GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 04. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 04/04/99 19:00 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Ultime notizie... (in lingua italiana)


Saopštenje pet ministara o Kosovu

Odustajanje od NATO trupa i Rambujea?

BON- Pet vodećih zemalja zapada odustalo je od dosadašnjeg zahteva da na Kosovu budu stacionirane trupe pod isključivom komandom NATO, kao i od zahteva da vlasti u Beogradu potpišu mirovno rešenje za Kosovo, koje je bilo nuđeno u Rambujeu.

U saopštenju koje su danas u Bonu izdali ministri inostranih poslovaNemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i SAD, navodi se da su te zemlje saglasne u tome da je cilj njihovih vlada "mirno, multietničko i demokratsko Kosovo, na kojem bi svi stanovnici bili sigurni".

"Taj cilj se može postići kroz povratak svih izbeglica, stacioniranje međunarodnih snaga bezbednosti, potom povlačenjem srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, kao i stvaranjem politickog okvira na bazi sporazuma iz Rambujea", piše u zajedničkom saopštenju šefova diplomatija."Međunarodni faktori" traže novog mirotvorca

Peres novi posrednik?

JERUSALIM - Dobitnik Nobelove nagrade za mir, izraelski političar Šimon Peres razmatra poziv da posreduje između jugoslovenske vlade i kosovskih Albanaca, javio je juče izraelski vojni radio.

Peresov pomoćnik Efrat Duvdevani je saopštio da za tu vest Peres zasad nema komentara.

Radio je javio da su "međunarodni faktori", uključujući i one koji su direktno uključeni u konflikt, zatražili od Peresa da interveniše.

Peres je 1995. dobio Nobelovu nagradu za mir i stekao međunarodnu reputaciju mirotvorca zbog posredovanja u mirovnim sporazumima Izraela i Palestine u Oslu, dok je bio izraelski ministar spoljnih poslova.

Peres je dva puta bio izraelski premijer i sada vodi Mirovni centar Peres u Tel Avivu.ČAČAK: Nastradala 73-godišnja Mileva Kuveljić

"Sloboda" ponovo raketirana

ČAČAK - U jučerašnjem napadu NATO avijacije, oko 3,20 sati, sa više projektila treći put je pogođena čačanska kompanija "Sloboda". Ovoga puta stradali su i brojni civilni objekti, na raskrsnici magistralnog puta Čačak-Požega. Nekoliko kuća je potpuno porušeno, a u jednoj od njih poginula je 73-godišnja starica Mileva Kuveljić. Od jake detonacije eksplozije na mnogim kućama su stradali krovovi i prozorska okna, a oštećeno je i dečje obdanište udaljeno nepun kilometar od "Slobode". U ovom napadu NATO agresora povređeno je sedam građana, koji su u ranim jutarnjim časovima primljeni u čačansku bolnicu. Prema izjavi načelnika Hirurškog odeljenja, dr Dragana Bošković, dva lica su odmah operisana - Aleksandar Mladenović(22) i Bogdan Proković(69),teže su povređeni Radiša Dragičević(26) i Obrad Bajić(25), a ostali su posle ukazane pomoći pušteni kućama.

M. N.

PANČEVO: Još jedan napad na pančevačku Rafineriju nafte

Razoreno energetsko postrojenje

PANČEVO - Juče ujutro u 4,29 sati, sa dva zločinačka NATO projektila pogođena je Energana NIS-Rafinerije nafte Pančevo, navodi se u saopštenju Okružnog štaba civilne zaštite i direktora RNP Slobodana Bosiljkova. Od posledica eksplozije razoreno je energetsko postrojenje koje je Rafineriju snabdevalo električnom energijom i vodenom parom i Rafinerija je usled toga onesposobljena za dalji rad.

U eksploziji su život izgubila dva radnika, čija imena još nisu saopštena, dok su četvorica povređena.

S obzirom da je reč o energetskom postrojenju nije došlo do izdvajanja štetnih gasova i para, a magla koja se nadvila nad Rafinerijom i gradom posledica je ispuštanja vodene pare koja se proizvodi u Energani. Radnici i kompletno rukovodstvo RNP preduzimaju sve potrebne mere za saniranje posledica zločinačkog razaranja u krugu fabrike.

U toku popodneva zaustavljeni su, iz preventivnih razloga i nemogućnosti snabdevanja sirovinama iz RNP, svi proizvodni pogoni u ovoj firmi, a i dalje su na snazi pojačane bezbedonosno-tehnološke mere, saopštio je dr Slobodan Tresač, generalni direktor HIP-Petrohemije.

M. M.

KRALJEVO: Povređena dva radnika "Beopetrola" u Bogutovcu

Granatirano stovarište nafte

KRALJEVO - "Beopetrolovo" skladište goriva u Bogutovcu, bombardovano je u noći između subote i nedelje, u 2,10 sati. Na skladište su pala dva projektila i izazvala požar, a u bombardovnju je oštećena i železnička stanica i upravna zgrada koje se nalaze u blizini. Prilikom napada povređene su tri osobe, dva radnika železnice i čuvar skladišta goriva.

P. M.

Pogođena policijska akademija na Banjici

BEOGRAD - U napadu NATO avijacije na Beograd juče ujutro, oko 4.35 časova, pogođena je Policijska akademija na Banjici, saopštio je Centar za osmatranje i obaveštavanje. Avijacija NATO dejstvovala je i u Lipovačkoj šumi.

SMEDEREVO:Prvi vazdušni napad agresora

Projektilima na "Jugopetrol"

SMEDEREVO- NATO avijacija ispalila je juče, u 4,40 časova, dva projektila na Jugopetrolove instalacije u Industrijskoj zoni Smedereva.Bombe su pogodile pumpnu stanicu i auto-pretakalicu,ali su na sreću rezervoari sa gorivom ostali čitavi. Prema prvim izveštajima ljudskih žrtava nije bilo.

To je prvi vazdušni napad na područje Smedereva od početka agresije NATO na Jugoslaviju."Soko" prinudno sleteo u Sarajevu

SARAJEVO - NATO je juče potvrdio da je jedan lovački avion alijanse morao prinudno da sleti u Sarajevu. U saopštenju NATO se navodi da se avion tipa F-16 "Borbeni soko" nalazio u redovnoj patrolnoj misiji, a da je do prinudnog sletanja došlo zbog kvara na motoru.

Prema navodima NATO, pilot je pre sletanja iznad "pažljivo odabranog nenaseljenog područja severozapadno od Sarajeva" iz bezbednosnih razloga odbacio dopunske rezervoare za gorivo. Pilot je odbacio i deo tehničke opreme, za koji se u saopštenju tvrdi da nije u pitanju oružje, ali se ipak dodaje da je lokalno stanovništvo pozvano da se drži podalje od tih predmeta.Marjanović, Šipovac, Babović i Vlatković kod šefa SRJ

Očuvana moneta, setva po planu

BEOGRAD - Predsednik Republike Slobodan Milošević primio je juče guvernera NBJ Jugoslavije Dušana Vlatkovića i predsednika Vlade Srbije Mirka Marjanovića.

Razgovor je posvećen pitanjima funkcionisanja finansijskog sistema i reorganizovanja bankarskog sistema u funkciji efikasnog prilagođavanja okolnostima ratnog stanja.

Konstatovano je da su preduzete mere za regulisanje finansijskih tokova i da su sva kretanja u ovoj oblasti usmerena na očuvanje monetarne, kao i cenovne stabilnosti.

U razgovoru je učestvovao i potpredsednik Savezne vlade Jovan Zebić. Predsednik Milošević primio je juče i saveznog i republičkog ministra poljoprivrede Nedeljka Šipovca i dr Jovana Babovića. Konstatovano je da se prolećni radovi izvršavaju na vreme i da nema otvorenih i nerazrešenih pitanja, od značaja za ostvarivanje mera u oblasti poljoprivrede. Ministri poljoprivrde izvestili su predsednika Miloševića da su ugovorene površine za prolećnu setvu kod najvećeg broja kutlura značajno uvećane u odnosu na prošlu sezonu, da su za setvu obezbeđeni svi potrebni uslovi i da se naročita pažnja usredsređuje na obezbeđivanje i distribuciju potrebne količine goriva za poljoprivredne redove.Ruski ratni brod uplovio u Mediteran

Zadatak - prikupljanje informacija

ISTANBUL - Ruski ratni brod "Liman", koji je Moskva uputila u Jadransko more zbog napada NATO na Jugoslaviju, prošao je juče kroz Dardanele i uplovio u Mediteran.

Ruski ratni brod "Liman" isplovio je u petak iz Sevastopolja na putu za Jadransko more. Pripadnici turske obalske straže potvrdili da je izviđački brod "Liman" prekjuče prošao Bosfor, a juče kroz Dardanele, moreuze koji predstavljaju jedini izlaz u Mediteran za brodove ruske crnomorske flote.

Ruski ministar odbrane Igor Sergejev saopštio je da je zadatak "Limana" da prikupi informacije kako bi Rusija u "svakom trenutku bila spremna i imala kompletnu sliku o razvoju događaja u regionu".

Šef ruske diplomatije Igor Ivanov podvukao je da je upućivanje ruskog broda u Jadransko more u skladu sa međunarodnim sporazumima jer, kako je istakao, Rusija "ima pravo da vrši kontrolu nad premeštanjem američkih bombardera".

Ivanov je podvukao da će taj brod "delovati samo u interesu nacionalne bezbednosti" Rusije i da ne predstavlja nikakvu pretnju. 

Razbijanje Srbije

Klark je podsetio da je američka vrhuška sistematski razbijala prethodnu Jugoslaviju, a sada su na redu Srbija i SRJ.

"Oni sada hoće Crnu Goru, hoće Kosmet i hoće da razbiju ostatak Srbije, jer je Srbija srce naroda i centar kulturnog opstanka još od Otomanske imperije."

Bivši vrhovni tužilac SAD Remzi Klark

Srbe nikada neće porobiti

NJUJORK - Bivši vrhovni tužilac SAD Remzi Klark preksinoć je, pred više od 500 ljudi, javno svedočio na anti-NATO tribini u NJujorku o razaranjima, patnji i uništavanju koje agresor NATO sprovodi prema suverenoj SRJ.

"Američka spoljna politika prouzrokovala je najveću katastrofu za ljudski rod od Drugog svetskog rata", rekao je Klark optužujući za to Klintonovu administraciju.

"Politika SAD je - nasilje i eksploatacija sa ciljem dominacije", rekao je Klark. U analizi situacije vezane za agresiju NATO na Jugoslaviju, Klark se delimično vratio u prošlost: "Niko nije više patio i pretrpeo od nacista za vreme Drugog svetskog rata, nego što su to pretrpeli Srbi", niti se iko "tako uspešno suprotstavio nacistima, kao što su to učinili Srbi."

"Srbe nacisti nikada nisu porobili i nikada ih neće porobiti Sjedinjene Države", zaključio je Klark uz ovacije, aplauz i odobravanje. On je pozvao Amerikace da podrže Srbe i Jugoslaviju da bi se što je moguće vise ublažile katastrofalne posledice agresije. "Moramo što pre da zaustavimo bombardovanje", rekao je Klark i upozorio da je to važno ne samo za Srbiju i Kosmet, nego i mnogo šire. Ne smemo da posustanemo u borbi protiv bombardovanja Srbije i Jugoslavije sve dok ono ne prestane, upozorio je Klark i dodao da to ne bi trebalo da bude dalek cilj, jer se svuda u svetu čuju snažni glasovi protesta i zahteva da se agresija na SRJ odmah obustavi.Predsednik Crne Gore Milo Đukanović zahteva

Zaustaviti primenu sile

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da primena sile ne može doneti ništa dobro i neće doprineti rešavanju kosovskog problema i da međunarodna zajednica mora hitno prestati sa bombardovanjem SR Jugoslavije.

"Svetska diplomatija se ne sme prikloniti logici sile i ona sada mora izaći na scenu i pokušati da obnovi pregovore i politički proces na Kosovu", rekao je Đukanović u intervjuu američkoj televizijskoj mreži Si-En-En.

Crnogorski predsednik je naglasio da, ukoliko međunarodna zajednica zaista želi da pomogne, onda mora pod hitno da prekine sa politikom napada na SRJ i mora zaustaviti ovaj rat.Predsednik državne Dume Genadij Seleznjov

UN - proamerička organizacija

MOSKVA - Rusija sada ima sve osnove da istupi iz režima embarga na isporuke oružja, jer je agresija NATO poništila sve međunarodne sporazume koji su se odnosili na Jugoslaviju, izjavio je u Sankt Peterburgu predsednik državne Dume Rusije Genadij Seleznjov.

Ako Ujedinjene nacije nastave da vode pro-američku politiku lako se može dogoditi da u 21. vek uđemo bez svetske organizacije, naglasio je Seleznjov govoreći o stavu svetske organizacije prema krizi na Balkanu.

On je rekao da ne može da shvati ćutanje generalnog sekretara UN Kofi Anana u situaciji kada toliko zemalja zahteva sazivanje generalne skupštine da bi se razmotrila situacija u Jugoslaviji.

Ispada da UN tu temu daju "u zakup" natoovskim strukturama, što je apsolutno pogrešno, naglasio je Seleznjov.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja kopnenih trupa na teritoriju Jugoslavije, Seleznjov je izrazio uverenje da će se u tom slučaju Jugosloveni obračunati sa agresorima koji pređu granicu. Jugoslovenska armija na zemlji ume da se bori još mnogo bolje nego protiv tomahavka, naglasio je predsednik Dume.Foto: B. Pantelić

Slikar Todor Stevanović i Beograđani zajednički napisali

107 metara dugo pismo Uneskou

Ukoliko bude išao na Venecijanski bijenale umetnik će umesto pripremljenih slika prikazati ovo pismo

U okviru akcije Udruženja likovnih umetnika Srbije "Slikom protiv bombi" u Ratnom ateljeu ispred Galrije Ulusa, slikar Todor Stevanović je juče postavio platno dugo 107 metara na kome je zajedno sa prolaznicima slikao "Todorovo pismo Uneskou".

- Samo je koncepcija moja - kaže umetnik. - Delo započinje narod, završava narod, on ga misli, piše, oseća. Narod je oko Gračanice - kaže Todor Stevanović.

Pošto je umetnik započeo svoju poruku, platnu, koje se proteže duž Knez Mihailove ulice prišli su prolaznici, kako bi bojom iskazali svoje emocije. "Uzmite četkice" - poručio je slikar.

Poruke koje su se mogle videti u "Todorovom pismu Uneskou" bile su: "Ovo je moja kuća, ne dam je", "Mama, dobro sam", "I ja volim Jugoslaviju", "Bože, vrati im bar duplo, znaju šta rade", "Klintone, ružan si"...

O učešću na Venecijanskom bijenalu, za koje se ove godine priprema, Todor Stevanović kaže:

- Sve zavisi od embarga koji može da stupi na snagu. Ukoliko do toga ne dođe, najverovatnije ću inostranstvu predstaviti ovo pismo umesto slika koje sam pripremio - kaže umetnik.

Učesnici jučerašnjeg performansa bili su i slikari Vesna Ilić Tatar, Dejan Popov i Tamara Miodragović.

J. ŽivkovićGitarista Uroš Dojčinović uputio apel svojim kolegama u Americi

Protiv bezumlja iz Vašingtona

U znak protesta protiv agresije na Jugoslaviju, gitarista Uroš Dojčinović uputio je poruku Američkoj fondaciji gitare (Guitar Foundation Of America).

- Verujem da kao ljudi koji se bave muzikom, inače, najapolitičnijom i najaprstraktnijom umetnošću koja tokom čitave ljudske civilizacije na ovoj planeti nije imala jezičke ni druge granice, imate snage da dignete glas protiv bezumlja iz Vašingtona- piše u Dojčinovićevom apelu.

Dojčinoviću je odgovorio Gunar Ajsel, izvršni direktor američke fondacije, rekavši da ne može ni da zamisli sve strahote kroz koje prolazi Srbija.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine:
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange