GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 23. mart 1999.
 Broj 278
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Dr Milan Kovačević, konsultant G-17, ekspert za strana ulaganja, o privatizaciji u Srbiji

Kupovina mačke u džaku

Ne postoji politička volja u Srbiji da se privatizacija zaista i sprovede, tvrdi Kovačević
 

Daleko je Vol strit

Ni jedno do preduzeća koja su ušla u drugi krug privatizacije kapitala nije oglasilo kako je poslovalo po završnom računu, primećuje Kovačević. Kako će se onda znati da li vredi ulagati u takva preduzeća?

U svetu se bez toga ne može zamisliti trgovina akcijama. Tačno se zna kolika je cena akcija neke firme bila, kao i profitna stopa, mada ni ti podaci nisu dovoljni.

BEOGRAD - Oglasi o podeli i prodaji akcija preduzeća koji se objavljuju u Službenom glasniku i dnevnoj štampi uglavnom ne sadrže neophodne informacije koje bi morale biti date, kao što su broj zaposlenih, nominalna vrednost akcija, vrsta delatnosti, visina profitne stope preduzeća ili prioritetne dividende, a dešava se da nema ni adrese preduzeća koje ulazi u proces privatizacije. Ali su zato zatrpani potpuno nevažnim detaljima koji nisu bitni za buduće akcionare, kao na primer da 10 odsto vrednosti kapitala ide u penzioni fond, što je obaveza iz zakona. Zato se plašim da, u stvari, ne postoji politička volja u Srbiji da se zaista sprovede vlasnička transformacija privrede, izjavio je za „Glas" dr Milan Kovačević, ekspert za problematiku stranih ulaganja i konsultant G 17.

-Razumem da postoje različiti interesi, kaže Kovačević, ali da se ozbiljno htelo nešto učiniti trebalo je držati se obećanja pa, na primer, omogućiti da se podaci prikupljaju na jednom mestu, kako bi se partneri informisali o poslu u koji ulaze, ili u penzionom fondu napraviti elektronsku obradu podataka da penzioneri i zaposleni ne bi morali od šaltera do šaltera da prikupljaju dokumentaciju za konkurs, što košta i novca i vremena.

Dr Kovačević smatra da se hitno moraju otkloniti ti nedostaci, kao i neke dileme i nedoumice kako bi akcionari imali sigurnost za uloženi novac, inače će „ova priča sa privatizacijom poprimiti nepopravljive tendencije".

M.D.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange