GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 28. mart 1999.
 Broj 283
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Posle obaranja američkog borbenog aviona F-117

Nije baš tako nevidljiv

PVO Vojske Jugoslavije prva koja je uspela da ga uništi

BEOGRAD - Protvvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborila je preksinoć avion za koji je do 27. marta 1999. godine u 22 časa verovano da je, zbog svoje radarske nevidljivosti, praktično nepobediv, američki F-117 A "najthok". RTS emitovala je preksinoć snimke zapaljene olupine borbenog aviona sa oznakama američkog ratnog vazduhoplovstva i identifikacionim brojem AF-806, što znači da je iz sastava 49-tog lovačkog puka, stacioniranog u vazduhoplovnoj bazi Holomen u Novom Meksiku, jedinoj jedinici koja je opremljena tim avionom.

Američka televizijska stanica Si-En-En emitovala je četvoročasovnu emisiju "uživo" sa temom nestanka jednog "stelt" aviona, a Bela kuća je zakazala vanrednu konferenciju za novinare.

Avion F-117 A "najthok" je prvi avion sa "bitno smanjenim radarskim odrazom", koji je ušao u operacionu upotrebu i, kako kako navodi proizvođač, fabrika aviona Lokid, ta letelica poseduje "izuzetne borbene sposobnosti". "Najthok" je, otprilike, veličine lovca F-15 "Igl" i pokreću ga dva "turbofen" motora. Moguće ga je puniti gorivom tokom leta, tako da praktično ima neograničen radijus delovanja.

Ta letelica može poneti širok dijapazon raznog naoružanja u težini oko 1.000 kilograma, a opremljen je sofisticiranim navigacionim i nišanskim sistemima, uključenim u digitalni komandni sistem, koji bi trebalo maksimalno da smanji opterećenje pilota tokom borbe. Pred svaku misiju vrši se i detaljno planiranje prolaza kroz "jako branjena područja", kako bi "jedinstvene sposobnosti F-117 A bile u potpunosti iskorišćene". U naoružanje armije SAD uvršten je 1983. godine, a "vatreno krštenje" doživeo je u prvom talasu napada na Irak tokom Zalivskog rata 1991. godine. Deo razvoja tog aviona izvršen je u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson u gradu Dejton u američkoj državi Ohajo.

Avion je prvobitno zamišljen kao "stelt" lovac, ali je nakon prvih testova postalo evidentno da se ta letelica ne može meriti sa lovcima četvrte generacije, pa je zbog "smanjenog radarskog odraza" preimenovan u jurišni avion najnovije "revoluciornarne konstrukcije". F-117 A je jednosed, koji razvija visoku podzvučnu brzinu i košta oko 45 miliona američkih dolara, a u naoružanju avijacije SAD nalazi se 54 takva aviona.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange