GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 18. mart 1999.
 Broj 274
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Predstavljene nove mogućnosti lečenja kardiovaskularnih bolesti

Marka dnevno za lek

BEOGRAD - Zbog toga što istovremeno leči hipertenziju, anginu pektoris i insuficijenciju srca, tri izuzetno ozbiljne bolesti ovog vitalnog organa, juče je u Hofman La Rošovom „dilatrendu" stručna javnost posvetila ceo dan. Na konferenciji za novinare pre početka simpozijuma naš vrsni kardiolog akademik profesor dr Miodrag Ostojić je rekao:

- „Dilatrend", odnosno „karvedilol" je prvi lek iz reda takozvanih beta blokatora koji su korišćeni za lečenje povišenog krvnog pritiska, a za koji se ispostavilo da leči i srčanu insuficijenciju. Ovo je za stručnu javnost bilo zapanjujuće otkriće, pošto se do njegovog pronalaska verovalo da su beta blokatori kontraindikovani za lečenje srčane insuficijencije. Za njegovo otkriće je trebalo skoro 23 godine trnovitog rada, da bi 1997. godine posle izuzetno oštre kontrole američke Agencije za hranu i lekove bio registrovan, a kod nas prošle godine. Ne moram da naglašavam koliko je ovaj lek važan za lečenje srčane insuficijencije, bolesti koja predstavlja najtežu komplikaciju na srcu, od koje godišnje umire više od 60 odsto obolelih.

Lek naravno još nije na pozitivnoj listi lekova, a prosečna cena dnevne terapije za lečenje hipertenzije je 0,9 maraka, angine pektoris 1,8 marku i za srčanu insuficijenciju jedna marka. Imajući na umu da od svih obolelih 66 odsto boluje od ove tri bolesti, profesor Ostojić smatra da „karvedilol" treba uvrstiti među lekove koji se izdaju na recept.

Z.O.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange