GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota, 17. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 17/04/99 00:00 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Neueste Kurznachrichten ... (in Deutsch)
Ultime notizie... (in lingua italiana)


U noći između četvrtka i petka avijacija NATO gađala ciljeve širom Jugoslavije

Civili povređeni u Pančevu, Subotici i Vranju

U noći između četvrtka i petka fašistički avioni NATO bombardovali su Pančevo, Novi Sad, Smederevo, Kovin, Beograd, Suboticu, Kraljevo, Vranje, Boljevac, Paraćin, Zaječar, Podgoricu, Danilovgrad...

NATO avijacija je u četvrtak, između 22.45 i 23.15 i, ponovo, oko 2.30, gađala postrojenja u Petrohemiji i skladište mazuta u Azotari u Pančevu. Povređeno je sedam radnika i pričinjena velika materijalna šteta. Ponovo je bombardovana i rafinerija u Novom Sadu, kao i kasarna na Detelinari.

Most na Dunavu koji povezuje Smederevo i Kovin znatno je oštećen u četvrtak oko 23 sata i zatvoren za saobraćaj. Na meti je iste noći bilo brdo Straževica u opštini Rakovica u Beogradu. NATO avijacija pogodila je i televizijski repetitor i poštanski objekat na Ceru.

U četvrtak, oko 22 sata projektili su pali u naseljeni deo Subotice, Mali Radanovac. Nekoliko građana je povređeno, a mnoge kuće srušene ili oštećene. U 2.10 raketirana su sela zapadno od Kraljeva - Mrsać, Samaila, Drakčići i Vrdila. Dvoje civila teško je ranjeno prilikom napada na Vranje i okolinu u 10.10 sati. Četiri projektila pala su u petak ujutro na područje Boljevca, oko 30 kilometara od Bora. U 2.15, dva kilometra severno od Paraćina, četiri projektila pala su u blizini izbegličkog naselja "7. juli" i fabrike "Balkan-tron".
 

Oboren avion

PODGORICA - Jedan neprijateljski avion oboren je pre dve noći u vreme napada na ciljeve oko Podgorice i Danilovgrada, saopštila je Informativna služba Ratne mornarice VJ.

Tri detonacije odjeknule su oko 9.40 na području Prištine. U drugom naletu, na meti je bila oblast severoistočno od ovog grada. Oko 10.30 ispaljena su četiri projektila u ataru sela Sofajlija. Oblast jugozapadno od Prištine gađana je između 12.30 i 13 sati. Meta su bili aerodrom "Slatina" i brdo Goleš.

Napadi NATO na ciljeve u Crnoj Gori tokom prošle noći bili su najžešći od početka agresije na našu zemlju. Gađana je okolina Podgorice, a mete su bili aerodrom Golubovci i brda u okolini Tuzi. Bombardovani su i Glava Zete, brdo Kurilo i nekoliko sela u okolini Danilovgrada. Eskplozije su se čule i s brda Mavrijan iznad Ulcinja i Sutomran, u blizini Bara.

EKIPA "GLASA"U Beogradu juče razgovarali Milutinović i Rugova

Prekid agresije uslov za politički proces

Do političkog rešenja samo direktnim pregovorima

BEOGRAD - Predsednik Srbije Milan Milutinović i predsednik DSK Ibrahim Rugova razmatrali su juče pitanja od značaja za dalji politički proces i traženje rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da je zajednički ocenjeno da političko rešenje treba da bude zasnovano na principu pune ravnopravnosti svih građana i nacionilnih zajednica. Obostrano je ocenjeno da samo direktnim dijalogom onih koji žive u pokrajini, uz ravnopravno učešće predstavnika, svih nacionalnih zajednica mogu da se postignu rešenja prihvatljiva za sve koji žive na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je zaključeno da je zaustavljanje bombardovanja uslov bez koga politički proces ne može da se ostvari u punoj meri, jer su žrtve podjednako svi građani na Kosovu i Metohiji. Ističe se i da je obostrano izražena spremnost da se i u ovakvim uslovima direktinim razgovorima, nastavi započeti proces u iznalaženju trajnog rešenja problema na Kosmetu. Milutinović i Rugova su se složili, kako se navodi, da započeti dijalog ujedno potvrđuje jačanje međusobnog poverenja kao bitnog uslova za izlazak iz sadašnje situacije.

U razgovoru je učestvovao i potpredsenik Savezne vlade Nikola Šainović.Duma podržala ulazak SRJ u savez Rusije i Belorusije

Čeka se Jeljcinov potpis

Velika većina poslanika "za". Način za obustavljanje agresije

MOSKVA - Ruska državna Duma podržala je u petak, sa 293 glasa za i 53 protiv, odluku Skupštine SRJ o ulasku u Savez Rusije i Belorusije. Protiv ulaska SRJ u Savez Rusije i Belorusije jedino je glasala poslanička grupa "Jabloko", dok se jedan poslanik uzdržao od glasanja.

Dokument, koji je izglasala Duma, sadrži tri tačke - podržava se predlog predsednika i skupštine SRJ o ulasku u Savez Rusije i Belorusije, preporučuje se predsedniku i vladi Rusije da izuče međunarodna, politička, pravna, ekonomska i druga pitanja vezana sa prisajedinjenjem, i nalaže se poslanicima da na narednom zasedanju parlamentarne skupštine Saveza Rusije i Belorusije predlože razmatranje tog pitanja.

Sporazum o pristupanju SRJ u ime Rusije treba da potpiše predsednik Boris Jeljcin, a zatim treba da ga ratifikuje Duma.Ambasador Milošević razgovarao sa Černomirdinom

MOSKVA - Jugoslovenski ambasador u Moskvi Borislav Milošević sastao se u petak sa specijalnim predstavnikom predsednika Rusije za regulisanje jugoslovenske krize Viktorom Černomirdinom.

Tokom susreta, održanog na Černomirdinovu inicijativu, ambasador Milošević ga je detaljno obavestio o situaciji, stvorenoj usled agresije NATO na Jugoslaviju.

Novi predstavnik šefa ruske države nastavio je aktivnosti, usmerene na to da se izradi jedinstveni stav Rusije o rešavanju krize na Balkanu. U okviru toga, on je u petak više od dva časa razgovarao sa ministrom odbrane Igorom Sergejevom. Očekuje se da će ga u toku dana primiti i predsednik Rusije Boris Jeljcin.

 Grci blokirali 15 francuskih kamiona NATO

ATINA - Oko 500 Grka blokiralo je u petak konvoj od 15 francuskih kamiona u sastavu NATO koji su nosili vojnu opremu u Makedoniju, protestujući na taj način protiv vazdušnih napada na Jugoslaviju.

Zapadne agencije javljaju da su demonstranti blokirali put nekoliko kilometara ispred graničnog prelaza Evzoni na grčko-makedonskoj granici i razbivši kamenicama stakla prvog kamiona, primorali konvoj na povratak u Solun.U Italiji uhapšen dobrovoljac terorističke OVK

BARI - Italijanska policija je uhapsila u luci Bari jednog Albanca sa Kosova, koji se iz Švajcarske uputio u Albaniju da bi se, kao dobrovoljac, priključio terorističkoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK), javlja Agencija Frans Pres.

Prilikom kontrole u luci Bari italijanska policija je kod Marjana Markua (32) pronašla automatsku pušku marke "spektrum" italijanske proizvodnje. On je, zajedno sa još jednim Albancem, trebalo da se ukrca na brod koji je plovio iz Barija za albansku luku Drač. Policija je kod drugog Albanca pronašla noževe, ali on nije priveden.

Marku je u Bari došao vozom iz Švajcarske zajedno sa grupom kosmetskih Albanaca, od kojih su neki bili obučeni u maskirne uniforme, saopštili su italijanski istražitelji.Ivan Medenica, asistent na FDU, o alternativnoj nastavi

Održavanje intelektualne kondicije

BEOGRAD - Pozorišni kritičar, asistent na FDU Ivan Medenica, počinje ovih dana sa studentima prve i druge godine režije i dramaturgije neformalnu, alternativnu nastavu.

- S obzirom na činjenicu da su fakulteti zatvoreni, zajedno sa svojim studentima odlučio sam da ipak održavamo intelektualnu "kondiciju" - kaže za "Glas javnosti" Medenica.

Prema rečima Ivana Medenice postoji ideja da i drugi profesori FDU, kao na primer Biljana Mašić, započnu sa svojim studentima ovakav oblik neformalne nastave.

- Motiv ovakvog rada je da studenti ipak dobiju neku organizaciju vremena. Ukoliko sve ovo zaživi kako smo zamislili, i ako vreme to dozvoli, nastavu ćemo organizovati i napolju.

R. Radosavljević

Foto: Z. SinkoNemački književnik Martin Valzer pridružio se Handkeu u osudi agresije NATO

Cinične tvrdnje o spasavanju života

BON - Nemački književnik Martin Valzer osudio je zločinačku agresiju NATO-a na Jugoslaviju i, posebno, besomučnu kampanju laži u nemačkim medijima.

"Informacije medija o vazdušnim napadima NATO-a sročene su tako da obavezno nateraju gledaoca ili čitaoca na zaključak kako su ti napadi ono pravo što treba činiti. Konzumentu informacija se ne ostavlja ni milimetar prostora za sopstveno rasuđivanje", izjavio je Valzer listu "Manhajmer morgen" iz Manhajma.

"Cinično deluje tvrdnja čelnika Alijanse kako bombarduju srpske gradove da bi "spasli živote" albanskih civila na Kosmetu, a sami su svojim bombama ubili 75 takvih civila, kaže Valzer.Karlos Fuentes osudio agresiju NATO na Jugoslaviju

Opasan presedan

SIJUDAD DE MEKSIKO - Meksički pisac Karlos Fuentes osudio je napade NATO na Jugoslaviju."Jednostrana akcija NATO uspostavlja vrlo opasan presedan", piše Fuentes u tekstu objavljenom u nezavisnom dnevniku "Reforma".

"Zar je drama Kurda u turskoj državi manja? Naravno ne. Ali Turska je članica NATO i kao takva oslobođena "iskonskog greha"... Humanitarni razlozi" obiluju i u subsaharskoj Africi, ali njihov je greh što su daleko - i što su afrički", zaključuje Fuentes.Danas poslednje kolo košarkaškog prvenstva

Prkos pod obručima

BEOGRAD - Posle 28 dana apstinencije, prvoligaški karavan košarkaša ponovo stupa na glavnu sportsku scenu. Poslednje, 22. kolo, nacionalnog šampionata, koje je prema prvobitnom rasporedu trebalo da se odigra 27. marta, ali je zbog agresije na našu zemlju prolongirano za mirnija vremena, predstavlja uvertiru pred plej - of, konačni rasplet ovogodišnjeg šampionata.

U poslednjoj rundi regularnog dela prvenstva sastaju se: IVA - Crvena zvezda, Budućnost - Lovćen, Beopetrol - Zdravlje, Partizan - Hemofarm, Spartak - Beobanka, FMP Železnik - Radnički. Početak svih mečeva zakazan je za 14 časova, a ulaz je besplatan.
  Plave na okupu

Ženska košarkaška reprezentacija Jugoslavije počinje sutra u Vršcu ciklus priprema za predstojeći šampionat Evrope koji se od 28. maja do 6. juna igra u Poljskoj (Poznanj i Katovice).


Predsedništvo KSJ, na vanrednoj sednici 20. aprila, doneće odluku u kojim terminima i po kom sistemu će se igrati plej - of. Trenutno figuriraju tri varijante, a zajednički imenitelj im je da doigravanje za prvaka startuje 24. aprila. Prvi krug plej - ofa igraće se na dve dobijene utakmice (po sistemu 1-1-1), dok će se polufinala i finale odigrati na tri pobede (po sistemu 2-2-1).Ministar prosvete Srbije promenio ovogodišnji način upisa u srednje, više škole i na fakultete

Nema prijemnog, ocene jedini kriterijum

BEOGRAD - Zbog ratnog stanja, ministar prosvete Srbije Jovo Todorović promenio je ovogodišnji način upisa u srednju školu i na fakultete.

Ukida se polaganje prijemnih ispita, a upis u prvi razred srednje škole zavisiće isključivo od rang lista koje će se sačiniti na osnovu ocena iz osnovne škole. Da li će se dobiti indeks željene više škole ili fakulteta, takođe će zavisiti samo od uspeha postignutog u prethodnom školovanju.

Iz ove vanredne odluke izuzeti su jedino fakulteti Univerziteta umetnosti, koji će brucoše u školsku 1999-2.000. upisivati po dosadašnjim kriterijumima, na osnovu posebnih prijemnih ispita.

Dr Todorović je ponovio da će nastava početi tek kad se steknu neophodni bezbednosni uslovi. Prema podacima Ministarstva prosvete, oštećeno je ili porušeno preko 300 škola, s tim što je više od 130 osnovnih škola i 20 fakultetskih objekata pretrpelo teška oštećenja.

O.N.Antiratna kampanja "Stubova kulture"

Pravite knjige, a ne rat

BEOGRAD - Antiratna kampanja "Pravite knjige, a ne bombe", koju su pokrenuli "Stubovi kulture", počela je u petak na Trgu Republike ispred Kulturnog centra Beograda.

U akciju su se uključili naši poznati pisci Dušan Kovačević, LJubomir Simović, Radoslav Petković, Aleksandar Jerkov, Igor Marojević, Mileta Prodanović, Svetlana Velmar Janković. Predstavljene su razglednice i majice sa idejnim rešenjem Danka Vasovića. Predrag Marković je ispred "Stubova kulture" rekao da je akcija znak protesta protiv rata nad civilima, nad čitaocima i nad knjigom.

J. Ž.

Foto: B. PantelićDžozef Fara, urednik Internet sajta "Vorldnet dejli", izvršni direktor Centra novinarstva Zapada, uputio apel Amerikancima

Amerika ne razume suštinu sukoba u Srbiji

Klinton vodi sraman rat protiv Srba, on je lažov, kukavica koja zavlači ruku u vaš džep

U redu Ameriko, predajem se. Šta god da kažem o nezakonitosti i nemoralnosti ovog "blickriga" protiv Srbije nema efekta jer neće promeniti vaše stavove.

Vi uopšte ne marite za činjenicu da SAD nemaju šta da traže u Jugoslaviji, nemaju vitalnih interesa i razloga koji bi bili važni po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

Vama ne smeta što je Balkan tokom proteklih 600 godina bio pravo bure baruta i da rat koji upravo besni na tim prostorima ima duboke kulturne i verske korene koje mi ne možemo ni da razumemo. Stoga ih treba pustiti da sami reše svoje sukobe.

Pored svega ovoga SAD i NATO uopšte ne mare za činjenicu da ne mogu tek tako da bombarduju jednu suverenu naciju samo zato što misle da je ona zla.

Bombardovanjem Srbije neće biti postignut nijedan cilj koji je pred sebe postavila Klintonova administracija.

Amerika se uopšte ne brine što na kocku stavlja živote sopstvenih sinova i kćeri poslatih na besmislenu vojnu vežbu stavljenu u službu politike kako bi se opravdalo ono što čini Klinton koji je i sam bio suviše velika kukavica da se odazove vojnom pozivu kada je to od njega bilo traženo.

Amerika ne mari za to što vršljanjem ne samo po Evropi, već i po celom svetu, rizikuje da prouzrokuje širi konflikt i probudi vekovne antagonizme koji postoje među mnoštvom zemalja.

Ništa od ovoga vama ne znači i u vašim glavama ne pravi nikakvu razliku. Zato vas molim da mi dopustite da vam uputim jedan ljubazan apel. Dopustite mi da vam objasnim da vas ovaj rat pored mnogih cehova druge vrste košta i mnogo novca.

Dopustite mi da vam objasnim sav besmisao rata koji trenutno vodite protiv Jugoslavije koristeći se jednim od najbesprizornijih razloga kao što je čist i sopstveni ekonomski interes.

Dopustite mi da se pozovem makar na vaš osećaj pohlepe za velikom sumom novca koju zaludno trošite na svoje vojničke pohode.

Sve o čemu vam govorim je potpuna istina. Na primer, Bil Klinton koji se iskazao kao jedan od političara koji je na najperfidniji način zaveo naše starije građane, voljne da svoju budućnost stave u ruke korumpirane Klintonove vlade, izigrao je i sam ustav.

On je prodao svoje birače dajući im lažna ekonomska obećanja. Kradući njihov teško zarađeni novac koji treba da im ulepša starost, on ga je pretočio u vojne rezerve i utrošio ga u ovaj besmisleni rat protiv Srbije.

Ne budite zavedeni! Klinton uzima novac iz vaših novčanika, hranu iz vaših usta, mleko iz flašice vašeg unuka!

Da li vam se sada dopada rat u Srbiji kada pitanje postavite na ovaj način? Da li vas ovako perfidna krađa novca od strane vašeg predsednika sada čini besnim?

Zar vam se ne čini da vas Klinton laže i da jedino što on želi da radi u svom životu je da ubija ljude i ruši sve što je Jugoslavija izgradila? To svima mora da bude jasno. To i ja vidim, ali me ne pitajte zašto Klinton sve to čini? Očigledno je da uživa u takvim stvarima. Možda mislite da ja nisam patriota kada vam govorim ovakve stvari i pričam istinu o onom što se dešava na Balkanu?

Ako Klinton i njegove demokrate lažu o vašem novcu, penzijama i svakodnevnim stvarima, odakle vam ideja da vam govore istinu o onome što se trenutno događa sa srpskim narodom i u Srbiji?
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange