GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 09. mart 1999.
 Broj 266
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Obrazloženje odluke Arbitražnog tribunala predsedavajućeg Robertsa Ovena

Posebna vlada za Brčko

Teritorije Republike Srpske i Federacije BiH će se preklapati kroz distrikt

BEOGRAD - Roberts Oven, predsedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko u Sarajevu, 5. marta je dao izjavu u kojoj obrazlaže odluku o rešenju statusa ovog grada. „Glas Javnosti" njegovu izjavu prenosi u integralnom obliku. Ceo tekst...


Joška Fišer posle razgovora sa Miloševićem i Jovanovićem

Ričard Holbruk danas u Beogradu

BEOGRAD - Joška Fišer, nemački ministar inostranih poslova, izjavio je juče, posle razgovora sa Slobodanom Miloševićem, da mu je predsednik SRJ rekao da će danas u Beograd doputovati specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk.

- Tako mi je rekao predsednik Milošević, ne znam da li je to potvrda - kazao je Fišer. On je izrazio uverenje da je predsednik SRJ svestan odluka koje je u vezi sa Kosovom doneo NATO, dodajući da će mu Holbruk sutra još jednom „isporučiti poruku". Ceo tekst...


Presuda vlasniku i novinarima dnevnog lista „DT"

Zatvor za Ćuruviju

BEOGRAD - Veće sudije Krste Bobota kaznilo je juče u Prvom opštinskom sudu u Beogradu sa po pet meseci zatvora vlasnika „Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju i novinare Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, a odgovornog urednika Dragana Novakovića oslobodilo optužbe za širenje lažnih vesti.

Oni su, kako je sud utvrdio, u „Dnevnom telegrafu" od 5. decembra prošle godine i preko Interneta u tekstu sa nadnaslovom „Dr Aleksandar Popović, vrhunski kardiohirurg izrešetan preksinoć ispred stana na Dedinju" i naslovom „Ubijeni kritikovao Milovana Bojića" izneli lažne vesti i tvrdnje da je reč o profesionalnom ubistvu i da je pokojni Popović bio u grupi lekara Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje" koji su upozoravali nadležne državne organe, institucije i javnost na zloupotrebe u toj klinici. Kako je veće sudije Bobota utvrdilo, spornim tekstom je „prikazano da je direktor Instituta neposredno odgovoran za ubistvo, a sve u nameri da se ovakvim pisanjem izazovu neraspoloženje i uznemirenost građana i umanje poverenje zaposlenih i bivših i budućih pacijenata Instituta".

S.S.


Od danas direktna autobuska linija između Zagreba i Beograda

„Lasta" za Zagreb

BEOGRAD (Tanjug) - Autotransportno preduzeće „Lasta" otvara danas direktnu autobusku liniju od Beograda do Zagreba - izjavila je Jasna Popović, vršilac dužnosti direktora za međunarodni saobraćaj u „Lasti" .

Prema njenim rečima, danas u osam sati, posle dugog prekida, krenuće autobus s Beogradske autobuske stanice s putnicima za Zagreb, bez presedanja na graničnom prelazu i zadržavanja na usputnim stanicama.

- Dogovoreno je da svakog dana organizujemo dva polaska iz Beograda, pre i posle podne - objasnila je Popović i precizirala da će u osam časova polaziti autobus „Laste", a u 14.30 sati autobus riječkog preduzeća „Autotrans".

Popović je istakla da je ugovoreno da svakog dana iz Zagreba za Beograd polaze dva autobusa, takođe bez presedanja. U 8.30 časova polaziće autobus „Autotransa", a u 15 časova autobus „Laste". Cena karte u jednom pravcu je 40 maraka, a povratne 72 marke.

- Autobusi „Laste" voziće od Beograda do Zagreba i obratno s beogradskim tablicama - rekla je Popović.

Ona je naglasila da je interesovanje za direktnu liniju od Beograda do Zagreba veliko i da očekuje da će ove linije imati dovoljan broj putnika.


Prema odluci Savezne vlade kerozin i južno voće na režimu kontigenata

Banane ponovo zakrčile granicu

BEOGRAD - Savezna vlada je u protekli petak donela odluku da kerozin, banane, narandže i mandarine sa režima slobodnog uvoza prebaci na kontigent. Odluka je stupila na snagu sutradan u subotu, pa su se spoljnotrgovinska preduzeća čija je roba već bila na putu, našla pred novim problemima. Na graničnim prelazima se stvorila gužva jer je carina zaustavila carinjenje robe, obrazlažući to nepostojanjem tumačenja nove odluke.

Do sada se praktikovalo da roba za koju su overene prijave podleže plaćanju dažbina prema starim propisima. Kako je najnovija odluka Savezne vlade stupila na snagu „preko noći", carini je nejasno da li robu koja se nalazi na granici treba da tretira kao slobodan uvoz ili robu koja je na kontigentu. Za robu koja se nalazi na režimu dozvola neophodna je saglasnost nadležnog ministarstva trgovine, a to znači da bi vlasnici robe koja je stigla na granicu trebalo naknadno da obezbede taj „papir".

U spoljnotrgovinskim firmama tvrde da problem neće biti samo dobijanje dozvole već i činjenica da je voće kvarljiva roba i da će zadržavanje na graničnim prelazima štetno uticati na kvalitet.

S.J.


Zlatna groznica trese istočnu Srbiju oko zlatonosnog Paka, kopači zlata ruše crkve i porodične kuće sve zbog sna o velikom bogatstvu

Indijana Džons jaše Timočkom krajinom

Uz obalu reke Pek i šire ni bingo nije toliko popularan kao potraga za ćupovima tajno zakopanih zlatnika rimskih careva i hajduka

Timočka krajina nije poznata samo po rudnicima zlata i zlatonosnoj reci Pek, već i po brojnim legendama da tu okolo na raznim skrovitim mestima leži tajno zakopano blago iz drevnih vremena. Zbog toga, kao iz zlatnih vremena američkog Divljeg zapada, poslednjih godina mnogi avanturisti, kao uz pomoć vremenske mašine, iz nekih prohujalih vekova stigoše na tlo istočne Srbije i Timočane. Zaraženi zlatnom groznicom. Ceo tekst...


Na vest o smrti reditelja Stenlija Kjubrika, autora famozne „Odiseje u svemiru 2001"

Perfekcionistakoji je dizao prašinu

Radio kao foto-reporter i igrao šah za pare. Kirk Daglas mu pružio veliku šansu. Poslednji film s Kruzom i Kidmen. LJudi obožavali ili mrzeli njegove filmove

Stenli Kjubrik, slavni filmski reditelj, preminuo je preksinoć u svom domu u Engleskoj u 71. godini. Za sada nema informacija o uzrocima smrti.

Kjubrik je rođen u Bronksu, a karijeru je započeo kao foto-reporter magazina „Look". Istovremeno je budžet dopunjavao igrajući šah za novac. Sa 23 godine skupio je dovoljnu ušteđevinu da započne snimanje svog prvog filma, dokumentarca „Dan borbe". Ceo tekst...


U FSJ odredili cene karata za kvalifikacionu utakmicu 27. marta u Beogradu

Ulaznice za Hrvate 350, 300 i 80 dinara!

Juče je obelodanjeno ono što je najviše kopkalo jugoslovensku javnost prethodnih nedelja. Cene ulaznica za kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo, između Jugoslavije i Hrvatske, iznose 350 dinara („Zapad-centar" i „Galerija"), 300 („istok" i ostali sektori „Zapada"), te 80 dinara („Sever" i „Jug").

Za meč protiv Makedonije, koji će biti odigran četiri dana kasnije cene su znatno niže: 100, 80 i 30 dinara.

- Dobili smo trebovanja za čak 65.000 ulaznica, a kapacitet stadiona je 52.785 mesta. Dakle, nećemo moći da svima izađemo u susret. Što se tiče slobodne prodaje, biće pušten mali kontigent, i to par dana pred utakmicu. Ulaznice će biti kvalitetne, zaštiće serijskim brojem, tako da će se tačno znati, ukoliko se neka karta nađe kod preprodavaca, odakle je došla - istakao je Branko Bulatović, generalni sekretar FSJ.

B.C.


Komesar lige Lazar Radović registrovao prekinuti meč

Zemun-Zvezda 0:3

Komesar Prve savezne lige Lazar Radović reagovao je ekspresno i prekinuti meč između Zemuna i Crvene zvezde registrovan je rezultatom 3:0 za crveno-bele. Podsetimo, u 54. minutu fudbaleri Zemuna napali su sudiju Tripkovića, koji je tada označio kraj utakmice. Čitav slučaj prosleđen je disciplinskom sudiji Prve lige Mihajlu Perišiću. On će dati konačnu reč o kaznama već danas. Na tapetu će biti fudbaleri Zemuna Miljković i Golijanin.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange