GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja, 18. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 18/04/99 00:00 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Neueste Kurznachrichten ... (in Deutsch)
Ultime notizie... (in lingua italiana)


Dvadeset četvrtog dana NATO agresije na SR Jugoslaviju

Valjevski "Krušik" srušen do temelja

VALJEVO - Projektili zlikovačkog NATO su u subotu, dva sata iza ponoći, pogodili privredno srce Valjeva - Holding korporaciju "Krušik".

Sa četiri projektila vazduh-zemlja, fabrika se našla u požaru i - prema izjavi predsednika Opštinskog štaba Civilne zaštite u Valjevu Borisava Radojičića, pričinjena je velika šteta, kako fabrici tako i okolnim stambenim naseljima.

UŽICE - NATO avijacija je i prošle noći dejstvovala po ciljevima u širem rejonu Užica. Za sada nema zvaničnih podataka o ciljevima koje je neprijatelj gađao, pričinjenoj materijalnoj šteti ili eventualnim žrtvama.

Prestanak vazdušne opasnosti posle četiri dana

PRIŠTINA - U Prištini je u subotu u 06,35, prvi put posle gotovo više od četiri dana, dat signal za prestanak opasnosti od vazdušnih udara.

Uprkos danonoćnim napadima NATO agresora na okolinu Prištine, u gradu funkcionišu svi vitalni sistemi i službe.Posle zverskog bombardovanja NATO na Vranje

Preminula devojčica Irena Mitić

Smrtonosni projektil je pogodio dok je radila u polju. Ubica ostavio trag

VRANJE - Irena Mitić (16), iz sela Ribnica kod Vranja, koja je teške povrede zadobila u petak prilikom NATO bombardovanja Vranja i okoline, preminula je na Neurohirurškoj klinici u Nišu.

U momentu kada je zlikovački projektil izbačen u petak u 10.10 časova iz aviona NATO zločinaca, devojčica se nalazila na polju svog imanja gde je teško ranjena.

Sa otvorenom frakturom lobanje devojčica je najpre preneta u Opštu bolnicu u Vranju a potom na Neurohiruršku kliniku u Nišu, gde je podlegla smrtonosnim povredama.

Kasnije je na delu projektila kojim je usmrćena devojčica pronađena i oštrim predmetom utisnuta poruka psihopatskog ubice, potpisanog kao "Erik.N", a upućena svojim žrtvama: "Loša vremena. Zar to nije divno".Agencija Rojters prenosi

Zarobljen poručnik

VAŠINGTON - Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da drži jednog zarobljenog jugoslovenskog poručnika čije se ime ne navodi, javio je Rojters.

Neimenovani oficir, koji ima dvadesetak godina, kako navodi Pentagon, zarobili su pripadnici "OVK" nedaleko od Junika u noći između 13. i 14. aprila. Šiptarski teroristi su ga, potom, prebacili u Albaniju i predali Amerikancima.

Oficir je, prema saopštenju Pentagona, prebačen u Tiranu u dobrom zdravstvenom stanju i s njim se postupa, kako je rečeno, u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima.Komandant Treće armije, general-pukovnik Nebojša Pavković

VJ sačuvala sredstva, a NATO naneti veliki gubici

PRIŠTINA - Treća armija Vojske Jugoslavije uspela je da potpuno sačuva materijalna, tehnička i borbena sredstva na Kosmetu, osim uništenih objekata infrastrukture - i ti efekti su zanemarljivi, a NATO je pretrpeo na našem prostoru velike gubitke, istakao je komandant Treće armije general-pukovnik Nebojša Pavković.

Samo pripadnici Treće armije VJ uspeli su da pogode i obore šesnaest aviona, pet helikoptera, 46 krstarećih raketa i četiri bespilotne letilice.

"Efekte NATO napada koji su zanemarljivi gledam kroz ciljeve koje je NATO postigao na ovom prostoru, a jedan od njih je bio da podrži šiptarsko-terorističke snage i da izazove masovnu oružanu pobunu na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Pavković.

On je rekao da taj cilj uopšte nije ostvaren, a prvih nekoliko dana agresije na našu zemlju agresori su se praktično stavili u funkciju podrške šiptarskim teroristima.

Šiptarske terorističke snage na Kosovu i Metohiji su razbijene, što dokazuje i sama činjenica da NATO agresori formiraju nove šiptarske snage na prostoru Albanije i Makedonije i pokušavaju da ih ubace u našu zemlju, rekao je general Pavković.

Što se tiče njihovog drugog cilja, potpunog uništenja Vojske Jugoslavije i ostalih snaga bezbednosti našeg naroda, ni to nisu uspeli, niti će uspeti, istakao je komandant Treće armije VJ.

Na prostoru Kosova i Metohije sada je više od 150 hiljada ljudi pod oružjem. Neka svaka treća puška pogodi pravi cilj, to će biti cena koju će agresor platiti ukoliko pokuša da dođe na našu zemlju, istakao je Pavković.

Treći cilj, koji su postavili, da dovedu kopnene snage, ne može se na Kosovu i Metohiju ostvariti bez velikih žrtava na obe strane, naglasio je Pavković.Olbrajtova se ponovo obratila srpskom narodu na srpskom

"Svesna sam da mi ne verujete"

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt u četvrtak se ponovo obratila, putem brojnih svetskih glasila, srpskom narodu, pokušavajući da na srpskom jeziku objasni agresiju NATO-a na SR Jugoslaviju.

"Svesna sam da mi možda nećete verovati" rekla je Olbrajt i dodala da "NATO ne želi da povredi srpski narod", da ta vojna alijansa "nema skrivenih ciljeva" i da "ne želi da zauzme vašu zemlju i proširi se ka istoku".

"Mi priznajemo Kosovo kao deo vaše države" rekla je Olbrajt i objasnila da zemlje alijanse napadaju SR Jugoslaviju zato što "ne mogu mirno da posmatraju civilne žrtve i veliki broj izbeglica na Kosovu".Bler protiv slanja kopnenih snaga

LONDON - Britanski premijer Toni Bler isključio je mogućnost slanja kopnenih snaga NATO na Kosovo, javlja Rojters, prenoseći pisanje lista "San".

Bler je londonskom dnevniku izjavio da bi sukob sa SR Jugoslavijom mogao biti dug i da je "potpuno koncentrisan na poraz" predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

"Nema lakih opcija u ovoj situaciji. Vazdušni rat je pogodio Miloševićeve snage, ali još imamo mnogo toga da uradimo", rekao je Bler.Fišer ne vodi rat, već pruža otpor

BON - Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer ocenio je da međunarodna zajednica u SR Jugoslaviji "ne vodi rat, već pruža otpor".

"Mi ne vodimo rat, već pružamo otpor i branimo prava čoveka, slobodu i demokratiju", izjavio je Fišer za nemački nedeljnik "Špigl".

Nemački ministar se usprotivio svakoj eskalaciji i zatražio od NATO da nastavi sa dosadašnjom strategijom.Karl Bilt, bivši Visoki predstavnik UN u BiHBilt

Neuspeh NATO unapred isplaniran

BON - Bivši Visoki predstavnik UN u BiH Karl Bilt ocenio je da su vazdušni udari NATO na SR Jugoslaviju neuspešni, jer oni ne mogu da spreče humanitarnu katastrofu.

On je za nemački list "Fokus" ocenio da su udari "na kilometre" daleko od toga da mogu da spreče humanitarnu katastrofu i da su oni "sami deo eskalacije koja je označila početak tragedije neopisivih razmera".

"Neuspeh je unapred isplaniran", ocenio je Bilt i pozvao NATO da ponovo razmotri svoju strategiju.Matija Bećković o našoj duhovitosti, "bananama" koje nas gađaju

Samo da ne umremo od smeha

Ništa nam drugo ne preostaje, nego da se nadamo da se i bog nešto pita. Smejemo se kao blesavi više od dvadeset dana

BEOGRAD - Nekoliko večeri satire koje je organizovao list "Jež", sa sloganom "smehom protiv rata", pokazale su da je, upravo u ovo nesrećno vreme, u srpskom narodu naglo porasla opšta potreba za duhovitošću. Sledeći taj "trend", na Maloj sceni nacionalnog teatra "Raša Plaović", u programu "Satirično večeras", okupiće se mnogobrojni glumci i satiričari, među kojima je i jedan od naših kultnih pisaca, Matija Bećković.

- Tu sam kao jedna slamka među vijorove. A pošto sam stari "Ježevac", to mi je jedino radno mesto do penzije - kaže za naš list Bećković - Nama ništa drugo ne preostaje osim da se nadamo da se i bog nešto pita, i da se nije i on sakrio u neko nebesko sklonište. Ne znam koliko lekari preporučuju da se čovek smeje dnevno. Mi se, evo, smejemo kao blesavi već više od dvadeset dana. Samo, bilo bi ipak dobro da ne umremo od smeha.

- U svakom slučaju, da su gađali "bananama" jedne, a ne druge, gadno bi nas zavadili. Ovako, ne znam koga su sve gađali, samo znam da su svakog pogodili - objašnjava Bećković.

R. Radosavljević
Foto: Z. SinkoPrvo kolektivno ratno venčanje juče u Beogradu

Neće mi ni Klinton brak upropastiti!

Matičar Gordana Zorić juče je prebacila normu - 19 venčanja u jednom danu! - Ni kiša nije mogla da pokvari "svadbu za maštanje

BEOGRAD - Prvo kolektivno ratno venčanje na svetu zbilo se juče u Beogradu. Još jednom je ljubav nadvladala mržnju, lepota nadvisila zlo, mladost utrla put srećnijem sutra.

Prkoseći bombama venčali su se Dejan i Svetlana, Milan i Aleksandra, Nebojša i LJiljana, Dragan i Nataša, Dejan i Marija, Ivan i Dragoslava, Vladimir i Martina, Aleksandar i Milica, Anđelko i Olivera, Saša i Marijana, Jovan i Danijela, Željko i Jelena, Vladimir i Snežana, Petar i Dijana, Predrag i LJubica, Vladimir i Olivera, Nemanja i Biljana, Srđan i Tatjana, Nenad i Dijana.

Svečanom salom Starog dvora tačno u podne zaorilo se devetnaest odlučnih, muških "da" i isto toliko zvonkih, ženskih glasova. Biljana je nagazila Nemanju, LJubica Predraga, Dejan Svetlanu. Tek da se zna čija će biti poslednja.

Rođene sestre Nataša i Marijana Matić iz Obrenovca ozvaničile su juče svoje dugogodišnje veze. Pašenozi Dragan Miodragović i Dejan Bugarski čestitali su jedan drugom. Marijana je Dejana upoznala na moru, Nataša i Dragan rade u istoj firmi.
 

Ko će čije?

Od devetnaest devojaka samo su četiri svom prezimenu dodale muževljevo. Ostale su ispoštovale patrijarhat. Izbrisale svoje i uzele suprugovo prezime.

Dejan Krsmanović odavno je, kaže, rešio da oženi Svetlanu Karapandžić. U tom naumu ni "tomahavci" ga nisu mogli ometi.

- Ako je Klinton upropastio svoj brak, moj vala neće! - poručuje Dejan.

Posle šampanjca, čestitanja i poziranja krenulo se na Trg Republike. Devetnaest belih golubova mira odletelo je put ranjenog neba. Svirali su crnpurasti harmonikaši, a kumovima su kese po svoj prilici bile postavljene azbestom.

Bina na kojoj već skoro mesec dana defiluju muzičari protestujući zajedno sa Beograđanima protiv agresije bila je u subotu lepša nego ikad. Srećni mladenci odigrali su ovde svoj prvi bračni ples.

Odatle se krenulo put fontane na Trgu Nikole Pašića. Za sreću i svaku blagodet buduću novopečeni supružnici preko glava su u fontanu bacali novčiće. Devetnaest mladenačkih bidermajera poletelo je put na stotine ispruženih devojačkih ruku. Vaša novinarka i pored svog truda nije uhvatila ni jedan.

Još po koja fotografija i mladenci odoše svojim putem.

Pravo u lepše sutra.

Jelena Mitić, Dragan J. Vučićević
foto: Miloš Bičanski; Zoran RašU Beogradu juče održan 12.međunarodni "Soko Štark" maraton,odakle je poručeno :

Trči svete-zaustavite rat!

BEOGRAD - Tradicionalni "Soko Štark" maraton, dvanaesti po redu, održan je u subotu u Beogradu pod geslom "Zaustavite rat - Trči svete". Početak je simbolično označen puštanjem goluba mira iz ruku legende naše atletike,Franje Mihalića. U glavnoj trci koja je startovala iz Bulevara revolucije učestvovalo je oko 40 takmičara iz Jugoslavije, Makedonije, Rusije, Bugarske, Grčke i Rumunije, Republike Srpske, pa čak i iz Nemačke i Amerike. Svi maratonci su trčali u istoj grupi i u istom ritmu, jer kako je na startu rekao direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, "u ovoj trci nema pobednika i poraženih".
 

Trku gledao ceo svet

Još za vreme trajanja trke, slika sa beogradskih ulica je obišla planetu, dok je po podacima organizatora, za nepuna dva časa bilo preko 800 000 posetilaca na sajtu Beogradskog maratona.

Veliko interesovanje okupljenih je izazvao Amerikanac Zejn Brenson, koji je naglasio da, iako je iskusio bombardovanje od strane svojih zemljaka, duboko veruje u ideju prijateljstva i sloge među narodima.

U masi trkača koji su manje ili više uspešno pretrčali deonicu dugu pet kilometara, koliko je iznosila Trka zadovoljstva, na cilj je došetala i najstarija učesnica stara 92 godine!

A. Novaković, Ž. Bulajić

Foto: M. MetlašPretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange