GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 03. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 03/04/99 17:40 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Ultime notizie... (in lingua italiana)


Dr Spasoje Petković,direktor Instituta za ginekologiju,koji umalo da je pogođen u agresorskom bombardovanju centra Beograda poručuje svetu:

Ovo je sumrak civilizacije!

Posle bombardovanja u porodilištu KCS rodila se zdrav muškarčić. Majke i 70 beba,koje pukim slučajem nisu izginule, smeštene su na sigurnom

Prkoseći bačenim bombama NATO agresora na Beograd, u neposrednoj blizini porodilišta u krugu Kliničkog centra Srbije, jutros je zaplakao zdrav dečačić. Obradovao je svoju majku i sve zaposlene u porodilištu pokazujući sejačima smrti da rađanje uvek pobeđuje umiranje. A samo desetak sati ranije, nepun sat iza subotnje ponoći u ovom porodilištu, odvijala se prava ljudska drama. Noćni mir i prvi san tek rođenih beba prekinule su snažne eksplozije bačenih bombi na zgrade Saveznog i Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova smeštenih u neposrednoj blizini velikog bolničkog kompleksa. Iz smrtonosnog agresorskog tovara,jedna raketa je završila u neposrednoj blizini porodilišta, prvog staništa najnevinijih malenih bića, nesvesnih i da postoje. NJihov plač izazvan iskonskim strahom čuo se do neba, ali ga nisu čuli i zlikovci u metalnim smrtonosnim pticama Alijanse koji su im izručili pošiljku smrti.

Istog momenta kada se porodilištem prolomila eksplozija počela je evakuacija 70 beba, porodilja i žena koje su se u bolnici zatekle zbog lečenja...

-Svi su bili na nogama pribrani i svesni da svaku bebu, svaku majku i svaku pacijentkinju treba da smeste na sigurno, kaže profesor dr Spasoje Petković, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS. Kada su mi telefonom javili šta se dogodilo u svesti sam imao stravičan utisak. LJudi kažu da čovek doživljava najveći emotivni naboj kada vidi da mu kuća gori, a ja sam pomislio da gori klinika. Osećanje je bilo stravično jer je porodilište moja kuća, moji zaposleni i moji pacijenti su moja porodica.

Na svu sreću, nastavlja dalje dr Petković, ne krijući da je potrešen, mi smo blagovremeno napravili plan za evakuaciju ako dođe do najgoreg. U bolnici smo ostavili samo pacijentkinje kojima je stalni lekarski nadzor neophodan i naravno porodilje sa tek rođenim bebama. Na svu sreću i porođaje smo završili sat, dva pre udara, kada je rođena dvanaesta beba tog dana.Kad sam stigao, svi su bili zbrinuti na sigurnom. Moram da kažem da su i naši pacijenti hrabro sve podneli bez iracionalnog straha koji širi paniku. I sada su svi na sigurnom, a porođaji se već normalno obavljaju.

U poruci svetu dr Petković kaže:

-Prošle noći se desio strašan pucanj na tek rođene živote. To je sigurno početak sumraka civilizacije, i to od onih koji tvrde da su najprogresivniji i najdemokratičniji!Šta to beše humanitarna katastrofa!

Sinoćnje bombardovanje zgrada republičke i savezne policije u samom centru Beograda ozbiljno je ugrozilo gradsku bolničku zonu. Kao što se i vidi na mapi projektili NATO agresora pali su u neposrednoj blizini Kliničkog centra, porodilišta u Višegradskoj ulici (inače najvećeg na Balkanu), Klinike za očne bolesti, neuropsihijatrijske klinike "dr Laza Lazarević" kao i beogradskog Medicinskog fakulteta.

Imaju li, moramo se zapitati, komandanti NATO armade imalo savesti, imaju li oni dece kad tek tako smrtonosne rakete nemilice šalju u prvi komšiluk bolnica i porodilišta...Beograd gađali britanski agresori

Slede udari po sinoćnjem receptu!

Britanija je juče saopštila da će noćašnji vazdušni napadi NATO na centar Beograda biti "model za buduće udare". Zamenik britanskog ministra odbrane Dag Henderson izjavio je na konferenciji za novinare da su udari na zgrade saveznog i republičkog MUP-a "pogodili nervni centar kampanje Beograda na Kosovu". Maršal britanskog vazduhoplovstva Džon Dej izjavio je da su ciljevi gađani krstarećim raketama ispaljenim sa britanske podmornice "HMS Splendid" 
NATO agresori raketirali sam centar Beograda

Izgorele zgrade republičke i savezne policije

Osam krstarećih raketa lansirano sa američkih brodova i britanske podmornice

BEOGRAD - Snage NATO noćas su prvi put od početka agresije na SR Jugoslaviju napale centar Beograda i u petnaest minuta do jedan pogodile republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova i bivšu zgradu Saveznog SUP-a u Ulici Kneza Miloša, nadomak centralne beogradske Mostarske petlje.

Zgrada MUP-a je bila potpuno zahvaćena plamenom praćenom potmulim eksplozijama, a brojne ekipe vatrogasaca su požar na svim spratovima ogolelog zdanja uspele da lokalizuju negde oko 2.30 sati.

boj ne bije američko oružje

Vatra na zgradi MUP-a mogla se videti iz mnogih krajeva grada.

Kako je javila noćas američka tv-stanica CNN, na centar Beograda je ispaljeno osam krstarećih raketa od kojih je sedam lansirano sa američkih brodova, a jedan projektil sa britanske podmornice HMS "Splendid".

Projektili su eksplodirali samo sto metara od beogradske Ginekološko-akušerske klinike, a nekoliko stotina metara od glavne zgrade Kliničko-bolničkog centra (KBC), na koju je vetar nanosio dim i iskre sa zgarišta Republičkog MUP-a.

Vatrogasci su bili u pripravnosti da intervenišu u slučaju opasnosti od širenja vatre.

U KBC rečeno je agenciji Beta da bolničke zgrade nisu oštećene, ali se osetio izuzetno snažan potres od detonacija.Potpredsednik ruske Dume Sergej Baburin uverava:

Rusija nije po strani!

Parlament i Vlada već uveliko dejstvuju...

Potpredsednik ruske Dume Sergej Baburin, koji predvodi delegaciju ruskih i beloruskih parlamentaraca u poseti SRJ, oštro je osudio bombardovanje centra Beograda.

"Bili smo u bolnici i videli ljude koji se tamo nalaze - to su bili obični civili, povređeni od posledica ovog napada", rekao je Baburin Radio-televiziji Srbije. On je noćas obišao zgrade ministarstava unutrašnjih poslova u Ulici Kneza Miloša pogođenih u agresiji. Baburin je ocenio da "NATO danas hoće da pokaže svoju ulogu u Evropi i Jugoslaviji" i da je to "argument za sve građane sveta da traže prestanak agresije na narod Jugoslavije".

Na novinarsko pitanje da li će Rusija nakon ovog incidenta "ostati po strani", Baburin je rekao da "Rusija nije po strani" i da "parlament i vlada Rusije već dejstvuju".

Iz njegovih usta u Jeljcinove uši!Potpredsednik Savezne Vlade povodom napada NATO na centar srpske prestonice

Drašković šokiran

Hašim Tači, omiljeni terorista Pentagona

BEOGRAD - Potpredsednik savezne vlade Vuk Drašković ocenio je da noćašnji napad NATO na centar Beograda predstavlja "ponavljanje onoga što je Hitler uradio 1941. godine".

- Ovaj zločin protiv Beograda izvršen je kao mera za kažnjavanje Srba zbog humanitarne katastrofe na Kosovu. Pre devet dana nismo imali humanitarnu katastrofu, NATO je počeo napade protiv Srbije sa objašnjenjem da želi da spreči moguću humanitarnu katastrofu.

Nažalost, proizveo je najveću humanitarnu katastrofu Albanaca i Srba", izjavio je Drašković američkoj televizijskoj mreži Si-En-En "Šokiran sam da su SAD prihvatile kolektivno kažnjavanje. Nema kolektivnog kažnjavanja, svaki zločin je zločin pojedinca i odgovornost mora da bude odgovornost pojedinca. Nisam spreman da opravdam bilo koga Srbina ili Albanca, ali molim vas dajte šansu miru, prestanite da bombardujete Srbiju", rekao je Drašković.

Potpredsednik savezne vlade je izjavio i da je šokiran napadom i činjenicom da "SAD podržavaju koncept Velike Albanije u srcu Srbije i podržavaju albanske teroriste da stvore albansku muslimansku, etnički čistu državu".

On je izjavio da je SRJ spremna da, ako NATO obustavi bombardovanje "odmah pristupi političkom rešenju" sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

"Većina albanskih izbeglica će se odmah vratiti. Imaćemo punu istragu o svemu što se tamo desilo, pristupićemo političkom rešenju", rekao je Drašković i zaključio da se to ne dopada NATO i Hašimu Tačiju koga je nazvao "najomiljenijim teroristom Pentagona".Niko nije povređen u bombardovanju zgrade MUP-a

Na sreću bez žrtava

BEOGRAD, - Predsednik beogradskog Štaba za civilnu zaštitu Dragan Čović izjavio je jutros da niko nije povređen u napadu NATO na zgrade republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova i bivšeg Saveznog SUP-a.

U izjavi Radiju Studio B, on je upozorio Beograđane da, zbog opasnosti od vazdušnih udara NATO, i dalje ostanu u skloništima. Sirene su u 22.23 časa oglasile vazdušnu opasnost u prestonici .Željko Ražnatović Arkan o spremnosti Srba za odbranu

Nećemo pasti na kolena!

VAŠINGTON - Lider Srpske dobrovoljačke garde i Stranke srpskog jedinstva Željko Ražnatović Arkan izjavio je da Jugoslavija nije iznenađena napadom NATO-a na centar Beograda i naglasio da će snage tog saveza platiti za bombardovanje.

- Mi smo u ratu; dakle, vi radite vaš posao i znali smo da ćete gađati te zgrade. Dakle, ništa se nije promenilo, ništa se nije promenilo. Jedino što osećamo veći bes. Možete, ako hoćete, da bombardujete ceo Beograd, ali mi nećemo odustati - rekao je Ražnatović u telefonskom intervjuu za američku TV stanicu MSNBC.

Na pitanje da objasni pretnju da će jugoslovenske snage uzvratiti, on je rekao:

- Ako dođete sa kopnenim trupama, uzvratićemo. Sada ne možemo da uzvratimo, jer nemamo krstareće rakete, nemamo dovoljno borbenih aviona. Međutim, mi imamo veliko srce da branimo našu zemlju. I zato vam kažem, ako dođete sa kopnenim trupama, napravićemo vam pakao - naglasio je Željko Ražnatović.

On je još ocenio i da jugoslovenske snage nisu oslabljene bombardovanjima.

- Nećemo pasti na kolena. Umrećemo, ali uspravićemo se i umrećemoPiksi neće da igra u Italiji, Španiji, Francuskoj

Završiću karijeru u Nagoji

TOKIO, 3.aprila (Beta-AFP) - Kapiten jugoslovenske fudbalske reprezentacije, Dragan Stojković izjavio je da neće igrati u evropskim zemljama, koje su učestvovale u agresiji NATO na SR Jugoslaviju.

"Ne želim više da igram u zemljama pod uticajem NATO, kao što su Italija, Francuska i Španija", izjavio je fudbaler Nagoje, a prenosi japanska štampa.

"Završiću karijeru ovde, u Nagoji", izjavio je Stojković, koji je

pre dolaska u Japan igrao za francuski Olimpik i italijansku Veronu. "Ne mogu da zamislim da igram za neki klub u Italiji ili Španiji, zemljama koje se stalno podređuju željama SAD", rekao je još kapiten jugoslovenske reprezentacije.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange