GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 10. mart 1999.
 Broj 267
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
U kafani „Dva jelena" u Skoplju, čiji je vlasnik vođa benda „Kuku lele", dogodila se svetska makljaža u kojoj su batine dobili pripadnici elitne kraljevske jedinice

Konobari prebili četu britanskih komandosa

Njih dvadeset i dvojica krenuli su pesnicama i opasačima na četvoricu konobara i gazdu kafane. Posle polučasovnog okršaja desetak SAS-ovaca ostalo na patosu

U zapisniku pripadnika domaće makedonske i vojne policije NATO ostalo je zabeleženo da su dvadeset i dvojica vojnika, pripadnika specijalnih britanski snaga SAS koji su u Makedoniju poslati sa zadatkom da izvlače verifikatore sa Kosova, uglavnom oficiri, bili akteri jedne od učestalih krvavih tuča sa civilima u Gligorovljevoj „oazi mira".

U tom službenom dokumentu zapisano je još da je krajem minule nedelje u skopskoj kafani „Dva jelena" družina pomenutih britanskih komandosa, pod dejstvom alkohola, izazvala nered nedostojan njihovog renomea i poverene im misije.

Autentična priča jednog od aktera te „svetske makljaže" u prijatnom ambijentu kafane „Dva jelena" takođe je na uštrb „rambo" delija iz britanske armije. Sve je inače započelo nešto pred ponoć, kad su pripiti komandosi počeli da izazivaju ostale goste, neukusno se šaleći na račun njihovih lepših polovina. Ne želeći da imaju nikakva posla sa osionim i pijanim natovcima, gosti, redovni posetioci kafane, pre vremena su napustili renomirani ugostiteljski objekat.

Ostavši sami, britanski vojnici su nastavili sa terevenčenjem, ali kad su konobari odbili da ih i dalje dvore, saopštivši im da „pijane goste ne služe", počela je rasprava koja se potom pretvorila u krvavu tuču. Njih dvadeset dvojica krenuli su pesnicama i opasačima na konobare i gazdu kafane, ali su naišli na otpor dostojan prepričavanja. Četiri konobara, potpomognuta gazdom, inače vokalnim solistom popularne makedonske rok grupe „Kuku lele", bukvalno su premlatili pijane komandose.

Posle polučasovnog okršaja na podu demolirane kafane ostalo je da leži desetak britanski vojnika.

- Dosta su nas namučila dvojica rmpalija - priča učesnik već istorijske tuče. - Polomili smo dosta stolica da bismo ih patosirali i pokazali im da su u kafani koja ima renome i u kojoj nije dopušteno ometanje i vređanje stalnih gostiju.

Nije poznato da li je reč baš o toj dvojici rmpalija, ali jeste da su dvojica od dvadeset i dvojice komandosa poprilično nastradala. Sa polomljenim rebrima i razbijenih noseva hospitalizovani su u skopskoj hirurškoj klinici.

Slične tuče registrovane su ovih dana u Tetovu, Kumanovu i Prilepu, u gradovima u kojima je smeštena glavnina NATO vojnika planiranih za učešće u raspletu kosovske krize. I kao u priči, iz skopske kafane „Dva jelena" i u onima iz pomenutih gradova epilog je isti. Natovci, uglavnom kad se podnapiju, provociraju civile, neuljudno se ponašaju prema pripadnicama lepšeg pola, posle čega obavezno dolazi do tuča u kojima oni izvlače deblji kraj.

Zanimljivo je da je francuski major Žan Dešar, portparol snaga za izvlačenja, u dva navrta negirao da njegove kolege remete red i mir u Makedoniji. On kao da zaboravlja da je u njegovom prisustvu, na primer, napravljen zapisnik o nedavnom rušenju kuće jednog Kumanovčanina, u koju je transporterom naleteo pijani francuski vojnik.

Inače, revoltirani građani Makedonije u pismima koja svakodnevno upućuju makedonskim informativnim glasilima, podrobno opisuju neprijatna iskustva sa natovcima, posebno u ugostiteljskim objektima i saobraćaju. Za sada međutim, ne reaguju makedonski zvaničnici i oni koji su pozvani da svakako zaštite svoje građane, očigledno i svekoliko ugroženih od „mirnodopskih okupatora" Makedonije.

Mile Taskin

Pukovnik Endrju Venas, portparol NATO

Povređeni oficiri u skopskoj bolnici

BEOGRAD - Istina je da su se nekolicina britanskih oficira, pripadnika „snaga za brzu intervenciju" NATO stacioniranih u Makedoniji, u prošli četvrtak kasno uveče upustili u tuču koja se dogodila ispred skopskog restorana „Dva jelena". Tom prilikom dvojica britanskih oficira su ozbiljno povređeni i odmah preneti u bolnicu gde im je ukazana neophodna medicinska pomoć - potvrdio je u specijalnoj telefonskoj izjavi za „Glas" pisanje makedonske štampe britanski potpukovnik Endrju Venas, portparol NATO snaga u Skoplju.

Upitan koliko ozbiljno su vojnici povređeni, kako se osećaju i da li će uskoro izaći iz bolnice, Venas je odgovorio da ne može ništa da kaže o tim detaljima, ali da su oficiri „bili dovoljno povređeni da bi morali da potraže pomoć u bolnici". Venas je rekao da slučaj zajedničkim snagama i brižljivo ispituju predstavnici i vojne i civilne policije u Skoplju i da će se uskoro utvrditi krivci za taj nemio događaj.

Pitanje da li će i kako britanski oficiri biti kažnjeni, portparol snaga NATO u Skoplju nije želeo da komentariše

S.M.Đ.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange