GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 17. mart 1999.
 Broj 273
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Predrag Lazarević (Koalicija za Republiku Srpsku) za „Glas" potvrdio

Ivanić prihvatio, Skupština do nedelje

Ministri policije, finansija, informacija i pravosuđa trebalo bi da budu vanstranački eksperti, a po devet resora verovatno će pripasti patriotskoj koaliciji (SRS, SDS, Koalicija za RS) i Koaliciji „Sloga"

BANJALUKA - Novi kandidat za predsednika Vlade Republike Srpske Mladen Ivanić pristao je da prihvati mandat pošto je dobio javne garancije da će ga podržati najmanje 42 srpska poslanika u parlamentu, potvrdio je juče za „Glas javnosti", Predrag Lazarević, predsednik Srpske stranke za Krajinu i Posavinu, članice Koalicije za Republiku Srpsku koja je dala podršku novom mandataru.

Sednica Skupštine Republike Srpske na kojoj bi bila izabrana nova vlada, prema njegovim rečima, mogla bi da bude održana već do kraja nedelje, a postignut je dogovor prema kome će ministri policije, finansija, informacija i pravosuđa biti vanstranački eksperti, dok će po devet resora dobiti patriotska koalicija (SRS, SDS, Koalicija za RS) i Koalicija „Sloga".

U patriotskoj koaliciji, kako je rekao Lazarević, neće biti problema oko podele resora, „a radikali su izjavljivali da bi pristali i na jedno ministarsko mesto, samo da vlada bude izabrana". On je rekao da još uvek postoji nedoumica da li će svi resori koalicije „Sloga" pripasti SP RS ili će u Vladi učestvovati i Srpski narodni savez.

A.B.


Milo Đukanović o raspletu kosovske krize

Milošević je preterao

BEOGRAD (Beta) - Pretnje NATO ozbiljnije su nego ikad - ocenio je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, u intervjuu za beogradski magazin „Krug".

On je dodao da je Slobodan Milošević „uspevao da popuštanjem u poslednjem trenutku izbegne stranu intervenciju, ali ovoga je puta možda otišao predaleko". Predsednik Crne Gore je rekao da diplomatskom aktivnošću pokušava da utiče na predstavnike međunarodne zajednice da istraju na zaključivanju sporazuma, kako bi prestala potreba za vojnom intervencijom u SRJ.

- Milošević ipak pokušava da izazivanjem bombardovanja uvuče međunarodnu zajednicu u scenario raspleta kosovske krize za koji procenjuje da je za njega povoljniji - rekao je Đukanović i dodao da predsednik SRJ „kalkuliše da bi mu građani pre oprostili i bombardovanje zemlje nego kompromise koje podrazumeva politički sporazum sa kosovskim Albancima".

On je dodao da zato tako uporno insistira na stavu da bi intervencija NATO bila potpuni promašaj i da bi samo stvorila privid kod Slobodana Miloševića i onih koji ga bezglavo slede da su oni politički profitirali.

- Ako taj moj napor bude bezuspešan i ako se međunarodna zajednica ipak opredeli za takav pristup, smatram svojom obavezom da od njih tražim da Crna Gora bude pošteđena tih posledica. Jer, naprosto je tačno da Crna Gora nije učestvovala u vođenju politike prema Kosovu koja je proizvodila tamošnju krizu, niti se tako nepromišljeno igra sa međunarodnom zajednicom - rekao je Milo Đukanović.


Kancelarija visokog predstavnika za BiH povodom imenovanja novog mandatara

Poplašen potvrdio da nije više predsednik

BANJALUKA (Beta) - Portparol banjalučke Kancelarije visokog predstavnika za BiH Kristijan Palmer izjavio je juče da imenovanje Mladena Ivanića za mandatara Vlade RS, predstavlja i priznanje Nikole Poplašena da više nije predsednik RS.

Palmer je na konferenciji za novinare u Banjaluci objasnio da to priznanje proizlazi iz činjenice da je Ivanića imenovao potpredsednik RS Mirko Šarović i dodao da visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp „pozdravlja takav razvoj događaja".

Palmer je naglasio „da je imenovanje mandatara pravovaljano, ako ga je Šarović saopštio u funkciji predsednika RS, a u suprotnom nevažeće".

- Međunarodna zajednica neće podržati onu vladu u kojoj se nalazi Srpska radikalna stranka, a jedina vlada koju bi podržali je vlada Koalicije „Sloga" - kazao je Palmer.

Upitan da li će OHR podržati Ivanića i njegov kabinet, Palmer je rekao da međunarodna zajednica „ne insistira ni na jednom kandidatu za premijera, dodajući da će podržati svakog kandidata koji obezbedi skupštinsku većinu".

 

Na pregovorima o rešenju kosovskog pitanja još bez najavljenog albanskog potpisa, primedbe naše delegacije odbačene

U Parizu i dalje povuci - potegni

Milan Milutinović: Albanci potpisuju nešto što ne postoji. Delegacija NATO u Centru Kleber. Za SAD juče bio ključni dan

PARIZ (Beta) - Predsednik Srbije Milan Milutinović izjavio je juče u Parizu da će pregovaračka delegacija kosovskih Albanaca „potpisati nešto što ne postoji", navodeći da nema potrebe da pritisak bude uperen na pregovarački državni tim.

„Zašto pritiskati nas, dok će Albanci potpisati nešto što ne postoji. Ne postoje pravila u pregovorima", rekao je Milutinović novinarima ispred konferencijskog centra „Kleber" u koji je došao oko 11.30 sati. Na pitanje da li je optimista u pogledu pregovora, predsednik Srbije je rekao da je uvek optimista. Ceo tekst...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange