GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 10. mart 1999.
 Broj 267
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Francuski nedeljnik „Nuvel observater" o romanu „Mamac" Davida Albaharija

Srpska majka u Hrvatskoj

Knjigu je objavio ugledni „Galimar". Istraživanje apsurdnog vremena koje čoveka čini uzvišenim

Tradicionalna „knjiga o majci" koju su više-manje uspešno pisali mnogi pisci, gotovo uvek je bila samo izgovor da se čovek zapita o sebi, svom poreklu i korenima. Postoje koreni koji su naprosto preterano zamršeni, a najmanje što se za roman „Mamac" može reći jeste da David Albahari nije izbegavao tu zamršenost, taj teško odgonetljiv rasni i ratni košmar dela istorije, deportacije i zločine, čija je jedna od žrtava bila i njegova porodica, piše u najnovijem broju francuski „Nuvel observater", povodom francuskog izdanja romana „Mamac" Davida Albaharija. U članku pod naslovom „Srpska majka u Hrvatskoj" navodi se da se ovaj 51-godišnji jugoslovensko-srpski pisac od 1994. godine nastanio u Kanadi i da je u prtljagu poneo i tri magnetofonske trake snimljene desetak godina ranije. Na tim trakama je pokušao da natera majku da priča o svom životu i shvatanju sveta. Bio je to težak i uzaludan zadatak, a ćutanja, škripa starog aparata, često su rečitija od reči jedne ostarele žene, udovice koja je znala da su reči samo laž i varka...

„Kako bi danas, u Kanadi, svom prijatelju Donaldu pisac mogao da objasni da je njegova majka bila Srpkinja, ali da je živela u Zagrebu, u predratnoj Hrvatskoj, da se udala za jednog jevrejskog lekara, da se preobratila u judaizam...?

To je knjiga o izgubljenom, apsurdnom vremenu koje možda nikada neće biti razumljivo, ali čije je istraživanje potreba jednog pisca i istovremeno ono što čoveka čini uzvišenim", piše „Nuvel observater". Roman „Mamac" preveli su na francuski jezik Gojko Lukić i Gabrijel Jakuli, a objavio „Galimar".


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange