GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak, 02. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 03/04/99 15:07 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


 

Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles... (en francais)
Ultime notizie... (in lingua italiana)

Agresori noćas izvršili do sada najprljaviji, vandalski napad na prestonicu Jugoslavije

Pogođeno srce Beograda

Gađajući administrativne zgrade Saveznog i Republičkog MUP, u jednoj od centralnih beogradskih ulica, Kneza Miloša, neprijateljska avijacija je oko jedan sat posle ponoći sručila smrtonosni teret na prag najvećeg bolničkog kompleksa u Srbiji, u kome je i porodilište. Prema prvim, nezvaničnim informacijama, šteta na civilnim objektima je velika, a žrtava nema. Plamen je pretio da zahvati ne samo objekte Kliničkog centra, već i prostorije Hitne pomoći, ali su vatrogasne ekipe odmah reagovale i lokalizovale požar. 

Dabogda im se desilo isto!

BEOGRAD - Beograđani su noćas gnevno, ali bez straha i panike, reagovali na najnoviji zločini kriminalne soldateske NATO, koja je na svoj Veliki petak raketama gađala centar Beograda.

"Ovo je sramota. Sada je dva sata i petnaest minuta. Čim sam čuo za ovaj novi zločin došao sam ovamo da se solidarišem s divnim srpskim narodom i da vidim šta su uradili zločinci iz NATO pakta", izjavio je za glas francuski filozof Danijel Šifer.

"To je zločin protiv mira, protiv čovečanstva, protiv srpskog naroda", rekao je Šifer u plamenom obuhvaćenoj ulici Kneza Miloša. "Ovo je strašno, ali niko ne može da iščupa dušu ovom narodu."

"Mislim da su izabrali pravi datum - Veliki petak i da gore ne može biti", rekao je knjižnjevnik Nebojša Jevrić. "Ali Beograd se brani smehom Beograd se brani lepotom. Nikad Beograđani nisu bili ljubazniji jedni prema drugima i nikad nije bio puniji ljubavi i lepote", rekao je Jevrić.

"Jao, bem li mu majku. Klinton je gori nego Hitler", rekla je Olga Stojković koja živi u neposrednom komšiluku. "Kad su došli da gađaju centar grada, bolnice, porodilište. Da bogda im se vratilo istom merom."

Oko jedan čas posle ponoći pogođeno srce Beograda kod „Mostara"

Vandalski čin agresora

Noćas nešto posle jedan čas, u Ulici kneza Miloša u neposrednoj blizini Kliničko bolničkog centra, odjeknule su u kratkom vremenskom intervalu tri snažne eksplozije: gađane su zgrade ministarstva unutrašnjih poslova kod „Mostara". Neposredno zatim plamena stihija zahvatila je s obe strane jedne od najprometijih gradskih saobraćajnica dva objekta. Odmah potom vatrogasne ekipe su stigle na lice mesta i počele da lokalizuju požar.

Očevici, stanari ulica Durmitorske, Sarajevske, Kneza Miloša ispričali su nam: čuli smo najpre zlokobni zvuk projektila, da bi odmah potom odjeknule dve i onda još jedna eksplozija. Zgrade su se tresle, prozori su popucali i shvatili smo da je nešto puklo sasvim blizu. Uspaničeni ljudi izašli su sa porodicama na ulice da vide šta se dogodilo.

U Kliničko bolničkom centru, preciznije rečeno u zgradi porodilišta, bilo je primetno uzbuđenje. Bez panike osoblje bolnice komentarisalo je najnovije eksplozije. U zgradi „Laza Lazarević", delu Centra gde se nalaze duševno oboleli pacijenti bila su vidna oštećenja na krovu, fasadi, a prozori su popucali.

Saobraćaj u tom delu grada bio je do jutros blokiran.puc, puc, ožeži, ožeži...
Uprkos ruskoj i srpskoj mirovnoj inicijativi Robin Kuk gnevan na Miloševića zbog zarobljavanja američkih vojnika najavljuje:

Još žešće bombardovanje Srba

On je, ipak, kao neosnovanu odbacio ideju o razmeštanju kopnenih snaga

LONDON - Šef britanske diplomatije Robin Kuk izjavio je juče da će NATO "intenzivirati vazdušnu kampanju" u SRJ. On je u izjavi za Bi-Bi-Si, međutim, odbacio ideju o razmeštanju kopnenih trupa NATO.

- Trebalo bi oko dva meseca da bi na licu mesta imali veliki broj snaga koje su nam potrebne ..., a mi ne možemo da čekamo dva meseca. Naša vazdušna kampanja ide sporo, ali nismo obećali da ćemo preko noći postići uspeh - rekao je Kuk.

On je još rekao da je jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević "lično odgovoran za tretman, bezbednost i zaštitu" trojice zarobljenih američkih vojnika.

- On ne može da ima nikakvu osnovu za bilo kakav proces - rekao je Kuk i dodao da zarobljavanje tih vojnika neće ni na koji način uticati na odlučnost NATO da nastavi akciju u SRJ.puc, puc
Rusi s reči prelaze na dela: ratni brod "Liman" juče isplovio iz Sevastopolja

Rusi dolaze u Jadran

SEVASTPOLJ - Ruski ratni brod "Liman" isplovio je juče ujutro iz ukrajinske luke Sevastopolj na putu za Jadransko more. Ruski ministar odbrane Igor Sergejev je pre dva dana zatražio dozvolu za prolaz kroz Bosfor sedam brodova ruske Crnomorske flote, koja bi imala za cilj da proceni stanje u konfliktnom regionu i da donese neophodne zaključke o tome. Tada je najavljeno da će prvi brod krenuti 2. aprila. Prema još nepotvrđenim informacijama, krstarica "Admiral Golovko", brod za borbu protiv podmornica "Kerč" i kontrolni brod "Smetlivi" spremaju se da napuste ukrajinsku luku, ali se još uvek ne zna tačan datum njihovog polaska. Kako je rekao ruski maršal Sergejev, posao "Limana" je da prikupi informacije kako bi Rusija u "svakom trenutku bila spremna i imala kompletnu sliku o razvoju događaja u regionu".Moskovska "Sevodnja" komentariše susret Milošević - Rugova

Propagandna pobeda Beograda

MOSKVA - Moskovski dnevnik "Sevodnja" juče piše da su Jugosloveni "najblistaviju pobedu izvojevali na propagandnom frontu", jer je "Zapad bio u najdubljem šoku posle senzacionalne izjave lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove koji je pozvao NATO da prestane sa bombardovanjem".

"Sevodnja" ocenjuje da je pojavljivanje Rugove na televiziji "prava bomba za zapadna sredstva informisanja koja su saopštavala da je on ranjen, da se skriva, da su mu pomoćnici zverski ubijeni i kuća srušena".

Prema dnevniku, "drugi informativni udar Beogarda je pokazivanje na jugoslovenskoj televiziji trojice zarobljenih američkih vojnika". "Glavni komandant NATO u Evropi general Vesli Klark je pokušavao da sopstevnim grudima sakrije beogradsku informativnu bravuru - ostavljajući vojne poslove čitav dan, on je radio u svojstvu pres-sekretara Alijanse" i pri tome je, kako ocenjuje "Sevodnja", izgledao "bledunjavo".majka narednika Ramireza "protestvuje"
Roditelji jednog zarobljenika traže njegov hitan povratak

Da se Gonzales brzo vrati

VAŠINGTON - Roditelji jednog od trojice zarobljenih američkih vojnika iz sastava NATO u Makedoniji, apelovali su na vlasti u SAD da preduzmu sve mere kako bi se omogućio hitan povratak zarobljenika iz SRJ. Na konferenciji za novinare u Hantsvilu u Teksasu, koju je prenela američka televizija, roditelji vojnika Stivena Gonzalesa pozvali su američke vlasti "da urade sve što je u njihovoj moći" da vrate tri vojnika "što je pre moguće".

"Stiven i dva druga vojnika ne zaslužuju to", rekla je majka zarobljenog vojnika. "Oni nisu kriminalci".

"Vaoma je važno za nas da znamo da će se oni vratiti živi i zdravi", rekao je otac zarobljenog vojnika Gilbert Gonzales.

"Nadam se da će oni (Srbi) zaista imati u vidu sve posledice koje će snositi ukoliko ih zatvore", rekla je Gonzalesova majka.dokle bre
Prošle noći na udaru NATO projektila našla se južna Srbija

Bombe na sela, kasarne, trafo stanice...

KURŠUMLIJA - VRANJE - LESKOVAC - Na meti projektila agresorske NATO avijacije tokom noći bili su Vranje i Kuršumlija, u kojoj je, kako javljaju elektronski mediji, jedan civil poginuo.

Prema informacijama iz Centra za obaveštavanje u Nišu, NATO agresori granatirali su oko dva časa ujutru područje opštine Kuršumlija. U selu Smakovu, kako se navodi, NATO granate pale su na porodičnu kuću braće Stepanović. Jedan od braće Stepanović je poginuo, dok je drugi ranjen. Agresori su gađali, i promašili, trafo stanicu na ulazu Kuršumlije, a meta njihovih bombi bilo je i područje sela Pepeljevac.

Jutros oko četiri sata počeo je vazdušni napad avijacije NATO na Vranje. U razmaku od deset minuta četiri rakete pogodile su kasarnu "1.300 kaplara" koja se nalazi u južnom, gusto naseljenom delu Vranja. Žrtava u kasarni nema. Od detonacija popucali su prozori i izlozi okolnih stambenih zgrada i prodavnica, udaljenih i po nekoliko stotina metara, a stradala su i stakla na objektima Duvanske industrije u Vranju.

U toku noći okolina Leskovca bila je ponovo meta bombi NATO avijacije. U 22.40 časova eksplodirale su tri rakete u rejonu sela Grabovnica, a u 23.20 jedna raketa u blizini sela Đorđevo.

Detonacije su potresle ceo grad, a posledice za sada nisu poznate. Noćašnje bombardovanje Leskovca i okoline treće je od početka agresije NATO avijacije na SRJ.Valter u Sibiru
I Sibir uzburkan jugoslovenskom krizom

Jugoslovenski umesto američkih filmova

MOSKVA - U sibirskom gradu Irkustku su, u znak protesta zbog napada NATO na Jugoslaviju, sa bioskopskog repertoara skinuti američki filmovi, a umesto njih se prikazuju jugoslovenski. Glavni bioskop u Irkutsku je promenio repertoar zamenivši najavljene američke filmovima, jugoslovenskima, javila je agencija Itar-Tas. Prvi se na repertoaru sibirskih bioskopa našao Bata Živojinović i njegov "Valter brani Sarajevo". 
Naši fudbalski internacionalci u Španiji odlučni u nameri da ne igraju dok padaju bombe na Jugoslaviju

Peđa napustio trening!

Izlazeći sa terena Mijatović razmenio samo par reči sa trenerom Tošakom

Predrag Mijatović ne samo da ne želi da igra za Real Madrid dok traje agresija NATO na Jugoslaviju već je napustio i trening u četvrtak, samo tri dana pred meč njegovog tima i Alavesa. Ovaj Peđin potez naišao je na veliki odjek u španskoj štampi, našao se na udarnom mestu u najtiražnijem listu "Marka".

- Od početka treninga bilo je vidljivo da je Peđa mislima daleko od terena zbog čega je pre vremena otišao u svlačionicu. Jasno je da je sjajni fudbaler psihički slomljen, pošto je fizički potpuno spreman. Pri izlasku samo je razmenio par reči sa trenerom Tošakom - rekao je izveštač španskog lista.

- Ne osećam se dobro - bile su jedine reči koje je izgovorio Mijatović napuštajući teren.

I ostale naše Špance drma psihološka groznica... Jugoslavija u glavi, ko će onda na teren. "Mali mrav", Albert Nađ ne plaši se ni repekusija. Odlučnim glasom poručuje:

- Ne dolazi u obzir da igram dok bombe padaju širom moje domovine, svidelo se to nekome ili ne! A, kazne? Ma, kakve kazne, koga to interesuje. Ako žele, mogu da me kazne koliko hoće, ali ja neću da igram fudbal dok moja zemlja plače.

Slaviša Jokanović takođe ne razmišlja o zelenom terenu:

- Pa, ljudi, ja ne mogu sam sebi da pomognem, a kamoli drugom... Dokle god je padaju bombe razmišljam samo o mom narodu, njihovim mukama i patnjama.

Sjajni stoper Selte iz Viga Goran Đorović ne krije crne tonove.

- Rođen sam u Prištini, a oni je skoro sravniše. A, ja treba da igram!? Kakva igra, razmišljam da okačim kopačke o klin! Teško mi je, nisam nizašta...

Saragosa vrši strahovit pritisak na Sava Miloševića da igra i dato mu je da se pod hitno odluči da li će na teren ili ne. Stav rasnog golgetera je jasan: bojkot! Na istim mukama je i Miroslav Đukić koji takođe ne želi na travu, dok je Branko Brnović nekako i najkategoričniji: stalno ponavlja da nema šansi da istrči na teren.

Vladimir Jugović još razmišlja, rezon odličnog veziste madridskog Atletika je da će više doprineti svojoj zemlji ako igra, pa će verovatno biti u prvoj jedanaestorici...


U senci agresije na SRJ srpska vlast preuzela Radio B92

Nikačević - novi direktor

BEOGRAD - Umesto Saše Mirkovića, za direktora beogradskog radija B-92 Privredni sud danas je imenovao nekadašnjeg predsednik Saveza studenata Beograda, Aleksandra Nikačevića.

Saša Mirković je rekao agenciji Beta da mu je jutros uručeno rešenje Privrednog suda o postavljenju novog direktora i dodao da je u redakciju B-92, kada mu je rešenje uručeno, došao veliki broj policajaca, zajedno sa izvršiteljima Privrednog suda. Među njima, rekao je Mirković, bio je i Vlada Zagrađanin, predsednik Omladinskog saveta Beograda, organizacije koja je pravni naslednik nekadašnjeg Saveza socijalističke omladine.

Mirković je rekao da je na insistiranje ljudi iz Privrednog suda predao pečate radija i dodao da su zaposleni u B-92 morali da napuste redakciju. On je još rekao da je sva oprema ostala u radiju i da mu nije bilo dopušteno da se konsultuje sa advokatima kada mu je uručeno rešenje Privrednog suda.

Radio B-92 se konsultuje sa advokatima o daljim potezima, rekao je Mirković i najavio da će o današnjim događajima u toj redakciji govoriti na konferenciji za novinare u 15 sati u Medija centru.

Radio B-92 zatvoren je 23. marta sa obrazloženjem da koristi predajnik jači od dozvoljenog, a glavni urednik, Veran Matić, proveo je u pritvoru osam sati. Predajnik tog radija je tada isključen. B-92 je međutim nastavio da program emituje preko satelita i Interneta.


Članova Sportskog društva Crvena zvezda juče dobrovoljno dali krv na VMA

Krv za vojsku i narod

Košarkaši osnovali fond za humanitarnu pomoć. Jasna Šekarić treći put dala krv

BEOGRAD - Šezdesetak košarakaša, fudbalera, odbojkaša, strelaca, članova Sportskog društva Crvena zvezda dobrovoljno su dali krv na Vojno-medicinskoj akademiji.

- Ova pomoć je preko neophodna i naši sportisti su to najbolje osetili i spremno dali krv za ljubav prema svom narodu i za otadžbinu - izjavio je za "Glas" zamenik načelnika VMA pukovnik dr Radoslav Svičević.

Igor Rakočević, košarkaš Crvene zvezde prvi je stao u red da da krv. Vene na njegovoj ruci do rasprsnuća su nabubrele čekajući da daju najdragoceniju tečnost za spas srpskog naroda.

- Ne znam da li je neko odbio da da krv. Ako treba da ću je i drugi put samo da to nekome u ovim trenucima najtežima za naš narod pomogne. Došli smo da izrazimo protest za koji želim da odjekne što dalje. Ako treba uradićemo još više. Moje kolege, košarkaši, osnovali su fond za pomoć svim ugroženima na Kosovu i u SRJ i nadam se da će se i ostali sportisti uključiti u našu akciju - rekao je Rakočević.

Olimpijska i jugoslovenska rekorderka, trostruki svetski i sedmostruki evropski prvak u streljaštvu Jasna Šekarić, jedina devojka juče među sportistima već treći put dala je krv.

- Ovo je mali doprinos nas sportista, koji će spasiti mnoge živote. Akcija dobrovoljnog davanja krvi samo je deo kampanje sportista širom sveta, koji su na razne načine stali u odbranu zemlje i odazvali se pozivu da pomognu svojim sunarodnicima šaljući apele međunarodnim institucijama - rekla je Jasna Šekarić. Pored njih krv su dali odbojkaš Željko Tanasković, koji je kratko poručio:

- Dobili smo poziv da dođemo na VMA i da svojim prisustvom koliko toliko pomognemo i damo podršku da se istraje u svemu.


Duhovitosti narodnoj ni bombe ne mogu nista

"Nevidljivi koktel" - besplatno

SUBOTICA - Ugostitelji sa severa Bačke dosetili su se kako da na kafansko-boemski način narugaju NATO vojnoj alijansi. Na kartu pića stavljen je i koktel "nevidljivi F-117", po ceni od nula dinara.

Ukoliko gost iz znatiželje naruči taj koktel konobar mu donese praznu čašu. Na pitanje: "Pa gde je piće", dobije se odgovor:"Nevidljivo je".

Uz "nevidljivi F-117" koktel, kažu subotički ugostitelji naravno u šali, najviše prija pesma Riblje čorbe "Avionu, slomiću ti krila". Nevidljivi koktel ugostitelji služe i da bi animirali goste koje je signal za vazdušnu opasnost zatekao u kafani ili kafiću.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange