GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 05. mart 1999.
 Broj 263
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Prema pisanju tiražnog londonskog dnevnika „Indipendent"

Srbi se pripremaju za rat sa Zapadom

„Jedinice Vojske Jugoslavije ukopavaju se na položajima duž granice prema Makedoniji", tvrdi juče britanski list

BEOGRAD (Beta) - Britanski dnevnik „Indipendent" objavio je juče da se „jedinice Vojske Jugoslavije ukopavaju na položajima duž granice sa Makedonijom", ocenjujući da je to deo priprema za pružanje otpora snagama NATO-a ako pokušaju da uđu na Kosovo.

U članku pod naslovom „Srbi se spremaju za rat sa Zapadom", dopisnik lista iz Đeneral Jankovića piše da se „jedinice VJ ukopavaju na položajima duž granice sa Makedonijom i prisiljavaju hiljade kosovskih Albanaca da napuste svoja sela".

- Do ovoga, prema svemu sudeći, dolazi u sklopu priprema za pružanje otpora snagama NATO-a ukoliko one pokušaju da uđu u južnu srpsku pokrajinu, budući da se Srbija protivi planovima Zapada da se na Kosovu rasporede snage na čelu sa NATO koje bi nadgledale sprovođenje eventualnog mirovnog sporazuma - piše list, a prenosi Radio Bi-Bi-Si.

„Indipendent" ocenjuje da su „pokreti tenkova, protivavionskih topova i artiljerije u okolini pograničnog mesta Đeneral Janković i napadi na sela u okolnim brdima podstakli Oslobodilačku vojsku Kosova da u to područje pošalje svoje borce".


Vojislav Šešelj o nastavku mirovnih pregovora

Neizvestan odlazak srpske delegacije

BEOGRAD - Nije sigurno da li će biti nastavka mirovnih pregovora 15. marta. Takođe je i neizvestan odlazak naše delegacije na ove pregovore - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za štampu lider radikala Vojislav Šešelj. Prema njegovim rečima prethodna mirovna konferencija nije donela nikakve rezultate. Opširnije


General Dragoljub Ojdanić izjavio

Branićemo rodnu grudu

PRIZREN (Tanjug) - Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik mr Dragoljub Ojdanić je, nastavljajući obilazak jedinica Prištinskog korpusa, obišao juče sa saradnicima pogranične jedinice u garnizonima u Peći, Đakovici i Prizrenu i karaule Deva i Vrbica.

„Vojska Jugoslavije je za mirno rešenje i ubeđeni smo da je razum jedino rešenje za probleme na Kosovu i Metohiji, ali ako zatreba branićemo ono što nam pripada ne žaleći svoje živote", naglasio je načelnik Generalštaba VJ.


Ivica Dačić o mogućnosti dolaska stranih trupa na Kosovo

Samo civilni posmatrači

BEOGRAD - Međunarodno prisustvo na Kosovu nije sporno, ali ne u vojnom obliku, pristaćemo samo na civilne posmatrače - izjavio je Ivica Dačić, portparol Glavnog odbora SPS na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Spremni smo da potpišemo politički sporazum, ali vojni elementi ne mogu da budu njegov deo. Pitanje je uopšte šta bi međunarodne vojne snage na Kosovu čuvale ako bi i albanska i srpska strana potpisale sporazum - dodao je Dačić.

Umesto insistiranja na vojnim snagama NATO, portparol je rekao da bi bolje bilo da svet odgovori zašto misija OEBS na Kosovu „još nije kompletirana i zbog čega ne ispunjava svoju svrhu".

Predlog Srpskog pokreta otpora za kantonizaciju Kosova Dačić je opisao kao suprotan nacionalnim interesima i zaključio:

- Celo Kosovo je naše, a ne samo kantoni.

M. T.


Vesna Pešić, predsednik GSS

Trgovina spasava režim

BEOGRAD - Vlada Srbije će, kada bude morala, prihvatiti dolazak stranih trupa, a mi iz toga nećemo ništa izvući osim što će rezultat velike trgovine obezbediti opstanak jednog retrogradnog režima - izjavila je Vesna Pešić, predsednik Građanskog saveza Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema informacijama GSS, kako je rekla Pešićeva, još uvek je moguć i drugi scenario prema kojem srpske vlasti „idu na to da dođe do napada NATO-a „posle čega bi trupe zapadnog vojnog saveza mogle da naprave državni udar na Kosovu".

A. B.


Londonski „Tajms": U februaru minuti odlučivali o ulasku trupa Zapadne vojne alijanse na Kosovo

Britanske trupe bile spremne da intervenišu

Operacija otkazana u poslednjem trenutku jer su verifikatori OEBS pušteni posle upozorenja NATO-a Beogradu

BEOGRAD (Beta) - Britanske jedinice u sastavu NATO snaga za izvlačenje su prošlog meseca bile na ivici da intervenišu i uđu na Kosovo, piše Tajmsov dopisnik iz Makedonije. Opširnije


Britansko ministarstvo odbrane

Potvrđen incident

Informacija istinita, ali preuveličana

BEOGRAD - Priča koju je u jučerašnjem izdanju objavio londonski „Tajms"i koja se tiče navodno opasnog i zamalo izbegnutog prošlomesečnog incidenta između pripadnika jugoslovenske vojske i britanskih trupa, koje su u okviru „snaga za brzu intervenciju" radi zaštite članova KVM stacionirane u Makedoniji, delom odgovora istini , ali ni blizu nije toliko napeta kako su je opisali novinari tog lista. Nikakvog direktnog i oružanog sukoba nije bilo niti je moglo da bude jer je sve rešeno brzo i na diplomatski način - izjavio je za „Glas" Robin Benerdži, predstavnik za štampu britanskog Ministarstva odbrane. Opširnije


Dol danas u Prištini

Čekajući glavnog...

BEOGRAD (Beta) - Bivši američki senator Robert Dol danas dolazi u Prištinu, potvrđeno je u američkoj ambasadi u Beogradu. Portparol Stejt departmenta Džejms Foli rekao je u utorak da Dol dolazi na Kosovo da podrži napore međunarodnih posrednika. Dol, međutim, neće posetiti i Beograd, jer je „njegova misija usmerena na Kosovo, razgovaraće sa albanskim političkim liderima i onima iz „OVK", rekao je Džejms Foli novinarima u Vašingtonu.

U američkoj ambasadi juče nisu mogli da kažu da li će bivši

izaslanik za Balkan Ričard Holbruk uskoro doputovati u Beograd, kao što je javila agencija AP i „Politika".


Gligorov protiv

BEOGRAD (Beta) - Predsednik Makedonije Kiro Gligorov izjavio je da je u razgovoru sa komandantom NATO za Evropu Vesli Klarkom izrazio neslaganje da se sa teritorije Makedonije interveniše protiv SRJ ili bilo koje druge susedne zemlje. U intervjuu za dnevnik „Danas" Gligorov se zauzeo za mirno rešenje kosmetskog pitanja.


Portparol OEBS Lakost: Na Kosovu van kasarni 15 jedinica VJ

Pet puta više vojske na terenu

PRIŠTINA (Beta) - Portparol Kosovske verifikatorske misije Beatris Lakost optužila je juče Vojsku Jugoslavije da na Kosovu drži „pet puta više" jedinica van kasarni nego što je to dozvoljeno oktobarskim sporazumom sa NATO. Ona je agenciji Beta rekla da „broj vojnika na Kosovu nije povećan, da je unutar limita predviđenog sporazumom, ali da je broj jedinica van kasarni povećan pet puta".

„Sporazumom je predviđeno da najviše tri vojne jedinice mogu da budu van kasarni, a trenutno ih je na terenu najmanje 15", rekla je ona. Lakost je dodala da se „ne može odrediti precizno mesto gde se te jedinice nalaze jer se prema izveštajima KVM sa terena te jedinice pomeraju".


Stejt department u Vašingtonu

Holbruk neizvestan

BEOGRAD - Nikakvu odluku o dolasku američkog diplomate Ričarda Holbruka, ili bilo kog drugog službenika iz Vašingtona u Beograd, koji bi prema tvrdnjama novinske agencije AP trebalo da jugoslovenskim vlastima objasni neophodnost dolaska trupa NATO na Kosovo, Stejt department do ovog trenutka nije doneo - rekao je juče u telefonskom razgovoru za „Glas" visoki izvor iz Vašingtona koji je želeo da ostane anoniman.

On je citirajući reči portparola Stejt departmenta Džejmsa Folija napomenuo da su informacije o Holbrukovom dolasku za sada neosnovane, ali je nezvanično rekao da Vašington, pored Holbruka, ima u vidu i nekoliko drugih manje poznatih kandidata koji bi narednih dana po tom pitanju možda mogli da posete Beograd. Upitan da li bi eventualni Holbrukov dolazak značio da je stanje ozbiljno, anonimni izvor je naglasio da se situacija ne može porediti sa onom iz oktobra, ali da Stejt department „uvek prave ljude šalje tamo gde je potrebno".

S.M.Đ.


Savezna vlada odlučila

Pojačana kontrola granice na Kosovu

BEOGRAD (Beta) - Jugoslovenska vlada donela je juče Odluku o utvrđivanju graničnog pojasa na pojedinim delovima državne granice SR Jugoslavije. U saopštenju sa sednice Vlade navodi se da je ta odluka donesena „u cilju efikasnog delovanja graničnih jedinica Vojske Jugoslavije na zaštiti državne granice i sprečavanju ubacivanja terorističkih grupa na teritoriju Kosova i Metohije".

Kako je za „Glas" rekao jedan od ministara u Saveznoj vladi koji je želeo da ostane anoniman, reč je o obimnom dokumentu koji će razraditi Vojska, a prema kojem se taksativno navode granična mesta koja treba dodatno obezbediti i praktično zatvoriti kanale za prebacivanje oružja i ljudi. Takođe nam je rečeno da odluka od prošle godine o proširenju graničnog pojasa na pet kilometara ostaje na snazi, odnosno da je ona sada samo dovedena do detalja.

M.M.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.