GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 23. mart 1999.
 Broj 278
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Na svečanoj ceremoniji u Los Anđelesu 71. put uručene nagrade Američke akademije za film

Ubedljivo trijumfovao „Zaljubljeni Šekspir"

Spilberg nagrađen za režiju. Najbolja glumica Gvinet Paltrou, a glumac Roberto Beninji. „Život je lep" najbolji strani film

LOS ANĐELES (Beta-AP) - Na 71. dodeli Oskara u Los Anđelesu najviše nagrada, ukupno sedam, osvojila je romantična komedija „Zaljubljeni Šekspir", proglašena i za najbolji film u 1998. godini. Film sa najviše nominacija za Oskare (13) nagrađen je i za originalni scenario, scenografiju, kostimografiju i za najbolju muziku u mjuziklu ili komediji. Ratni film Stivena Spilberga „Spasavanje redova Rajana" nagrađen je Oskarom za režiju, kao i za kameru, montažu, najbolji zvuk i za montažu zvučnih efekata. Italijanski reditelj Roberto Beninji je za ulogu u svom filmu „Život je lep" osvojio Oskara kao najbolji glumac, što je prvo priznanje za najbolju mušku ulogu dodeljeno za neko ostvarenje na stranom jeziku. Beninjijev film je proglašen i za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja, a osvojio je nagradu za najbolju muziku u dramskom filmu. Za najbolju glumicu proglašena je Gvinet Paltrou za ulogu u „Zaljubljenom Šekspiru", a Džudi Denč nagrađena za sporednu žensku ulogu u istom filmu. Film „Elizabet" je osvojio Oskara za najbolju šminku. Oskara za sporednu mušku ulogu osvojio je Džejms Koburn za film „Na ivici razuma".

„Maline" Vilisu i Di Kapriju

SANTA MONIKA (Beta-AP) - Film „Gori, Holivude, gori" osvojio je Zlatnu malinu kao najgore filmsko ostvarenje godine na 19. dodeli te nagrade u Santa Moniki. Zlatne maline se najgorim filmovima i glumcima godine dodeljuju dan pre svečane dodele prestižnih američkih filmskih nagrada, Oskara. Britanska pop grupa „Spajs grls" dobila je nagradu kao najgora ženska glumačka ekipa godine u filmu „Spajs vrld", dok je film „Godzila" imenovan kao najgori rimejk. Brus Vilis dobio je Zlatnu malinu kao najgori glumac za filmove „Armagedon", „Šifra Merkur" i „The Siege". Istu titulu je dobio Leonardo di Kaprio za ulogu blizanaca u filmu „Čovek sa gvozdenom maskom".

 

Na najdužoj dodeli Oskara do sada (trajala je četiri sata) najkontroverzniji momenat bila je dodela počasnog Oskara reditelju Eliji Kazanu za životno delo. Kazan je 1952. godine pomagao u istrazi američke vlade o komunističkom uticaju na Holivud, zbog čega su neke zvezde, poput Nika Noltija i Eda Harisa, sedele skrštenih ruku dok je reditelj filmova „Tramvaj zvani želja" i „Istočno od raja" primao počasno priznanje.

Jedan od junaka večeri bio je italijanski reditelj Roberto Beninji. „Želim sve da poljubim", rekao je Beninji koji je, vidno uzbuđen, do scene u losanđeleskom paviljonu „Doroti Čendler" došao preko naslona sedišta i potom skočio na binu. Nagradu za najbolji strani film mu je uručila njegova zemljakinja Sofija Loren. „Želim da skočim u ovu publiku, znate, vaša velikodušnost je prevelika", rekao je Beninji. Kada je drugi put izašao na binu da primi nagradu za najbolju mušku ulogu, Beninji je kazao: „Ovo je užasna greška jer sam već iskoristio sve što znam da kažem na engleskom jeziku".Pored Beninjija, jedina glumica nagrađena Oskarom za glavnu ulogu u filmu na stranom jeziku bila je baš Sofija Loren, za film „Dve žene" iz 1961. godine. Gvinet Paltrou, dobitnica Oskara za najbolju žensku ulogu u „Zaljubljenom Šekspiru", kazala je da se „ne oseća veoma zaslužnom" u prisustvu svih glumica koje su pored nje bile nominovane za istu nagradu.

Džudi Denč nagrađena Oskarom za sporednu žensku ulogu, uprkos tome što se u „Zaljubljenom Šekspiru" pojavljuje na samo nekoliko minuta kao kraljica Elizabeta, primajući nagradu podigla je statuu i kazala da oseća da bi „za osam minuta na platnu trebalo da dobije samo delić Oskara".Dobitnik Oskara za sporednu mušku ulogu Džejms Kobern je primajući nagradu rekao da se glumačkim poslom bavio polovinu svog života i da „misli da je konačno uspeo da ga obavi kako treba". „Smem li da kažem da sam ovo zaista želeo?", rekao je Stiven Spilberg primajući svog drugog Oskara za režiju (prvog je osvojio za „Šindlerovu listu" 1993. godine). Drugi Spilbergov film, „The Last Days", sastavljen od svedočenja žrtava holokausta, takođe je sinoć osvojio Oskara kao najbolji dokumentarac.

Džuisonu specijalna nagrada

Američka Akademija za filmsku umetnost dodelila je specijalnu nagradu koja nosi ime Irvinga Talberga producentu i režiseru Normanu Džuisonu za životno delo. Rođeni Kanađanin, Džuison je tokom duge i plodne karijere bio producent filmova kao što su „ Sinsinati kid", „U vrelini noći", „Violinista na krovu", „Opčinjena mesecom" i drugih koji su ukupno imali 41 nominaciju i osvojili 12 Oskara


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange