GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 15. mart 1999.
 Broj 271
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Iz kancelarije Karlosa Vestendorpa upozoravaju na mogućnost

Brčko može da bude dodeljeno Federaciji

Oven ima ovlašćenja da dodeli grad samo jednom od entiteta

SARAJEVO (FoNet) - Portparol Karlosa Vestendorpa Aleksandra Štiglmajer izjavila je u Sarajevu da Ured visokog predstavnika trenutno pokušava da objasni srpskim političarima u BiH kako je moguće da međunarodna zajednica promjeni odluku i Brčko dodijeli Federaciji BiH, ukoliko nastave da negiraju arbitražnu odluku za Brčko kojom je cijela opština proglašena distriktom.

„U odluci je jasno rečeno da ukoliko jedna od strana opstruira njeno sprovođenje, glavni arbitar Roberts Oven može da dodeli grad samo jednom od entiteta. Mi smo tokom boravka u Banja Luci upozorili Srbe da bi kao krajnje rešenje i to moglo da se desi", izjavila je Štiglmajer.

„U potpunosti smo spremni da otklonimo sve srpske bojazni. Arbitražna odluka je konačna i ne može se pobijati, ali se zato kroz anekse ona može doraditi i razraditi tako da će srpski interesi biti zaštićeni", rekla je Aleksandra Štiglmajer.

Govoreći o predsedniku RS Nikoli Poplašenu, ona je rekla da vjeruje da će ga sa funkcije ukloniti same lokalne vlasti kada opadnu sadašnje tenzije.


Teroristi u MUP-u

PODGORICA (Beta) - Socijalistička narodna partija Crne Gore izdala je saopštenje u kome tvrdi da su se predsednik Crne Gore Milo Đukanović i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova krajem prošle godine tajno susreli u Italiji i dodaje da je „cilj njihovog susreta mogao biti samo dogovor o zajedničkim aktivnostima protiv SRJ i Srbije i njihovog ustavnog uređenja".

U saopštenju se kaže da režim u Crnoj Gori „svoju moć i novac zasniva na švercu oružjem i drogom i na kriminalu i nasilju" i tvrdi da državni organi Crne Gore u policiju regrutuju teroriste sa Kosova i Metohije.

„Svi znaju da među dvadesetak hiljada raseljenih lica sa Kosova i Metohije koji borave u Crnoj Gori ima veliki broj terorista, a da državni organi Crne Gore prema njima nisu preduzeli ni jednu od istražnih radnji". SNP tvrdi i da bi te snage „ušle u sukob sa patriotama koji će, kroz formacije VJ, braniti svoju domovinu ukoliko bude i od koga bilo bude napadnuta" i ocenjuje da je „zamisao režima da Crnu Goru brani od većine njenih stanovnika angažovanjem plaćenika sa Kosova i Metohije ravna monstruoznom planu"


Tražimo odgovornost

PODGORICA (FoNet) - Demokratska partija socijalista Crne Gore juče je ponovo pozvala nadležne državne organe da utvrde istinitost optužbi Predraga Bulatovića, o navodnom prikrivanju terorista OVK u Crnoj Gori. DPS u saopštenju ističe da „lideri Socijalističke narodne partije saopštavaju takve laži, koje mogu ugroziti političku i nacionalnu stabilnost u Crnoj Gori, misleći da ne mogu za to snositi zakonske posledice" Ceo tekst...


Vestendorpov zamenik Žak Klajn tvrdi

Šarović ne mora da bude predsednik

Izbor novog predsednika RS stvar dogovora

SARAJEVO (Beta) - Zamenik Visokog predstavnika u BiH Žak Klajn izjavio je u Sarajevu da Ustavom Republike Srpske nije regulisano pitanje redosleda preuzimanja funkcije predsednika, javlja Onasa.

Klajn je novinarima rekao da izbor novog predsednika RS nakon smene Nikole Poplašena može biti stvar dogovora u politickom vrhu RS, jer nije nužno da njegovo mesto preuzme dosadašnji potpredsednik Mirko Šarović. Ceo tekst...


Biljana Plavšić o Vestendorpovoj odluci

Smena s pravom

JAGODINA (Beta) - Predsednica Srpskog narodnog saveza Biljana Plavšić ocenila je da je predsednik RS smenjen s pravom, zato što je svojim izjavama prekršio Dejtonski sporazum i ugrozio instituciju predsednika RS.

Ona je, u intervjuu za jagodinsku televiziju „Palma plus", istakla da su, u vreme dok je ona bila predsednica RS, vojska i državna bezbednost bili pod njenom kontrolom, i da je RS bila otvorena prema svetu.

„Poplašen je sve upropastio svojim antisrpskim delovanjem", istakla je Plavšićeva.

Ona je, ocenjujući arbitražnu odluku o Brčkom, rekla da je ona prihvatljiva ukoliko bude zagarantovan kontinuitet teritorije RS.

Govoreći o problemima u vezi sa formiranjem nove vlade RS, Plavšićeva je ponovila da je stav Koalicije „Sloga" da premijer RS treba da ostane Milorad Dodik, te da treba odbaciti „floskulu vlada srpskog jedinstva", jer i sadašnja vlada, kako je zaključila, jeste „čisto srpska"


Predsednik Vlade Crne Gore Filip Vujanović najavio

Referendum o budućnosti Crne Gore

BAR - Predsednik Vlade Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da će republička vlast građanima ponuditi mogućnost da referendumom odluče o budućnosti Crne Gore. To će učiniti „ukoliko postane sasvim jasno da se ne može savladati vlast u Srbiji koja radi protiv interesa i crnogorskog i srpskog naroda" rekao je Vujanović na tribini u Baru, održanoj u petak uveče, pod nazivom „Za Crnu Goru, za demokratsku i ravnopravnu Jugoslaviju".Ceo tekst...


Prema tvrđenju potpredsednika crnogorske Vlade Novaka Kilibarde

Vojska diže optužnicu protiv mene

PODGORICA - Predsednik Narodne stranke i potpredsednik Vlade Crne Gore Novak Kilibarda, izrazio je, kako je izjavio, zaprepašćenje zbog činjenice da će Uprava Druge armije Vojske Jugoslavije protiv njega podići optužnicu zbog izjave o potrebi zaštite teritorije Crne Gore u slučaju NATO bombardovanja. On je „Pobjedi" izjavio da je to „saznao iz pouzdanih izvora" a zaprepašćen je, kaže, zbog činjenice da se VJ meša u politiku zemlje. Kilibarda je objasnio da je optužnica protiv njega podignuta jer Slobodan Milošević želi „pelcer ujarmljivanja vojske" u političke odnose prenese i u Crnu Goru.

Predsednik NS kaže da odbijanje poziva da se ide u rat sa međunarodnim vojnim snagama „ne znači dezerterstvo nego intelektualno rodoljublje", ponavljajući svoj stav da međunarodne vojne snage nisu agresor, već iza njih stoji „čitavo demokratsko čovečanstvo".

I.Čiković


Stranke traže obraćanje predsednika na SRT-u

Nije kriv samo Poplašen

BANJALUKA (Beta) - Srpska Koalicija za Republiku Srpsku, Srpska demokratska i Srpska radikalna stranka RS, uputili su otvoreno pismo direktoru i tehničkom administratoru Srpske radio televizije u kojem zahtevaju da omoguće predsedniku RS Nikoli Poplašenu da se javno obrati građanima, saopštio je član Glavnog odbora SDS-a Mirko Banjac. Ceo tekst...


Nikola Poplašen tvrdi

RS više ne postoji

JAGODINA (Beta) - Predsednik RS Nikola Poplašen izjavio je da je donošenjem arbitražne odluke za Brčko RS, de jure, prestala da postoji.

On je, u intervjuu za jagodinsku televiziju „Palma plus", istakao da će se povući sa funkcije predsednika RS ukoliko je takav potez odlučujući za njen opstanak.

On je pojasnio da je na njega sa mnogih strana vršen pritisak da podrži „marionetsku vladu RS" u čijem se sastavu nalaze predstavnici SDA."

„Milorad Dodik odavno nije zastupnik interesa srpskog naroda i RS. NJegovo marionetsko ponašanje je razlog zašto ni u jednoj varijanti ne može biti ponovo predsednik vlade RS", naglasio je Poplašen.

Upitan da li je i dalje predsednik RS, Poplašen je rekao da, s obzirom da ga je izabrala većina građana RS i da iza njega stoji Skupština RS, nastavlja da obavlja svoje dužnosti.


Antiratni mitinzi Srba u zemlji i svetu

Srbija će odbraniti Kosmet

BEOGRAD - Zbog današnjeg nastavka pregovora o Kosovu, proteklog vikenda održan je veliki broj antiratnih mitinga u zemlji i svetu u organizaciji srpskih političkih partija i udruženja.

Jugoslovenski građani na privremenom radu u inostranstvu, organizovali su u protekla dva dana mitinge u Švedskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Južnoafričkoj Republici i Italiji. Jedan od većih skupova bio je prekjuče u NJujorku gde je Udruženje Srba tog grada organizovalo miting ispred zgrade Ujedinjenih nacija.

U SRJ, vladajuće partije i udruženja takođe su organizovale skupove u Vrbasu i Negotinu. U organizaciji Opštinskog odbora SPS prekjuče je u centru Vrbasa govorio Nedeljko Šipovac, član GO te partije.

Državni funkcioneri Nedeljko Šipovac, Zoran Lilić i Tomica Raičević poručili su na mitingu u Negotinu da će Srbija „odbraniti Kosmet". Šainović je tom prilikom rekao da se „patriotizam ne brani veličinom protivnika, već se meri ljubavlju prema svojoj zemlji".


Danas u Parizu nastavak razgovora državne delegacije i kosovskih Albanaca o rešenju kosmetske krize

Oba potpisa na politički sporazum?

Stigli pregovarački timovi. Doputovao i Milan Milutinović

PARIZ (Beta, Tanjug) - U kongresnom centru Kleber u Parizu danas se nastavljaju razgovori o traženju političkog rešenja za Kosovo i Metohiju. Ti razgovori su nastavak sastanka održanog od 7. do 23. februara u Rambujeu, kod Pariza, koji je završen deklarisanim načelnim pristankom delegacije kosovskih Albanaca na predloženi sporazum „u paketu", uz zahtev za konsultacije sa bazom. Ceo tekst...


Potpredsednik Savezne vlade Lilić najavio

Kompromis oko stranih trupa

Eventualni dogovor tek po potpisivanju

BEOGRAD (Tanjug) - Potpredsednik Savezne vlade Zoran Lilić dao je opširan intervju Tanjugu u kojem je, između ostalog, na pitanje o mogućem kompromisu i dolasku trupa UN umesto NATO odgovorio: „To nije ni prihvatljivo ni kompromisno rešenje kako za nas, tako, očigledno, ni za zagovornike razmeštaja snaga NATO na Kosovu i Metohiji. Ceo tekst...


Klark nagovestio da bi Milošević mogao da popusti

Šef SRJ svestan štete od udara

PARIZ (FoNet) - Vrhovni komandant NATO u Evropi Vesli Klark nagovestio je u subotu da bi predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević mogao popustiti po pitanju razmeštaja međunarodnih trupa na Kosovu, svestan štete koju bi vazdušni udari Alijanse mogli naneti njegovoj zemlji, javlja Rojters.

„On je prepreden, lukav i proračunat, ali mi smo danas u dobroj poziciji zato što on respektuje vazdušnu moć NATO i veoma je dobro svestan šta ona može uraditi. Mislim da je on vrlo svestan da ta vazdušna sila uperena protiv Srbije i spremna da deluje", rekao je Klark u predavanju na Institutu za odbrambene studije Francuske.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange