GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota - Nedelja 13.-14. mart 1999.
 Broj 270
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Mirjana Bobić - Mojsilović o premijeri dramskog teksta „Suze su O. K."

Sve je to zbog ljubavi

Sa pseudonimom ušla u pozorište. Svaka žena je tragetkinja. Pisala sam iz unutrašnje samoće

Biti apsolutno afirmisan u jednom javnom zvanju i debitovati u drugom. Nije mala hrabrost učiniti tako nešto u zemlji Srbiji. Dramski tekst prvenac Mirjane Bobić - Mojsilović „Suze su O.K." je na čitanju kod dramaturga Narodnog pozorišta bio s potpisom Aleksa Savić. Premijera je u nedelju na Maloj sceni u 20.30 časova. Mirjana Bobić -Mojsilović je napisala melodramu. Zadubljena u problematiku svojih kolumni i političkih eseja nije smetnula s uma da se istinski velike životne bure događaju uglavnom u čovekovim intimnim zabranima. Ono što njen komad čini još apartnijim u našem pozorišnom životu jeste to što u njemu postoji ogromna ženska uloga. S jasnom simbolikom sadržanom u imenu - Marija Kalić. Pevačica. NJena drama je u ljubavi prema dvojici muškarca, pesnicima - Simi Kralju i Viktoru Novaku.

Zar stvari zaista tako stoje da svaki pijani, nabeđeni pesnik, u dva broja većim gaćama, za neku ženu može da bude kralj?

- Da, mislim da tako stoje stvari sa ženama. Svaki Sima može da bude kralj samo mora malo da poraste da ponese tu krunu. Uostalom, nema malih i velikih muškaraca i žena. Svi smo i mali i veliki istovremeno.

A svaka žena ne mora da bude tako slavna kao Marija Kalas, ali može da bude tako velika tragetkinja?

- Može. Svaka žena je u biti svojoj velika tragetkinja, a muškarci koji imaju sluha za to žensko tragično osećanje života postaju pesnici. Čak i kad se ne bave poezijom.

Da li je ta mala smešna stvar zvana ljubav najprecenjenija vrednost u našim životima?

- Bilo bi dobro da jeste, ali nije. LJudi zaboravljaju da sve ovo čime se bavimo svakog dana, svi pokušaji da budemo veći od samog sebe, sve svađe i bitke koje vodimo... uvek je sve to zbog ljubavi ili zbog nedostatka ljubavi. A, ipak, cela moderna civilizacija, sve što se stvara i događa poslednjih 20 godina pokušava da poništi ljubav. U 99 odsto filmova koje gledamo na prvom mestu je politički korektno izabrana tema, pa onda sve ostalo. Retki su pravi, veliki filmovi poput „Tajni i laži" Majka Lija, a to je melodrama non plus ultra. Kada 15. put gledam „Imitaciju života" Daglasa Sirka, ja ponovo plačem.

Zašto si se opredelila za pesničko - boemski milje?

U Karadžićevoj režiji

„Suze su O.K." režirao je Milan Karadžić. Glavnu ulogu igra Tanja Bošković, a partneri su joj Vojin Ćetković i Marko Nikolić. U ostalim rolama pojavljuju se: Slobodan Ninković, Predrag Tasovac, Suzana Petričević...Kostime i scenografiju osmislila je Angelina Atlagić, a muziku je komponovala Isidora Žebeljan.

 

- Svi smo mi Vorholova deca, u poziciji da pet minuta budemo slavni, bez obzira da li smo slikari, novinari, pesnici, rokeri... Bilo mi je zgodno da se odlučim za pesnike zato što su oni svuda na planeti lako prepoznatljivi. Ginzberg i bit pesnici su imali iste pesničke večeri kao što su imali ovde neki u Francuskoj 7. Ili, pak, etablirani pesnici, kao što su pesnici nacionalisti kod nas, svuda na kugli zemaljskoj liče jedni na druge.

Aleksa Savić je pokazao da je sjajan lirski pesnik?

- Aleksa Savić nije ispao loš ni kao pesnik nacionalista.

Rekla si kako je ova drama možda najlepša i najplemenitija stvar koju si uradila celog života. Da li si malo gruba prema svemu onome što si ranije napravila?

- Jesam malo gruba, ali je ta grubost proizvod nekih udaraca na kvarno koje sam dobila u novinarskoj profesiji. Ne pljujem, naravno, ni po čemu što sam uradila i znam da nisam učinila ništa loše. Ali, lepše sam se osećala dok sam pisala „Suze" nego pišući većinu novinarskih tekstova. Više sam ja bila ja.

Da li si bila zaljubljena dok si pisala „Suze su O.K."?

- Baš tad nisam. Pisala sam to iz neke unutrašnje samoće.

Radovan Kupres

 

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange