GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 17. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Last update: 17/04/99 00:29 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yuPrema izjavi glavnog tužioca Haškog tribunala

Jugoslavija traži istragu o žrtvama NATO bombi

HAG - Jugoslovenski državni Komitet za prikupljenje podataka o zločinima zatražio je od Haškog Tribunala da otvori istragu o civilnim žrtvama NATO bombardovanja, izjavila je juče glavni tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur.

Na pitanje ruskog novinara da li dobija informacije o civilnim žrtvama bombardovanja NATO-a u SRJ, i posebno o napadu na kolonu albanskih izbeglica pre dva dana na Kosovu, Arbur je odgovorila da raspolaže informacijama koje su dostupne javnosti. Ona je dodala da je jugoslovenski državni Komitet za prikupljanje podataka o zločinima zatražio otvaranje istrage o civilnim žrtvama bombardovanja, takođe se oslanjajući na ono što su objavili mediji.Crna Gora neće biti NATO baza

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u petak u Podgorici da je "veoma ponosan ako su on i njegovi saradnici, svojom politikom doprineli da Crna Gora ima relativno bolji tretman u užasnoj NATO operaciji".

On je rekao da istinsko antiratno i antinatovsko raspoloženje građana, koje je homogenizovalo narod, ne treba politički zloupotrebljavati.

"Nema ni govora da Crna Gora može biti baza za eventualni dolazak NATO trupa u Jugoslaviju, ali ako se postigne mirovno rešenje koje bude sadržalo i odluku o upotrebi mirovnih snaga, Crna Gora će pružiti svu logističku podršku razmeštanju tih snaga", rekao je Đukanović.Klark u Makedoniji

SKOPLJE - Vrhovni komandant NATO u Evropi, američki general Vesli Klark, stigao je u petak u Skoplje.

Klark će sa makedonskim državnim vrhom razgovarati o aktuelnoj situaciji i kosovskoj krizi. Klark bi trebalo da se sastane sa makedonskim predsendikom Kirom Gligorovim i premijerom Ljupčom Georgijevsdkim.


Grčki premijer Kostas Simitis predložio

Istovremena obustava vatre SRJ i NATO

ATINA - Premijer Grčke Kostas Simitis je u petak prvi put otvoreno osudio "vojnu intervenciju" NATO i izložio širok akcioni plan za uspostavljanje i obezbeđivanje mira čije sprovođenje počinje iduće nedelje.

Osnova Simitisovog plana je "prihvatanje pretpostavki za istovremenu obustavu vatre, sa jugoslovenske strane i s druge strane ratnih aktivnosti NATO".

Simitis je ocenio da su te "pretpostavke" već "postavljene" i kao uslov za mirno rešenje naveo "povlačenje trupa Jugoslavije sa Kosova, bezbedan povratak izbeglica kućama i raspoređivanje međunarodnihsnaga sa širokom legalizacionom osnovom".

Simitis je rekao da je vlada već predložila da se "u taj proces uključe UN, da se legalno donesu odluke u Savetu bezbednosti, da sarađuje Rusija, tako da bi nastojanje za uspostavljanje mira dobilo podršku mnogih zemalja".Peticija predsedniku Sampaju

LISABON - Portugalskom predsedniku Žorže Sampaju uručena je peticija sa više hiljada potpisa političara, kulturnih i javnih ličnosti, radnika i novinara u kojoj se od njega traži "da se portugalske snage povuku iz sastava NATO trupa koje su preduzele agresiju na Jugoslaviju".

Potpisnici peticije podsećaju šefa države da je prekršio ustav odobravanjem učešća u akciji protiv Jugoslavije jer ona nije ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Portugalije.Peti napad NATO na aerodrom Slatina

PRIŠTINA - Avijacija NATO agresora ispalila je u petak oko 25 projektila na civilne objekte u okolini Lipljana i Prištine. Bombarderi NATO su , nešto pre 18 časova, u petom naletu tokom dana, sa dva projektila gađali civilni aerodrom Slatina, jugozapadno od Prištine. Na aerodrom je ispaljeno više od 10 projektila.

U tom talasu jednim projektilom gađano je brdo Butovac, severoistočno od Prištine. NATO je istovremeno, ispalio više projektila i na području Goleša u opštini Lipljan. Prema prvim podacima žrtava i povređenih nema.Direktor jugoslovenske direkcije za međunarodnu plovidbu Radiša Đorđević

Poginulo 500 civila

BUDIMPEŠTA - Direktor jugoslovenske direkcije za međunarodnu plovidbu Radiša Đorđevih izjavio je u Budimpešti da je, prema jugoslovenskim podacima, u dosadašnjim bombardovanjima poginulo više od 500 civila.

Đorđević je izjavio da bombardovanje privrednih objekata pored Dunava može da izazove "ekološku katastrofu".Belgijanci protiv izložbe nakita nakit Madlen Olbrajt

OSTENDE - Izložba nakita koji pripada američkom državnom sekretaru Madlen Olbrajt izazvala je polemiku u Ostendeu, neposredno pred svečano otvaranje, kome je prisustvovao i šef belgijske diplomatije Erik Derajk.

Gradski odbornik, socijalista Danijel Verlej, zatražio je da izložba ne bude održana, ocenivši da je to neumesno u trenutku kad se na Kosovu vodi rat.

Dva lokalna udruženja su u petak zakazala okupljanje prilikom dolaska ministra i zatražila zatvaranje izložbe.Uskoro stiže još novih vesti...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange