GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 24. mart 1999.
 Broj 279
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Kasno sinoć, posle sastanka Saveta NATO

Havijer Solana naredio akciju

BRISEL - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izdao je kasno sinoć, posle sastanka Saveta NATO, naredbu za bombardovanje vojnih ciljeva u Jugoslaviji, javlja Rojters.

U izjavi datoj novinarima posle referisanja Ričarda Holbruka, koji se vratio iz neuspele diplomatske misije u Beogradu, Solana, međutim, nije naznačio vreme početka akcije.

„Upravo sam izdao naredbu vrhovnom savezničkom komandantu za Evropu generalu Vesliju Klarku da počne s vazdušnim operacijama u Saveznoj Republici Jugoslaviji", rekao je Solana.

„S obzirom da su svi napori da se pregovorima postigne političko rešenje krize na Kosovu propali, nema alternative nego da se preduzme vojna akcija", istakao je generalni sekretar Alijanse.

On je za propast mirovnih pregovora optužio vlasti u Beogradu i dodao da će napadi biti usmereni na "prekidanje nasilnih napada koje vrše srpska armija i specijalne policijske snage i na slabljenje njihove sposobnosti".


Momir Bulatović,premijer Savezne Republike Jugoslavije u sinoćnjem obraćanju naciji saopštio

Proglašeno stanje neposredne ratne opasnosti

BEOGRAD - Momir Bulatović, premijer SR Jugoslavije u sinoćnjem obraćanju naciji u 21 čas, posle sednice Savezne vlade i nakon saslušanja mišljenja predsednik Slobodana Miloševića, odluke Savezne skupštine i zaključaka jučerašnjeg zasedanja republičkog parlamenta, na osnovu člana 99, stav 10 Ustava SRJ, saopštio je da na snagu stupa stanje neposredne ratne opasnosti.


Pavle Bulatović, savezni ministar za odbranu

Građani neće biti izloženi dejstvu

BEOGRAD - Povodom naređenja generalnog sekretara NATO Havijara Solane za napad na SRJ Pavle Bulatović, savezni ministar za odbranu, saopštio je kasno sinoć na državnoj televiziji „da su procene da će udarima NATO biti izloženi vojni i policijski ciljevi".

- Amerika i NATO hoće i na taj način, bukvalno vandalski, da stanu u odbranu terorista na Kosovu i Metohiji. Hoće tako da prekinu mogućnost političkog rešenja kosovske krize za koje se Srbija i SRJ zalažu. Imajući u vidu ovu opasnost, jedinice VJ i pripadnici MUP Srbije razmešteni su u prostoru da bi se izbegle i smanjile eventualne štete i gubici - izjavio je Bulatović.

On je na kraju procenio „da, uprkos suludosti moguće akcije, građani i civilni ciljevi neće biti izloženi dejstvu".


Posle susreta s predsednikom SRJ, specijalni američki izvestilac saopštio

Propali razgovori Milošević - Holbruk

Konsultacije s čelnicima NATO u Briselu. Razgovori „veoma dugi, napeti i mučni"

BEOGRAD (Beta) - Ričard Holbruk, američki specijalni izaslanik, izjavio je juče posle podne da razgovori sa Slobodanom Miloševićem nisu uspeli. On je saopštio da jugoslovenske vlasti nisu pristale na ponuđeni sporazum. Holbruk je najavio i da odlazi u Brisel na konsultacije s čelnicima NATO, a na pitanje da li će biti vojnog napada rekao je da to prepušta vojnim stručnjacima. Opširnije


Telefonski razgovor Tonija Blera i Bila Klintona

Diskusija o metama napada

BERLIN (Beta-Rojters) - Britanski premijer Toni Bler i predsednik SAD Bil Klinton diskutovali su kasno sinoć o vojnim planovima za vazdušne udare NATO protiv SR Jugoslavije, rekao je Blerov portparol.

Oni su, u telefonskom razgovoru koji je trajao petnaestak minuta, razmatrali situaciju na terenu i diskutovali o vojnim planovima, rekao je portparol britanskog premijera. Bler i Klinton diskutovali su o specifičnim detaljima, kao što su mete koje će gađati NATO, rekao je portparol.

Blerov portparol je, takođe, kazao da je američki izaslanik Ričard Holbruk predočio jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću „štetu koju će napad NATO prouzrokovati na protivvazdušnu odbranu i vojsku".


Rim traži intervenciju Anana

RIM (Beta-AP) - Italija bi mogla da zatraži od generalnog sekretara UN Kofija Anana da interveniše u vezi sa krizom na Kosovu, pre nego što NATO pokrene vazdušne udare na Jugoslaviju, saopštio je juče šef italijanske diplomatije Lamberto Dini. Dini je kazao da će Italija tu ideju razmotriti sa evropskim saveznicima i sa zemljama članicama Kontakt grupe.


Rusija o ukidanju embarga na oružje SR Jugoslaviji

Ko je napadnut mora da se brani

MOSKVA (Beta-Rojters) - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je juče da bi Rusija mogla da zatraži u UN ukidanje embarga na oružje SR Jugoslaviji ako NATO izvrši vazdušne udare na SRJ. Ivanov je ruskoj televizijskoj stanici NTV izjavio da bi Rusija mogla da „pokrene to pitanje u Savetu bezbednosti UN, jer bi NATO (pokretanjem vojne akcije) prekršio režim UN".

„Govorimo o agresiji, a zemlje na koje je izvršena agresija moraju da imaju sredstva za samoodbranu", rekao je šef ruske diplomatije.

Ivanov je upozorio da će eventualni vazdušni udari NATO na Srbiju imati „velike posledice" na odnose između Rusije i SAD i NATO. „Smatramo da bi to bila velika greška", ocenio je on.

„Ako požar plane na Kosovu i proširi se na Makedoniju, Albaniju i BiH, to bi moglo da izazove novi rat velikih razmera na Balkanu", upozorio je ruski ministar


Vlasti u Vašingtonu, sinoć, objavile iznenadnu odluku ruskog premijera

Primakov otkazao posetu Americi

VAŠINGTON - Vlasti u Vašingtonu saopštile su kasno sinoć da je ruski premijer Jevgenij Primakov na pola puta ka SAD odložio već najavljenu i zakazanu zvaničnu posetu toj zemlji zbog pretnji NATO da će primeniti silu na Kosovu, javlja Rojters.

Potpredsednik SAD Al Gor je za Primakovljevu odluku saznao lično od ruskog premijera i u telefonskom razgovoru, saopštili su predstavnici za štampu Bele kuće i Stejt departmenta, a prenosi Rojters. Portparol Stejt departmenta Džejms Rubin rekao je da je odluku o prekidu putovanja doneo lično ruski premijer i to na pola puta ka Vašingtonu. Opširnije


Ceh političkoj situaciji i pretnjama NATO plaćaju naši fudbaleri, vaterpolisti, stonoteniseri...

Sport gubi bitku

Sutra konačna odluka da li će Beograd biti domaćin Svetskog prvenstva u stonom tenisu

Sport još jednom gubi bitku. Napeta politička situacija u našoj zemlji, pretnje bombardovanjem i intervencijom NATO snaga prete da jugoslovenski sport vrate na mesto na kome se nalazio pre nekoliko godina kada je bio potpuno paralisan pod teretom sankcija. Opširnije

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange