GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 18. mart 1999.
 Broj 274
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Naftna industrija Srbije platila juče Mađarskoj dug od milion dolara

Stiže dovoljno gasa

Normalizovane isporuke industriji, toplanama i domaćinstvima. „Teški" pregovori s Mađarima. Neizvesnost pred 25. mart kada stiže februarska rata

BEOGRAD - Snabdevanje gasom u Srbiji od juče je ponovo normalizovano jer je Naftna industrija Srbije mađarskoj kompaniji MOL u ponedeljak uplatila milion dolara zaostalog duga iz januara ove godine za transport i skladištenje tog energenta, saznaje „Glas" u NIS.

Tako su od juče popodne isporuke gasa iz Mađarske sa 140.000 kubnih metara na sat ponovo vraćene na standardnu dnevnu količinu od 280.000 kubnih metara na sat. Posle normalizovanja isporuka Naftna industrija Srbije juče je povećala dostavu gasa, koja je prethodnih dana bila prepolovljena, toplanama i petrohemijskoj industriji, dok su isporuke tog energenta domaćinstvima takođe redovne.

- Nekako smo pronašli tih milion dolara i tako uspeli da obezbedimo normalne isporuke, ali nas 25. marta očekuje plaćanje nove, februarske rate koja je nešto veća od četiri miliona dolara. Sada je teško reći da li ćemo za sedam dana imati toliki novac za plaćanje gasa - kažu u NIS.

Tokom pregovora delegacije NIS sa našim severnim susedom u ponedeljak su Mađari na nekoliko sati smanjili isporuke gasa Jugoslaviji sa 50 na čak 75 odsto, ali su posle jučerašnjeg dostavljanja dokaza o uplati milion dolara svi problemi za sada prevaziđeni. Ukupan dug Mađarskoj za skladištenje i transport gasa veći je od 20 miliona dolara, dugovanja domaćih potrošača NIS-u su veća od četiri milijarde dinara, od čega su više od tri milijarde dugovi za taj energent.

Z.G.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange