GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 23. mart 1999.
 Broj 278
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Karlos Vestendorp i Milorad Dodik se nisu dogovorili

Arbitražna odluka o Brčkom ipak konačna

SARAJEVO (Beta) - Odluka arbitra Robertsa Ovena kojom je Bečko proglašeno distriktom konačna je i neće se menjati osim ukoliko se o tome ne dogovore Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, izjavio je zamenik visokog predstavnika za BiH za medije Sajmon Hejzlok.

U današnjoj izjavi za „Večernje novine", Hejzlok je pojasnio kako nije bilo „nikakvih tajni" prilikom prošlonedeljnih pregovora arbitra Ovena sa delegacijama RS i Federacije, te dodao kako je „nerazumljiva sumnjičavost javnosti" u Federaciji BiH koja pokušava „imputirati tezu kako je međunarodne zajednica sa Karlosom Vestendorpom na čelu, u tajnim pregovorima sa Dodikom promenila odluku o Brčkom".

„Karlos Vestendorp je konačni arbitar i tumač svih odluka koje imaju veze sa primenom mirovnog sporazuma", kazao je Hejzlok naglasivši kako će Vestendorp „interpretirati i odluku o Brčkom".

Prema Hejzlokovim rečima, visoki predstavnik biće „maksimalno fleksibilan" kako bi zadovoljio interese Federacije BiH i RS.

„U konačnoj odluci za Brčko ima dosta prostora za interpretaciju, posebno kada je reč o aneksima, te 'dosta rupa' koje će se morati popuniti", rekao je Hejzlok.

On je takođe naglasio kako visoki predstavnik „razume i uvažava" zabrinutost i probleme sa kojima su suočeni građani Brčkog, posebno kada je reč o teritorijalnom integritetu RS i zaštiti interesa raseljenog i izbeglog stanovništva koje želi ostati u Brčkom.

„Sve su to stvari koje moraju biti rešene u naredna 43 dana, koliko je ostalo za konsultacije i definisanje svih detalja i aneksa arbitražne odluke", kazao je Hejzlok.

Prošle nedelje je, po povratku iz Beča, predsednik federalne komisije za Brčko Ejup Ganić izjavio kako se „može razgovarati o detaljima", ali da nema govora o tome da će federalna strana prihvatiti izmenu konačne arbitražne odluke o Brčkom kao distriktu unutar države BiH.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange