GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 08. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 07/04/99 17:32 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles ... (en francais)

Ultime notizie... (in lingua italiana)

Neueste Nachrichten ...(in Deutsch)

Dvoje poginulih u Vranju
Dva civila su poginula i 23 ranjena pre tri dana u zločinačkom bombardovanju u Vranju. Poginuli su penzionerka Milica Grujić (68) iz Vranja i taksista Goran Eminović (33) iz Vranjske Banje. Prema prvim procenama, pričinjena je materijalna šteta veća od 100 miliona dinara. Velika oštećenja pretrpel i Crkva Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke na starogradskom Šapranačkom groblju u Vranju.

Najžešći napadi zločinačke avijacije NATO, bombardovano 14 gradova

Priština najžešće napadnuta. Novosadska rafinerija ponovo na meti. Na Lučane 16 projektila. Podgorica ponovo na meti

U napadu u noći između utorka i srede zločinačka avijacija nije birala ciljeve - bombardovani su Priština, Novi Sad, Lučani, Čačak, Kraljevo, Niš, Leskovac, Podgorica, Beograd, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Ruma i Peć.

Priština i njena okolina bili su izložene najžešćim napadima od početka agresije na Jugoslaviju. Najmanje deset osoba je poginulo, porušeni stambeni kvart u centru grada, zgrade Pošte 1, izbeglički kamp, pogođeno skladište goriva "Beopetrola" u prigradskom naselju "Devet Jugovića", srpsko pravoslavno groblje... Gađan je i aerodrom "Slatina" i repetitori na Golešu, a na meti je bio i nadvožnjak puta koji vodi ka Kosovskoj Mitrovici. Na područje Gračanice i Ajvalije ispaljeno je desetak projektila. Snažne detonacije čule su se i u blizini Gnjilana. Agresori su se posebno ustremili na selo Gračanica.

Rafinerija nafte u Novom Sadu pogođena je juče u 2.45. Jedan projektil pogodio je skladište, a drugi pogone rafinerije koja se nalazi neposredno pored novosadskog naselja "Šangaj". U ovom napadu povređeni su Ajit Krasnići (1974), Fatima Džemail (1984), Đija Nikolić (1918) i Božo Drljača (1941). Oštećeno je i više civilnih objekata.

Fabrika "Milan Blagojević" u Lučanima pogođena je sa 16 projektila. Preksinoć su agresori gađali i Kompaniju "Sloboda" u Čačku. U isto vreme u centru Kraljeva čulo se nekoliko snažnih eksplozija sa šireg područja grada.

Oko 23 projektila čulo se juče ujutro na području Niša, iz pravca aerodroma i industrijske zone. Nanete su velike štete vojnim i civilnim objektima. Na širem području Leskovca, rano ujutro, gađani su civilni ciljevi na području sela Velika Grabovnica, ali su projektili uništeni dejstvom PVO. U isto vreme, na području Grdelice, agresorske snage izazvale su veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i dalekovodu koji strujom snabdeva južni deo leskovačke opštine.

U okolini Podgorice čulo se pet snažnih detonacija. Pogođeni su brdo Smokovac, Dajbabska gora i brdo LJubović. Čule su se i tri jake detonacije u blizini aerodroma Golubovci.

Nekoliko jakih detonacija čulo se juče oko pet sati u širem području Beograda. Mete su bili aerodromi u Batajnici i Surčinu. Nekoliko detonacija čulo se i u okolini Pančeva.

U tri sata zločinci su bombardovali i okolinu Sombora. Meta napada ponovo je bilo "Naftagasovo" skladište pogonskog goriva koje se nalazi desetak kilometara istočno od grada, u neposrednoj blizini sela Čonga i Kljaićevo. Snage zločinaca gađale su iste noći i kasarne u Sremskoj Mitrovici i Rumi. Oštećeni su krovovi na više od stotinu kuća u blizini kasarne u Sremskoj Mitrovici.

Juče oko 11 sati avioni zlikovačke NATO bombardovali su u više navrata kasarnu i civilne ciljeve u Peći. Na meti je bilo i srpsko selo Belo Polje. Meta agresora bilo je i šire područj Metohije.

EKIPA "GLASA"Iber Vedrin o izgledima za rešenje kosmetske krize

Zapad adaptira sporazum iz Rambujea

PARIZ- Šef francuske diplomatije Iber Vedrin izjavio je juče da Zapad već sada radi na adaptaciji nacrta sporazuma iz Rambujea, koji bi mogao da posluži kao osnova za buduće diplomatsko rešenje za Kosovo. U izjavi radiju "Frans Info", Vedrin je istakao da će morati u jednom trenutku da se sprovede političko rešenje.

- Radi se na tom političkom rešenju, počev od sporazuma iz Rambujea. Radi se na tome šta promeniti i šta zadržati - dodao je Vedrin.Kontakt grupa danas

BRISEL - U Briselu će se danas održati sastanak Kontakt grupe na kome će jedina tema biti pitanje Kosmeta. Sednica će se održati, kako je najavljeno, na nivou političkih direktora zaduženih za spoljne poslove. Članovi Kontakt grupe za bivšu Jugoslaviju su SAD, Rusija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija. To je prvi put da se članovi Kontakt grupe šastaju posle neuspelih razgovora o mirnom rešenju problema na Kosmetu, koji su nedavno održani u Rambujeu i Parizu.Otvoreno pismo Dejana Savićevića Predragu Mijatoviću

Dragi Peđa,
postigao si najljepši gol u svom životu. Svi su znali kakav si igrač, a sada cio svijet zna i kakav si čovjek.

Kaži im da su tebe i sve nas mnogo podcjenili sa ovom kaznom. Zar samo 30.000 dolara za ljubav prema otadžbini i svom narodu.

Pošto ja to nisam u prilici, pauziraj, molim te, bar još jednu utakmicu. Na moj račun.

Neka znaju ko smo i šta smo.

Tvoj DejoSpiros Kiprijanu, predsednik Skupštine Kipra, juče saopštio

Beograd oslobađanja američke vojnike

ATINA- Na zalaganje Grčke, Beograd je prihvatio da oslobodi, i da posredstvom Kipra, preda SAD tri američka marinca koje su jugoslovenski vojnici zarobili prošle srede u blizini granice sa Makedonijom, javila je grčka državna novinska agencija ANA iz Nikozije.

Vršilac dužnosti predsednika Kipra, predsednik Skupštine Spiros Kiprijanu, juče je na konferenciji za štampu u Nikoziji, kako javlja ANA, rekao da je predsednik SRJ Slobodan Milošević "obavestio Nikoziju da je spreman da oslobodi tri zarobljena Amerikanca u znak dobre volje".

- Milošević je predložio izručenje trojice Amerikanaca kiparskoj vladi, koja će ih predati ambasadi SAD u Nikoziji - javlja ANA.

Kiprijanu je rekao da će "uskoro otputovati za Atinu, odakle će popodne za Beograd otići avionom, koji mu je stavila na raspolaganje grčka vlada"."Vašington post" komentariše američku politiku na Balkanu

Olbrajtova vodi privatni rat u SRJ

VAŠINGTON- Pogrešne procene državnog sekretara Madlen Olbrajt uvukle su SAD i saveznike u rat u Evropi, upravo sa onim posledicama koje je trebalo da spreči, piše jučerašnji "Vašington post".

- Olbrajtova je tokom 1998. ponavljala da Slobodan Milošević reaguje na pretnju silom - piše list, i dodaje da su kolektivno potcenjivanje Miloševićeve upornosti uvele NATO u vazdušni rat, a da su funkcioneri Stejt departmenta sada prinuđeni da odbacuju tvrdnje da je rat u Jugoslaviji "rat Olbrajtove". Uprkos tome, "Post" dodaje, bombardovanje Jugoslavije ukazuje na ključne principe njenog pogleda na svet - rođena u Čehoslovačkoj, ona je kao dete dva puta i sama bila izbeglica i veruje da SAD i saveznici jednistveno moraju da kontrolišu agresiju svugde.

- NJena biografija objašnjava njene stavove - rekao je jedan američki diplomata.

- U prethodnih 14 meseci izradili smo četiri scenarija upotrebe sile - rekao je jedan visoki funkcioner.

Prema prvom, Milošević bi ustuknuo pred pretnjom, prema drugom, popustio bi kada mu nekoliko udara za to da pokriće, prema trećem, ušao bi u borbu, ali odustao bi posle prvog udarca, prema poslednjem, postupio bi kao što su svojevremeno postupili Irak i Sadam Husein, rekao je funkcioner listu.

List navodi da funkcioneri danas priznaju da su zapanjeni što Milošević još odbija da prihvati dokument ponuđen u Rambujeu, posebno jer je predlog, uprkos širokoj autonomiji Albancima, predviđao ostanak dela snaga bezbednosti na Kosovu.Glavni štab Ratne mornarice Ruske federacije

Četiri ruska broda spremna za akciju

MOSKVA - Četiri ruska ratna broda Crnomorske flote spremna su da, ukoliko dobiju naredbu, otplove u region sukoba na Balkanu, javila je agencija Interfaks pozivajući se na Glavni štab Ratne mornarice Ruske Federacije. Agencija navodi da veliki brod za borbu sa podmornicama "Kerč", brod za obezbeđenje "Pitlivi", kao i veliki desantni brodovi "Azov", i "Filčenkov", imaju dodatne specijalne zadatke upoči velikih vežbi snaga flote koje počinju 19. aprila.

Predstavnik štaba je naveo da je povećanje borbene gotovosti vezano upravo za sukob na Kosovu, jer se u običnom režimu, u stanju stalne borbene gotovosti, nalaze jedan do dva broda.

Kako je objasnio predstavnik štaba, stalna borbena gotovost brodova podrazumeva rezervoare pune goriva i kompletno naoruzanje. U slučaju naredbe, spremni su da isplove u roku od 24 časa.Riječki "Novi List" tvrdi

Baza NATO u Osijeku?

RIJEKA (Beta) - Riječki "Novi list" piše juče da je nezvanično saznao da je NATO u subotu zatražio da utvrdi stanje na osiječkom aerodromu Klisa koji je udaljen 150 kilometara od Beograda. List navodi da bi osiječki aerodrom mogao zadovoljiti potrebe većeg dela NATO aviona, ali da verovatno ne bi služio za borbena delovanja već za logistiku ili kao humanitarna baza NATO saveza.

Osiječki aerodrom već je ranije bio baza UNPROFOR-a i UNTAES-a, dodaje list.Lidija Pilipenko, direktor Baleta Narodnog pozorišta, najavljuje

Ašhen stiže u Beograd

- Koliko Ašhen Ataljanc, sada solistkinja Državne opere u Berlinu, pripada Narodnom pozorištu govori to da se sprema da tokom ovog meseca dođe u Beograd, da vidi svoje prijatelje, kolege i u tri večeri igra na sceni za sve Beograđane. Ašhen nas u ovim teškim vermenima zove svakodnevno, pokazujući svoju odanost, želju da bude uz nas i da nas istinski voli. U berlinskoj Štats operi Ašhen ima razumevanje svojih kolega, čak joj je rečeno da može kad god poželi da dođe u Beograd i gostuje - kaže Lidija Pilipenko, direktor Baleta Narodnog pozorišta ističući da u ovim teškim vremenima ansambl igra značajne predstave sa svog repertoara i na velikoj i na maloj sceni.

- Uzbudljivo je videti ljude kako stoje u redu ispred pozorišta u vremenu kada se više brine o egzistencijalnim stvarima. Ovo je mesto za stvaranje novog čoveka, očišćenja duha. Na sceni umetnici brane zadate likove, a u životu su ljudi, u kojima možete, a i ne morate prepoznati ni moral ni umetnost. Sada ne priznajem priče bez pokrića. Pozorište je za umetnike tvrđava u kojoj se odvija život u najpozitivnijem smislu. Niko iz ansambla nije ni pomislio da ode sa ove scene, a mnogi naši igrači iz sveta šalju telegrame i dirljiva pisma podrške.

B. LijeskićPismo Žan Ditura, člana Francuske akademije, UKS

NATO će u Srbiji da polomi zube

- Srbi su ponosan narod pun hrabrosti. Malo je verovatno da će ustuknuti pred NATO bobmardovanjem. Kroz nekoliko dana NATO će se naći u velikoj neprilici. Biće omznut zbog neuspele agresije. To što se Evropa u ovoj stvari diskreditovala sasvim mi je svejedno. Osećam snažan bol kad vidim francuske vojnike kako služe kao dopuna Američkoj vojsci, a protiv koga. Protiv prijatelja, protiv saveznika. To što radi naša sadašnja Vlada, Miteran nikada ne bi uradio, a da je De Gol živ, nikad do ove situacije ne bi došao. Amerikanci nisu čuli za uzrečicu "Balkan- bure baruta". NJihovi vestern filmovi nisu mogli da ih upozore: u salunima se uglavnom odvija tuča između dvojce, koja po pravilu dovodi do opšteg meteža. Udari NATO mogli bi da imaju isti rezultat na nestabilnom Balkanu, koji je u prošlosti napadan uz opreznost. Ovaj rat predstavlja pokušaj mondijalizma na američki način da bi se razbila jedna nacija i zemlja koja hoće da ostane samosvojna, ali su loše izabrali zemlju da to prikažu. Zbog njenog naroda Srbija je možda jedina kost u grlu Evropi, o koju NATO rizikuje da polomi zube.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange