GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 10. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 09/04/99 17:55 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)

Ultime notizie... (in lingua italiana)

Neueste Nachrichten ...(in Deutsch)


Prošle noći razoren centar Kragujevca

Avijacija agresorske NATO preksinoć je oko 1.20 gađala objekte fabrike "Zastava" u Kragujevcu. Direktno je pogođeno skladište magacina Montaže "Zastavine" fabrike gde je izbio požar, dok su u neposrednoj blizini, u starom delu fabrike, bila još dva manja požara. Požar u Montaži lokalizovan je oko pet sati. Pogođeni su najvitalniji kapaciteti, uključujućii energetski kompleks koji, pored sopstvenih pogona, greje i kragujevačke domove, bolnice, škole, dečja obdaništa i druge ustanove.

Snažna eksplozija potresla je centar Kragujevca, a od detonacija su popucali prozori nekih zgrada.

Oko jedan sat posle ponoći zločinački avioni dejstvovali su i na području Smedereva, gde je pogođeno "Jugopetrolovo" skladište. Tri osobe su lakše povređene.

Fašisoidna avijacija delovala je i na širem području Beograda, i to u njegovom istočnom delu, u Bubanj Potoku.

Iste noći s tri projektila pogođeno je područje Crnog Vrha kod

Jagodine gde se nalazi repetitor RTS. Jedan projektil pao je nedaleko od Starog sela, petnaestak kilometara od Jagodine prema Kragujevcu, ali nije eksplodirao. Stanovnici sela prema Crnom vrhu i Kragujevcu prijavili su da su, u tom delu jagodinske opštine, pronašli mnogo radio lokatora i markera za navođenje agresorski aviona i raketa.

Gađani su i ciljevi na širem području Valjeva. Na selo Pričeviće na planini Divčibare ispaljeno je tri projektila. Srušen je dalekovod dugačak 10 kilometara u valjevskoj Podgorini, što je prouzrokovalo nestanak struje u jednom broju sela u ovoj oblasti. Agresorski avioni dejstvovali su i na Maljenu.

Rušenjem mosta kod Brvenika u okolini Kraljeva, uništen je najkraći i najbolji put do čuvenih srpskih srednjovekovnih manastira Stare i Nove Pavlice.

EKIPA "GLASA"Genadij Seleznjov nakon razgovora sa Borisom Jeljcinom saopštio

Ruske rakete usmerene ka zemljama NATO

Predsednik Rusije podržao je i ideju saveza sa SRJ, tvrdi Seleznjov

MOSKVA- Ruski predsednik Boris Jeljcin izdao je naređenje da se ruske rakete "okrenu prema državama koje danas ratuju protiv SR Jugoslavije", izjavio je predsednik Dume Genadij Seleznjov u intervjuu za agenciju Interfaks.

Seleznjov, koji se vratio iz posete SRJ, juče ujutro je razgovarao sa Jeljcinom. Po njegovim rečima, predsednik mu je saopštio da je dao takvo naređenje.

Prema Seleznjovim rečima Boris Jeljcin podržao je i predlog jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da SR Jugoslavija uđe u Savez Rusije i Belorusije. Seleznjov je ovo saopštio članovima Dume nakon što je, kako je rekao, u razgovoru sa ruskim predsednikom "detaljno opisao celishodnost ove ideje". Prema njegovim rečima, Jeljcin je odmah pozvao telefonom predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je "podržao ideju tripartitnog saveza".

Predsednik Dume je naveo i da su "odgovarajući ministri i ministarstva dobili instrukcije da načine nacrt saopštenja o Savezu Rusije, Belorusije i Jugoslavije".

- Ovakav savez je moguć uprkos tome što nemamo zajedničke granice - zaključio je Seleznjov.Boris Jeljcin o kopnenim trupama

Srbi bi se borili do poslednjeg

MOSKVA- Ruski predsednik Boris Jeljcin izjavio je juče da ne veruje da će NATO poslati kopnene trupe u Jugoslaviju, jer misli da bi gubici bili veoma veliki.

- Srbi su spremni da se bore do poslednjeg čoveka - rekao je Jeljcin.

Ruski perdsednik takođe je naveo da Rusija "neće ulaziti u vojni konflikt u SRJ", osim ako je na to "ne nateraju Amarikanci".ITAR-TASS tvrdi

NATO izgubio najmanje 50 ljudi

MOSKVA- Od početka agresije na SRJ NATO je izgubio najmanje 50 ljudi, javila je agencija ITAR-TASS, pozivajući se na pouzdane ruske vojne izvore. NATO je inače do sada demantovao sve izveštaje o žrtvama u akciji protiv SRJ.Dragan Stojković Piksi, kapiten plavih, o drugom poluvremenu sportske borbe za pravdu

Svi na teren!

Naš prvi potez je ispunio cilj, sve svetske agencije i novine prenele su stav o bojkotu, a sada je vreme da se svi vrate na travu jer nemoguće je očekivati da se pauzira nekoliko nedelja.

- Kad god dođem sa treninga, a to je u Jugoslaviji oko pet ujutro, sačekaju me tužne i ružne vesti. Sedam za Internet, čitam sve svetske agencije i ludujem, nerviram se...

Ovim rečima počeo je razgovor sa Draganom Stojkovićem, kapitenom plave čete koji u prvenstvu Japana pauzira zbog crvenog kartona, verovatno izazvanog i nervozom zbog situacije u zemlji. Naravno, slede pitanja o trenutnom stanju, da bi tek onda na red došla i naša znatiželja... Zna Piksi i da je Peđa Mijatović kažnjen i da će verovatno svi Jugosloveni u Evropi ovog vikenda na teren.

Iz Japana je stigla i vest da Piksi više neće igrati u Evropi...

- Ugovor sa Nagojom me veže još godinu i naveliko razmišljam, pošto imam 34 godine, da ostavim fudbal. Posle svega što se događa mojoj zemlji, teško je naći motivaciju za dalje bavljenje fudbalom. Iskreno, počeo sam da gubim želju... Kako onda razmišljati o Evropi, mnogo je izvesnije da ću karijeru završiti u Japanu.

Da li to važi i za reprezentaciju?

- Na žalost, veliki sam pesimist. Pre dva meseca rekao sam da se bojim da se neće igrati protiv Hrvatske i ispostavilo se da sam pogodio - gorko će Piksi. - I sada se bojim da nam neće dozvoliti da igramo. Ma, Zapad ne interesuje ništa: kakav sport kada se gađa glavni grad, Beograd, kada bombe padaju po čitavoj Jugoslaviji.

O fudbalu, Piksi samo ovoliko:

- Ko da razmišlja o lopti!? Nas ovde izbombardovaše mediji, telefon nam je sada najvažniji i veza sa Jugom. Fizički sam u Japanu, ali samo fizički...Vojni eksperti o ceni vazdušnih napada na Jugoslaviju

Akcija do sada koštala 500 miliona dolara

VAŠINGTON - Vazdušni napadi na SRJ do sada su SAD koštale oko 500 miliona dolara, procenili su američki vojni analitičari. Vojni eksperti izjavili su agenciji Rojters da je nemoguće tačno izračunati cenu napada, ali su procenili da bi, u slučaju da se oni nastave, mesečni troškovi mogli da premaše milijardu dolara.

Oni ocenjuju da dnevni troškovi napada zavise od broja misija i upotrebljenih raketa i bombi. Cena svake krstareće rakete iznosi milion dolara, laserski vođene bombe koštaju po 100.000 dolara, dok protivoklopni projektili koštaju od 130.000 do 300.000 dolara.

Vašingtonski Centar za strateške i budžetske procene procenio je da je američku vojsku 15 dana bombardovanja SRJ koštalo između 400 i 500 miliona dolara i da će se dnevni troškovi ubuduće kretati između 20 i 40 miliona dolara.Kiprijanu u obilasku Aleksinca i Ćuprije

BEOGRAD - Predsednik parlamenta Kipra Spiros Kiprijanu otišao je juče u posetu Aleksincu i Ćupriji, koje je prethodnih dana bombardovala avijacija NATO-a, a očekuje se da se kasnije danas sastane i sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem.

Kiprijanu je u Beograd došao kako bi posredovao u eventualnom oslobađanju trojice američkih vojnika, koje su pripadnici Vojske Jugoslavije (VJ) zarobili 31. marta u blizini granice sa Makedonijom.On je ranije uputio apel NATO-u da zaustavi bombardovanje tokom pravoslavnog Uskrsa, što je zapadna vojna alijansa odbila. Kiprijanu je u utorak u Nikoziji saopštio da su vlasti u Beogradu, na zalaganje Grčke, prihvatile da oslobode, i posredstvom Kipra predaju SAD trojicu vojnika.

Predsednik kiparskog parlamenta je juče razgovarao sa predsednicima Veća građana i Veća republika Skupštine Jugoslavije, Milomirom Minićem i Srđom Božovićem.Slikom protiv bombi u Ratnom ateljeu, deseti dan

Mileševski Beli anđeo na Kalemegdanu

Profesor Dragan Jovanović, sa saradnicima Etelom i Artom Merk, Draganom Gončinom i Zoranom Todorovićem na kalemegdanskom Donjem gradu danas završava Mileševskog Belog anđela. Slika, veličine 220h250 metara, rađena je na travi belim krečom i najbolje se vidi sa zidina kod Narodne opservatorije.

- NATO je akciju bomardovanja Jugoslavije nazvao "Anđelom dobrote". Ovom velikom slikom na travi želimo da pokažemo NATO-u da i mi imamo anđela. Kada ga završimo, zamolićemo Pentagon preko Interneta da nam pošalje fotografiju, jer će anđeo verovatno biti vidljiv i za satelite - kaže Jovanović.

Slika nije postojana, a ideja je da se održi do Uskrsa i da se tada obezbedi osvetljenje, kako bi se videla i noću.

J.Ž.Predstavnik strateških snaga Rusije

Rekete tamo gde su i bile

MOSKVA- Predstavnik strateških raketnih snaga Rusije izjavio je juče da nije upoznat ni sa kakvim naređenjem da se ruski projektili usmere prema zemljama NATO-a koje učestvuju u bombardovanjima SRJ.

- Sporazum koji imamo sa nuklearnim silama o ciljanju još postoji. Nemamo informacija ni o kakvim promenama - rekao je u telefonskoj izjavi portparol ovih snaga Mihail Durjagin.

On je dodao da prema sporazuma Rusije i SAD, rakete ove dve zemlje nisu usmerene na određene mete.Volfgang Šisel predlaže

Protektorat UN za Kosovo

BEČ- Ministar inostranih poslova Austrije Volfgang Šisel predložio je međunarodni protektorat kao rešenje krize na Kosovu i Metohiji. Šisel je preksinoć u drugom dnevniku austrijske državne televizije istakao da bi Kosovo i Metohija trebalo da postane međunarodni protektorat, kojim bi upravljala EU a bio bi pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Prema mišljenju šefa austrijske diplomatije, sporazum iz Rambujea, koji su potpisali samo Albanci, može da predstavlja isključivo "polaznu tačku" za buduće rešenje.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange