GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 20. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
20/04/99 00:05(GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Priština

 

Probijen zvučni zid

U Nišu je u ponedeljak u 9.55 dat znak za vazdušnu opasnost, a odmah nakon toga začula se i jedna detonacija. Prema prvim informacijama, radi se o probijanju zvučnog zida. Posle detonacije čuo se zvuk aviona.

Snažna detonacija odjeknula je nešto posle 10 sati u Boljevcu, Zaječaru i Boru. Detonacija se čula nakon što je jedan od neprijateljskih aviona probio zvučni zid prilikom preleta iznad Boljevca.

Agresorski avioni, u noći između nedelje i ponedeljka, delovali širom Srbije

Civilni objekti ponovo na meti

Zločinačka NATO avijacija napala je u noći između nedelje i ponedeljka više ciljeva u Srbiji. Pored velike materijalne štete žrtava i povređenih, srećom, nije bilo. Na meti su bila područja Prištine, Novog Sada, Subotice, Bačke Palanke, Sremske Mitrovice, Kraljeva, Paraćina i Obrenovca.

Barič na oprezu

Tri detonacije čule su se oko 1.20 na području Sremske Mitrovice. Rušilački avioni pokušali su da sruše i most "25. maj" na Dunavu koji Bačku Palanku povezuje s Ilokom.

U Novom Sadu je u ponedeljak oko 1.30, pogođena zgrada Izvršnog veća Vojvodine. Područje severoistočno od centra Paraćina pogođeno je u isto vreme s 11 projektila, gde su izbeglička naselja. Deset minuta kasnije bombardovano je šire područje Subotice. Više detonacija čulo se u to vreme i jugozapadno od Kraljeva, iz pravca sela Bogutovac. Na području Bogutovačke Banje pogođeno je više društvenih objekata, a stradale su i privatne kuće. Teško je pogođen hotel "Mineral". U ponedeljak, oko 1.50 detonacije su se čule u Bariču, u opštini Obrenovac.

Novi Sad

U nedelju uveče, s 12 projektila gađano je područje Prištine (brdo Goleš i aerodrom "Slatina"). Na meti su bili i ugljenokop Belaćevac, naselje Bair u blizini Kosovske Mitrovice i Podujevo. Na magistralnom putu Kuršumlija - Priština gađan je most u selu Visoka. U ponedeljak, oko 10 sati, gađan je repetitor na Mokroj Gori, a oko 12 sati brdo Goleš. U Leskovcu se u ponedeljak oko 10 sati čula jedna detonacija.

EKIPA "GLASA" 

Agresor ne pogađa vojne ciljeve

Ruski ministar odbrane Igor Sergejev izjavio je da NATO priprema nastavak agresije na SRJ kopnenim snagama.

"Stvari izgledaju kao da se priprema kopnena operacija", izjavio je Sergejev nakon sastanka sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom. Prema njegovim rečima, bombardovanje SRJ pogađa "privredu, civilne ciljeve, energetski sektor, fabrike i telekomunikacije", ali ne i vojne ciljeve.

Ruski predsednik održao savetovanje sa vojnim i političkim vrhom u Kremlju

Nema vojnog rešenja za problem u SRJ

MOSKVA - Pokušaji da se situacija na Balkanu reši silom nemaju nikakve perspektive i Rusija će nastaviti da ulaže aktivne napore za mirno rešavanje tog sukoba, izjavio je specijalni predstavnik šefa ruske države za regulisanje krize oko Jugoslavije Viktor

Černomirdin, odmah posle završetka polučasovnog savetovanja koje je u ponedeljak u Kremlju održano u kabinetu predsednika Borisa Jeljcina.

"Rusija pri tom namerava da vodi intenzivne razgovore, i sa jugoslovenskom stranom, i sa rukovodstvom NATO", rekao je on.

Jeljcin je u medjuvremenu odlučio da se odazove na molbu američkog predsednika Bila Klintona da sa njim preko telefona porazgovara o situaciji oko Jugoslavije. Razgovor je, kako je rečeno, trebalo da obavi u popodnevnim satima.

Ruski predsednik je rekao da Rusija neće dozvoliti Zapadu da porazi jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i uspostavi kontrolu nad Jugoslavijom, javila je agencija Itar-Tas, a prenosi Rojters.Priznanja trojici rezervista

Nagradna odsustva za obaranje bombardera

VRANJE - Naredbom majora Zlatibora Jovanovića, nagrađeni su rezervisti VJ Saša Živković iz Svrljiga, vojnici Aleksandar Topalović iz Čačka i Rajko Popović iz Šapca, koji su 14. i 15. aprila oborili dva bombardera i jednu raketu i oštetili NATO avion A-10.

Za obaranje neprijateljskih aviona pripadnici VJ nagrađeni su sa po sedam dana nagradnog odsustva, a za oštećenje agresorske letilice sa po pet dana.

V.R.Ruska Crnomorska flota počela vojne vežbe

Bez naređenja za Mediteran

MOSKVA - Ruska Crnomorska flota započela je u ponedeljak redovne, prolećne vojne vežbe, javlja Rojters.

Kako je saopštio portparol u glavnoj pomorskoj bazi flote u Sevastopolju, nikakvo naređenje o upućivanju ratnih brodova u Mediteran nije dobijeno.

U vežbama učestvuju 23 ratna broda, 10 brodova za podršku i 700 marinaca, saopštio je portparol i dodao da će posle dva dana taktičkih vežbi, brodovi isploviti u sredu, a osim uvežbavanja iskrcavanja marinaca, biće ispaljeno i oko 20 krstarećih raketa.U Domu omladine juče zatvoren 46. Festival kratkog metra

Gran pri za moralnu hrabrost

Priznanje Mihilu P. Iliću za dokumentarac "Markale". Sedam zlatnih plaketa "Beograd" za najbolji film u celini

BEOGRAD - Dodelom priznanja i projekcijom nagrađenih radova u ponedeljak je u bioskopu (skloništu) u Domu omladine, svečano zatvoren 46. Festival jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma. Gran pri festivala žiri (Trifu Doru, Žarko Dragojević, Nikola Rudić, Goran Terzić i Radoslav Vladić) je dodelio dokumentarnom filmu "Markale" reditelja Mihaila P. Ilića " (EHP produkcija i RTS TV Beograd) "za moralnu hrabrost, istraživački rad i vrhunsko majstorstvo u razobličavanju medijskih manipulacija".

Dodeljeno je i sedam zlatnih plaketa "Beograd" za najbolji film u celini. Laureati ovog priznanja za dokumentarni film su Jelena Bojović Koprivica ("Kula Garića") i Ivan Markov ("Takmičenje"). Za kratki igrani film nagrađen je Slobodan Golubović Leman ("Balada o hlebu i jabukama"), za animirani Rastko Ćirić ("Poštovana deco") i Slobodan Milić ("Vrane"), za eksperimentalni Vladimir Borisavljević ("Šahovski život"), a za mini film do 3 minuta Milivoje Nestorović ("Gnezdo"). Priznanje za najbolju selekciju filmova na Festivalu pripalo je producentskoj kući "Dunav film" iz Beograda.

V. M.Srđan Hadžić vratio evropsku nagradu vojnog filma

NATO sada ubija moj narod

BEOGRAD - Jugoslovenski režiser Srđan Hadžić, dobitnik specijalne nagrade na prvom Međunarodnom festivalu vojnog filma "Mir kroz partnerstvo", odlučio je da zbog zločinačke agresija NATO na našu zemlju, taj trofej vrati organizatorima Festivala.

"Odričem se priznanja koje mi je dodelilo Udruženje vojnog filma zapadnih zemalja, članica NATO-a, jer ta zločinačka organizacija sada ubija moj narod, ruši naše bolnice, škole, stanove, fabrike i najvrednije kulturno istorijske spomenike evropske i svetske baštine", ističe Hadžić u pismu.

Hadžić je nagradu dobio za film "Zbrinjavanje psihotraumatizovanih osoba u ratu". 

Šteta devet i po miliona dolara

Beogradski Zoološki vrt poziva međunarodni sud da, posle istrage i ispitivanja svih činjenica , kao i posle veterinarskih ispitivanja od: Amerike, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade, Holandije, Belgije, Danske, Španije, Portugalije, Turske, Norveške, Mađarske, Češke, Poljske, Grčke, Finske i Luksemburga zahteva da nadoknade štetu od ukupno 9.500.000 američkih dolara za:

-patnju koju su mužjaci preživeli pokušavajući da uspostave fizički kontakt sa ženkama, kao i njihovo agresivno ponašanje prouzrokovano neuspehom - 1.000.000 dolara
- za proživljeni strah - 1.000.000 dolara
- smanjenje opštih seksualnih aktivnosti muške faune - 2.000.000 dolara
- gubljenje muškosti kod velikih životinja - 1.500.000 dolara
- mentalne patnje uzrokovane neostvarenim seksualnim kontaktima među životinjama - 2.000.000 dolara
- materijalni troškovi za stimulativne veterinarske tretmane - 1.000.000 dolara
- smanjeni lični dohoci zaposlenih u ZOO vrtu uzrokovani naglim padom broja posetilaca i gubitkom uslova za obrazovnu funkciju institucije - 1.000.000 dolara.

Vuk Bojović, direktor beogradskog ZOO vrta tužio NATO Haškom tribunalu

Agresija ugrožava reprodukciju životinja

BEOGRAD - Vuk Bojović, direktor beogradskog Zoološkog vrta podneo je Haškom tribunalu tužbu protiv svih zemalja članica NATO, koje učestvuju u agresiji na SRJ, zbog ugrožavanja egzistencije i biološkog opstanka životinja smeštenih u BEO-ZOO Vrtu.

"Zločinačkim akcijama, optuženi je poremetio prirodno utvrđene zakone, onemugućio reprodukciju životinjskih vrsta koji dovodi u pitanje čitav opstanak faune.Bez životinjskog sveta, čovek je osuđen da umre od tuge a optuženi je svojim genocidnim aktivnostima doveo do delimičnog uništavanja nekih životieskih vrsta", stoji u tužbi Vuka Bojovića.

Kada se oglase sirene za vazdušnu opasnost, životinje napušta njihov prirodni reprodukcioni instinkt , što pokazuju tako što potpuno ignorišu životinje suprotnog pola.

"Ovakvo životinjsko ponašanje uticalo je i na radnu sposobnost zaposlenih, koji su svedoci nestajanja životinjskih vrsta za koje, sa ljubavlju i pažnjom brinu, kako bi doprineli obrazovanju najmlađih u ovoj, trenutno krvlju preplavljenoj zemlji", navodi se u tužbi.Venčali se Srpkinja i Amerikanac

NIKOZIJA - Da ljubav ne zna za prepreke, pokazalo je venčanje Amerikanca i Srpkinje čija duboka osećanja nisu mogla da uguše ni bombe agresorske NATO koju predvodi SAD.

Amerikanac Stiv Riz (31), poreklom iz Merilenda, oženio se u nedelju na Kipru Srpkinjom Tatjanom Tomanović (23), studentkinjom prava.

Stiv i Tatjana upoznali su se u Beogradu pre zločinačke agresije NATO na SRJ.U polufinalu Kupa Jugoslavije u utorak: Partizan - Beopetrol, FMP Železnik - Radnički

Četiri čaše oko šampanjca

Oba meča na TV, karte 25, 50 i 70 dinara

BEOGRAD - Naši košarkaši, prvi na svetu u miru, prvi u ratu. Prošlog vikenda prvenstveno kolo, danas Kup Jugoslavije, da se i loptom prkosi bombama... U peharu, četiri želje. Favorit, bar na papiru, Partizan.

Crno-beli prvi izlaze na parket dvorane "Pionir", od 13 časova. Rival Beopetrol, spreman na iznenađenje, uvek neugodan, baš zbog činjenice da može samo da dobije. Drugi par, FMP Železnik - Radnički (14,45) podjednako interesantan. Ekipa sa Crvenog krsta u blagoj prednosti, bar na papiru koji vredi samo do podbacivanja. Inače, branilac trofeja je Budućnost.

Oba meča polufinala direktno će biti prenošena na kanalu RTS, a karte se prodaju po ceni 25 dinara tribine, 50 dinara parter, 70 dinara loža. Finale je sutra, takođe u "Pioniru".Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange