GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 25. mart 1999.
 Broj 280
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Propisi o ratnom stanju

BEOGRAD (Beta) - Savezna vlada noćas je proglasila stanje neposredne ratne opasnosti, na osnovu člana 99. stav 10 Ustava SRJ, koji omogućava Saveznoj vladi da proglasi nastupanje neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili vanrednog stanja, kad Savezna skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Članom 78 stav 4. Ustava SRJ predviđeno je, međutim, da ratno stanje, stanje neposredne ratne opasnosti i vanredno stanje proglašava Skupština SRJ.

Savezni Zakon o odbrani predviđa da se neposredna ratna opasnost, kao i ratno i vanredno stanje, proglašavaju za celu zemlju. U slučaju napada na zemlju, Zakon o odbrani nalaže da su svi građani u zemlji i inostranstvu, komande, jedinice i ustanove VJ, predstavnici državnih organa i organizacija i organi upravljanja u preduzećima i drugim pravnim licima dužni da, odmah po saznanju, ne čekajući poziv ili naređenje, postupe po svom ratnom rasporedu i obavezama utvrđenim Planom odbrane zemlje, odnosno izvodom iz tog plana i odlukama i merama Savezne vlade.

Prema tom zakonu, u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili vanrednog stanja, građani, državni organi, preduzeća i druga pravna lica preduzimaju mere i radnje u skladu s obavezama utvrđenim planom opšte mobilizacije i planom organizovanja priprema za odbranu i odlukama Savezne vlade.

Komande, jedinice i ustanove Vojske Jugoslavije u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog ili vanrednog stanja, prema Zakonu o odbrani, postupaju u skladu s planovima mobilizacije i upotrebe VJ i naredbama predsednika SRJ.

U slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili vanrednog stanja, predsednik SRJ, u skladu s odlukama Vrhovnog saveta odbrane, naređuje mere pripravnosti, mobilizaciju i upotrebu VJ i druge mere i radnje koje VJ preduzima radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti koje ugrožavaju odbranu zemlje i njenu bezbednost, predviđa Zakon o odbrani.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange