GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak, 16. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 16/04/99 00:19 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Neueste Kurznachrichten ... (in Deutsch)
Ultime notizie... (in lingua italiana)


Avioni NATO alijanse protekle noći napadali deset gradova u Srbiji

Civili i manastiri ponovo na meti agresora

BEOGRAD - Zločinačka NATO avijacija je u noći između srede i četvrtka, 23. dana agresije na SRJ, bombardovala brojne, uglavnom civilne objekte u 10 gradova u Srbiji i pričinila veliku materijalnu štetu.

Na meti agresora bili su Beograd, Priština, Kuršumlija, Kragujevac, Čačak, Užice, Valjevo, Niš, Kruševac i Kraljevo.

KURŠUMLIJA - U sredu, oko 21,30 časova, bombardovano je naselje Pepeljevac kod Kuršumlije, a u tom napadu ranjena su tri civila i onesposobljen most na reci Toplici, na putu Niš-Priština.

KRAGUJEVAC - Avioni NATO su u dva navrata napali Kragujevac, a meta su bili centar grada, gde je izazvan požar, a potom i okolina spomen parka Šumarice. Oborena su najmanje dva projektila. Objektima je naneta velika materijalna šteta, a jedno lice je teže povređeno.

ČAČAK - Agresorski projektili su u noći između srede i četvrtka oštetili repetitore Radiotelevizije Srbije (RTS) na Ovčaru, kod Čačka i na Zlatiboru kod Užica.

VALJEVO - Snažna detonacija čula se, 15 minuta iza ponoći, u valjevskom kraju, kada su agresorski avioni raketirali reon sela Prilinčević, petnaestak kilometara od Valjeva.

NIŠ - Na meti agresorskih aviona, u četvrtak u 04,40 časova, našao se i Niš, na čijem području se čulo šest do sedam detonacija zločinačkih projektila koji su pali u blizini grada.

KRUŠEVAC - NATO avijacija je sa dva projektila u četvrtak 00,20 časova srušila most preko Zapadne Morave u selu Jasika. Na meti agresora u 04,50 časova bila je i fabrika "14. oktobar" i Sportski centar.

KRALJEVO - U Kraljevu i okolini u četvrtak, oko 02,15 časova, čula se jaka detonacija, a napadnuta su sela zapadno od grada, u kojima je, pored pucanja prozorskih stakala, pričinjena i materijalna šteta na stambenim i drugim objektima.

BEOGRAD- Od eksplozija nekoliko projektila, koje je agresorska avijacija u četvrtak u 01,32 časova ispalila u rejon brda Straževica, u opštini Rakovica, popucao je veliki broj stakla na stambenim zgradama i kućama u naseljima Miljakovac i Rakovica.

Od krhotina stakala povređen je jedan broj građana.

Teško su oštetećeni srednjovekovni manastir Svetog arhangela Mihaila u Rakovici, Srednja mašinska škola, Dom zdravlja i četiri biblioteke.

VRANJE- U četvrtak, u 11.05 časova, vazdušne snage NATO alijanse izvršile su još jedan napad na Vranje i područje Pčinjskog okruga sa devet ispaljenih projektila. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali podataka o povređenima i žrtvama nema.

PRIŠTINA - Agresorski avioni, koji su u sredu uveče nadletali Prištinu, ispalili su u 20,35 časova tri projektila severoistočno i istočno od grada.

PREŠEVO - NATO bombarderi istovremeno su, sa osam projektila, građali širi rejon nekoliko sela kod Preševa, naseljen pretežno šiptarskim stanovništvom, ali za sada nema bližih podataka o visini štete i ljudskih gubicima.

PEĆ - Avijacija NATO je u noći između srede i četvrtka sa dva projektila gađala kasarnu u Peći.

Više od deset kasetnih bombi bačeno je na planinu Paštrik a u dva navrata, NATO avijacija je raketama i kasetnim bombama gađala sela na planini Čičavici.

KOSOVSKA MITROVICA - Nekoliko projektila je palo i na periferiju Kosovske Mitrovice. Oštećeno je više kuća, ali još uvek nema informacija da li je u tom napadu bilo povređenih.

LOZNICA - U vazdušnom napadu NATO zločinaca u četvrtak su pogođeni komunikacioni relej na planini Jagodnji iznad Krupnja tako da su telefonske veze u prekidu a Rađevini je sada onemogućen i prijem signala Radio-televizije Srbije.Strani i domaći novinari na mestu napada NATO na kolonu izbeglica

Nedužne žrtve zločinaca

ĐAKOVICA - Oko 70 domaćih i stranih novinara krenulo je u četvrtak ujutro, u organizaciji Pres-centra VJ, u Đakovicu, kako bi obišli mesto na kojem je agresorska NATO avijacija u sredu, u napadu na kolonu civilnih vozila, ubila više od 70 osoba.

Avioni zločinaca su u sredu, oko 15 sati, u dva navrata bombardovali kolonu od stotinak vozila s albanskim izbeglicama na putu Đakovica - Prizren. U drugom naletu kolona je napadnuta u blizini mosta kod sela Bistražin. U tom napadu poginulo je najmanje 64 civila, dok ih je dvadesetak ranjeno.

RTS je emitovala snimke agencije APTV s puta Đakovica-Prizren, na kojima se vidi kako civili i nekoliko policajaca uklanjaju leševe i prenose povređene, a snimljeno je i nekoliko teško oštećenih kuća pored puta, kao i veliki broj uništenih i oštećenih automobila i traktora.

NATO priznao zločin

BRISEL - Saveznička komanda NATO za Evropu, posle grčevitih pokušaja i manipulacija da prebaci krivicu na srpsku stranu, izdala je juče saopštenje u kojem priznaje zločinački napad na konvoj albanskih izbeglica na Kosovu u kojem je poginulo više desetina ljudi.

U saopštenju se kaže:

"NATO potvrđuje, posle preliminarne istrage, da je jedan njegov avion juče greškom bacio bombu na civilno vozilo u konvoju.

NATO nema načina da sazna broj žrtava izazvanih u tom incidentu.

Mi ne možemo da potvrdimo brojke koje navode srpski izvori, ali NATO žali zbog bilo kakve štete nanesene nedužnim civilima.Reporteri "Glasa" sa porodicom Dejana Bojkovića koji je poginuo na radnom mestu prilikom prvog bombardovanja Rafinerije "Pančevo"

Kobna zora treće smene

Bojkovići tuguju, a sa njima celo selo Jabuka, za trojicom radnika poginulih u Energani Rafinerije. U mirnom selu pored Pančeva proleće nije zakasnilo. Od njega je bila brža samo smrt.

PANČEVO - Ispred kapije sa brojem sedam plače starac. Deda Dejana Bojkovića (28) kome je u zoru 4. aprila u postrojenjima Rafinerije "Pančevo"zločinačka raketa prekratila mladi život.

- Proklet sam, sine, proklet! - jeca starac Stojče i krši prste na paorskim rukama.

U dvorištu nas sačekuje devojčica. Grize prstiće i priziva majku. Pričaju nam kako je trogodišnja Dejana na sahrani svog oca pitala zašto "njen tajko leži u blatu".

- I ja gledam ka vratima, sve mislim da će doći. Da me je bar nekad razljutio, možda bi mi bilo lakše... Oplakujem njegov grob i pitam boga što je njega birao. Volela bih da stane ovo ludilo, da bar njegova deca znaju za šta žive - govori Dejanova majka Mira Bojković.

- Dejan je 58 dana produžio vojni rok. Rekle su nam njegove starešine u Nišu da takvog vojnika nisu imali deset godina. Bio mi je desna ruka za sve. Ponosan sam na njega, priča otac Slobodan koji je ceo svoj radni vek proveo u Rafineriji. Miluje pogledom familiju i kune se preminulom sinu da će mu paziti ženu i decu.

Dejanova supruga Snežana, mlada i tiha žena, skrhana bolom grli kćerkicu. Treba da se porodi 30. aprila. Još nerođeni sin obavijen crninom.

- Devet godina smo bili zajedno, a sad se sve srušilo kao kula od karata. Bili smo se dogovorili da, kad mu prođe smena, idemo da kupimo pelene... Deka pati. Kad idemo ujutro da kupimo mleko, prolazimo pored Dejanovog groba. Kaže mi da pazimo da ne zgazimo tajka, priča Snežana.

Pet dana su se borili za Dejanov život. Dejanovi roditelji imaju samo reči hvale za lekare koji su nadljudskim naporima pokušali da spasu njihovog jedinca.

Te kobne noći Dejan je otišao u treću smenu koja nije bila njegova. Život je izgubio zajedno sa kolegom Mirkom Dmitrovićem, sa kojim je delio smenu i s kojim je počeo zajedno da radi. S njima je zauvek otišao i Duško Bogosavljev, čovek koji im je prenosio radna i životna iskustva. Njih dvojica su sahranjeni nekoliko dana ranije. Dejan je preminuo na Veliki petak. Sahranjen je na Vaskrs. Bog zaista uzima najbolje!

Ranko Pivljanin
Foto: Zoran RašRadi mirnog okončanja krize na Kosovu

Argentinske majke dolaze u Beograd

PARIZ - Grupa majki koje su ostale bez dece za vreme vojne hunte u Argentini između 1976. i 1983. godine, doputovaće u Beograd da bi se zauzele za mirno okončanje krize na Kosovu.

Argentinsko Udruženje "Plasa de Majo" saopštilo je da će predsednica tog udruženja Ebe de Bonafini, na čelu jedne delegacije, otputovati u Budimpeštu, gde će se sresti s jugoslovenskim diplomatama, a zatim otputovati u Beograd.Srušen železnički most na Limu

UŽICE - Železnički most na Limu, na delu pruge Beograd-Bar, između Priboja i Prijepolja, srušen je u četvrtak oko 13,30 sati posle novog napada NATO avijacije.

Veći deo mosta pao je u reku, a sa oba kraja ostalo je samo od 20 do 30 metara konstrukcije.

Neki očevici napada tvrde da je neprijateljski avion koji je gađao most pogođen, i da se srušio u predelu sela Mažići u pribojskoj opštini.

Z. Šaponjić

Viktor Černomirdin, specijalni izaslanik predsednika Rusije za SRJ

Pokretač novih inicijativa

MOSKVA - Specijalni izaslanik predsednika Rusije za rešavanje krize u Jugoslaviji, Viktor Černomirdin, izjavio je da su problemi sa kojima se susreće komplikovani, i da će se narednih dana konsultovati sa specijalistima - državnim i političkim ličnostima koje "profesionalno vladaju problemom".

Černomirdin je, u intervjuu za dnevnik "Sevodnja", istakao da je "svet došao do kritične tačke" i da je "kao nikada ranije nužna incijativa Rusije".

- Incijative sa kojima je već istupala Rusija potpuno su prihvatljive. Meni predstoji da radim na realizaciji već iznetih predloga i da, oslanjajući se na interese Rusije, pokrenem nove incijative. No, ja vidim samo jedan put ka miru, pregovore - rekao je Černomirdin.

Upitan da li postoje šanse za uspeh, Černomirdin je rekao da on "nikada nije gubio optimizam", naglašavajući da je najveći optimista bio upravo u posebno teškim situacijama.Havijer Solana, generalni sekretar Zapadnog vojnog saveza

NATO nije neophodan na Kosovu

LONDON - Generalni sekretar NATO Havijer Solana je, u intervjuu "Fajnenšel Tajmsu", nagovestio da bi NATO mogao prihvatiti i drugačije snage od onih na kojima je prethodno insistirao - mirovne snage predvođene NATO, odnosno nešto slično snagama SFOR u Bosni.Podrška slovenačke glumice Irene Prosen

Ponosna sam što sam živela među vama

BEOGRAD - Savezu dramskih umetnika Srbije stiglo je i pismo podrške slovenačke glumice Irene Prosen:

"Ponosna sam da sam bila član Udruženja dramskih umetnika Srbije - SRBIJE, moje druge domovine, koja se i glumom i pesmom brani protiv monstruoznih umova, koji seju podmuklo sa visina smrt i uništavaju kulturne spomenike. U ovom groznom vremenu, želim da vam iskažem moje duboko poštovanje, jer pod alarmima glumite za odrasle i po skloništima za dečicu. Mi glumci se tako borimo i ja bih to isto učinila. Srce će mi prepući od muke što ne mogu ništa pomoći. Ovi koji napadaju Srbiju, ne znaju srpsku dušu i kulturu naroda kojeg napadaju. Ja je poznajem i ponosna sam da sam živela među vama, jer sam u duši bogatija. Izdržite, ovom zlu mora doći kraj.

Sa dubokim poštovanjem, oduvek i zauvek vaša IRENA PROSEN".Prvi dan 46. Festivala jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma

Urlik, bol, raščovečenje

Još jedna molitva Vladimira Perovića. Spomenik za budućnost Miloša Šobajića

BEOGRAD- Prvog dana festivala najpotresniji utisak ostavila su svedočanstva snimljena tokom rata, a među filmovima obeleženim onom drugom vrstom ekspresije nalaze se radovi Vladimira Perovića "Molitva, urlik" i našeg poznatog slikara Miloša Šobajića "Noć".

Reč je o filmovima čiji su glavni junaci dvojica skulptora. U Perovićevom dokumentarcu vajar Dragan Jovićević od orahovih debala i metala sa otpada stvara ikone našeg vremena, izuzetno snažne skulpture, čiji su zajednički imenitelj: urlik, krik i raščovečenje. U Šobajićevom kratkom igranom filmu vajar Svetomir Radović za samo jednu noć sebe je izvajao i "pretvorio" u bronzani spomenik na gradskom trgu.

- Vajar koji kleše orahov panj u šumi podseća me na starodrevnog žreca iz čije skulpture izbija vrisak. Ja nisam želeo da napravim priču o vajaru. Ne želim da prenosim stvarnost na video traku, želim da se od nje odlepim, jer dokumentarac mora da bude filmski esej - kaže Perović, koji je ovim filmom baveći se svojom starom "temom"- molitvom, uspeo da stvori još jedno malo remek delo.

- "Noć" je samo prvi u nizu od 10 filmova sa istoimenim nazivom. Ekspresivnost u filmu najbolje počiva na noći. Scena u kojoj grad u svitanje otkriva novi spomenik liči na sve nas hrabre, koji stojimo pod bombama i svako pravi neki svoj spomenik za budućnost - kaže Miloš Šobajić.

V. MilivojevićHumanitarni koncerti ruskog violiniste Vladimira Spivakova

Za Jugoslaviju sa "Moskovskim virtuozima"

PARIZ - Čuveni ruski violinista Vladimir Spivakov, koji je trenutno angažovan u Parizu, prihvatio je poziv Ruskog nacionalnog orkestra da dođe u Rusiju, da bi sa "Moskovskim virtuozima" pripremio koncerte koji će širom Evrope biti izvođeni za prikupljanje pomoći Jugoslaviji.

"To je za mene posebna čast - prvo, da stanem na čelo takvom orkestru, kao što su "Virtuozi", a još veća je čast sam povod za izvođenje koncerata", izjavio je Spivakov. Prvi veliki koncert za pomoć žrtvama NATO bombardovanja u Jugoslaviji, biće održan u jednoj od najpoznatijih pariskih dvorana "Plejel", gde će ruski muzičari, zajedno sa francuskim pijanistima, izvesti dela Betovena, Ravela, Mocarta i Franka. Posle Francuske, slede nastupi u Španiji, a zatim ponovo u Francuskoj.Mijatović u Bajernu?

Planove o renoviranju Real Madrida sa velikim interesovanjem prate i brojni bogati evropski klubovi, posebno posle najave predsednika "kraljevskog kluba" Lorensa Sainsa da bi u junu mogao da se liši usluga većine standardnih prvotimaca, mnogobrojnih asova.

Jedan od najagilnijih svakako je minhenski Bajern, a prvi na spisku želja je jugoslovenski reprezentativac Predrag Mijatović.

Prema pisanju španske "Marke", Nemci su prosto opčinjeni našim asom.

Preostalo je samo da se vidi šta će na sve to reći predsednik Reala Sains, ali i Mijatović. Peđa se već pet - šest godina nalazi na Pirinejima, zavoleo je Španiju...Ćiriću stradali ligamenti

BARSELONA - Maler za malerom... Tako izgleda fudbalska priča Dragana Ćirića od dana kada je postao član Barselone. Nije uspeo da se nametne Holanđaninu Van Galu, a pre par dana za vreme trening meča sa Barselonom "B" "zaradio" je i tešku povredu ligamenata levog kolena.

Prema prvim procenama lekara u katalonskom klubu naš internacionalac će najverovatnije odsustvovati sa terena bar dva meseca. Sve će, ipak, biti jasnije posle detaljnih pregleda.Real u junu očekuje Savu Miloševića !

SARAGOSA - Savo Milošević je svakim danom sve bliži redovima madridskog Reala. Prema informacijama španske štampe, Madriđani su spremni da za Miloševićeve usluge plate 25 miliona nemačkih maraka. Nije tajna ni da je trener Tošak prosto zaljubljen u mogućnosti jugoslovenskog golgetera koga je pomno pratio još dok je igrao u Partizanu, a zatim i Aston Vili i sada u Saragosi.

Jedina prepreka mogao bi da bude - novac. Saragosa je Aston Vili platila obeštećenje od 12 miliona maraka i sa klubom je Milošević vezan do 30. juna 2002. godine! U ugovoru postoji i klauzula po kojoj zainteresovani za Savinu slobodu mora da plati 70 miliona maraka.Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange