GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 13. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 12/04/99 18:20 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Neueste Nachrichten ... (in Deutsch)
 


Olupina voza pogođenog NATO projektilom

Projektilom na putnički voz

LESKOVAC - Agresorska avijacija zločinačke NATO alijanse u ponedeljak je oko 11.49 časova projektilima napala međunarodni putnički voz br. 393 koji saobraća na relaciji Beograd - Solun.

Direktor Medicinskog centra u Leskovcu dr Tomislav Cvetanović izjavio je da je u toj bolnici smešteno prvih desetak povređenih putnika. Prema prvim nezvaničnim podacima u ovoj tragediji ima i poginulih, ali njihov broj još nije poznat.

Iz Leskovca kompozicija voza krenula je u 11.25 sati. Šef železničke stanice u Leskovcu Radonja Pantić izjavio je da je projektil pogodio drugi vagon voza i potpuno ga uništio.

Kompozicija je pogođena na Bistrickom mostu u Grdeličkoj klisuri, na relaciji između Grdelice i Predajana. Ostala tri vagona su izgorela ili izbačena sa tračnica železničke pruge.

Železnički saobraćaj je u prekidu. Telefonske linije takođe.Priština
Kragujevac
U agresiji na SRJ u noći između nedelje i ponedeljka napadnuto više gradova u Srbiji

Dvoje mrtvih u Prištini, najmanje 36 povređenih u Kragujevcu

Snage NATO gađale su u noći između nedelje i ponedeljka Pančevo, Kragujevac, Novi Sad, Kruševac i Prištinu, iako su predstavnici NATO-a u Briselu izjavili da će "imati u vidu da je pravoslavni Uskrs".

PRIŠTINA - Prištinska kasarna "Kosovski junaci" bila je meta u ponedeljak oko 10.10 i oko 14.30. U isto vreme eksplozija se čula i na putu Priština - Kosovo Polje, u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole. Dva civila su poginula i jedan teško povređen. Na nišanu agresora juče po podne bila je i Fabrika pamučnog prediva.

Prištinski Media centar saopštio je da je avijacija NATO tokom čitave noći bombardovala okolinu Prištine.Više od 15 projektila palo je na okolinu Lipljana i u blizini prištinskog aerodroma i na planini Goleš. Oko ponoći, samo u blizini Gračanice palo je 12 kasetnih bombi.

KRAGUJEVAC - Najmanje 36 radnika je povređeno u noći između nedelje i ponedeljka kada je avijacija NATO, u dva naleta, bombardovala pogone Fabrike automobila "Zastava" u Kragujevcu.

Od povređenih radnika njih devet je zadržano na lečenju, potvrđeno je u kragujevačkoj bolnici.

KRUŠEVAC - Avioni Alijanse u ponedeljak rano ujutro bombardovali su Kruševac i, prema zvaničnim informacijama, uništili gradsku toplanu i naneli veliku materijalnu štetu fabrici građevinskih mašina "14. oktobar" i industrijskoj zoni. Broj poginulih i povređenih još nije saopšten.

PANČEVO - U ponedeljak rano ujutro, oko 2.30 snage NATO pogodile su Rafineriju nafte u Pančevu koj je pretrpela ozbiljna oštećenja. Prema prvim informacijama, u napadu nije bilo žrtava, niti povređenih.Kako navode izvori "Glasa javnosti" bliski jednoj evropskoj ambasadi

SAD i Nemačka regrutuju Šiptare

BEOGRAD - Uprkos glasnim proklamacijama, prvenstveno SAD i Nemačke, da NATO ne namerava da izvrši invaziju kopnenih snaga na Kosovo, odnosno na SRJ, postoje ozbiljni nagoveštaji da zapadna vojna alijansa u tajnosti priprema kompletnu agresiju i kopnenih i vazdušnih snaga na našu zemlju.

Kako navode izvori "Glasa javnosti" bliski jednoj evropskoj ambasadi, juče je armija SAD iz jedne baze nedaleko od Čikaga uputila 4.000 vojnika sa svim američkim vojnim počastima koji su avionima prebačeni u Albaniju. Da je plan ranije osmišljen, jasno govori podatak, navodi naš izvor, da su u pitanju Šiptari regrutovani u SAD, koji su obučavani u pomenutoj bazi armije SAD već nekoliko meseci.

Četiri hiljade Šiptara nose uniforme i sve oznake armije SAD. Čak se veruje da je to tek prvi kontigent topovske hrane za kopnenu invaziju na SRJ, navodi naš izvor, i da sledeći kontigent tek valja očekivati.

Na drugoj strani, takođe ovih dana nemačke vojne vlasti ubrzano regrutuju Šiptare kojih u ovoj zemlji, po njihovim tvrdnjama, ima preko 600.000. Oni će, kako je planirano, proći ubrzanu vojnu obuku i biti upućeni u Albaniju.Usvojena odluka o stupanju SRJ u savez Rusije i Belorusije

Foto: B.Pantelic

Foto: B. Pantelić

BEOGRAD - Oba veća Savezne skupštine usvojila su u ponedeljak odluku o pristupanju SR Jugoslavije savezu Rusije i Belorusije.

U Veću građana za pristupanje savezu glasalo je 110 poslanika, niko nije bio protiv, dok je pet bilo uzdržanih. U Veću republika 26 poslanika je glasalo za, niko nije bio protiv, a jedan je bio uzdržan.

Poslanici DPS Crne Gore u Veću građana nisu prisustvovali sednici.

U odluci se navodi da "SRJ izjavljuje da pristupa savezu Rusije i Belorusije, kao i da prihvata ciljeve i principe saveza ".

"SRJ preuzima na sebe u punom obimu obaveze koje proističu iz sporazuma i statuta saveza Rusije i Belorusije", piše u odluci.Miloševićevo pismo Jeljcinu

MOSKVA - Jugoslovenski ambasador u Moskvi Borislav Milošević predao je u nedelju uveče zameniku šefa ruske diplomatije Aleksandru Avdejevu lično pismo predsednika SRJ Slobodana Miloševića predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu, sa molbom da razmotri pitanje pristupanja SRJ Savezu Rusije i Belorusije."Beograd nije prag Vašingtona", osamnaesti dan

Beščašće Evrope

BEOGRAD - Neobično osećanje imam kad danas mislim o 27. martu 1941. godine, kada je Jugoslavija odbacila pakt sa Nemačkom i ostala saveznik Americi. Dugo sam verovao da će saveznici pamtiti taj dan, kao i žrtve koje su pale zbog nemačke odmazde. Zaboravili su i hladno izigrali zavet postojanosti prema načelima pravde i slobode. Od 27. marta ove godine, Evropa iz koje je do kraja iskorenjena čast, bezobzirno je krenula u pohode osvajanja globalne svetske vlasti. Uskoro će svima biti jasno kolike posledice izaziva kršenje međunarodnih pravila. U ovakvom moralnom neredu iščezava hrabrost jedinke, mase su opsednute zlatnim teretom i slede bolesne ambicije svojih vođa. Tada, u cikličnim krugovima, nestaju vrednosti duha i zaustavlja se svaki napredak - rekao je predsednik SANU, akademik Dejan Medaković, na protesnom skupu u Francuskoj 7.

Na osamnaestom okupljanju u UKS govorili su i Zorica Arsić, Katarina Ambrozić, Mićo Cvijetić, a Bora Đorđević je šaljivo izjavio: "U ovim teškim trenucima po naš narod, potrebno je zaboraviti na međusobne svađe i ujediniti se. Kad sve prođe, lako ćemo se ponovo posvađati i deliti".

D.T.Foto: Z. Sinko

Antiratna akcija beogradske knjižare "Papirus"

Izlogom protiv bombi

BEOGRAD - U beogradskoj knjižari "Papirus" na Terazijama, u organizaciji Izdavačkog preduzeća "Rad", aranžiran je antiratni izlog koji simbolično predstavlja uništavanje naše kulture i duhovnosti od NATO.

Antiratna postavka u izlogu knjižare načinjena je najpre od kopija skulptura koje datiraju iz 7. veka pre n. e. i potiču iz Lepenskog Vira. Tu su i modeli srpskih manastira sa Kosova i Srbije.

J. ŽivkovićMecosopran, Irena Zarić Armilijato iz Njujorka poručuje

Za svoju zemlju boriću se svojim oružjem

NJUJORK - Irena Zarić Armiliato, mecosopran, sa stalnim mestom boravka u Njujorku, nekadašnja studentkinja Biserke Cvejić sa ostvarenom značajnom internacionalnom karijerom je povodom agresije na Jugoslaviju tokom uskršnjih praznika izjavila za naš list:

- Ja sam rođeni pacifista, rođena u "divnoj maloj zemlji na Balkanu" u miru i blagostanju. Ovo što se sada događa u mojoj zemlji i mom voljenom Beogradu, ne mogu nikako da približim racionalnom i realnom. Noću čujem sirene o kojima mi pričaju i pišu moji iz Beograda i shvatim da se sve to ipak realno događa, vama koji ste tamo, ali i nama koji smo daleko od vas. Samo što vi stvarno čujete sirene i vidite avione iznad vaših glava, a mi sve to čujemo i vidimo u našim dušama. Sve me to jako boli, osećam se sa jedne strane nemoćnom, ali ipak ostaje mi moj glas i moja umetnost, koja mi sa druge strane omogućava da "svetu" pokažem i dokažem našu vrednost i ako je do mene boriću se i ja svojim oružjem.

B. L.Goran Đorović, između sjajnog fudbalskog izdanja protiv Reala i tamnih slika sa španskog ekrana

Ubi nas prejaka reč

MADRID - Selta je u derbiju demontirala madridski Real (5:1), a Goran Đorović je bio jedan od najzapaženijih na terenu. Kada ga je trener Fernandez zamenio u finišu meča, doživeo je ovacije, sve se orilo od aplauza...

Goranov otac je u Prištini, a majka i sestra u Beogradu. Komentarišući iskrivljenu sliku u španskim medijima za "Glas javnosti", Goran kaže:

- Mediji su i dalje protiv nas, slike izbeglica su stalno na ekranu... Da poludiš. I što je najgore, sada ih dovode u studio, a oni pričaju kako su maltretirani i oterani. Jedino mi nije jasno kako su svi tako brzo naučili engleski

Goran u Vigu nije imao problema, u Selti su mu dali punu podršku.

- Na utakmici sam nosio srpsku trobojku na ruci, a pre početka duela delegat mi je samo rekao da je stavim na desnu ruku kako bih se razlikovao od kapitena...Siniša Mihajlović za "Glas javnosti"

Srce ne sluša glavu

RIM - Roma je u gradskom derbiju pobedila Lacio (3:1), Siniša Mihajlović je isključen u 70. minutu.

-Pre ili kasnije koncentracija popušta, živci nisu od čelika... Ja sam od prvog dana rekao da ću da igram, jer smatram da je to najbolje za moju zemlju, da bih bio u centru pažnje i da bih mogao da širim istinu o ratu u Jugoslaviji. Ali, odmah sam i napomenuo da nisam siguran da ću moći da pružam partije na koje sam navijače navikao. Srce, ipak, ne sluša uvek glavu...- kaže Mihajlović za "Glas javnosti".Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange