GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 01. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Last update: 01/04/99 20:27 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


 

Diskusija/Message board


Najnovije vesti...

The Latest news... (in English)
Les dernieres nouvelles... (en francais)
Ultime notizie... (in lingua italiana)


The Current Bombings: Behind the Rhetoric
By Noam Chomsky

Most Kraljevica Tomislava pre nego što su ga srušili fašisti u Drugom svetskom ratu


Izgrađen 1945.
Gradnja Varadinskog mosta počela je sredinom 1945. na stubovima porušenog mosta Kraljevića Tomislava, po projektu grupe inženjera Đorđa Prodanovića, Save Atanackovića, Miodrag Živković i Pante Jakovljevića, dok je nadzornik gradilišta bio ugledni predratni dunđer Matija Golik. Dovršen je za rekordnih 160 dana - radnu snagu uglavnom su činili nemački ratni zarobljenici - uglavnom od ostataka prethodnog železničkog mosta. Dug 344 metra, prvi stalni čelični most podignut u posleratnoj Evropi, svečano je "pustio u promet" 20. januara 1946. Maršal Tito, čije ime je nosio sve do 1997. Krajem maja 1962. preko njega je prešao poslednji voz i drumskim saobraćajem decenijama je povezivao Novi Sad sa Petrovaradinom, sve dok ga 1. aprila beščasni NATO rušitelji nisu poslali u istoriju.

NATO agresori nastavljaju tradiciju Trećeg Rajha

Srušen Varadinski most

Materijalna šteta ogromna, moral Novosađana nikad veći. "Izgradićemo treći, mnogo lepši i veći", poručuju oni NATO armadi

NOVI SAD / PETROVARADIN - Varadinski most, jedan od simbola Novog Sada, NATO vandali su juče rano izjutra digli u vazduh, i samo zahvaljujući policiji, koja je neposredno pre bombardovanja na njemu obustavila saobraćaj i vratila gradski autobus prema Petrovaradinu, u ovoj katastrofi nije bilo i ljudskih žrtava.

Dežurna ekipa TV Novog Sada, koja se tokom nesrećne novosadske zore vraćala sa novinarskog zadatka, imala je (ne)sreću da bude neposredni svedok stradanja najlepše gradske ćuprije: "Bili smo već na prvim metrima mosta, kada smo užasnuti ugledali jednu crvenu "tačku" kako se sasvim polako spušta prema mostu i 30-40 "tačkica" naše odbrane, koje pokušavaju da je spreče. Posle par sekundi čuo se strašan prasak, potisak nas je doslovno prilepio uz petrovaradinske zidove, a crepovi su počeli da nas zasipaju" ispričao nam je vozač ekipe Šandor Garbac.

"Bilo je oko 5 ujutru. Prvi udar se osetio i kod mene u Radničkoj, izašao sam i stana i krenuo ka Keju. Tada sam čuo fijuk. Pogledao sam ka mostu, koji se prvo izvio, pa se onda spustio sa dve strane i ostao tako kako sada stoji", kaže drugi od retkih očevidaca, student Stanko Lazendić. izgoreo od usijanog parčeta mosta", Endre Nađ.

Stan našeg poznatog književnika Voje Despotova, koji živi u zgradi na svega pedesetak metara od mosta, eksplozija je gotovo u potpunosti demolirala.

Od detonacija je teško je oštećen univerzitetski kampus: na Filozofskom fakultetu popucalo je više od 60 duplih stakala ogromnih dimenzija, kao i plafon nad centralnom bibliotekom u kojoj se čuva više od 600.000 knjiga. Bez 186 kvadratnih metara stakla ostao je hol, amfiteatar i nekoliko radionica u okviru Poljoprivrednog fakulteta, PMF više nema ulazna vrata i pesetak ogromnih stakala... Od posledica eksplozije stradalo je i zdanje Osnovne škole "Đorđe Natošević". "Materijalna šteta je ogromna. Došlo je i do ispadanja kompletnih prozora. Šta čovek da kaže. Samo da ostaneš nem. Zar je moguće da se i školama ovakve stvari događaju", reči su direktorke škole Natalije Budakov.

Muzej Vojvodine, tokom 150 godina svog postojanja tokom ratova na ovim prostorima okupatori su često zatvarali ili mu zabranjivali rad, ali nikada nisu i fizički rušili. Ta čast je, kako kaže direktor dr LJubivoje Cerović, pripala američkim jahačima apokalipse, čije su letilice potpuno uništile sve staklene zidove na novom depadansu, vitrine u kojima je do nedavno bilo izloženo više od šest hiljada eksponata iz stalne postavke (sve zbirke kustosi su pravovremeno prebacili u sigurne depoe), te čeo?ne i južne zidove centralne zgrade.

U petrovaradinskom Podgrađu, gde gotovo svi objekti imaju status kulturno-istorijskog spomenika, teško je oštećen krov samostanske crkve Svetoga Juraja (izgrađena 1714), bez prozora i crepova ostala je Vojna bolnica i praktično svi objekti iz 18. i 19. veka u Beogradskoj ulici. Znatno je stradala i nekadašnja "Topovnjača" u kojoj su smeštene zbirke Muzeja grada Novog Sada. "Jutros oko 5 probudili smo se na detonaciju. Ispala nam vrata iz ragastoa, prozori... Imam malog od 20 meseci. Staklo je padalo po nama. Otrčali smo preko srče u podrum. Posl smo otišli kući. Našli smo gelere i delova mosta. Vode nemamo a i telefonske linije su u prekidu", ogorčena je Spomenka Takač, stanar jedne od zgrada u najlepšoj ulici u "gradiću".

"Bili smo unutra, deca su spavala a ja nisam. Pored nas u stanu imam sestru i zeta. I oni imaju dvoje male dece. Samo je odjednom počelo da pucaju vrata i prozori, posle sam video da su i crepovi pootpadali. Šteta je velika", uzrujan je Milanko Čolić, a na njegovu priču se nadovezuje komšinica iz Majura Snežana Gajić:"Većinom su stradali samo prozori, ali mi je u kupatilu komplet ram ispao iz okvira. Porušeni su krov i dimnjak. Na polovini hodnika, kojim se penjemo na sprat, zid je izbijen". "Pedeset godina sam prelazio preko mosta, a naročito od kad sam u penziji idući na pecanje. Ovo više nema nikakvog smisla", ne mogavši da saktrije emocije kaže čika Mića.

"Prokleta je Amerika i zlato što sja, šta mi vredi tvoja slika kada mosta nemam ja", pevalo se juče oko podneva na Trgu slobode, gde se bez obzira na vandalsko delovanje fašističke NATO armade okupilo više od 20.000 žitelja Srpske Atine. Gotovo svi učesnici ovog veličanstvenog koncerta za mir, kraj srca, na leđima i kapama nosili su iscrtane mete, u čijem je središtu bio Varadinski lepotan. Kada je pesma utihnula, Novosađani su krenuli ka srušenom mostu, kako bi i na taj način upozorili agresora da će, poput njihovih prethodnika, zarobljenih nacista iz Drugog svetskog rata, biti naterani da sagrade novi!

E.N.L.

Kačar nokautira ponovo
Na samo nekoliko metara od bivšeg Varadinskog mosta je splav-restoran "Birc" olimpijskom vicešampiona i nekadšnjeg bokserskog asa Tadije Kačara, koji je sa južne strane temeljno "obrađen". "NATO i druge moćne svetske sile žele da na svakom delu Zemljine kugle uspostave apsolutnu dominaciju i unište srednje razvijene zemlje, kako bi definitivno podelile civilizaciju na bogate i siromašne, a onda ove osiromašene da drže pod svojom kontrolom dajući im "povoljne kredite". Nikakva materijalna dobra nisu vredna nijednog života. Imao sam tu sreću da u svim mečevima sa američkim bokserioma tokom karijere pobedim, no nadam se da će se na tome i završiti. O svom restoranu i ne razmišljam - najsrećniji bih bio da je sva šteta ove zemlje samo na njemu."Solana: Zarobljeni vojnici pripadnici plavih šlemova

Nema smisla što su ih uhvatili

MADRID - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je juee da zarobljavanje tri amerieka vojnika predstavlja "veoma ozbiljan ein". U izjavi španskom radiju SER, Solana je rekao da "ti amerieki vojnici nemaju nikakve veze sa operacijama NATO protiv SR Jugoslavije i da pripadaju snagama plavih šlemova koji su vea tri godine zadužene za zaštitu granica izme?u Makedonije i Jugoslavije". Radio-televizija Srbije prikazala je snimke tri amerieka vojnika, zarobljena na teritoriji SR Jugoslavije. U saopštenju Komande Prištinskog korpusa VJ, koje prenosi RTS, navodi se da su prekjuee zarobljena dva amerieka podoficira - Džejms Stoun i Endru Ramirez, i vojnik Stiven Gonzales.

"Sva trojica pripadaju izvi?aekoj eeti amerieke divizije koja je stalno bazirana u Nemaekoj", navodi se u saopštenju i dodaje da su oni prilikom zarobljavanja pružali otpor. Amerieki Penatagon saopštio je sinoa da su tri amerieka vojnika, na koje je pucano dok su se vojnim kolima vozili na podrueju makedonske opštine Kumanovo, nestala.Agresorska vojska potvrdila zarobljavanje svojih vojnika

Iz Švajnfurta preko Kumanova do SRJ

BON - Američki vojni izvori potvrdili su juče jugoslovenske izveštaje o zarobljavanju tri američka vojnika na granici prema Makedoniji. Portparol američke Prve pešadijske divizije, stacionirane u Nemačkoj, izjavio je da su trojica vojnika, koje je prikazala jugoslovenska televizija, po svoj prilici pripadnici te jedinice koji su se nalazili u Makedoniji.

"Koliko možemo da kažemo, to su oni. Oni su iz Prve konjičke brigade Prve divizije, stacionirane u Švajnfurtu", rekao je portparol, kapetan Džon Klirvoter.

Predstavnik američke jedinice nije želeo da kaže imena, čin i mesto porekla zarobljenih vojnika. On je rekao da su oni već duže vreme boravili na vojnoj službi u Nemačkoj, iako njihove porodice žive u SAD.

Klirvoter je rekao da se trojica američkih vojnika od februara meseca nalaze u Makedoniji, i da su nestali, kako je rekao, dok su se nalazili u redovnoj patroli duž makedonsko-jugoslovenske granice.živ, zdrav, pa još i pametno zbori

Lider kosovskih Albanaca u intervjuu stranim novinarima

Zaustaviti bombardovanje SRJ!

PRIŠTINA - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova rekao je preksinoć novinarima u svom domu u Prištini da "hitno treba zaustaviti bombardovanje" Jugoslavije od strane NATO. Rugova je novinare AFP i grčkih televizija Mega i Antena primio u svojoj kući da bi, kako je naveo, "kazao da sam živ jer se narod brine".

"Ovde sam kod kuće. Ovde sam sa porodicom od kada sam se vratio iz Pariza", rekao je Rugova. "Bilo je spekulacija da sam ubijen ili ranjen i da mi je kuća uništena", dodao je on.

Kuća Ibrahima Rugove nalazi se u rezidencionalnom dela grada na Velaniji, na periferiji Prištine i novinari su konstatovali da je netaknuta.

Lider kosovskih Albanaca je rekao da mu je policija predložila da se stara o njegovoj bezbednosti i da je on to prihvatio.

Portparol NATO, britanski general Dejvid Vilbi je u nedelju, 28.marta, izjavio da je Rugova "u begu" i da se "skriva", kao i da je "njegova kuća spaljena".Nacizam vaistinu voskrese
Klaus Nauman, šef Vojnog komiteta

Bombe i na Uskrs!

BRISEL- Predsedavajući Vojnog komiteta NATO, nemački general Klaus Nauman, zaslužio je juče da uđe u Ginisovu knjigu rekorda po cinizmu.

Na pitanje da li agresorske snage nameravaju da obustave bombašku kampanju protiv Jugoslavije za vreme uskršnjih praznika, Nauman je u duhu svojih SS predaka odgovorio:

- Takve pomisli su duboko nehumane!

Nazdravlje Naumane!Ni sjajna partija ni trofej Kupa Koraća nisu uspeli da skinu suze sa lica kapitena plavih, Saše Đorđevića

Najtužnija pobeda u životu

Igrao sam u čast Jugoslavije, svaki koš, svaki ulaz posvećeni su mom narodu

Trofej je otišao u prave ruke. Pehar namenjen pobedniku u Kupu Radivoja Koraća pripao je španskoj Barseloni koja je posle poraza u prvom meču protiv zemljaka iz Estudijantesa od čak 16 poena razlike, u revanšu slavila sa ubedljivih 97:70. Junaci-naši internacionalci, Aleksandar Đorđević (18 poena) i Milan Gurović (13). Kapiten naše reprezentacije pred susret izašao je sa parolom "Zaustavite rat", za vreme meča obojica naših asova igrala su sa dresovima na kojima nije bilo njihovih imena, a TV komentator nijednog trenutka nije ih imenovao, već je u jednom trenutku kada je Đorđević izlazio, a ulazio Gurović rekao: "Umesto Srbina ulazi Srbin". Posle meča sve kamere i svi novinari našli su se pred Sašom.

-Ovo je bila moja najtužnija i najgorča pobeda u mom životu. Srećan sam zbog drugova iz ekipe, kluba, navijača, ali lično najnesrećniji čovek na planeti. To što sam igrao je zasluga moje žene, kao i ćerke koju treba da dobijem za mesec dana. Igrao sam zbog familije koja je to tražila, a u čast jugoslovenskog naroda. Hvala svim saigračima koji su meni i Guroviću pružili neviđenu podršku od kada je počela agresija na moju domovinu.

Prekidan s vremena na vreme aplauzima Sale je nastavio:

-Svaki koš, svaki ulaz, svaki aplauz posvećeni su Jugoslaviji i mom narodu-završio je Đorđević sa suzama u očima.Generali bas vole decicu?!
Osuđen podoficir NATO zbog pedofilije

NATO zaista voli decu

BRISEL - Podoficir belgijske armije, iz sastava NATO, osuđen je na maksimalnu kaznu od trideset godina zatvora zbog pedofilije, saopštio je vojni sud u Briselu.

Podoficir, čije se ime ne navodi, bio je na službi u Nemačkoj i Španiji gde je i izvršio najveći broj krivičnih dela. On će žrtvama morati da plati novčanu nadoknadu od oko 170.000 dolara. Čitava afera izbila je posle napastvovanja jednog deteta 1996. godine, a računa se da je podoficir NATO u od 1983. do 1996. godine silovao oko 40 maloletnika.Redovne informacije iz Novog Sada i Vojvodine
http://www.vojvodina.com

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange