GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 23. mart 1999.
 Broj 278
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Ricard HolbrukRičard Holbruk, specijalni američki izaslanik, juče ponovo stigao u Beograd

Došli smo do ivice, vremena više nema

Učinićemo sve što je u našoj moći, ali stanje na terenu vodi ka veoma ozbiljnim posledicama

BEOGRAD (Beta) - Došli smo do ivice... vreme ističe - ovim rečima obratio se novinarima specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk, pred polazak za Beograd iz Brisela. On je u jugoslovensku prestonicu stigao juče u 14,55 sati. Opširnije


Pred susret sa Miloševićem Petrič izjavio

Sve manje šanse za mirno rešenje

BEOGRAD (Beta) - Slobodan Milošević primio je juče, pre susreta sa Ričardom Holbrukom, izaslanike Evropske unije, Rusije i SAD Volfganga Petriča, Borisa Majorskog i Kristofera Hila. Do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakve informacije o toku i rezultatima sastanka koji je počeo u 16 sati.

Inače, Volfgang Petrič juče je ocenio da skoro da više nema šansi da se za sukob pronađe mirno rešenje.

- Izrazito sam skeptičan i, u svetlu uslova pod kojim smo poslednjih dana u Parizu pregovarali sa srpsko-jugoslovenskom stranom, teško mogu da zamislim da bi mogla da bude moguća radikalna promena ka konstruktivnom i pozitivnom doprinosu rešenju - naglasio je Petrič u razgovoru za berlinski Info radio.

Petrič je kazao da koncentracija jugoslovenskih trupa na Kosovu čini deo pretnji koje sigurno neće nikoga impresionirati i dodao da veruje da će to vrlo brzo dovesti do vojne reakcije Zapada.


NATOPredsednik Vojnog komiteta NATO Klaus Nauman

Duga i precizna vazdušna ofanziva

Ne mogu saopštiti detalje planova, važan je faktor iznenađenja

VAŠINGTON (Beta-Rojters) - Predsednik Vojnog komiteta NATO, nemački general Klaus Nauman izjavio je juče da bi NATO mogao da pokrene „dugu i preciznu" vazdušnu ofanzivu na jugoslovenske snage bezbednosti ako Slobodan Milošević ne prihvati mirovni plan za Kosovo.

- Mi imamo veoma sadržajan i detaljan plan za vazdušnu ofanzivu koja može da bude prilično dugotrajna i precizna - izjavio je Nauman u intervjuu za američku tv-stanicu Si-En-En iz Brisela.

Nauman je rekao da NATO može da pokrene vazdušne udare u roku od samo nekoliko sati, ali je odbio da iznese detalje tih planova uz ocenu da je „važno da se zadrži faktor iznenađenja".

- Bombardovanje će trajati sve dok Milošević to bude želeo. On mora da popusti i prihvati prelazni sporazum iz Rambujea - rekao je nemački general, dodajući da Milošević „ozbiljno greši" ako misli da NATO nije jedinstven u svojoj odluci da deluje ako Srbi ne potpišu mirovni sporazum.


Milan Milutinović za slučaj napada NATO

Uništićemo „OVK"

PARIZ (Beta-AFP) - Milan Milutinović, predsednik Srbije, upitan u intervjuu za pariski list „Kroa" o slanju 30.000 jugoslovenskih vojnika na Kosovo, rekao je da su oni spremni da unište OVK u slučaju napada NATO, dodavši da je Kosovo deo Srbije kao što je Korzika deo Francuske.

On je ponovio da srpska delegacija na pregovorima o Kosovu „nije odbila" da potpiše sporazum, zato što „taj sporazum i ne postoji". On je precizirao da je Srbija bila spremna da „potpiše politički sporazum", i dodao:

- Mi smo o njemu diskutovali sa trojicom posrednika, ali oni nikada nisu prihvatili naše amandmane uprkos verbalnom pristanku da ih uključe u okvir proširene autonomije za Kosovo. Tu je čitava serija problema među kojima su referendum, ustav, sudski sistem, zakonodavna vlast, predsedništvo Kosova i naročito pitanje jednakosti između svih nacionalnih zajednica - rekao je Milutinović.


SFORSFOR pojačao kontrolu kasarni Vojske Republike Srpske

U potrazi za oficirima PVO

Nepotvrđene informacije o blokadi kasarni u Banjaluci

BANJALUKA (Beta) - U poslednja dva do tri dana intenzivirane su nenajavljene kontrole SFOR-ovih inspekcijskih timova u kasarnama Vojske Republike Srpske i oko njih, izjavio je agenciji Beta pomoćnik načelnika Generalštaba VRS general-major Savo Sokanović.

Sokanović je precizirao da je, prema vojnom aneksu Dejtonskog sporazuma, SFOR-u omogućeno da vrši najavljenu ili nenajavljenu kontrolu naoružanja, vojnih objekata i stanja u njima.

Prema nekim informacijama koje VRS još uvek nije potvrdila, pripadnici SFOR-a su juče ujutro tenkovima blokirali kasarne VRS u Banjaluci, pri čemu u te objekte nije bio dozvoljen ulazak ni izlazak.

Neimenovani izvor blizak Generalštabu VRS rekao je Beti da SFOR nastoji da od viših oficira Ratnog vazduhoplovstva VRS dobije raspored sa imenima vojnika i oficira VRS koji rukuju sistemima protivvazdušne odbrane VRS.

Vojnici SFOR-a koji su se nalazili u krugu jedne od kasarni VRS u Banjaluci potvrdili su Beti da nije u toku rutinska operacija vojnih objekata VRS, već da SFOR zanimaju imena „viših oficira RV i PVO VRS".

Trenutno nema znakova blokade vojnih objekata u Banjaluci, pojačano je prisustvo SFOR-ovih džipova sa radio uređajima u i oko kasarni VRS.


Vojska JugoslavijeGeneralštab VJ povodom moguće intervencije

Sve dok ima pretnji vojska se neće povući

BEOGRAD (Beta) - Vojska Jugoslavije će se vratiti redovnim mirnodopskim zadacima „odmah po prestanku terorističkih provokacija i pretnji NATO", saopštile su juče vojne vlasti u Beogradu.

- Odmah po prestanku terorističkih provokacija i pretnji NATO, VJ će se povući u kasarne, otpustiti rezerviste i vratiti se redovnim mirnodopskim zadacima - saopštila je Informativna služba Generalštaba VJ.

U saopštenju se navodi da će VJ na sve pokušaje nasilnog prelaska državne granice energično odgovoriti.

- Svojom aktivnošću VJ ne ugrožava susedne zemlje, kao ni šiptarsko stanovništvo - navodi se u saopštenju i ističe da Vojska energično odbacuje „neosnovane konstrukcije o neprimerenoj upotrebi sile i tendenciozne optužbe za pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju se konstatuje da je s obzirom na pojačane pretnje međunarodne zajednice prema SRJ „na prostoru Republike Makedonije, već stacionirano od 10.000 do 12.000 vojnika NATO" i da je „nastavljeno i grupisanje pomorskih i vazdušnih snaga ove alijanse u Sredozemlju i regionu Balkana".

Istovremeno se „špekuliše i sa navodno prekomernom upotrebom sile od strane VJ i snaga bezbednosti na Kosovu i Metohiji, i nastoji proizvesti lažna slika o takozvanoj humanitarnoj krizi i civilnim žrtvama", zaključuje se u saopštenju.


Vojska JugoslavijePripadnici „OVK" u Mališevu u više navrata pucali na snage bezbednosti

Teroristi napali policiju

Kod Suve Reke u napadima „OVK" na policiju ranjeno troje separatista

PRIŠTINA - Put Priština - Podujevo prema Nišu i Beogradu i dalje je zatvoren za saobraćaj. Tokom pretprošle noći i juče, albanski teroristi su u više navrata minobacačima, ručnim bacačima i automatskim oružjem gađali policijsku stanicu u Mališevu. Policija je odgovorila na vatru i odbila napade. Među policajcima u ovim sukobima nema povređenih, potvrđeno je u prištinskom Media centru. Opširnije


71. dodela OskaraNa svečanoj ceremoniji u Los Anđelesu 71. put uručene nagrade Američke akademije za film

Ubedljivo trijumfovao „Zaljubljeni Šekspir"

Spilberg nagrađen za režiju. Najbolja glumica Gvinet Paltrou, a glumac Roberto Beninji. „Život je lep" najbolji strani film

LOS ANĐELES (Beta-AP) - Na 71. dodeli Oskara u Los Anđelesu najviše nagrada, ukupno sedam, osvojila je romantična komedija „Zaljubljeni Šekspir", proglašena i za najbolji film u 1998. godini. Film sa najviše nominacija za Oskare (13) nagrađen je i za originalni scenario, scenografiju, kostimografiju i za najbolju muziku u mjuziklu ili komediji. Opširnije

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange