GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 11. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 11/04/99 00:00 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)
Ultime notizie... (in lingua italiana)
Neueste Nachrichten ... (in Deutsch)


Hristos Voskrese!Noćas nad Beogradom

Oborena još dva NATO aviona

BEOGRAD - Beogradski vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski rekao je da je Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije noćas oko ponoći najverovatnije oborila dva aviona NATO u širem području Beograda.

On je televiziji Studio B rekao da je, prema još nepotvrđenim informacijama, jedan avion NATO oboren severozapadno od Beograda i da ima "ozbiljnih indicija" da je drugi avion oboren istočno od Beograda.

"Prema onome što sam video na putu od Stare Pazove prema Beogradu noćas odmah iza ponoći izgleda da je jedan neprijateljski avion oboren", rekao je Lazanski, navodeći da je oko ponoći, kada je PVO VJ intenzivno gađala letelice NATO, bio na položaju jedne jedinice PVO u okolini Beograda.

On je rekao da je u to vreme najavljeno da jedna krstareća raketa leti iz pravca Novog Sada prema Beogradu i dodao da "agresor obično koristi nalet krstareće rakete da iznad nje, u eventualno, radarskoj masci, prođe jedan od njegovih aviona".

"Na nebu se moglo videti da je PVO VJ dejstvovala vrlo intenzivno i efikasno, a potraga za pilotom oborenog aviona (severozapadno od Beograda) sada je u toku. Pilota je noću vrlo teško pronaći, ali nadam se da ćemo prve rezultate imati rano ujutro", rekao je Lazanski.Solana za obustavu napada na Vasrks ?!

predah na Vaskrs?

BUKUREŠT - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je da je spreman sve da učini kako bi ubedio druge zvaničnike NATO da razmotre mogućnost obustave vazdušnih napada na SR Jugoslaviju na Uskrs.

Solana je sinoć telefonom razgovarao sa rumunskim predsednikom Emilom Konstantineskuom.

"Konstantinesku je zatražio od Solane da iskoristi svoj uticaj kako bi nametnuo obustavu bombardovanja na SR Jugoslaviju tokom pravoslavnog Uskrsa, praznika praštanja i tolerancije", saopštilo je danas rumunsko predsedništvo.

"Solana je obećao da će uzeti u obzir (taj zahtev) i učiniti sve

što može kako bi ubedio druge zvaničnike NATO da obustave vazdušne napade tokom uskršnje noći i u nedelju na sam praznik", dodaje se u saopštenju.Crnogorski premijer Filip Vujanović najavio

Bez nesporazuma sa VJ

PODGORICA - Predsednik vlade Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da će uskoro biti prevaziđen nesporazum sa Vojskom Jugoslavije (VJ) o tome da li je važnija vojna ili radna obaveza.

"Za vojsku je jednako značajno da ima uniformisani sastav i u preduzećima rukovodstva i radnike koji će obezbeđivati normalno funkcionisanje preduzeća", rekao je crnogorski premijer u razgovoru sa direktorima pljevaljskih preduzeća.

Vujanović je kazao da je o problemu mobilizacije razgovarao i sa komandantima u Drugoj armiji VJ.

Dogovoreno da direktori preduzeća i starešine jedinica zajednički odluče koji su radnici neophodni preduzećima, a koji jugoslovenskoj vojsci, kazao je Vujanović.U noćašnjim napadima NATO agresora

Pogođen predajnik RTS-a za Kosovo

BEOGRAD - Avioni NATO su u noćašnjem napadu na SRJ sa više projektila pogodili su predajnik Radio televizije Srbije (RTS) kod Prištine, na Golešu u opštini Lipljan, javila je državna televizija.Pre samo 55 godina srpski borci spasli su više od 500 oborenih američkih pilota. NATO nam danas, valjda, zahvaljuje

Bilo jednom u Srbiji.

Šesti septembar 1944. godine. Srpsko selo Pranjani. Proslava rođendana jugoslovenskog kralja Petra Drugog.

U levom uglu slike, u prvom planu, stoji američki vazduhoplovni kapetan Nik Lalić. U sredini pokraj generala Draže Mihailovića vidi se pukovnik Robert Mekdauel.Kiro Gligorov odlučno protiv:

NATO neće napasti SRJ sa makedonskog tla

ISTANBUL - Makedonski predsednik Kiro Gligorov izjavio je da Makedonija neće dozvoliti trupama NATO da sa njene teritorije pokrenu kopnenu ofanzivu na Kosovu.

"Nećemo dozvoliti da NATO iskoristi našu teritoriju za moguću kopnenu akciju protiv SR Jugoslavije", rekao je Gligorov u intervjuu današnjem turskom dnevniku "Hurijet".

Gligorov je rekao da 12.000 vojnika NATO, stacioniranih u Makedoniji, imaju status mirovnih snaga.

Makedonski predsednik je rekao da je Turska jedina zemlja koja je dosada uputila pomoć Makedoniji, gde se nalaze izbeglice sa Kosova.

"Nema znakova, čak ni od Evropske unije, o obećanoj finansijskoj pomoći", rekao je Gligorov.Sve, sve, ali Srbin ne!

SAN DIJEGO - Američke vlasti zabranile su jednom prekookeanskom brodu čiji je kapetan Srbin da uplovi u luku San Dijego, čime su prvi put primenile novu uredbu o nacionalnoj bezbednosti koju je izdala Bela kuća.Alija Izetbegović podržava i apeluje na "demokratski" Zapad

Sve sem pobede biće poraz NATO

BEOGRAD - Član Predsedništva BiH Alija Izetbegović izrazio je noćas punu podršku agresiji NATO na SR Jugoslaviju i založio se da se ona nastavi.

"Uveren sam da akcija NATO mora da se nastavi. Nikako se ne sme dozvoliti nerešen ishod. Sve sem pobede Severnoatlantskog saveza biće njegov poraz", rekao je Izetbegović za CNN.

Po njegovoj oceni, ako NATO ne izvojuje pobedu, biće to opasno ne samo za Kosovo, već i za ceo region Balkana, pa i šire.

Dodao je da "nema drugog izlaza do da zemlje-članice NATO zadrže svoju odlučnost i do kraja sprovedu započetu akciju".

"Ne bude li tako, biće doveden u pitanje kredibilitet NATO, a moglo bi se dogoditi i da dođe do raspada tog saveza", zaključio je član Predsedništva BiH."Tisućljetnje težnje
plative Srpskim životima

Sedamdeset posto Hrvata 58 godina posle ipak ne osuđuje ustašku kvinslišku tvorevinu

NDH bila tek "izraz težnji"

ZAGREB - Više od 70 odsto Hrvata smatra da je ustaška NDH bila, ili donekle bila, "izraz težnji" hrvatskog naroda "za vlastitom državom", rezultat je ankete koju su obavili zagrebački dnevnik "Večernji list" i agencija "Metron", povodom 10. aprila, dana NDH, koja je poglašena na današnji dan 1941. godine u Zagrebu.

Prema anketi, 50, 2 odsto ispitanika je navelo da je NDH donekle bila izraz težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom, dok je za 20,4 odsto njih ta ustaška kvislinška tvorevima bila "izraz istinskih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom".

Samo 11,6 odsto anketiranih smatra da je NDH bila kvislinška tvorevima koja nije imala mnogo veze s težnjama hrvatskog naroda.Košarkaški poslenici glasali za nastavak prvenstva

Slobodna bacanja

Poslednje kolo JUBA lige 17. aprila. O plej - ofu naknadno u dogovoru sa savezom Crne Gore

Na Drugoj vanrednoj sednici Košarkaškog saveza Jugoslavije odlučeno je da se poslednje kolo JUBA lige odigra 17. aprila, a sve utakmice treba da počnu u isto vreme (14 časova). Sastanku nije prisustvovala delegacija KS Crne Gore, ali će učestvovati na narednom zasedanju Predsedništva, za desetak dana, kada će biti definisani detalji vezani za odigravanje plej - ofa.

- Nismo se odlučili na ovaj korak usled saznanja da će suludi napadi NATO uskoro prestati, što željno očekujemo, već u nameri da i pored svega imamo normalno takmičenje. Onda bismo prešli na problematiku organizacije plej - ofa. Moramo užurbano delovati, jer pripreme reprezentacije zakazane su za polovinu maja - kaže predsednik KSJ Dragoslav Ražnatović.

U stalnom ste kontaktu sa savezom Crne Gore?

- Nadamo se da će uspeti da dođu na narednu sesiju da se o svim detaljima za plej - of zajednički dogovorimo. Takođe, o svakom potezu obaveštavamo i konsultujemo klubove, bez čije saglasnosti ne radimo.

Završnica Kupa Jugoslavije zakazana je za 20. i 21. april?

- Tu nam je posao lakši jer svi finalisti su iz Beograda (Partizan, FMP, Beopetrol i Radnički). Košarkaški savez Srbije uz pomoć klubova, najverovatnije u hali "Pionir", i ovo takmičenje će privesti regularnom kraju - konstatuje predsednik Ražnatović.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange