GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 09. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 08/04/99 22:10 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)

Ultime notizie... (in lingua italiana)

Neueste Nachrichten ...(in Deutsch)


Stravičan zločin NATO agresora na Zlatiboru

Sravnjen SKI-centar, poginula tri mladića

Uništeno Dečje odmaralište i zgrada ambulante, a sagorelo je i više automobila.

UŽICE - Trojica mladića, dvojica čuvari SKI-centra "Čigota" na Zlatiboru, pod Tornikom i jedan njihov prijatelj, poginuli su u stravičnom zločinu koji su snage NATO pakta počinile juče, nekoliko minuta posle četiri sata ujutro.

U eksploziji koja je prosto raznela sve objekte centra, poginuli su Neđo Urošević (31) iz Čajetine, Radoje Marjanović (34) iz Ribnice, čuvari Centra i Milanko Savić (25) iz Jablanice, koji je kobne noći došao prijateljima u posetu.

Sa zemljom su sravnjeni svi objekti SKI-centra, Dečje odmaralište koje ima 60 kreveta i zgrada ambulante, a sagorelo je i više automobila. Marko Savić (74), čija je kuća oko 300 metara udaljena od SKI-centra, juče je posvedočio da se u zoru čula samo jedna jaka eksplozija koja je iz temelja zatresla i njegovu kuću.

Nikom juče na Zlatiboru nije bilo jasno zašto je razoren SKI-centar kada kilometrima okolo nema ni jednog vojnog objekta, a civilni repetitor na vrhu Tornika, od SKI-centra udaljen je više od dva kilometra.

Slika razorenih objekata, raspamećivala je juče sve one koji su stigli do mesta zločina. Od građevina ostali su samo temelji, na barem desetak ari površine sve je razneto i samleveno. Stotinama metara okolo leteli su delovi nagorelih greda, brvana, dasaka...

Pod metalne konstrukcije još je ležalo telo jednog od poginulih, pedeset metara dalje bilo je vidljivo i napola ugljenisano telo drugog stradalog. U šumi, 150 metara dalje ležali su i ostaci trećeg poginulog.

Sa šajkačom u ruci, sed, gologlav, nem od užasa, zgarištem je hodao 74-godišnji Marko Savić. Jedan od poginulih, njegov je unuk.

Na klupi iznad ruševine, ležao je nočanik i još neke stvari jednog od poginulih mladića. Od eksplozije crnila su se i okolna stabla borova, uništeno je vozilo koje je na obližnjoj ski-stazi na Torniku služilo za ravnjanje snega. Delovi metalne konstrukcije zgrada ležali su okolo kao zgužvana hartija, a drveni delovi izgledaju kao da su propušteni kroz mlin, naprosto, sve je samleveno.

Z. Šaponjić



udar i po centru Beograda

"Primenjena NATO demokratija"i noćas na delu širom Srbije

Beograd, Kraljevo, Lučani, Sombor, Ćuprija... ko je sledeći?

BEOGRAD - U noćašnjem talasu napada NATO avijacije na ciljeve u SR Jugoslaviji bombardovana je jedna zgrada u strogom centru Beograda, okolina Kraljeva, Lučani, Sombor, kao i centar Ćuprije.

Prvi na meti agresora sinoć u 23.45 časova našao se strogi centar Beograda, gde je napadnuta administrativna zgrada u Nemanjinoj ulici broj 9, gde su od detonacije popucala stakla, ali na fasadi nije bilo većih oštećenja. Za sada nema podataka o eventualno povređenim ili žrtvama.

Od eksplozije su popucala stakla na stambenim zgradama u neposrednoj blizini, obližnjem hotelu "Beograd", bolnici za cerebralno-vaskularne bolesti "Sveti Sava", kao i na nekim trgovačkim radnjama.

Zgrada u Nemanjinoj ulici nekada je bila vojni objekat, ali sada je u vlasništvu Vlade Srbije.

Pola sata posle ponoći projektili NATO avijacije pogodili su aerodrom u Lađevcima, nedaleko od Kraljeva, javila je lokalna televizija pozivajući se na gradski centar za obaveštavanje. Isti izvor naveo je da su se detonacije čule i iz pravca Bogutovca, gde se nalazi naftno postrojenje "Beopetrola", kao i iz pravca sela Jovac u okolini Kraljeva.

U toku noćašnjeg napada na teritoriji Kraljeva je snažno delovala protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije (PVO VJ), koja je uspela da pogodi jedan projektil na potezu između prigradskih naselja Ribnica i Žiča.

U napadu na Ćupriju, oko 12.50 časova, projektili NATO avijacije pogodili su sam centar grada, a od eksplozije razbijeni su prozori na velikom broju okolinih stambenih i poslovnih objekata. Najveću štetu pretrpele su sportska hala "Ada", zgrada "Elektrodistribucije" i robna kuća.

Prema podacima jagodinskog radija, na Ćupriju je ispaljeno šest projektila, a vatrogasne ekipe su intenzivno gasile požar. Prilikom tog napada nije bilo povređenih ljudi.

Oko 4 časa i 20 minuta NATO avijacija je sa više projektila bombardovala fabriku "Milan Blagojević" u Lučanima, dok se nadletanje neprijateljske avijacije čulo i iznad Čačka.

Avijacija NATO napala je noćas i područje Sombora, gde je po četvrti put raketirano "Naftagasovo" skladište pogonskog goriva između sela Kljajićeva i Čonoplja.



Đukanović za "Korijeredela sera" najavio

Mir za deset dana!

RIM - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je italijanskom listu "Korijere dela Sera" da se sa izvesnošću može precizirati da će do mira u Jugoslaviji doći u narednih 10 dana. Đukanović je pozvao na okončanje bombardovanja NATO, koje je nazvao "katastrofalnom greškom".



Posle noćašnjeg nastavka bombardovanja

Kiprijanu pod znakom pitanja

NIKOZIJA - Dolazak kiparskog zvaničnika u Beograd u misiju oslobađanja tri američka vojnika doveden je u pitanje zbog obnovljenih vazdušnih napada NATO-a na srpske ciljeve, javljaju danas kiparski izvori. Isti izvor navodi da se vršilac dužnosti kiparskog predsednika, predsednik parlamenta Spiros Kiprijanu i dalje nada da će moći da otputuje u Beograd iz Atine, ali su intenzivna bombardovanja NATO-a stvorili "negativnu klimu" za tu misiju.

"Za sada, Srbi su rekli da su voljni da učine gest dobre volje, a nekoliko sati kasnije NATO je počeo da ih bombarduje, što je stvorilo negativnu klimu", rekao je jedan pomoćnik Kiprijanua.

"Učinjeni su brojni diplomatski napori i stvari sada izgledaju bolje", rekao je taj pomoćnik, iako se ne zna kada će Kiprijanu moći da dođe u Beograd.

Američki vojnici su zarobljeni 31. marta na jugoslovenskoj teritoriji u blizini granice sa Makedonijom.



na šta je spao taj NATO...

Kako piše ugledni britanski "Dejli telegraf":

NATO taktika - naoružaj i obuči OVK

BEOGRAD - NATO će možda pokušati da upotrebi separatističku Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) za obavljanje kopnenih operacija u južnoj srpskoj pokrajini, piše danas britanski "Dejli telegraf" (Daily Telegraph).

Kako prenosi radio BBC, londonski dnevnik, međutim, primećuje da bi obučavanje i naoružavanje kosovskih Albanaca bilo dugotrajan proces, podsećajući da je za organizovanje Vojske Hrvatske bilo potrebno tri godine.

Pred NATO-om, kako ocnjuje "Dejli telegraf", stoji još jedan problem, a to je nedostatak informacija o komandnoj strukturi OVK.

OVK na prvi pogled, piše list, odgovara stereotipnoj predstavi o jednoj "oslobodilačkoj organizaciji", ali primećuje da je istina drugačija, zato što mnogo toga ukazuje na veze albanskih separatista sa organizovanim kriminalom koji cveta u albanskoj dijaspori u Evropi.

"Osim toga, optužbe koje se odnose na otmice, pogubljenja i iznuđivanje približava ove ljude, koji sebe zovu borcima za slobodu, definiciji terorista", zaključuje "Dejli telegraf".



Britanska štampa povodom prinudne evakuacije Šiptara iz Makedonije

Makedonci efikasniji od Srba

LONDON - Britanski listovi danas veliku pažnju posvećuju prinudnoj evakuaciji desetina hiljada albanskih izbeglica nazad na Kosovo, koju su preksinoć sprovele makedonske vlasti. U izveštaju iz makedonskog pograničnog sela Blace, pod naslovom"Makedonci proterali Albance jos brže nego Srbi", "Tajms" prenosi reči neimenovanih humanitarnih radnika da su se "Makedonci razleteli po logoru Blace, rušeći šatore, odvajajući roditelje od dece i trpajući narod u autobuse koji će ih odvesti preko granice".

"Indipendent" pod naslovom "Svet hoće da zna gde je nestalo 30.000 ljudi" iznosi pretpostavku da su makedonske vlasti evakuaciju albanskih izbeglica obavile u dogovoru sa vlastima u Saveznoj Republici Jugoslaviji. List ocenjuje da je čudno što je Beograd zatvorio granice prema Makedoniji i Albaniji baš u isto vreme kada je ispražnjen logor Blace.



Srbin iz Hjustona vratio Klintonu "vijetnamsku" medalju za hrabrost

Evo ti medalja, Bili!

BEOGRAD - Građevinski inženjer iz Hjustona, u Teksasu, Milan Nedić, dobitnik šest američkih odlikovanja za učešće u ratu u Vijetnamu, vratio je svoju Bronzanu zvezdu predsedniku Bilu Klintonu u znak protesta zbog agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, javio je jutros "Glas Amerike".

U pismu Klintonu, Nedić, rođeni Beograđanin koji je pre 36 godina došao da živi u SAD, podsetio je da je pre više od sto godina u borbi za očuvanje jedinstva zemlje u američkom građanskom ratu poginulo više opd 600.000 ljudi, a da se danas Srbiji osporava pravo na očuvanje zemlju.

On je naveo da medalju ne vraća sa "ogorčenjem, već pre sa tugom", posebno zato što je upućuje čoveku koji danas vodi rat protiv SR Jugoslavije, a svojevremeno je odbio da učestvuje u ratu u koji je vodila njegova zemlja.

Nedić je, takođe, apelovao na jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da oslobodi trojicu američkih vojnika.

Fišer i Solana o Kosovu

BRISEL - Predsedavajući Evropske unije (EU), šef nemačke diplomatije Joška Fišer razgovarao je jutros u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Havijerom Solanom o situaciji na Kosovu, izjavio je danas jedan zvaničnik Alijanse.

Nikakvi detalji o tom razgovoru nisu saopšteni. Fišer danas treba da prisustvuje sastanku u Luksemburgu šefova diplomatija 15 zemalja EU posvećenom problemu izbeglica sa Kosova, upućivanju humanitarne pomoći i mogućnostima prijema tih izbeglica.

Na tom sastanku treba da učestvuju i ministri inostranih poslova Mađarske, Hrvatske, BiH, Slovenije, Albanije, Makedonije, Bugarske i Rumunije.



Dušan Bajević, trener Olimpijakosa, u osvrtu na prijateljstvo naroda Grčke i Srbije u borbi za istinu

Princ na braniku otadžbine

Prikupljamo pomoć, priređujemo mitinge podrške otadžbini. Mislim da je važno da sportisti igraju jer tek smo na terenu u žiži

Nema mira za Dušana Bajevića, proslavljenog igrača i golgetera mostarskog Veleža i jugoslovenske reprezentacije, sada trenera atinskog Olipijakosa. Tek što je prekinuto razaranje njegovog rodnog Mostara, bombe vođene istom divljačkom idejom počele su da padaju na voljenu Jugoslaviju.

- Ovde u Grčkoj svi smo kao jedan - kaže Bajević misleći na veliku koloniju jugoslovenskih sportista u nama prijateljskoj zemlji. - Među nama nema razlike i svi smo u istom stroju. Pre svega, zahtevamo zaustavljanje nerazumnog bombardovanja naše zemlje, jer smatramo da se svi problemi mogu rešiti diplomatijom za pregovaračkim stolom. Borićemo se da pravda i istina pobede.

Prijateljska Grčka je pre svih stala uz bok Jugoslavije u njenoj borbi sa mnogo jačim agresorom?

- Bez izuzetka, Grci su uz Jugoslaviju. Uz njihovo prijateljstvo ovde smo se lako organizovali. Prikupljamo pomoć, priređujemo mitinge podrške otadžbini. Mislim da je važno da sportisti igraju jer tek smo na terenu u žiži javnosti. Tokom utakmica svi na terenu nosimo crni flor i koristimo svaku priliku da se u javnost probije istina o našoj zemlji - zaključio je Dušan Bajević.



Kakvi su to ljudi, kakve su to životinje...

"Kakva bestijalnost! Kakvi su to ljudi, kakve su to životinje koje na kraju dvadesetog veka mogu tako divljački da ruše jedan grad!? , ovako je novinarka francuskog "Pari mača" opisala svoja osećanja pre samo osam godina po ulasku u ratom razoreni Vukovar.

Šta bi danas rekla francuska koleginica kad bi se kojim slučajem našla na ulicama Prištine možemo samo da nagađamo. Tek ovih dana i francuski "demokratski" projektili "životinjski" ruše prestonicu Kosmeta.

Sprečavaju humanitarnu katastrofu!? Da nije tužno bilo bi komično.



Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange