GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 18. mart 1999.
 Broj 274
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Na pregovorima u Parizu i dalje nema ni srpskog ni albanskog potpisa, Milan Milutinović optužio posrednike

Hoće sporazum na prevaru

Razgovori još danas? Preksinoć stigao i Paskal Miljo, što je naišlo na žestoku osudu državne delegacije

PARIZ (Tanjug, Beta, Fonet) - U pariskom Centru Kleber juče su nastavljeni razgovori o političkom rešenju za Kosovo i Metohiju, ali se u diplomatskim krugovima ukazuje da ukupnog napretka na tom skupu još nema. Međunarodna posrednička trojka razgovarala je sa delegacijom Vlade Republike Srbije o odeljku pet nacrta sporazuma koji se odnosi na takozvane civilne elemente njegove primene.

U razgovorima o Kosovu nema pomaka zato što međunarodni posrednici traže da se razgovara o implementaciji, a ne o političkom delu sporazuma, rekao je Beti izvor blizak državnoj delegaciji Srbije i SRJ.

„Utisak je da oni to žele da izguraju pošto-poto, ali naš stav je jasan: prvo politički deo sporazuma a posle implementacija" rekao je taj izvor. Upravo zbog toga Robin Kuk i Iber Vedrin doći će danas u Pariz kako bi srpskoj delegaciji uputili „oštru poruku" da prihvati sporazum o Kosovu, tvrde zapadne diplomate bliske pregovorima.

Ostalo
još samo nekoliko sati

Specijalni izaslanik Evrposke unije za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je juče da je za pregovore preostalo samo još nekoliko sati i da državna delegacija Srbije i dalje odbija da prihvati predloženi nacrt sporazuma.

Upitan kako razgovori teku, izaslanik Evropske unije je odgovorio „sporo, sporo, sporo", a na pitanje da li je delegacija Srbije promenila stav u odnosu na sporazum koji je predložila međunarodna Kontakt grupa, on je rekao „još ne".

 

Predsednik Srbije Milan Milutinović optužio je juče međunarodne posrednike na pariskim pregovorima o Kosovu da nastoje da na prevaru nametnu rešenje. On je po dolasku na nastavak pregovora u Konferencijskom centru „Kleber", izjavio da je jugoslovenska delegacija ponudila suštinske predloge za institucije na Kosovu, ali „da bi drugi želeli samo prevaru". Predsednik Srbije je upozorio da to nije dobra osnova za pregovore.

Kako se nagoveštava, juče je trebalo da posrednici srpskoj strani daju još jedan, poslednji dan, da započne pregovore o ključnim aspektima sprovođenja sporazuma, odnosno samoupravi pokrajine i razmeštaju mirovnih snaga NATO. Na pitanje novinara da li je optimista, Kristofer Hil je juče po dolasku u „Kleber" izjavio: „Ne bih išao toliko daleko. Videćemo".

Šisel strahuje od neuspeha

Ministar inostranih poslova Austrije Volfgang Šisel strahuje da će Konferencija o miroljubivom rešenju krize na Kosovu, koja se održava u Parizu, doživeti neuspeh. On je tim povodom apelovao na Beograd i jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da „ne ispusti, već iskoristi ovu šansu na mirno rešenje krize". „Srbi pokušavaju da o svemu onome što je već bilo dogovoreno ponovo iznova pregovaraju. Osamdeset odsto već prihvaćenog teksta se sada dovodi u pitanje", navodi se u saopštenju.

 

Inače, kako javlja Tanjug, naša delegacija je još jednom zatražila direktan razgovor sa kosmetskim Albancima, ali je trojka to ponovo odbila.

Uz sve to, u Parizu se kasno preksinoć pojavio i ministar inostranih poslova Albanije Paskal Miljo i razgovarao sa Kristoferom Hilom, a potom sa članovima delegacije kosmetskih Albanaca. Tim povodom naša delegacija uložila je oštar protest i Miljoov dolazak ocenila kao „mešanje u unutrašnja pitanja Srbije", a za sve je okrivila kopredsednike sastanka.

U Pariz je juče doputovao i portparol Stejt departmenta Džejms Rubin.

U diplomatskim izvorima navodi se i da će kopredsedavajući pregovora pustiti da pregovori traju još dva-tri dana, kako bi se videlo da li će se Srbi angažovati u ozbiljnim pregovorima o ključnim pitanjima, uključujući i međunarodno vojno prisustvo pod okriljem NATO.

Zahtevi Beograda

Suština srpskih zahteva u Parizu je smanjenje stepena autonomije Kosova u odnosu na verziju dokumenta koju su albanski pregovarači spremni da prihvate, piše britanska štampa. Indipendent otkriva da je među primedbama na sporazum - prosleđenih prekjuče međunarodnim posrednicima na 20 strana - i protivljenje predlogu da Kosovo ima svog predsednika, pored već jasnog nagoveštaja Beograda da je neprihvatljivo ukidanje nadležnosti pravosudnog sistema Srbije na Kosovu.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange