GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 04. mart 1999.
 Broj 262
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Glas saznaje

U iščekivanju nastavka pregovora o Kosovu i Metohiji

15. marta u Francuskoj, izvor „Glasa" iz vrha SPS tvrdi: Srbija prihvata sve osim NATO Kao i obično, presudiće predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević

BEOGRAD - Srpska vlast gotovo je spremna da prihvati da se eventualni srpsko-albanski sporazum za Kosovo primeni pod kontrolom trupa UN, saznaje „Glas javnosti" od izvora iz vrha SPS koji tvrdi da će SRJ i dalje „odlučno odbijati dolazak NATO trupa".

- Kontrolu primirja na Kosovu i Metohiji mogu da obavljaju bilo koje trupe osim NATO-a. Imajući u vidu da se Beograd od početka protivi dolasku NATO snaga, a da je njihov dolazak u svakom slučaju neminovan, mora se pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane - objašnjava naš sagovornik. Opširnije


Ojdanić na Kosovu

PRIŠTINA (Beta) - Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Dragoljub Ojdanić juče je počeo obilazak jedinica na Kosovu i Metohiji. General Ojdanić će na tom području boraviti i danas, navode Betini izvori. To je njegov drugi boravak na Kosovu otkako je sredinom novembra prošle godine postavljen na dužnost načelnika Generalštaba VJ.


Hil: Trupe Alijanse rešenje za Kosovo

Beograd protiv, ali moraće da prihvati

BRISEL (Beta) - Posrednik u pregovorima o Kosovu, američki ambasador Kristofer Hil, izjavio je juče posle razgovora u Savetu NATO u Briselu da „svi moraju shvatiti" da će rešenje za Kosovo biti takvo da će primenu političkog sporazuma srpske i albanske strane obezbediti međunarodne snage na čelu sa NATO. Nije bilo lako za albansku, a nije sada ni za srpsku stranu lako da to prihvati, ali kako je naglasio Hil „bolje je da se to prihvati pre nego kasnije". Hil je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Volfgangom Petričem i Havijerom Solanom rekao da su njemu i Petriču vlasti u Beogradu juče stavile do znanja da ne prihvataju snage na čelu s NATO kao deo sporazuma. On je dodao da „mnogi Srbi shvataju da je to nerazdvojni deo plana".Opširnije


Britanska štampa o sve opsežnijim pripremama misije NATO-a

Kosovo već podeljeno na zone

BEOGRAD (Beta) - Londonski „Tajms" piše o okupljanju britanskih vojnika, tenkova i artiljerije u Makedoniji radi eventualne mirovne operacije na Kosovu. Britanske vojnike obišao je britanski ministar odbrane Džordž Robertson koji je izneo procenu da će britansko učešće u predloženim kosovskim snagama koje su dobile ime KFOR u prvih šest meseci koštati 150 miliona funti, prenosi Radio Bi-Bi-Si. Opširnije


Smena, a ne ostavka

BEOGRAD (Beta) - „Fajnenšel tajms" piše o ostavci Adema Demaćija na položaj političkog predstavnika separatističke OVK, ocenjujući da njegov odlazak otvara prostor za druge lidere OVK koji su spremni da prihvate sporazum za Kosovo.

List piše da je Demaćijevo odupiranje mirovnom sporazumu iz Rambujea upropastilo američku strategiju pretnji Srbima vazdušnim napadima i ocenjuje da njegov odlazak otvara prostor mlađoj generaciji vođa „OVK" spremnoj da prihvati trogodišnji plan Kontakt grupe za Kosovo. „Fajnenšel tajms" prenosi tvrdnje izvora bliskih OVK da Demaći nije sam podneo ostavku, već da su ga smenili komandanti OVK na sastanku koji su tokom vikenda održali u Drenici.


Kosovski Srbi predlažu predsedniku SRJ i međunarodnim posrednicima

Srbima pet kantona

Knut Volebek obećao: Ozbiljno ćemo razmotriti ovu inicijativu

PRIŠTINA - Delegacija kosovsko-mAetohijskih Srba traži da se u okviru postojećeg sporazuma ugradi aneks koji bi srpskom narodu na ovim prostorima omogućio samoupravu na područjima gde žive kao većina. Uz izvesnu korekciju opštinskih granica moglo bi se formirati pet srpskih kantona u kojima bi postojala lokalna srpska administracija, policija i sudstvo, kao i suštinska institucionalna veza sa Republikom Srbijom, što sve nije predviđeno u pomenutoj verziji sporazuma.

Takvo rešenje bi kosovsko-metohijskim Srbima omogućilo više bezbednosti i sprečilo iseljavanje srpskog naroda iz Pokrajine. U slučaju da međunarodna zajednica ne pokaže razumevanja za osnovne egzistencijalne potrebe srpskog stanovništva, Srpska pravoslavna crkva i Srpski pokret otora ne bi bili u mogućnosti da podrže sporazum kojim bi se de fakto otvorio proces iseljavanja srpskog stanovništva i razbijanja ustavno-pravnog poretka Republike Srbije. Opširnije


Portparol separatističke OVK obećava

Niko nas neće razoružati

BEČ (Beta) - Portparol separatističke Oslobodilačke vojske Kosova Sabri Kičmari izjavio je da „OVK", bez obzira na ishod mirovnih pregovora o Kosovu, neće pristati da bude razoružana.

- „OVK" je povela borbu za oslobođenje Kosova. Bez naše borbe ne bi bilo skupa u Rambujeu. Demonstrirali smo svoju spremnost da sarađujemo na pronalaženju političkog rešenja i spremni smo da zajedno sa NATO nadziremo mir - rekao je Kičmari u intervjuu za najnoviji broj austrijskog nedeljnika „Format".

Komentarišući špekulacije o cepanju OVK na dva krila Kičmari je rekao da ta organizacija „govori jednim jezikom: onim albanskog naroda".

- Nasuprot Ibrahimu Rugovi mi zastupamo interes naroda. Rugova je, s druge strane, spreman da bezuslovno prihvati bilo koji predlog Zapada - rekao je Kičmari.


Krasnići: Transformacija „OVK" uz pomoć SAD

Nema razdora među teroristima

PRIŠTINA (Beta) - Portparol terorističke „OVK" Jakup Krasnići izjavio je da će se transformacija „OVK obaviti uz pomoć SAD" i da „prelazni sporazum otvara vrata za nezavisnost Kosova". On je rekao da „transformacija OVK ne znači njen raspad", već je to „nastavak njenog postojanja, ali na profesionalan način i uz osposobljavanje ta obavljanje svojih zadataka".

Krasnići je kazao da je „pitanje postojanja OVK bila vruća i najsloženija tema na kraju konferencije u Rambujeu" na kojoj je i on učestvovao, te da u redovima „OVK" nema razdora i da je očuvano jedinstvo.

On je dodao da je potrebno formirati „Privremenu vladu Kosova" sa Hašimom Taćijem, visokim funkcionerom OVK, na njenom čelu.


Džejms Foli tvrdi da Albanci potpisuju

VAŠINGTON (Beta) - Vašington pojačava „ubeđivanje" Albanaca da prihvate sporazum o Kosovu šaljući tamo funkcionere i pozivajući predstavnike OVK na razgovore u SAD.

Portparol Stejt departmenta Džejms Foli potvrdio je preksinoć da će bivši američki senator Robert Dol narednih dana otputovati na Kosovo da podrži napore međunarodnih posrednika, prenosi Bilten američke ambasade u Jugoslaviji. Dol, međutim, neće posetiti i Beograd jer je „njegova misija usmerena na Kosovo, razgovaraće sa albanskim političkim liderima i onima iz „OVK", rekao je Foli novinarima u Vašingtonu. Foli je izjavio da američki posrednik Kristofer Hil procenjuje da će Albanci potpisati sporazum i da je to rekao predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i potpredsedniku Savezne vlade Vuku Draškoviću.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.