GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 15. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 15/04/99 00:00 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Neueste Kurznachrichten ... (in Deutsch)
Ultime notizie... (in lingua italiana)

NATO bombardovao Prištinu, Valjevo, okolinu Pirota, HE "Bistrica"

Na Prištinu i okolinu palo 30 projektila

PRIŠTINA - Dve snažne detonacije čule su se u sredu, u 12.30 časova, u okolini Prištine. Ispaljen je jedan projektil jugoistočno od Prištine u ataru sela Šaškovac, u kome živi isključivo albansko stanovništvo.

Avioni NATO-a su u noći između utorka i srede u više navrata nadletali teritoriju Kosova i Metohije i samo na Prištinu je palo preko 30 bombi i projektila.

Petnaest minuta posle ponoći bombardovana je okolina Gračanice i nekoliko projektila palo je u blizini tog sela. Gračanica je ponovo gađana i oko 0:30.

U 0:30 sati dva projektila su eksplodirala u blizini auobuske stanice u Prištini. Istovremeno su gađani i prištinski aerodrom Slatina i okolina Kišnice.

U Prištini još jedna žrtva bombardovanja NATO-a

PRIŠTINA - Šefćet Trnava (22), koji je preksinoć teško ranjen u bombardovanju prištinskog naselja Kičma, prošle noći je podlegao ranama u prištinskoj bolnici.

Kako javlja prištinski Media centar, Trnava je, dok je spavao, povređen gelerom u predelu stomaka, a hirurške ekipe u prištinskoj bolnici su se čitav dan borile za njegov život.

On je šesnaesta civilna žrtva bombardovanja NATO-a centra Prištine.

 

BEOGRAD - Posle dvoipočasovne uzbune, sirene su u sredu, u 12 časova i 30 minuta oglasile prestanak vazdušne opasnosti u Beogradu. Prethodno je oko 10 časova odjeknula snažna detonacija koja se čula i u centru grada.

U Gradskom centru za obaveštavanje nije zvanično saopšteno da je NATO avijacija dejstvovala na području grada, a prema pretpostavkama nadležnih, detonaciju je izazvao avion NATO probijajući zvučni zid.

ČAČAK - NATO je u sredu, oko 1.10 časova, ispalio četiri projektila u okolini sela Prijanovići, dva kilometra od Požege na putu prema Čačku. Nakon eksplozije došlo do požara koji je ubrzo lokalizovan, a povređenih nije bilo.

VALJEVO - Sa pet projektila je, u sredu ujutro, oko 6 časova, pogođena holding korporacija "Krušik" u Valjevu. Prema prvim informacijama materijalna šteta je velika, ali podaci o eventualnim žrtvama nisu saopšteni.

NOVA VAROŠ - U utorak, nekoliko minuta pre ponoći, ispaljena su dva projektila u neposrednoj blizini hidroelektrane "Bistrica", 19 kilometara jugozapadno od Nove Varoši.

Zbog veoma jake eksplozije popucala su stakla na mašinskoj zgradi HE, došlo je i do isključenja visokonaponskih dalekovoda između HE "Bistrica" i Potpeć, odnosno Bistrica - Prijepolje i Bistrica - Kokin Brod.

U noći između utorka i srede, oštećen je veliki Železnički most na pruzi Beograd-Bar kod Bistrice, između Priboja i Prijepolja. Za sada nema preciznijih podataka o materijalnoj šteti.

PIROT - U Pirotu napad je izvršen u sredu ujutro, u 05:42 sata kada je raketa pogodila jedan objekat u okolini sela Izvor, tri kilometra od Pirota, koja je izazvala manji požar.Ispovest dr Zorice Lukić, najteže povređenog putnika iz bombardovanog voza Beograd - Solun u Grdeličkoj klisuri

Prožimao me apokaliptički strah

NIŠ - Na ORL klinici u Nišu nalazi se Zorica Lukić, lekar, jedan od preživelih putnika iz međunarodnog voza Beograd - Solun, koga je 12. aprila u sred bela dana gađao američki lovac bombarder.

Zorica je van životne opasnosti, ali povrede po licu, glavi, grudnom košu i telu su toliko strašne da će morati dugo da vida rane. U besomučnom napadu koji je zločincu bilo lako da izvede po vedrom danu, niškoj doktorki je oštećen i vid.

- Čitala sam i u momentu sam samo videla bljesak. Usledio je strašan udarac u lice, jer sam tako sedela. Pored prozora, baš sa napadnute. Izgubila sam vid. Prožimao me je apokaliptični strah. Znam samo da sam očekujući novi udar, pokušala da legnem. Tada je udario drugi projektil. Nastala je pauza. Ne videći ništa vikala sam tražeći pomoć. U početku nikog nije bilo. Malo kasnije pojavio se neko uz čiju sam pomoć uspela da skočim kroz prozor. Provukla sam se kroz gornji deo prozora, i pala sa dva i po metra visine.

-Pored pruge je bio kanal. Trčali smo. Kad je grunula treća detonacija, legli smo. Vrlo brzo su došli neki ljudi. Mene su prvo pokupili, kako su mi rekli u leskovačkoj bolnici, ja sam najviše povređena od putnika iz prvog vagona.

Lj. JovanovićJeljcin imenovao Černomirdina za izaslanika za SRJ

MOSKVA - Predsednik Rusije Boris Jeljcin imenovao je u sredu bivšeg ruskog premijera Viktora Černomirdina za ličnog mirovnog izaslanika za SR Jugoslaviju.

"U mojoj ruci je dekret predsednika Jeljcina kojim se uvodi položaj specijalnog izaslanika ruskog predsednika zaduženog za traženje rešenja u SRJ. Prema ovom dekretu, Viktor Černomirdin je imenovan za izaslanika", rekao je Jeljcinov portparol Dmitrij Jakuškin.Moskva poslala devet brodova prema Jugoslaviji

ANKARA - Moskva je prema Jugoslaviji poslala devet ratnih brodova koji će u četvrtak proći kroz Bosfor, saopštila je pres služba turske vojske.

Ti brodovi će u tri grupe proći kroz Bosfor i Dardanele, precizirala je pres služba. Brod Crnomorske flote "Liman", koji je 3. i 4. aprila prošao istim putem , u sredu, 7. aprila ušao je u vode Jadrana.Projektili sa osiromašenim uranijumom su kataklizmično opasni, tvrdi hemičar mr Ilija Brčeski

Ni Evropa neće biti pošteđena

Hitno oformiti tim stručnjaka koji će po metodologiji razumljivoj Zapadu spremiti dosijea o efektima razaranja dok traju ratna dejstva

BEOGRAD - I bez korišćenja radioaktivnog oružja, rat sam po sebi ugrožava životnu sredinu dugoročno. Bačene bombe prvo izazivaju eksplozivno dejstvo, a gađanjem objekata koji u sebi sadrže opasne materije sigurno se zagađuje istovremeno vazduh, voda i zemlja.

Recimo, kod pogođene rafinerije, nafta sastavljena od aromatičnih alifatičnih ugljovodonika nekontrolisano sagoreva i na duži rok sigurno zagađuje okruženje. Mi smo sa pančevačkom rafinerijom imali sreću pošto je vetar duvao suprotno od naselja.

Na ovo ukazuje hemičar mr Ilija Brčeski, asistent na Hemijskom fakultetu, povodom sve češćih upozorenja o zagađivanju životne sredine izazvane do sada nekontrolisanim bačenim smrtonosnim tovarom bombi. Međutim...

- Drastičnih zagađivača, opasnih po zdravlje stanovništva nema, tvrdi naš sagovornik. U zemlji doduše postoje osetljive tačke poput "Prve iskre" iz Bariča, šabačke "Zorke", pančevačke "Petrohemije" i još nekih, čije bi razaranje izazvalo velike posledice i na ljude i na životnu sredinu, ali ne samo na našu. No, i to se ne bi dogodilo odmah, već tek za nekoliko godina. Pošto su nadmoćni, oni mogu i to da gađaju, ali se nadam da ih malo preostalog zdravorazumskog pristupa neće na to navesti. Jer, ako bi i to gađali, tragične posledice ne bismo osetili samo mi već i sve podunavske i srednjeevropske zemlje.

- Previše je opasno, recimo, gađati i jednu fabriku veštačkih đubriva, jer se prilikom eksplozije oslobađaju oksidi azota koji istovremeno zagađuju i razaraju životnu sredinu.

Što se tiče projektila sa osiromašenim uranijumom mr Brčeski kaže:

- O ovim projektilima postoje dva mišljenja. Jedna grupa stručnjaka tvrdi da se radi o izuzetno opasnoj materiji, dok drugi ističu da je njegovo radioaktivno dejstvo prenaglašeno. Posmatrano na kraći rok to nije opasno oružje. Ali na duži rok ostavlja izuzetno teške posledice, jer se sedimenti sa česticama uranijuma vezuju i za zemlju i za vodu. Tako vezani ostaju milionima godina, a čovek u organizam može lancem ishrane da ih unese na bilo koji način. Tako unetom uvećava mu se štetno dejstvo stotinu puta. A štetno dejstvo mu je kancerogeno, teratogeno ( izaziva genetske poremećaje) i mutageno ( utiče na nasledne osobine). I to se naravno ponavlja milionima godina!

Ali ipak, radioaktivna komponenta koje se svi plaše manje je štetna od svega drugog što dolazi kada se okončaju ratna dejstva. Nikako ne treba smetnuti s uma da se rezerve podzemnih voda, zemljište, od udara takođe ne može brzo obnoviti. Jer, nikada do sada u ratnim sukobima nije iskorišćena ovolika količina hemije zbog čega i ne mogu da se predvide sve posledice.

Međutim, ovaj stručnjak smatra da još nije sve izgubljeno, i da, ako se ratna dejstva ne prodube i ne gađaju neuralgične tačke u zemlji, za pet do deset godina zemlja se može oporaviti. U suprotnom, tragične posledice osetiće se na globalnom nivou.

Na pitanje, šta mi možemo i treba da uradimo, mr Ilija Brčeski kaže:

- Ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Ministarstvo za zaštitu životne sredine kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba odmah da oforme tim stručnjaka čiji će zadatak biti dok god traju ratna dejstva da prave dosijea o svakom pogođenom objektu i lokalitetu, i to po metodologiji koja će biti razumljiva Zapadu. Zašto razumljivo Zapadu? Zato što zagađivač na kraju sve plaća. A da bi platio sve, mora biti detaljno i precizno dokumentovano da nam se ne bi ponovila priča iz Republike Srpske. Znači ništa i nikakva ispitivanja kad prestanu ratna dejstva, već sada dok su svi konkretni dokazi tu.

Zorica Ostojić
foto: M. BičanskiIz SAD u borbu na Kosovo

NJUJORK - Grupa od skoro 400 etničkih Albanaca, američkih državljana, barem privremeno morala je da odloži pristupanje separatističkoj OVK, rekli su Rojtersu izvori bliski toj grupi.

Izvor je rekao da je 385 žena i muškaraca iz takozvane "Atlantske brigade" odložilo put jer nisu bili sigurni hoće li njihov zakupljeni avion moći da sleti u Tiranu, zbog ograničenja civilnog vazdušnog saobraćaja u regionu.

Okupljeni u jednom njujorškom hotelu, oni su planirali da u utorak uveče polete i da se u nekom od vojnih kampova u Albaniji priključe borbenoj obuci OVK u toj zemlji.

Dobrovoljci za borbu protiv snaga bezbednosti na Kosovu su i "položili zakletvu", u ceremoniji koju su organizovale OVK i organizacija "Otadžbina zove", ogranak gerilske vojske zadužen za prikupljanje finansijskih priloga.

Među budućim gerilcima ima i tinejdžera, ali u borbu hoće i jedan 60-godišnjak.Luis R. Bim iz Teksasa, veteran Vijetnamskog rata, piše "Glasu":

Vijetnamski veterani pomogli bi hrabrim Srbima

"Veteran sam rata u Vijetnamu sa stažom od 18 meseci oružane borbe u najtežim uslovima koji se mogu zamisliti i jednim od najprestižnijih vojnih odlikovanja u SAD. Ovo vam pišem iz razloga što bih želeo da se kao dobrovoljac prijavim i pomognem hrabrom narodu Srbije u odbrani njegove zemlje, borbi za spas svih srpskih porodica i celokupne hrišćanske vere. Potpuno sam, ako tako uopšte mogu da se izrazim, zapanjen i oduševljen načinom na koji Srbi telima brane svoje teško izgrađene mostove. Takav čin će, nadam se, ući u udžbenike istorije kao najsvetliji potez na koji se jedan deo čovečanstva ikada odlučio.

Molim vas, pomozite mi! I meni i mnogim drugim Amerikancima koji misle i osećaju kao ja, a koji bi rado došli u Jugoslaviju da se bore", kaže u pismu, koje je juče došlo na "imejl"adresu našeg lista, Luis R. Bim iz američke države Teksas.

Većina Britanaca protiv agresije

"Da li treba nastaviti intervenciju NATO u Jugoslaviji", pitanje je koje je juče u svom izdanju na Internetu postavila britanska TV mreža Bi-Bi-Si. Prema odgovorima koji su usledili vidi se da su Britanci počeli da slušaju glas razuma i odriču se stavova koje im je nametnuo Toni Bler. Rezultati ankete pokazuju da je tokom jučerašnjeg glasanja 53 odsto "ostrvljana" dalo glas protiv agresije NATO i izrazilo mišljenje da je "krajnje vreme da se prekine s bombardovanjima i sedne za pregovarački sto jer nasilje ne rešava ništa".

 

On dodaje da Amerika ne treba da se meša u unutrašnja pitanja Srbije i da je pogrešila tako što je, umesto da se rame uz rame s Jugoslovenima bori protiv ubica, upravo stala na stranu utemeljivača novog svetskog poretka koji hoće prema svojoj volji da prekroje svet.

"Molim vas, sačuvajte mi mesto na jednom od vaših mostova na kojima bi poštenim Amerikancima i drugim ljudima dobre vere i volje iz svih krajeva sveta bilo omogućeno da se bore protiv ubica kao što je Klinton i svih zala koja su okomila na vaš narod", apeluje Bim.

"Ne možete ni da zamislite koliko je velika moja želja da dođem u vašu zemlju. Pasoš sam već spremio i, ako bi se s tim složile jugoslovenske vlasti, put vaše zemlje krenuo bih već sutra. Ima mnogo ljudi koji misle kao ja. To su obični, vredni, radni i porodični ljudi koji podržavaju vaš narod u borbi protiv svetskog kriminala kojim rukovodi, na žalost, moj predsednik i njegovi ludi pomoćnici iz Pentagona", piše Teksašanin.

"Razumite me! Ovo je jedna od najboljih prilika da se konačno stane na put svim srbomrscima i tvorcima zle propagande koja je usmerena protiv vašeg hrabrog naroda i nekoliko vekova stare kulture", zaključuje Luis.Beograd nije prag Vašingtona, dvadeseti dan

Kad veliki tuku male, mora da su u velikoj nevolji

BEOGRAD - Srpski pisci ovim glasom protesta i istine žele da u obmanutom svetu probude uspavane i na krivi put zavedene savesti. Bezobzirni rat koji se vodi već tri sedmice najubojitijim sredstvima savremenih tehničara smrti i razaranja, protiv srpskog naroda predvođen je silnikom nad silnicima. Pitam se samo kakva je to demokratija koja se nameće silom i bombama- rekao je Miroslav Pantić, potpredsednik SANU u sredu na protesnom skupu u Francuskoj 7.

Reč otpora juče su dali i Dimitrije Ristevski, Dušića Potić, Milutin Lujo Danojlić, Stanica Lalić, Ivana Dimić, Miloš Kordić i Bogdan Jamedžija koji se ironično zaključio "Kad veliki narod tuče mali, mora da je u velikoj nevolji".

D.T.Antiratna kampanja "Valjevca"

I Srbi imaju decu

VALJEVO - Borbi protiv besmislene agresije NATO-a na Jugoslaviju na svoj način pridružila se i valjevska marketinška agencija "Valjevac". Srbijanski majstori marketinga izdali su ovih dana seriju razglednica i plakata kojima "demokratskom" svetu upućuju jedno pitanje: "Zašto?".

Sa plakata na savest Zapada atakuje Lazar, rođen na dan agresije 24. marta, dečji plišani meca i dve devojčice, srpske izbeglice iz Đakovice.

"I Srbi imaju decu", poručuju Valjevci svetu.

D.J.V.Beneton iz Treviza, trijumfom u finalu nad španskom Pamesom (64:60), osvojio Kup Rajmonda Saporte

Titula za Jugoslaviju

Željko Obradović, Željko Rebrača i Miki Vuković iskoristili priliku da još jednom govore o pravom stanju stvari u našoj zemlji

Kup Rajmonda Saporta ipak je došao u ruke Jugoslovena. Ako nisu uspeli Partizan i Budućnost, onda je to pošlo za rukom plavom tandemu u redovima italijanskog Benetona, Željku Obradoviću i njegovom imenjaku Rebrači. U velikom finalu, odigranom na "neutralnom" terenu u Saragosi, "ujedinjene boje", koje su prethodno eliminisale oba naša predstavnika, savladale su špansku Pamesu sa 64:60.

Obradović je sa klupe sve vreme držao situaciju pod kontrolom, a Rebrača je postigao samo šest poena, pošto je već na startu zaradio tri lične greške. Slavlje jugo-tandema, međutim, pomućeno je situacijom u domovini.

- Najveću pobedu izvojevaćemo tek kada se završi agresija na moju zemlju. I ovo finale iskoristili smo, Rebrača, moj kolega sa klupe Pamese Miki Vuković i ja, da bismo svima još jednom prikazali pravo stanje stvari u našoj zemlji. Ipak, radostan sam, pre svega, zbog navijača Benetona koji Rebrači i meni u svakom trenutku pružaju podršku, donose naše zastave i transparente sa parolama protiv rata na tribine...Ovaj trijumf posvećujem njima, ali i celom jugoslovenskom narodu koji je odlučan u borbi protiv agresora - jasno je poručio trofejni trener, Željko Obradović.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange