GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 02. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Last update: 03/04/99 00:16 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yuMakedonska štampa o zarobljavanju agresorskih vojnika

Trojka zarobljena u Jugoslaviji

SKOPLJE- Sve je više svedoka koji potvrđuju da su videli vojno vozilo u kome su se nalazili američki izviđači, kako ulazi na teritoriju Jugoslavije, gde su kasnije zarobljeni. Skopski mediji prenose juče svedočenje žitelja iz makedonskog sela Mali Tatarinovac, uz samu granicu sa Jugoslavijom.

"Videli smo džip i u njemu tri uniformisana lica", tvrde seljaci, dodajući da su bili iznenađeni kad su primetili da se vozilo uputilo prema Jugoslaviji. Pratili smo kretanje vozila i videli da je najmanje 500 metara ušlo na teritoriju Jugoslavije, a zatim smo čuli upozorenje jugoslovenskih graničara koji su vikali "stoj" i "pucaću", navode očevici. Obližnji brežuljak nam je zaklonio vidik i ne znamo šta se dalje događalo, ali je sigurno da je američko vozilo ušlo na teritoriju Jugoslavije i da se kretalo putem prema selu Slavujac, koje se nalazi sa druge strane granice, navode seljaci. Selo Mali Tatarinovac smešteno je u brdima, tridesetak kilometara severno od Kumanova.Srpska pravoslavna crkva iz SAD podnela tužbu Okružnom sudu u Čikagu

Odbačena tužba protiv Klintona

ČIKAGO - Federalni sudija odbacio je juče tužbu predstavnika Srpske pravoslavne crkve iz SAD protiv predsednika Bila Klintona, kojom se zahteva prestanak agresije na SR Jugoslaviju.Tužba, podneta pred Okružnim sudom u Čikagu, predstavlja prvu tužbu te vrste podnetu na osnovu povrede Ustava SAD zbog nepoštovanja potpisanih međunarodnih sporazuma.U tužbi se navodi da je Klinton prekršio odredbe tri međunarodna sporazuma: Povelju UN,Kelog -Brajantov mirovni sporazum iz 1928. godine, kao i Hašku konvenciju broj 4 iz 1907. godine.Tužba je odbijena sa objašnjenjem da se više bavi političkim pitanjima,ali je federalni sudija Ilejn Baklo dozvolila tužiocima da odmah započnu postupak žalbe.

"Uvek postoji prvi put za ovakvu tužbu", rekao je profesor prava na Nortvestern univerzitetu Entoni D'Amato,koji je učestvovao u sastavljanju tužbe.U anglo-saksonskom pravu postoji instititucija presedana, kojom se prihvataju odluke sudija u prethodnim sličnim slučajevima.Razbijeni teroristi u Drenici-zaplenjeno više hiljada pušaka

SRBICA- Samo u poslednjih nedelju dana, u energičnom odgovoru pripadnika policije i Vojske Jugoslavije na napade terorista iz Dreniče, izvođene pod okriljem zločinačke agresorske avijacije, snage bezbednosti pronašle su i zaplenile više hiljada komada najrazličitijeg pešadijskog i drugog naoružanja, koje su teroristi u begu odbacili, potvrdili su policijski izvori u Srbici.

Najveća količina oružja pronađena je u središnjim dreničkim selima - Gornjem i Donjem Prekazu, Broćni, Izbici, Lauši, Likovcu, LJubocu, Ovčarevu, Poljancu, Ćirezu, Dubovcu i još nekim selima koja su bila jaka teroristička uporišta.

Razbijanjem terorista u tim selima u dreničkom kraju više nema terorističkih bandi, koje su u od početka prošle godine izvršile niz zločina - ubistava, ranjavanja i kidnapovanja civila, policajaca i vojnika. Žrtve zločinaca, pored Srba, često su bili i sunarodnici koji ih nisu podržavali.

Najjača teroristička uporišta bili su Likovac i Ovčarevo,gde su im bili smešteni i takozvani štabovi, a u tim selima bili su i zatvoreni mnogi kidnapovani građani.Oružje albanskih terorista pronalaženo je odbačeno u rovovima i pored njih, kućama, šumama, pored puteva, bunarima, stajama, senima i drugim mestima. Na svim tim mestima je, takođe, pronalažena i odbačena uniforma terorista sa oznakama terorističke organizacije koja je, pre razbijanja, sebe nazivala "OVK".

Razbijeni albanski teroristi, pojedinačno, ili u malim grupicama po dvojica - trojica, i dalje tumaraju šumama pokušavajući se domoći granice sa Albanijom, saopštavaju policijski izvori.

Za nekoliko dana biće poznata konačna cifra pronađenog oružja koje su albanski teroristi posle neutralisanja njihovih bandi, u paničnom begu bacali ili sakrivali. Odmah posle početka agresije zapadne alijanse na našu zemlju, terorističke bande u dreničkim selima otpočele su žestoke napade na policiju i VJ, verujući da će odmah posle zločinačkog bombardovanja na Kosmet umarširati NATO trupe. Na sve napade albanskih terorističkih bandi snage bezbednosti su energično odgovorile i neutralisale terorističke bande, nakon čega je usledio beg i bacanje oružja i uniformi. Veliki broj Albanaca, koji teroristima nije želeo da se priključi ni pod pretnjom, prijavljivao je državnim organima Srbije gde se kriju teroristi, gde skrivaju oružje i ko su im jataci.

Manje grupe albanskih terorista, koji su prethodno bacili oružje, u poslednjih nekoliko dana pronalažene su u šumama dreničkih sela izgladnele i bez uniformi, pa čak i sa samo donjim vešom, želeći na taj način da se prikažu kao da nisu imali nikakve veze sa oružjem i teroristima.

ATINA (Tanjug)- U Grčkoj je juče održan, do sada, najmasovniji protest građana, u znak podrške narodima Jugoslavije.Jedini zahtev miliona Grka bio je vezan za prekid bombardovanja. U vremenu od 13.00. do 15.00. u čitavoj zemlji je trajao generalni štrajk, što znači da je Grčka, puna dva časa, praktično, bila u blokadi. Bio je zaustavljen kompletan javni sobraćaj, zatvorene sve trgovine, a sve državne institucije, računajući ministarstva, banke i škole, radile su samo do početka ovog jedinstvenog ispoljavanja bezrezervne podrške građanima Jugoslavije.

Nove naočare za političke slepce

BEOGRAD - U Kopenhagenu se na glavnom gradskom trgu, Rodhusplads-u, juče okupilo nekoliko hiljada Srba i Crnogoraca da još jedanput dignu glas protiv NATO agresije. Mirne demonstracije su otpočele pesmom "Jugoslavijo na noge" i puštanjem u vazduh nekoliko stotina belih golubova. I u Parizu su preksinoć održane masovne demonstracije protiv zločinačke agresije NATO i za mirno rešenje konflikta. U protestnom maršu između trgova Republika i Bastilja učestvovalo je oko 20.000 ljudi. To je drugi put za nedelju dana da su u Parizu održane masovne demonstracije. Demonstracije protiv agresije NATO na Jugoslaviju, juče održane i u Lionu i Tuluzu. Masovni protesti Srba u Beču nastavljeni su i preksinoć u centru grada, gde se na Albertina placu okupilo se 2.500 mladih Srba. Ulicama najužeg centra NJujorka u četvrtak uveče prošla je kolona od najmanje 5.000 demonstranata koji su uzvikivali anti-ratne parole. "Kosovo je Srbija", "Jugoslavija, Jugoslavija", "Stop bombama, stop ratu", odjekivalo je Tajms skverom, gde se zaustavila kolona demonstranata ogorčena napadom NATO i SAD na Jugoslaviju. Jugoslovenski iseljenici demonstrirali su preksinoć u Vankuveru. Posle šetnje gradom, više od 2,000 demonstranata je ispred američkog konzulata ostavilo veliku gomilu naočara u želji da pomognu američkoj javnosti da otvori oči i vidi kakvu je grešku NATO učinio bombardujući SRJ. Jugoslovenima su se u protestu pridružili Grci i Rusi, a vijorile su se i kanadske zastave. Građani Bitolja su i juče, sa mitinga koji je održan u centru grada, poručili NATO ubicama da napuste Balkan. I u Resenu je održan veliki narodni protest protiv ubijanja nedužnih građana i razaranja u Jugoslaviji.Pomoć Vranjanaca iz inostranstva

VRANJE - Poslednjih dana u Vranju najtraženiji su baterijske lampe, sveće i gas. Baterijskih lampi gotovo da nema u prodavnicama, kao ni parafinskih sveća, pa Vranjanci sveće kupuju u Crkvi "Svete trojice" i to najčešće one velike slavske. Što se tiče gasa koji je stajao 15 dinara, po litru, sada košta 24 i retko gde se može naći. Baterija ima dovoljno i one se mogu kupiti uglavnom na uličnim tezgama.

Privatna prodavnica obuće "Čika Mitke" dala je 15 pari obuće za decu i odrasle Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u Vranju, dok je pomoć u odeći u Vranju uputilo više ljudi iz ovog kraja, koji žive u Nemačkoj i Švajcarskoj.

V.R.Novovarošanin Mišo Stojić, na bombe odgovara desetercom

"Što izdade crna ptico mene"

Nova Varoš - Mišo Stojić, metalostrugar, rodom iz jednog od prekouvačkih sela, sa neobičnim darom za davno zaboravljeni deseterac i epsku poeziju, dan posle obaranja "nevidljivog" zločinačkog F 117, događaj je za istoriju ovekovečio stihom.

- Crni soko iz Meksika pođe, na zadatak u Srbiju dođe. Nad Srbijom kad se soko vinu, srpska strela sa neba ga skinu - počeo je Stojić pesmu u stilu najbolje epske tradicije.

U starom srpskom desetercu Musa Kesadžija i ostali turski kabadahije, obično se žale svojim atovima, a nesrećni američki pilot u Stojićevim stihovima svojoj mašini u plamenu ovako progovara

- Što izdade crna ptico mene, što izgubih zadatke borbene. Crne noći, crnoga mi dana, na zadatak poslo me Solana.
I na kraju, potreban je i neko da crne vesti prenese do kaduninih dvora, ili sada do Hilari i Klintona.

- Crni soko, pukoše ti krila, tužna vijest za Klintona Bila. Puče bruka o crnome orlu, ko će vijest preneti Klintonu. Buđanovci istoriju piše, crni soko sad ne leti više...

Z. Š.Prema istraživanjima agencije IPRESS

Vojska Jugoslavije ispunila očekivanja

BEOGRAD - Prema rezultatima istraživanja agencije "Ipress", sprovedenom u 22 grada Srbije, anketiranjem 787 građana, 94,79 odsto ispitanika smatra da je ostvareno potpuno jedinstvo naroda u prižanju otpora agresoru, 4,45 odsto tvrdi da je ostvareno delilmično jedinstvo, a svega 0,26 odsto veruje da je ostvareno minimalno jedinstvo.

Građani Srbije, prema daljim rezultatima ispitivanja, u 96,82 odsto slučajeva potpuno su podržali dosadašnji otpor NATO-u, dok su svega 3 ispitanika ili 0,38 odsto delimično podržali otpor.

Na pitanje "Da li očekujete da nam Rusija pruži vojno - tehničku pomoć?", 75,73 odsto odgovorilo je potvrdno, a 13,34 odsto negativno.

Građani su najsložniji u stavu da je Vojska Jugoslavije ispunila sva očekivanja u dosadašnjem otporu. Ovakav stav deli 97,33 odsto anketiranih, dok 0,38 odsto misli suprotno.Rok se odlaže

- Meni je naloženo da se nastavi samo sa dežurstvima i fizičkim obezbeđivanjem zgrada i održavanjem, a o ispitnom roku za sada nema ni govora, rekao je za "Glas" prof. dr Svetolik Avramov, rektor Novosadskog univerziteta.

Prema njegovim informacijama ministar prosvete će zabraniti održavanje ispitnog roka do daljnjeg.

 

Oštećena fakultetska i školska zdanja

Prema informacijama Ministarstva prosvete u bombardovanju je oštećeno više od 120 osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta. Najviše su oštećena zdanja u Leskovcu, Beogradu, Novom sadu i Nišu.

Prilikom rušenja novosadskog mosta oštećeni su svi fakulteti koji se nalaze pored Dunava- Poljoprivredni, Filozofski, PMF, Fakultet tehničkih nauka i Fakultet fizičke kulture. Uglavnom su razbijena stakla, a najviše je staradala zgrada Filozofskog fakulteta.

Aprilski ispitni rok održaće se i u ratnim uslovima

Dekani za propitivanje

BEOGRAD- Pravni fakultet u Beogradu održaće ispitni rok od 5. do 15. aprila za sve studente koji budu želeli da polažu. Ovu informaciju saopštio je prof.dr Oliver Antić, dekan PF u razgovoru za "Glas", naglasivši da je takva preporuka doneta na Veću Beogradskog univerziteta i da važi za sve fakultetete u glavnom gradu.

Prema toj odluci svi profesori Pravnog su dužni da za vreme roka budu na svojim radnim mestima. Oni će ispitivati studente koji se pojave, s tim što akademci neće morati da se pridržavaju zakazanih termina. Mogu da dođu i bez odlaganja ispita u bilo kom terminu, a profesori neće vraćati spiskove svaki dan, kao što je to bilo uobičajeno, nego tek na kraju ispitnog roka, predočio je dr Antić.

Prema preporuci Veća BU postupiće i Medicinski fakultet, saopšteno je u dekanatu, a to znači da će biti roka za sve koji hoće da polažu ispit u aprilu. Na Elektrotehničkom još nema potvrde da li će se zakazani termin od 10. do 20. aprila održati ili će biti pomeranja u skladu sa izjavom ministra prosvete.

Na Farmaceutskom ipak do daljnjeg neće biti propitivanja.

U Ministarstvu prosvete niko nije mogao da kaže da li je odluka doneta u Kapetan Mišinom zdanju u suprotnosti ili ne sa poslednjom izjavom prof. dr Jova Todorovića, koji je pre dva dana saopštio da se nastava odlaže sve dok se ne vrati mir u državi.

O.N.Pedeseti rođendan zločinačkog NATO

"Vašington post": Srbi pokvarili rođendansko slavlje

VAŠINGTON - Zločinački zapadni vojni savez, doskora poznatiji kao NATO, sutra obeležava pedestu godišnjicu svog postojanja, ali, kako piše jučerašnji "Vašington post", Srbi su pokvarili rođendansku žurku najmoćnijoj vojnoj sili u svetu.

Kolumnista uticajnog američkog dnevnika Stiven Rozenfeld u opširnom članku o ulozi i perspektivama ove organizacije, koja je posle pola veka, baš na tlu Jugoslavije pokazala svoje zločinačko lice, kaže sve već u naslovu: "Zbogom NATO!"

"NATO je planirao da svoj pedeseti rođendan proslavi samohvalisanjem, čestitkama i obnovi posle hladnog rata. Ali, zahvaljujući srpskom lideru Slobodanu Miliševiću, Atlantski savez je, umesto toga, suočen s poslednjim ispitom svoje svrsishodnosti i institucionalnog preživljavanja", konstatuje Rozenfeld.

U tekstu koji je, inače, antisrpski intoniran, Rozenfeld ipak postavlja neka suštinska pitanja svrsishodnosti ove zločinačke organizacije u eri posle hladnog rata.

"Može li NATO obaviti posao na Kosovu?" - pita Rozenfeld. "Ako Sjedinjene Države ne mogu uspostaviti punu saradnju i podelu troškova sa najbližim saveznicima, kako mogu da efikasno odgovore novim izazovima u vidu regionalnih sukoba, etničkih trvljenja, kontroli širenja oružja, šverca droge i zaštiti čovekove sredine?" - pita se Rozenfeld, kao da vidi ulogu NATO i u tim sferama života.

Ukazujući na nejedinstvo u NATO i razlike između SAD i evropskih saveznika, Rozenfeld upozorava: "Šanse za uspeh na Kosovu nisu na strani NATO. Milošević se na Kosovu vezao za mit srpskog nacionalnog iskupljenja, od kojega teško da može odustati pod bilo kakvim pritiskom."

Rozenfeld takođe ukazuje da Jugoslavija ima dovoljno oružja, koje je nekad služilo da se brani od eventualne sovjetske agresije, ali je sad na njegovom nišanu NATO. Na srpskoj strani je i prednost poznavanje terena, "a da i ne govorimo o zapadnom javnom mnenju, koje ima osetljiv stomak na rat i gubitke i ljudstvu".

"Možete da zamislite tu katastrofu", kaže Rozenfeld.

On podseća da je NATO u poslednjih pedeset godina bio brana od sovjetske opasnosti, koja je zapadnim zemljama trebalo da obezbedi prosperitetan i miran život. Međutim, "novi strateški koncept" i agresivnu doktrinu NATO, "sve je teže prodati uzdržanim i manje globalno orijentisanim Evropljanima", zaključuje Rozenfeld.Lovci traže lokatore

ZRENJANIN - Okružni štab civilne zaštite koji je u stalnom zasedanju ocenio je da je stanje javnog reda i mira na području okruga stabilno. Snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama je uredno jedino se oseća nestašice cigareta. Na Zelenoj pijaci može se kupiti rano povrće po cenama koje nisu više od početka agresije a poslednjih dana pojavilo se i južno voće, pa čak i ananas. Od 1. aprila počela je distribucija dizel goriva individualnim poljoprivrednim proizvođačima za potrebe prolećne setve. Do dobijanja "zelenih bonova" poljoprivrednici će gorivo moći da preuzmu putem potvrda.

Lovci Novog Bečeja danas će pretraživati atar radi pronalaženja mogućih radio-lokatora. Mitinzi podrške održani su i održaće se u Žitištu, Banatskom Despotovcu, Novom Itebeju, Banatskom Karađorđevu... U nizu akcija koje kulturni poslanici Zrenjanina organizuju otvoren je i sajt na Internetu pod nazivom "Kulturom protiv rata" koji se nalazi na adresi http://www.zr-kultura.co.yu.

N.J.Naši fudbalski internacionalci u Španiji odlučni u nameri da ne igraju dok padaju bombe na Jugoslaviju

Peđa napustio trening!

Izlazeći sa terena Mijatović razmenio samo par reči sa trenerom Tošakom

Predrag Mijatović ne samo da ne želi da igra za Real Madrid dok traje agresija NATO na Jugoslaviju već je napustio i trening u četvrtak, samo tri dana pred meč njegovog tima i Alavesa. Ovaj Peđin potez naišao je na veliki odjek u španskoj štampi, našao se na udarnom mestu u najtiražnijem listu "Marka".

- Od početka treninga bilo je vidljivo da je Peđa mislima daleko od terena zbog čega je pre vremena otišao u svlačionicu. Jasno je da je sjajni fudbaler psihički slomljen, pošto je fizički potpuno spreman. Pri izlasku samo je razmenio par reči sa trenerom Tošakom - rekao je izveštač španskog lista.

- Ne osećam se dobro - bile su jedine reči koje je izgovorio Mijatović napuštajući teren.

I ostale naše Špance drma psihološka groznica... Jugoslavija u glavi, ko će onda na teren. "Mali mrav", Albert Nađ ne plaši se ni repekusija. Odlučnim glasom poručuje:

- Ne dolazi u obzir da igram dok bombe padaju širom moje domovine, svidelo se to nekome ili ne! A, kazne? Ma, kakve kazne, koga to interesuje. Ako žele, mogu da me kazne koliko hoće, ali ja neću da igram fudbal dok moja zemlja plače.

Slaviša Jokanović takođe ne razmišlja o zelenom terenu:

- Pa, ljudi, ja ne mogu sam sebi da pomognem, a kamoli drugom... Dokle god je padaju bombe razmišljam samo o mom narodu, njihovim mukama i patnjama.

Sjajni stoper Selte iz Viga Goran Đorović ne krije crne tonove.

- Rođen sam u Prištini, a oni je skoro sravniše. A, ja treba da igram!? Kakva igra, razmišljam da okačim kopačke o klin! Teško mi je, nisam nizašta...

Saragosa vrši strahovit pritisak na Sava Miloševića da igra i dato mu je da se pod hitno odluči da li će na teren ili ne. Stav rasnog golgetera je jasan: bojkot! Na istim mukama je i Miroslav Đukić koji takođe ne želi na travu, dok je Branko Brnović nekako i najkategoričniji: stalno ponavlja da nema šansi da istrči na teren.

Vladimir Jugović još razmišlja, rezon odličnog veziste madridskog Atletika je da će više doprineti svojoj zemlji ako igra, pa će verovatno biti u prvoj jedanaestorici...

 Predsednik Dragan Džajić o ponudi Levskog

Zvezdi rano za Sofiju

Fudbaleri Crvene zvezde uveliko treniraju, ali čelnici kluba ne razmišljaju o igranju utakmica. Predsednik Dragan Džajić o tome ovako:

- Nije nam do fudbala, bar kada su utakmice u pitanju. Profesionalci moraju da treniraju, ali to je nešto drugo... Dobili smo ponude Levskog iz Sofije i Arisa iz Soluna, zahvalili se, ali još je rano... U prvom planu je, naravno, naša zemlja i sve što se sada događa.

Kada su u pitanju naši internacionalci, legendarni Džaja s ponosom priča:

- Naši sportisti su uvek bili ambasadori prvog reda, i ovom prilikom su to i dokazali. Ne bih odvajao one koji će igrati i one koji su se odlučili za bojkot. Svako ima svoje viđenje i svoj rezon, ali je jedno sigurno: svi oni se na svoj način bore da svetu ukažu na pravo stanje u Jugoslaviji. To čine na pravi način!Američki predsednik juče "promenio ploču"

Klinton za autonomiju iz 1974.

VAŠINGTON - Američki predsednik Bil Klinton izjavio je juče da niko ne želi dalju eskalaciju sukoba na Kosovu i da ne treba odustajati od mirnog rešenja.

Klinton je u obraćanju naciji, koje je direktno prenosio CNN, rekao da je njegova politika da se omogući povratak izbeglicama na Kosovo "u uslovima bezbednosti, da dobiju autonomiju koju su imali pre nego što im je gospodin Milošević uskratio".

Klinton je u više navrata pomenuo ustavni aranžman iz 1974. godine, a na pitanje novinara da li razmišlja o slanju kopnenih trupa na Kosovo, rekao je da veruje da "imamo dobre šanse da ispunimo svoju misiju sredstvima koja su dosad bila na raspolaganju".

"Mislim da će biti neophodna neka vrsta bezbedonosnog aranžmana (na Kosovu) da bi oni mogli da žive bezbedno, i biće potrebna neka vrsta sporazuma koji podrazumeva autonomiju na koju imaju pravo", rekao je Klinton.Neizvesna sudbina opasnih životinja u Beo Zoo vrtu

Beograd- Direktor beogradskog Zoo vrta, Vuk Bojović rekao je danas da će njegovo osoblje biti prinuđeno da ubije sve opasne životinje ukoliko NATO bombe počnu da padaju na Beograd, kako bi sprečio njihovo bekstvo na ulice.

U beogradskm Zoo vrtu nalazi se oko 2100 životinja, uključujući 285 divljih tigrova, lavova, puma, medveda, slonova i vukova.Ugledni kolumnista "NJujork tajmsa" Tomas Fridman predlaže Srbima ponuditi pošten mirovni plan

Autonomija iz 1974. najviše što treba dati Albancima

NJUJORK - Sad, kad je NATO istresao svoje bombe na Jugoslaviju, bez "željenih rezultata", jasno je da je Srbe moguće bombardovati i da su spremni da ginu, ali je isto tako jasno da se bez njih ne može postići mir na Balkanu. Zato je neophodno da se hitno vratimo pregovaračkom stolu, dok stvari potpuno ne izmaknu kontroli, piše u jučerašnjem "NJujork tajmsu" ugledni američki kolumnista Tomas Fridman.

On ističe da još uvek nije kasno za politički sporazum, ali da Klintonova administracija mora bolje da pojasni američke interese na Kosovu.

Albanci već imaju državu
Šta sa Kurdima i baskijcima?

 

Fridman optužuje američku vladu da je stala iz "lošeg mirovnog plana u Rambujeu" i što pre popravi tu grešku - utoliko bolje. Ponuda koju je Vašington dao Srbima "uzmi, ili ostavi", posle trogodišnjeg prelaznog perioda, Albancima faktički daje pravo na državu u državi i to je jedini razlog zašto su oni potpisali taj dokument i sasvim je prirodno što su ga Srbi odbili, konstatuje Fridman.

"Mi nemamo ni moralni ni strateški interes u nezavisnosti Kosova...Naš strateški interes je da Kosovo ne postane nezavisno, jer bi to poslalo nerealnu poruku Baskijcima, Kurdima, i drugim nezadovoljnim etničkim grupama da ćemo podržati njihovu nezavisnost", upozorava Fridman.

Pored toga, dodaje ugledni kolumnista, Albanci već imaju jednu "neuspelu državu" i ne treba im druga na Kosovu.

Fridman optužuje i Medlin Olbrajt zbog njenog ultimativnog stava prema Srbima, ističući da je tako trebalo postupiti prema Albancima: ponuditi im zagarantovano autonomiju, a ako odbiju jasno im staviti do znanja da "ostaju sami".

"Dakle, šta sad?" - pita Fridman i odmah odgovara: "Klintonov tim moraće da malo 'jede vrane' i to mu ne gine. Oni treba da stanu iza novog mirovnog plana koji je konzistentan sa našim moralnim i strateškim interesima", ukazuje Fridman.

To je plan, dodaje on, koji ni jedan čestiti srpski lider neće da odbije.

Taj plan treba jasno da stavi do znanja da Amerika neće prihvatiti nikakvo konačno rešenje za Kosovo veće od autonomije iz 1974. godine. Izbeglicama mora da bude zagarantovan povratak, a ako Jugoslavija kao garanta ne prihvata NATO, treba razmišljati o drugim snagama, uključujući istočnoevropske zemlje iz Partnerstva za mir, kaže Fridman.

Kažnjavanjem se ništa ne postiže, upozorava, na kraju, Fridman, jer posle ratova, opet je izlaz u političkom rešenju.

"Klintonovci treba ponovo da razmisle o našim ciljevima na Kosovu - i to odmah. I treba da stave na sto plan koji je dobar za prosečnog građanina Kosova, koji je prihvatljiv za razumne Srbe i ima smisla za Amerikance", zaključuje Fridman.

 Pavle Bulatović obećao delegaciji Dume

Restlovi F-117 Rusima

BEOGRAD - Jugoslovenski ministar odbrane Pavle Bulatović rekao je juče da se SRJ sprema da delove oborenog agresorskog bombardera F-117, zvanog "nevidljivi", predaju ruskoj vojsci, saopštili su državni mediji, a prenosi Rojters.Mladi glumci biciklima raznose novčanu pomoć svojim penzionisanim kolegama

Glumačke biciklističke brigade

Zbog agresije na našu zemlju, Svetski dan pozorišta nije mogao da se obeleži svečano, po programu SDUS. Između ostalih manifestacija, otkazana je i predstava "Revizor", posle koje je trebalo penzionisanim dramskim umetnicima uručiti novčanu pomoć od 100 hiljada dinara, koliko je priložilo ministarstvo kulture Srbije, 50 hiljada od gradskog Sekretarijata za kulturu, i 23 hiljade od prodatih karata za ovu predstavu (karte su prodavane po ceni od 100 dinara). Kako bi njihovim penzionerima ova novčana pomoć ipak stigla, SDUS organizovao je "biciklističke brigade" - mladi glumci, među kojima su Ivan Jevtović, Ivan Tomić, Darjan Mihajlović, Milena Pavlović, Nataša Marković, Marija Milenković i Pavle Pekić, na biciklima obilaze svoje kolege i raznose prikupljeni novac.

- Išli smo u Rakovicu, Novi Beograd, u Dom starih na Bežanijskoj kosi, i svuda po gradu gde su naši penzioneri - kaže za naš list Ivan Jevtović. - Iako je većina unapred obaveštena da dolazimo, ipak se prijatno iznenade kad nas vide. Bicikl se u ovoj situaciji pokazao kao odlično prevozno sredstvo, nemamo nikakvih problema u saobraćaju, i za sada sve dobro funkcioniše.

R. R.
Uskoro još novih vesti...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange