GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 12. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 12/04/99 00:00 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Neueste Nachrichten ... (in Deutsch)
 


Foto: Marko Metlaš

Još jedan srpski Vaskrs pod "savezničkim" bombama

Da nam Svevišnji podari mir

Jutra na Vaskrs, leta gospodnjeg 1999-og najradosniji pozdrav "Hristos Voskrese" izgovarao se bogobojažljivije no ikad. Još samo vera u vaskrsnuće, vera u Boga jednoga, preostala je pravoslavnim Srbima

BEOGRAD - Proslaviše Srbi juče još jedan Vaskrs pod "savezničkim" bombama. Hrišćanski praznik nad praznicima. S neumrlim Sinom Božjim na usnama, neizmernom verom u vaskrsenje i pravdu nebesku podizali su verni poglede ka nebu. U susret Bogu. Na prkos avionima koji su i u noći uoči Vaskrsa širom Srbije bezbožnički oholo sejali smrt i nesreću.

Foto: Marko Metlaš

Jutra na Vaskrs, leta gospodnjeg 1999.-og najradosniji pozdrav "Hristos voskrese" izgovarao se bogobojažljivije no ikad. Još samo vera u vaskrsnuće, vera u Boga jednoga preostala je pravoslavnim Srbima. Na koga da se oslone, kome još da veruju? Od svih izdati, skrajnuti i zaboravljeni. Unapred žrtvovani na krvavom oltaru zapadne, nazovi demokratije. Pred kim Srbi danas ruke da sklope sem pred Isusom? Da mole za spas, za blagodet? Da preklinju Svevišnjeg da na ovom svetu prevlada mir i razum?

Svesni da je stradanje usud svih ovozemaljskih pravednika. Usud koji vodi spasenja. Put vaskrsnuća.

Pune su bile beogradske crkve. Punije no ikad. I najmanje je ovog Vaskrsa bilo važno što se dečkić u hramu Božijem u Železniku pred ikonom raspeća naglas čudio: "Kevo, nešto je čudna ova slika, jebote...". Što je devojčurak u crkvi Svetog Marka naglas pitao drugaricu kad će već jednom kraj "mise". Što su žene Svetoj čaši, na pričest prilazile nakarminisanih usta. Juče je ka nebu nošena anđeoskim krilima odletela velika srpska molitva. Toliko velika, a cela stala u samo tri slova. Mir.

Neko reče da i Bog plače nad Srbijom. Ima vala i zašto.

Trogodišnju Milicu Jović majka je juče prvi put dovela na pričešće. Radoznali, nevini dečji pogled koji je izvirivao ispod anđeoski plavih loknica terao je sveprisutnu brigu sa lica u Sabornoj crkvi. Osmeh je nanovo ozario ljude kojima se malena Milica smešila. Osmeh nade i vere

- Telo Hristovo primite... - pevali su bogoslovi dok je silan narod strpljivo čekao u redu za pričest.

"Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću vaskresenja Gospodnjeg! Nikada ne zaboravljajmo da ono znači i početak, sigurni zalog i postojani temelj našeg vaskrsenja", čitao je sveštenik poslanicu srpskog Patrijarha unutra u hramu Božijem. Ljudi su se pognute glave pobožno krstili.

Širom Srbije juče su se za prazničnom trpezom iskupili pravoslavni. Da se sete Hristovih muka i ponadaju boljim danima. U Aleksincu, Ćupriji, Čačku, Prištini mnogima nije ostalo ništa do zgarišta. I nade u nebesku pravdu. U večitu istinu koja kaže da put spasenja uvek vodi preko stradanja.

Bio je juče još jedan Vaskrs, još jedan hrišćanski praznik nad praznicima. Na žalost, još jedan pod "savezničkim" bombama.

Dragan J. Vučićević 
 
 

Poginula jedanaestomesečna beba

KURŠUMLIJA - Od ponoći pa do zore, NATO avijacija je na Uskrs na teritoriji kuršumlijske opštine sejala smrt. Ovog puta "strateški ciljevi" su bila sela u graničnom pojasu između kuršumlijske i podujevske opštine. Kako smo saznali, bombama je bilo zasuto srpsko selo Merdare gde je bilo žrtava, a među njima i jedna jedanaestomesečna beba.

Nadležni još nemaju zvaničnih informacija o broju poginulih, prilaz mestu događaja sprečavaju snage bezbednosti, pošto su u ovoj akciji korišćene kasetne bombe. Ono što je trenutno uočljivo jeste da ovo područje napuštaju i oni žitelji koji su, uprkos svemu, želeli da na njemu ostanu.

Zločinačka avijacija NATO nije mirovala ni juče, na Uskrs

Na Prištinu 50 projektila

Zločinačka avijacija NATO nije mirovala ni juče, na Uskrs. U Kraljevu se u subotu ujutro, između 4.10 i 4.30, čulo nekoliko jakih detonacija. Udari su bili locirani na području sela Samajla i Lazac. Oštećene su škola, strugara, porodične kuće i društveni objekti.

Tokom čitave pretprošle noći agresorski NATO avioni nadletali su Kosovo i Metohiju i bombardovali više civilnih i vojnih ciljeva.

Samo u okolini Prištine palo je više od 50 projektila jake razorne moći. U više navrata, s više od 30 projektila, bombardovana je zona oko aerodroma "Slatina". Zgrada civilnog aerodroma gotovo potpuno je uništena, a na više mesta oštećena je i pista.

U bombardovanju sela Mirovac kod Podujeva, u noći između subote i nedelje poginule su tri osobe, uključujući jednogodišnje dete.

Tri krstareća projektila pogodila su u subotu Kosovo Polje. Srušeno je više srpskih i albanskih kuća u kojima ima povređenih civila. Bombardovano je i srpsko selo Preoce u kojem nema nijednog vojnog objekta. Povređeno je nekoliko civila a zapaljeno je više kuća. Zločinačka avijacija NATO bombardovala je istog dana i stari deo Đakovice. Gotovo svi lokali u starom jezgru grada su izgoreli. Rakete su padale i na Peć, u kojoj je pričinjena znatna materijalna šteta. U Prizrenu su opet, gotovo u isto vreme kad su raketirani i drugi gradovi na Kosmetu, gađani civilni objekti i kasarna sa šest raketa.

R. D.Dva grčka hirurga svedoče o užasu u prištinskoj bolnici

Operacije uz sveće i baklje

SKOPLJE - Dva grčka hirurga koji su poslednjih deset dana proveli u prištinskoj bolnici izjavili su u subotu da su medicinske operacije, usled NATO bombardovanja, obavljali u neregularnim uslovima, bez struje, vode i adekvatnog medicinskog materijala.

Lekari, koji su u prištinskoj bolnici radili pod pokroviteljstvom grčke humanitarne organizacije "Lekari sveta", izjavili su da su bili jedini inostrani medicinski radnici u Prištini. Operisali su ukupno 50 pacijenata, uglavnom uz sveće i baklje, a pod lekarskim nadzorom bilo je još 400 lica.

"Većina pacijenata su civilna lica i deca, od kojih su veći deo bili etnički Albanci i Turci" izjavio je Lakis Papaioanou, jedan od dvojice, vidno iscrpljenih grčkih lekara, po dolasku u Skoplje. Nekolicina pacijenata, prema rečima Papaioanoua, stigla je u bolnicu sa prostrelnim ranama zadobijenim u neposrednim borbama između vojske i policije sa albanskim teroristima, a većina je povrede zadobila usled zločinačkog NATO bombardovanja.

Dva lekara su sa sobom, kao dokazni materijal, poneli video snimke operacije pacijenata, ali su izjavili da neki stravični snimci, kao što su operacije teško ranjenih beba - žrtava NATO bombi, zbog strahota koje prikazuju, ne mogu biti predočene javnosti.Crna Gora ne priznaje odluke Savezne skupštine

PODGORICA - Potpredsednik Skupštine Crne Gore Predrag Popović izjavio je da Crna Gora neće priznati odluke Savezne skupštine o pristupanju SRJ Savezu Rusije i Belorusije.

Prema njegovim rečima, "neozbiljno je sazivati Saveznu skupštinu u trenutku kada se kriza približava raspletu, tim više što to nije učinjeno pre nego je došlo do sadašnjih katastrofalnih događaja".

Popović je istakao da Crna Gora neće priznavati odluke Savezne skupštine, sve dok ne budu verifikovani mandati crnogorskih poslanika u Veću republika.Solana za pakt o stabilnosti na Balkanu

BARSELONA - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izrazio je želju da međunarodna zajednica predloži "veliki pakt stabilnosti" za Balkan kada bude okončan rat.

"Kada jednom budu rešeni tekući problemi, kao što je Kosovo, treba pokušati da se razmotri veliki pakt stabilnosti, koji bi uključio aspekte kao što su bezbednost, politika iekonomija", rekao je Solana u intervjuu za španski dnevnik "Periodiko".

"Evropa ne može da uđe u 21. vek, ako sve to ne reši. Sada je trenutak da se to učini. Ako to sada ne uradimo, nećemo nikad", rekao je Solana.Ivanov ponovo pozvao NATO da prestane sa agresijom

Razgovor sa Olbrajtovom rešava krizu?

MADRID - Ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov ponovo je pozvao NATO da okonča agresiju na SR Jugoslaviju, i istakao da veruje da je političko rešenje kosovske krize moguće.

On je izjavio da veruje da će njegov razgovor sa američkim državnim sekretarom Madlen Olbrajt, u utorak u Oslu, dovesti do političkog rešenja sukoba u Jugoslaviji.

Ivanov je demantovao da je predsednik Rusije Boris Jeljcin naredio preusmeravanje nuklearnih raketa ka državama članicama NATO.

"Rusija neće započeti treći svetski rat niti bilo kakav međunarodni sukob", rekao je Ivanov, ističući da je, s druge strane, "NATO započeo rat protiv Jugoslavije".Nemački šef diplomatije Joška Fišer upozorio

Povlačenje rastura Alijansu

BON - Nemački šef diplomatije Joška Fišer oštro se suprotstavio povlačenju Nemačke iz napada NATO na Jugoslaviju, ocenjujući da bi to uništilo Alijansu.

"Time bismo rasturili Alijansu, izolovali se i počinili fatalnu, ozbiljnu grešku", rekao je Fišer, povodom zahteva nemačke levice da Bon donese odluku o istupanju Nemačke iz vazdušne kampanje protiv SRJ.Ne gubimo nadu za mir

LUĐENCA - Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Jovan Pavle Drugi, pozvao je tokom mise u Luđenci kod Rima "da se ne gubi nada za mir" na Kosovu.

"Ovih dana gledamo slike nasilja i smrti koje dolaze sa Kosova i Balkana, gde je u toku dramatičan konflikt", rekao je papa pred oko 2.000 vernika.

"Ipak, mi ne želimo da izgubimo nadu za mir. Kao Toma i drugi apostoli, pozvani smo da tokom uskršnjih praznika zadržimo veru u Gospoda", rekao je Jovan Pavle Drugi.Egzodus Srba nije bio nežniji od egzodusa Albanaca

SPLIT - Stipe Šuvar, predsednik hrvatske Socijalističke radničke partije ocenio je da egzodus Srba i Hrvatske nije bio mnogo "nežniji" od sadašnjeg egzodusa kosovskih Albanaca.

"Hrvatska danas ima barem 300.000 stanovinka manje nego 1991. a taj je pad rezultat odlaska barem 400.000 Srba", rekao je Šuvar.

On je izneo uverenje da Zapadu nije stalo ni do Albanaca, ni do Srba, niti do Hrvata, već da se ponaša u skladu sa svojim vlastitim interesima.Grčki list "Atenaiki" objavio je fotografije ispraćaja posmrtnih ostataka amerčkih vojnika poginulih u agresiji NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.
Devetnaest mrtvačkih kovčega preneto je u grčku luku Solun, odakle će biti transportovani u Sjedinjene Američke Države.


46. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 14. do 19. aprila u Domu omladine Beograda

U domu kao u rovu

BEOGRAD - U znak otpora prema agresiji, 46. po redu Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, čije je otvaranje bilo zakazano za 25. mart, biće održan od 14. do 19. aprila u sali Doma omladine Beograda, koja je ujedno i sklonište - kaže za naš list Vojislav Vučinić, direktor "Jugoslavija-filma", organizatora festivala.

"Glavni takmičarski program počinjaće u 16 časova i trajati najdalje do 19. Radovi iz informativne sekcije biće emitovani od 10 sati pre podne. Zbog novih okolnosti, izostaće samo prateći program inostranih filmova, koji nisu stigli. Ipak, ako se neko od stranih autora pojavi, njegov film će biti prikazan. Festival će najverovatnije otvoriti dokumentarac Živojina Čerića "U domu kao u rovu", a svakodnevno pre početka glavnog programa 45 minuta rezervisano je za dokumentarne filmove nastale tokom agresije. Ovaj program aktuelnih ostvarenja sačiniće umetnički direktor manifestacije Milan Knežević, koji je i sam snimio reportažu o Aleksincu. Festival će se držati stare šeme, pa je poslednji dan rezervisan za nagrađene radove i proglašnje pobednika. Izmenjeni katalog imaće na naslovnoj strani metu, simbol otpora Beograda", kaže Vučinić.

V.MilivojevićSlobodan Raketić

Aforizam
Prisutne je nasmejao Vladimir Jovićević Jov aforizmom: "Zašto glupi Amerikanci uporno napadaju Novi Sad? Misle da Srbi u srcu Balkana formiraju Novi SAD".

"Beograd nije prag Vašingtona", sedamnaesti dan

Priča o beogradskom nosorogu

BEOGRAD - Poezija je istinska istorija naroda. Sve su naše pesme danas kosovske i sve su molitve - rekao je Slobodan Raketić, juče na dan Uskrsa u Udruženju književnika Srbije. Njegove reči potvrdili su pesmama Miodrag Pavlović, Ljubomir Simović, Matija Bećković, Stevan Raičković, Aleksandar Sekulić, Gojko Đogo, Srba Ignjatović, Radomir Andrić, Adam Puslojić, Dragan Kolarević, Ljubica Miletić.

Na protestnom skupu, Željko Simić, republički ministar kulture, govorio je o događaju od pre deset godina u beogradskom zoološkom vrtu. Nosorog je pet dana patio jer mu je uginula ženka, zaletao se u zid, dok i sam nije uginuo. Iako su kasnije utvrdili da je bio bolestan, Simić je, ubeđen da se nosorog ubio zbog ljubavnog bola, poručio agresorima: "Postanite zveri, da ne ostanete takvi ljudi".

D.TasićFoto: N. Đurović

Juče na Carevoj ćupriji počela sezona konjičkih trka

I konji prkose

BEOGRAD - Beograd ne može bez hipodroma. Samo sedam dana koliko je kasnilo odlaganje ovogodišnje sezone konjičkih trka u našem glavnom gradu bilo je dovoljno da se sve na beogradskom hipodromu pripremi za takmičenje i u ratnim uslovima. Baš kao što je bilo i pre pet decenija...

-Nije se ustuknulo 1941, nije ni 1944. godine, nećemo ni sada. Trka je bilo i biće u našoj prestonici-poručio je direktor Hipodroma, Dragoslav Ražnatović.

Sezona je otvorena takmičenjem u preskakanju prepona, a zatim su usledile četiri galopske i tri kasačke trke. Na tribinama Hipodroma po prohladnom vremenu okupilo se par hiljada Beograđana uprkos anti-ratnim koncertima, uskršnjem ručku...Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange