GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 20. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
20/04/99 01:17

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Niš u plamenu

NIŠ - U ponedeljak oko 23,10 sati NATO avioni granatirali su zapadni deo Niša. Pogođena je industrijska zona iznad koje se pojavio ogroman gusti dim. Napad je izveden u dva silovita udara, a istovremeno je delovala je naša PVO koja je oborila nekoliko neprijateljskih projketila.

Komandant Štaba civilne zaštite Niša, Branislav Jovanović, izjavio je da je prema prvim saznanjima svojim okrutnim sredstvima NATO pogodio silose "Belvita", kao i dve kasarne severozapadno od centra grada. Takođe je i gađan deo oko aerodroma. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, a materijalna šteta je ogromna.

Prema nezvaničnim informacijama gađana je i Železnička stanica Crveni krst kao i stovarište Ogrevinvesta.

U ponedeljak, pola sata pre ponoći, u okolini Kruševca čule su se jake detonacije. Oko ponoći, prema nezvaničnim izvorima, oboren je jedan NATO avion iznad Jastrebca.

Tri minuta posle ponoći pogođen je most na Ćelijskom jezeru, 20 kilometara južno od Kruševca. Još nema informacija o eventualnim oštećenjima brane.

Avijacija NATO je u ponedeljak između 22.30 i 23.30 tri puta dejstvovala u rejonu sela Prilike, sedam kilometara udaljenom od Ivanjice.Gađana je satelitska stanica u Ivanjici.Trogodišnja Milica Rakić sahranjena u Batajnici

BATAJNICA - Trogodišnja devojčica Milica Rakić - žrtva zločinačkog napada agresorskih aviona na beogradsko naselje Batajnica, sahranjena je u ponedeljak na Batajničkom groblju.

Devojčicu, koja se u trenutku napada nalazila u kupatilu roditeljskog doma, usmrtio je u subotu u 21,15 časova geler kasetne bombe.

Duboka tuga nadvila se u ponedeljak nad Batajnicom, koja je na tužni put bez povratka ispratila malu Milicu. Sahrani su prisustvovali mnogobrojni žitelji Batajnice i drugih beogradskih naselja.Živadin Jovanović primio američkog kongresmena

BEOGRAD - Savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović primio je u ponedeljak američkog kongresmena republikanca Džima Sakstona.

Sakston je došao u posetu Jugoslaviji radi upoznavanja sa situacijom i posledicama agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, kaže se u saopštenju SMIP-a.Otvorena "Ljubičasta scena" u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

Uskoro još jedno pozorište

BEOGRAD - Stihovima Slavice Matejić iz zbirke "Stena kojoj raduje se sve", koje je u pratnji bubnjara Dragoljuba Đuričića i Lava Bratuše čitao Ivan Jagodić Petrov, u ponedeljak uveče je otvoreno još jedno beogradsko "pozorište".

Reč je o "Ljubičastoj sceni", novom prostoru u Zavodu za proučavanje kulturnog istraživanja, koja će uskoro ponuditi i sopstvenu produkciju.

R.R.Tuča makedonske policije i NATO vojnika

SKOPLJE - Makedonska policija pokušala je u ponedeljak da izvrši uviđaj na području Skopske Crne Gore, gde se pre dva dana srušio pogođeni NATO avion, ali joj to nisu dozvolile trupe zapadne alijanse koje su blokirale ceo region.

Prilikom pokušaja da izvrše zadatak, makedonski policajci su se i fizički sukobili sa NATO vojnicima, prvo pesnicama, a zatim je upotrebljeno i oružje, saopštila je skopska televizija A-1, pozivajući se na pouzdane izvore.

Makedonska policija se povukla, odustajući od namere da izvrši uviđaj, tek kad je takvo naređenje stiglo iz pretpostavljene komande Ministarstva unutrašnjih poslova.Sudar dva belgijska aviona iz sastava NATO

BRISEL - Dva aviona belgijske vojske iz sastava NATO trupa su se u ponedeljak posle podne sudarila u punom letu za vreme "rutinske" vežbe i srušila se u okolini Brisela.

Piloti aviona tipa Alfa-Džet uspeli su da se katapultiraju. Avioni pripadaju vojnoj bazi Bovenštajn, javljaju lokalni mediji.

U poslednjih mesec dana to je treći slučaj da stradaju belgijski avioni, koji se nalaze u sastavu NATO i učestvuju u akcijama podrške bombarderima Alijanse u njihovoj agresiji na Jugoslaviju.Jeljcin razgovarao sa Klintonom

MOSKVA - Predsednik Rusije Boris Jeljcin razgovarao je u ponedeljak više od 50 minuta sa američkim predsednikom Bilom Klintonom o problemu regulisanja kosmetskog problema, saopštila je pres-služba šefa ruske države.

Jeljcin je ponovo insistirao na neophodnosti da se hitno zaustavi primena sile protiv suverene Jugoslavije i da se vrati političkim razgovorima.Ruski patrijarh u sredu u Beogradu

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej Drugi doputovaće u sredu u Beograd, najavio je vladika bački Irinej na konferenciji za novinare.

Ruski patrijarh će u 8.30 sati zajedno sa patrijarhom srpskim Pavlom i episkopima krenuti prema beogradskom hramu Svetog Save na Vračaru gde će održati liturgiju. Liturgija će biti održana na platou ispred hrama Svetog Save, a ne u samom hramu, zato što se očekuje prisustvo velikog broja ljudi. Posle obreda oba patrijarha će se obratiti građanima.

Patrijarh Aleksej Drugi će se sastati i sa Slobodanom Miloševićem i Milanom Milutinovićem.Svetle tradicije srpske vojske

U istoriji nije poznato da su bilo koji poštovanja dostojni narodi i države, bez borbe ustupile deo teritorije samo zato što se nekome prohtelo da te teritorije zaposedne pošto ih prethodno proglasi svojim strategijskim ciljem. To su pokušale SAD, kada su bahato označile da su Kosovo i Metohija njihov strateški cilj.

Pogrešno procenjujući naš narod, računajući neslogu, društvene, ekonomske, političke i ideološke suprotnosti, SAD su očekivale da će, uz pomoć Šiptara koje su dobro naoružali i gurnuli u terorizam i oružanu pobunu, lako i brzo doći do plena.

Prava je sreća da naša vojska po nacionalnom sastavu nije onakva kakva je bila 1941. i 1991. godine. Prava je sreća što ona nije jugoslovenska, već srpska. Da je jugoslovenska ona bi odavno podlegla snagama agresora. Rat koji se vodi pokazao je da samo srpska vojska koja brani svoj narod i svoju zemlju ima motiva, sposobnosti i snage da se suprotstavi tehnički višestruko nadmoćnijem neprijatelju. Naša vojska danas sledi najsvetije tradicije srpske vojske iz vremena Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Tamo gde ona nije srpska, tamo gde je pomućena svest o nacionalnoj pripadnosti, tamo je ona i danas najranjivija i najmanje sposobna za otpor.

Dužni smo da kidamo sa jugoslovenstvom i jugoslovenskom politikom i da se što brže oslobađamo titoističko-đilasovske nacionalne politike. Dug toj antisrpskoj politici skupo smo platili i poslednji je čas da budemo ono što jesmo, da budemo Srbi.

Vasilije Đ. Krestić

Uskoro stižu nove vesti...Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange