GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 29. mart 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Last update: 29/03/99 23:50h (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


U noći između nedelje i ponedeljka na meti NATO agresora Kosmet, Pančevo, Leskovac, Gornji Milanovac...

Žestoko po Prištini

Jedan avion pao u RS

PALE - Na području sela Stajna i Podgrab u opštini Pale juče oko 14 sati pali su delovi agresorskog aviona F-16 za koji se pretpostavlja da je učestvovao u bombardovanju ciljeva u SRJ - potvrdio je Sreto Pekić, načelnik Centra javne bezbednosti Pale.

 

U noći između nedelje i ponedeljka agresorske snage NATO-a najviše su gađale Prištinu i okolinu. Posle žestokih napada od 21 sat pa do ponoći, u ponedeljak oko 2.40 ispaljeno je još šest projektila na centar i zapadne delove Prištine. Nad Kosovskim pomoravljem preksinoć oko 22.30 čuo se prvi nalet aviona zapadne alijanse. Usledilo je polučasovno raketiranje okolnih sela Mališeva, Koretišta, Pasjana, Parteša, periferije grada i drugih naselja. Pogođeni su civilni objekti, a materijalna šteta je velika. U selu Mališevu, dva kilometra od Gnjilana, i naselju Čenar česma ranjena su tri lica, od kojih jedna žena teže. Ispaljeno je više od 20 projektila velike razorne moći. Dve rakete pogodile su kasarnu VJ "Devet Jugovića" u Đakovici, pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta.

Centar za osmatranje i obaveštavanje u Beogradu javio je sinoć oko 21 sat da je u toku

dejstvo agresorskim projektilima po širem području Beograda, najverovatnije po vojnim objektima. U Pančevu su se sinoć oko 20.40 čule dve detonacije koje su dopirale iz šireg područja grada.

Kasarna VJ "Kosta Stamenković" u Donjem Sinkovcu kod Leskovca ponovo je gađana juče ujutro. Rakete su promašile cilj, ali su izazvale požar u šumi iznad sela.

U noći između nedelje i ponedeljka na meti agresorske NATO avijacije ponovo su bili pogoni fabrike poljoprivrednih aviona UTVA kod Pančeva. Detonacije nisu izazvale štetu niti veća razaranja.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac do sinoć je pronađeno 30 radio lokatora, području Niša desetak, na području Pčinjskog okruga šest i u opštini Velika Plana pet. Na području opština Arilje, Užice, Nova Varoš i Bajina Bašta u poslednja dva dana nađeno je ukupno 14 lokatora.

E.G.


Konferencija za štampu ruskog šefa diplomatije

NATO pomaže teroriste!

Ivanov veruje da je već u pripremi invazija na Kosovo

Igor IvanovMOSKVA - Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov izjavio je juče da vazdušna agrersija NATO na Jugoslaviju predstavlja podršku teroristima "OVK", javlja Rojters.

"Naoružani albanski ekstremisti pokrenuli su veliku ofanzivu protiv Srba praktično širom teritorije Kosova", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Teroristi "OVK" vide napade NATO "kao podršku njihovim akcijama", rekao je Ivanov.

On je optužio agresorske zemlje da planiraju kopnenu invaziju na Kosovo i da su teroristima poslale svoje oficire za održavanje kontakta i koordiniranje akcija i vazdušnih napada na Srbe. U Makedoniji i Albaniji se, po njegovim rečima, već okupilo oko 3.000 pripdnika "OVK" koji bi trebalo da pređu na Kosovo kad NATO donese odluku o kopnenim akcijama.

Ivanov je rekao da je albanski potpis na lažnom dokumentu iz Rambujea bio samo taktički potez i obična farsa.

"Svi mi sad znamo koliko vredi potpis (Hašima) Tačija na pariskom mirovnom dokumentu. Bila je to običn farsa, čiji je jedini cilj bio da se sva krivica za neuspeh pregovora prebaci na Beograd i da se krene u vojnu agresiju protiv Jugoslavije", rekao je Ivanov.

Ivanov je reko da glasine o masovnim progonima Albanaca nisu ničim dokazane i služe "kaio opravdanje za akcije NATO".

"Stvarni genocid na Kosovu deševa se kao posledica akcija NATO", rekao je Ivanov i dodao da od bombi na Kosovu jednako stradaju pripadnici svih nacionalnosti


Antiameričke demonstracije u Podgorici

PODGORICA - Oko 2.000 građana demonstriralo je idanas ispred Američkog informativnog centra u Podgorici zbogvazdušnih udara NATO-a na SRJ.

Građani su uzvikivali "Zaštitimo Jugoslaviju", "Kosovo, Srbija","Izdaja, izdaja", a primećen je i transparent "Klinton fašista".

Spaljeno je nekoliko američkih zastava i slika američkogpredsednika, uz uzvikivanje antiameričkih parola.

Burnim aplauzom pozdravljen je dečak koji je pristigao međudemonstrante noseći sliku jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Demontracije su trajale oko jedan i po sat.

Ispred Američkog informativnog centra demonstriralo se i u prethodna dva dana.


NATO bombarderiPrema tvrdnjama agencije Itar-Tas

Prvi put upotrebljene bombe GDAM

MOSKVA - Američki bombarderi B-2 po prvi put su upotrebili bombe visoke preciznosti u vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju, izjavili su agenciji Itar-Tas vojni diplomatski izvori. Prema tim izvorima, dva aviona B-2 izbacila su svaki po 16 bombi na navođenje tipa GDAM.

Reč je o najnovijoj verziji bombe koja je u NATO još u fazi testiranja za borbene uslove. GDAM bombe trebalo bi da postanu oružje američke avijacije i mornarice 2000. godine.

Ove bombe namenjene su za visoko precizne udare na radarske i protivvazdušne sisteme odbrane. Pogađanje cilja s granicom odstupanja od tri metra omogućavaju inercioni sistemi za navođenje i GPS prijemnici satelitskih navigacionih sistema ugrađeni u rep bombe.


Igor Ivanov, ruski šef diplomatije, najavio

Jeljcin uskoro saopštava nove mere

MOSKVA - Predsednik Rusije Boris Jeljcin uskoro će saopštiti nove mere koje će Rusija preduzeti kako bi zaustavila vazdušne napade NATO na SRJ, saopštio je juče ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov.

On je nakon sastanka sa premijerom Jevgenijem Primakovom ponovio da se bombardovanje Jugoslavije mora zaustaviti. Izvori u Kremlju nisu mogli da potvrde kada će Jeljcin saopštiti nove mere, ali se pretpostavlja da bi to moglo da se dogodi već u utorak, u njegovom dugo odlaganom godišnjem obraćanju naciji


Zoran LilicZoran Lilić u intervjuu za televiziju ZDF

Nemačka da sazove mirovnu konferenciju

BON - Potpredsednik jugoslovenske vlade Zoran Lilić izjavio je da je SRJ spremna da, ukoliko prestanu napadi NATO, odmah odobri sveobuhvatnu autonomiju za Kosovo.

Kako prenosi agencija DPA, Lilić je to rekao kasno preksinoć u razgovoru koji je sa njim vodio izveštač Drugog programa nemačke televizije Fridrih Kurc.

Kako je na ZDF citirao izveštač ove TV-stanice iz Beograda, Lilić je takođe rekao da bi "Nemačka, kao najjača politička i ekonomska sila Evrope, trebalo da organizuje međunarodnu mirovnu konferenciju"


Amerikanac Fred Hermon pisao "Glasu javnosti"

Bil Klinton je običan lažljivac

Čitalac internet izdanja "Glasa" svojim pismom pokazuje da ima i Amerikanaca koji misle svojom glavom

Draga gospodo,

OtporKada je to zločinačko bombardovanje Jugoslavije počelo, čvrsto sam stajao uz svoju naciju i svoju zemlju, Sjedinjene Američke Države, zbog patriotizma koji osećam prema svojoj zemlji kao i vi prema svojoj.

Međutim, uvideo sam da je ovo potpuno glup rat. Naš idiotski predsednik Bil Klinton, običan lažljivac i preljubnik koji je uništio sopstvenu porodicu i obrukao sve Amerikance pred celim svetom, nije i ne može da bude u poziciji da kritikuje i drži moralna predavanja bilo kome na ovom svetu. Osećam se posramljeno i stidim se što sam Amerikanac i što je moja zemlja uzela učešća u tom groznom aktu. Ja sam republikanac, i to pravi, koji živi u Kaliforniji. Kada bi moja partija bila na vlasti ovako nešto se nikada ne bi, niti bi moglo, da se dogodi.

Nalazite se u ratu i Amerikom se šire mnoge i istine i laži, ali prava istina je jedna i jedina da da Srbi nisu zli i da Albanci koji žive na Kosovu nisu nimalo nevini kakvim ih prikazuju.

Uostalom istina će izaći na videlo, nažalost, tek posle rata. Ako se bude pokazalo da je Klinton kriv za svu ovu nesreću moraće da ode iz Bele kuće i da mu se sudi za ratne zločine.

Molim vas shvatite da niko nije pitao američki narod za dozvolu za bombardovanje.

Većina nas misli da je Klinton to sam učinio kako bi popravio svoj narušeni ugled. Uostalom, ipak je on preljubnik koji je uništio svoju porodicu i grozna sramota za sve poštene Amerikance.

Puno pozdrava

Fred Hermon,
Santa Ana,
Južna Kalifornija

E-mail: ratronics@home.co


Zvanični izvori u Kremlju juče saopštili

Primakov danas u Beogradu

MOSKVA - Po nalogu predsednika Rusije Borisa Jeljcina u utorak 30. marta u Beograd na razgovore sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem dolaze premijer Jevgenij Primakov i dva vodeća ministra - inostranih poslova Igor Ivanov i odbrane maršal Igor Sergejev.

Dini podržao inicijativu Moskve

RIM - Šef italijanske diplomatije Lamberto Dini pozdravio je juče najavu o poseti Jevgenija Primakova Beogradu. On je istakao da Italija "sa odobravanjem" gleda na inicijativu Rusije"

 

Potvrđujući ovu vest u ruskoj prestonici, pres-sekretar Kremlja Dmitrij Jakuškin je rekao da je cilj misije da se "postigne saglasnost o svim neophodnim koracima za obustavljanje raketnih udara na Jugoslaviju i za pristupanje pregovorima koji bi doveli do rešenja konfliktne situacije".

Prema saopštenju predstavniku za štampu, Primakov, Ivanov i Sergejev poleću iz Moskve u osam pre podne po jugoslovenskom vremenu, ali - dodaje se - još nije utvrđeno na koji će aerodrom njihov avion sleteti. U Moskvi se očekuje da će NATO, u najmanju ruku, biti spreman da "napravi pauzu" u naletima na jugoslovensku prestonicu.

Direktnu molbu Moskvi da se što skorije angažuje kako bi se našao izlaz iz ćorsokaka u koji je Zapad sebe doveo uputio je predsednik Francuske Žak Širak - komentariše se ovde njegov predlog da premijer Primakov poseti Beograd i sastane se sa predsednikom Miloševićem.


General Spasoje SmiljanicKomandant RV i PVO, general Smiljanić izneo podatke o neprijateljskim gubicima

Oboreno sedam aviona i 30 raketa agresora

Na našoj strani gubici minimalni, moral vojske na visokom nivou. Sistemo PVO potpuno očuvani. Cilj napada širenje NATO na istok.

BEOGRAD - "Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana VJ naneli su značajne gubitke agresoru tokom dosadašnjeg sukoba: oboreno je sedam NATO aviona (posebno izdvajam F-117), tri helikoptera, tri bespilotne letelice i 30 krstarećih raketa", naglasio je na jučerašnjoj konfrerenciji za štampu komandant RV i PVO general potpukovnik Spasoje Smiljanić. On je istakao da je "humani i civilizovani svet" u napad protiv naše male zemlje krenuo sa najvećom silom - 430 aviona, od toga 330 borbenih, i do juče izvršio 1.300 letova. Istovremeno, na našu zemlju je ispaljeno 400 krstarećih raketa tipa AGM-109 i BGM - 109. U napadima su učestvovale najsavremenije borbene letelice: F-15, F-16, F-18, EA6B, A-10, Miraž 2.000, Tornado, Harijer, B-52, B-2, E3A-avaks, EA-8 i F-117. Tokom agresije, na vojne i civilne objekte u SRJ bačeno je 1.900 tona brizantnog eksploziva, odnosno kako je general rekao, "230 grama po svakom stanovniku SRJ". Našoj zemlji, rekao je general naneti su srazmerno upotrebljenoj sili minimalni gubici: sedam vojnika je poginulo, 17 povređeno, a po stacionarnim objektima pričinjeni su gubici od 300 miliona dolara.

Smiljanić je posebno naglasio da je VJ spremno dočekala napad "humanog" sveta i da su sistemi PVO potpuno sačuvani, kao i moral vojnika. "Agresor je na sve mislio i sve isplanirao, ali nije računao na heroizam naših ljudi, njihov moral i odlučnost da se do poslednjeg bore za otadžbinu. Izjavljujem u ime svih iz RVO i PVO da u istoriju želimo časno da uđemo, a znamo za šta se borimo i šta branimo", zaključio je general Smiljanić.

M.Mijailović


Kosarkaski reprezentativac Dejan Tomasevic u klupama Savezne skupstineSportska poruka mira

Sportisti Jugoslavije juče su, na zajedničkom skupu održanom u zgradi Savezne skupštine kroz reči koje je na srpskom i engleskom izgovorila Jasna Šekarić uputili poruku celom svetu da prestane sa nerazumnom agresijom. Skupu je prisustvovao veliki broj sportskih radnika i prijatelja sporta, predstavnici gradske, republičke i savezne vlade, ugledne javne ličnosti... Poseban aplauz dobili su Željko Tanasković, Dejan Tomašević i Dragutin Topić koji su iskrenim porukama svetu pozvali na mir.


Saletove suze i ovacije novinara

Kapiten jugoslovenske košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević posle meča Barselone u Sevilji na konferenciji za štampu, briznuo je u plač.

-Verujte, strašno je teško igrati u ovakvoj situaciji, ali ipak ni delić od onoga što trpi moj narod u domovini-rekao je Sale pred rekordnim brojem novinara koji su ga ovacijama ispratili iz sale


Fudbaler Vladan Lukić poručuje iz Francuske:

Vraćam se da budem uz svoj narod

Napadač francuskog Meca, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Vladan Lukić odlučio je da napusti klub, Francusku i vrati se u domovinu.

-Ovo što oni rade mojoj zemlji je skandal. Zato, odlazim. Vraćam se u Jugoslaviju-rekao je Lukić za jučerašnji "L Ekip" i dodao-Moja je dužnost da budem sa svojim narodom u domovini. Još ne znam kako ću stići do tamo, ali ću uspeti, ne brinite.


Zivorad Pavlovic

Junak iz sela Dobrić u razgovoru sa našim novinarem

EKSKULUZIVNO:
Dan posle senzacionalnog otkrića "Glasa javnosti"

Živoradova taktika u "Rajt Patersonu"

Američki vojni stručnjaci zapanjeni saznanjem da je ponos njihovog vazduhoplovstva avion F-117 "stelt" srušio srpski seljak Živorad Pavlović običnom protivgradnom raketom. Na vojnoj akademiji "Rajt Paterson" u najvećoj tajnosti otpočinju izučavanja Živoradove borbene taktike

Senzacionalno otkriće "Glasa javnosti" da je američki agresorski "stelt" F-117 pre dve noći nad Jugoslavijom "prizemljio" Živorad Jovanović iz sela Dobrić na Ceru običnom protivgradnom raketom prilično je uzdrmalo redove NATO agresora.

Neposredno pošto je ova vest objavljena na stranicama Internet izdanja našeg lista, u Pentagonu je, saznajemo, izbila prava uzbuna. "Vrli" američki vojni stručnjaci imaju hitne konsultacije u kojima je učestvovao i komandant zločinačke agresije na SRJ general Vesli Klark. Zaključeno je da otkriće našeg lista nije bez osnova. Kao što smo juče već pisali "specifično rasprskavajuće kumulativno dejstvo" mirnodopske protivgradne rakete zaista može biti veoma opasno po inače izuzetno otporan oklop "stelta".

- U toku razvoja "nevidljivog" nije nam bilo ni na kraj pameti da ga testiramo na udar protivgradne rakete. Pokazalo se da smo napravili ozbiljan previd... - saznali smo rano jutros preko naših izvora u komandi NATO u Grčkoj.

Američki generali su, saznajemo iz pouzdanih izvora noćas naložili svojim kolegama na prestižnoj vojnoj akademiji "Rajt Paterson" da odmah započnu izučavanje Živoradove taktike. Najveći problem agresoru je to da su protivgradne rakete koje se koriste u Srbiji rusko-kineske proizvodnje njima potpuno nepoznate tehnologije.

- Posle ovog saznanja mnogo lakše ćemo se suprostaviti zapadnim agresorima. Sada znamo da ni oni nisu neranjivi. Uz male modifikacije i naši vojni projektili biće mnogo opasniji po zapadna oružja - izjavio je za naš list prof. dr Sima Stojovac, uvaženi ekspert za vojnu tehnologiju.

Da podsetimo, Živorad Pavlović je 27. marta uveče oko 22 sata nad svojom kućom opazio američki "stelt" koji je lebdeo na svega stotinak metara nad krošnjama drveća. Dograbio je prvo što mu se našlo pod rukom - protivgradnu raketu i opalio.

- Više su mi dosadili ti natovci. Svakih sat, dva nadleću mi kuću... Od rakete koja je pala tu u njivu, evo pola kuće mi se srušilo, majku im lopovsku! I onda kad sam ga vido moro sam da ga gađam. A pravo da ti kažem - uplašio sam se. Mislio sam ili on ili ja! - rekao je Živorad Pavlović novinaru "Glasa" na ruševinama svoje kuće u selu Dobrić.

Pavlovićeve komšije potvrđuju njegovu priču. Ristići, Petrovići, Milići slave svog suseda kao pravog junaka. Kao što i priliči. Uostalom, u istoriji još nije zabeleženo da je jedan običan seljak uzbunio najmoćniji vojni savez.

D.J. Vučićević
foto: V. Marković


Juče ujutro NATO izvršio dosad najbrutalniji napad na područje Kosova

Tri rakete na centar Prištine, troje ljudi povređeno

Gađana administrativna zgrada MUP. Napadi i na Prizren, Gnjilane i Đakovicu. Oboren neprijateljski avion

Posledice bombardovanja u PristiniBEOGRAD - Najmanje troje ljudi je povređeno juče ujutro u napadu NATO na područje Prištine, javila je juče Radio-televizija Srbije u vestima za 5 časova. Napad je počeo u nedelju nešto pre ponoći, a na područje Prištine juče ujutro oko 2.30 časova palo je još šest projektila NATO.

"Odmah posle napada u severnom delu Prištine albanski teroristi iz naselja Dragodan i Vranjevac počeli su žestok napad na objekte i pripadnike MUP-a. Napad je oko 3 časa još bio u toku", navodi se u izveštaju državne televizije. RTS je u vestima za 3 časa emitovala sliku zapaljene stambene zgrade u centru Prištine, nedaleko od centra "Boro i Ramiz".

Protekle noći iz pravca brda Veternika, zatim iz pravca Ajvalije i iz pravca jedne kasarne u blizini grada čulo se dvadesetak snažnih eksplozija. Tokom napada aviona NATO dejstvovala je protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije. Radio televizija Srbije je javila da je jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila jedan avion.

Funkcionisanje svih vitalnih sistema i službi na teritoriji grada Prištine nije bitno poremećeno iako je noćašnje varvarsko dejstvo agresorskih snaga NATO alijanse bilo najžešće do sada. Nakon prestanka napada zločinačkih NATO snaga na Prištinu i okolinu koji je trajao gotovo celu noć u gradu je nakon prestanka vazdušne opasnosti jutros u 8,00 časova stabilizovano napajanje električnom energijom.

Gađana kasarna u Prizrenu
RTS je juče javila da je NATO sa više projektila gađao kasarnu VJ "Car Dušan Silni" u Prizrenu i da je tom prilikom pogođen i naseljeni deo grada u blizini zgrade Skupštine opštine "u kome nema vojnih i policijskih objekata".
"Na okolnim objektima vidljivi su tragovi oštećenja, ali na sreću ljudskih žrtava nije bilo. Pored raketa velike razorne snage agresori NATO alijanse koristili su kasetne projektile namenjene uništenju žive sile, ina †če najoštrije zabranjene međunarodnim konvencijama", javio je dopisnik RTS. Isti izvor je javio da za vreme napada NATO traju "žestoke akcije terorističkih bandi na pripadnike policije i vojske, posebno u opštinama Orahovac i Suva Reka".
"Presečeni su svi pokušaji oštećivanja i demoliranja lokala lojalnih građana od strane terorista i takve objekte obezbeđuju pripadnici teritorijalne odbrane ili policija", javila je RTS.

Na Gnjilane palo dvadesetak projektila
Radio-televizija Srbije javila je juče da je tokom preksinoćnjeg napada na područje Gnjilana do 23 časa palo dvadesetak projektila NATO. Isti izvor navodi da nema "preciznih podataka o eventualnim žrtvama i po kojim je lokacijama delovano". Nešto ranije RTS je javila da je NATO bombardovao područje Gnjilana, "naropito pet srpskih sela" oko tog grada.

Pogođena kasarna u Đakovici
Preksinoć oko 22 i 40 prilikom agresorskog napada NATO, dve rate su pogodile kasarnu Vojske Jugoslavi "Devet Jugovića". Prema prvim nezvaničnim izveštajima, pričinjena je znatna
materijalna šteta, a žrtava nije bilo.

Šiptarski teroristi koriste NATO agresiju za napade
Iako u Kosovskoj Mitrovici preksinoć nije bilo dejstava zlikovačke NATO avijacije, ni pretprošla noć na području kosovskomitrovačkog okruga nije bila mirna, jer su agresiju NATO na SRJ šiptarske terorističke bande iskoristile za opšti napad na pripadnike Vojske Jugoslavije i MUP-a Republike Srbije. Iz pravca sela Čabra, opština Zubin Potok, šiptarske terorističke bande otvarale su vatru na pripadnike Vojske Jugoslavije. U napadu šiptarskih terorističkih bandi na pripadnike MUP-a Srbije oko 3,30 sata u selu Samodraž, opština Vučitrn, jedan policajac je ranjen. Šiptarske bande otvarale su vatru noćas i na pripadnike MUP iz sela Lauša, opština Srbica. Na sve ove napade je efikasno i pravovremeno odgovoreno a šiptarske terorističke bande su neutralisane. Posledica po organe bezbednosti nije bilo.


SUPERSRBIN

Uskoro još novih vesti...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

 

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange