribinama

SOLUN - U ponedeljak, u 18 časova, solunska humanitarna fudbalska fešta za Jugoslaviju. Na stadionu Iraklisa "Kaptudžoglu", sastaće se reprezentacija Soluna (igrači PAOK, Arisa i Iraklisa) i selekcije naših internacionalaca koji igraju u zemlji Helena, predvođenih Ljupkom Petrovićem. Očekuje se svih 40.000 gledalaca, a čitav prihod od ulaznica i tv prava, Grci će direktno prenositi utakmicu, stići će u našu zemlju i biti podeljen postradalima od sramotne agresije NATO.

 

Kralj u Ajndhovenu

Ivica Kralj će odmah posle utakmice otići u Holandiju.
- Ali, samo na nekoliko dana - objašnjava sjajni golman. - Naime, iskoristiću ovu priliku, kada sam već izašao iz zemlje, da završim neke formalnosti u Ajndhovenu i onda, pravac kući. Jer, želim da budem u Jugoslaviji dok traje rat, a i da se spremim za meč sa Hrvatskom, jer se zaista nadam da će se odigrati.

Predsednik FSJ Miljan Miljanić, selektor plave čete Milan Živadinović i reprezentativni čuvar mreže Ivica Kralj krenuli su put Soluna u nedelju ujutru, a mobilnim putem smo razgovarali sa svom trojicom, oko 12,40 časova. Bio je to razgovor "iz kombija" koji se u to vreme približavao Nišu, gradu koji je prethodne noći, po ko zna koji put bio podmuklo bombardovan.

- Krenuli smo da ispoštujemo samoinicijativu grčkih prijatelja i naših igrača, oduševljeni idejom koja dobija na snazi kada se zna da se meč igra u humanitarne svrhe. Zakupili smo ovaj kombi - priča Miljnić - jer smo verovali da će s nama poći i novinari i tv ekipe, ali se pojavio problem viza, koje smo i mi jedva izdejstvovali. Rat je... Odmah posle utakmice, vraćamo se u Beograd, da budemo u ovo smutno vreme sa svojim porodicama i svojim narodom.

Mobilni telefon prelazi zatim u ruke selektora Živadinovića:

- Naši ljudi i naši grčki prijatelji još jednom su pokazali visoke ljudske vrednosti. Žao mi je što uz Ivicu, nije i Dejan Savićević, koji nije uspeo da dođe iz Podgorice, ali bitno je da se ta humanitarna utakmica igra, da se prijateljstva produbljuju i da svi mi, gordo i uzdignute glave, nastavljamo fudbalsku misiju.

Najzad, reč je dobio i Ivica Kralj:

- Drago mi je što ću dati svoj doprinos ovoj spektakularnoj utakmici, što ću videti svoje drugove, i što ćemo svi zajedno, sa grčkim prijateljima, doprineti da se od ulaznica inkasira određen novac koji će dobro doći našem narodu.

Sigurno je da će bratski Solun biti u ponedeljak središte pažnje, ne samo u Grčkoj. A, kada su "domaćini" Gogić, Đorđević (Ilija Ivić ne igra zbog povrede ali će biti prisutan) iz Olimpijakosa, Bandović (PAOK), Jovanović (Iraklis), LJubiša Milojević (Panatinaikos), Milovanović (AEK), pa Vladan Milojević, Podunavac, Krunić... onda valja očekivati pravi fudbalski vatromet, za sva vremena.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange