GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 03. mart 1999.
 Broj 261
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Posle sukoba policije i VJ sa „OVK" u blizini Đeneral Jankovića

VJ kontroliše Kačanik

Juče ujutro kod Kline „OVK" napala vojnu kolonu, nema povređenih

PRIŠTINA - Jugoslavija koncentriše trupe uz granicu sa Makedonijom, gde se vode oštre borbe u kojima je angažovana i artiljerija i tenkovi, javljaju svetske agencije. U pograničnom području u blizini Kačanika čule su se detonacije artiljerijskih projektila, a albansko stanovništvo je napustilo pogranična sela oko kojih se vode borbe.

Snažne detonacije koje dopiru iz pravca kosovskih sela Gorance i Ražance u blizini Kačanika čule su se i u pograničnim selima na makedonskoj strani. Skopski mediji javljaju da su na graničnom prelazu Blace putnici koji su juče iz Makedonije želeli da uđu na teritoriju SR Jugoslavije. Taj prelaz se nalazi naspram karaule Đeneral Janković sa jugoslovenske strane. Jedini putnici koji su sa jugoslovenske strane prešli na makedonsku bili su predstavnici OEBS, koji su rekli da su na ulicama Kačanika juče pre podne bili samo vojnici.

Agencija AP tvrdi da se sa položaja VJ duž puta Kačanik-Đeneral Janković otvara vatra iz artiljerijskog oružja i protivavionskih topova po okolnim brdima. Fotoreporter agencije AP naveo je da su snage bezbednosti zauzele selo Gajre udaljeno tri kilometra od granice s Makedonijom.

Pronađen leš muškarca

PRIZREN (Tanjug) - Pripadnici MUP-a Srbije kod sela Prestovac u opštini Orahovac pronašli su juče leš ubijenog muškarca. Na lice mesta odmah su izašli istražni organi i verifikatori misije OEBS i konstatovali da se radi o licu albanske narodnosti.

 

 

Jaka grupa albanskih terorista s automatskim oružjem, mitraljezima i ručnim bacačima u blizini karaule Đeneral Janković je, pretprošle noći u tri sata ujutro, napala policiju i jedinicu VJ koja obezbeđuje državnu granicu. Policija i pripadnici VJ su odgovorili su na vatru. Okršaj je trajao više od dva sata i teroristi su razbijeni, potvrđeno nam je u Prištini. U toku je potraga za ostacima terorističkih grupa.

Napad albanskih terorista na pripadnike policije i VJ imao je za cilj da se u ovom delu Kosova i Metohije uspostavi koridor kojim bi terorističke grupe albanskih separatista iz Makedonije prelazile na teritoriju Srbije, tvrde u Komandi Prištinskog korpusa VJ. Osim toga, albanski teroristi napadima na snage bezbednosti nastoje da za zapadne medije izrežiraju novu „humanitarnu katastrofu", kako bi isprovocirali reakciju međunarodne zajednice, tvrdi isti izvor.

Portparol MUP-a Srbije u Prištini pukovnik Božidar Filić izjavio je prištinskom Media centru da albanski separatisti na području Kačanika pokušavaju da jedan broj Albanaca iz tog regiona prebace u Makedoniju, kako bi izazvali „humanitarnu katastrofu".

- Većina tih Albanaca nema potrebna dokumenta za izlazak iz Jugoslavije. NJima se garantuje bezbednost i siguran povratak u svoje kuće u obližnjim selima. Ovaj događaj pokazuje da albanski teroristi manipulišu albanskim življem i da, posle svog kraha na pregovorima u Rambujeu, nastoje da i na ovaj način isprovociraju reakciju međunarodne zajednice. Albanski teroristi su prekjuče u tom regionu napali policiju i ubili jednog i ranili četiri policajca, i tim napadom zastrašili albanski živalj ovog kraja, što sada pokušavaju da iskoriste kako bi izmanipulisali i međunarodnu javnost - izjavio je pukovnik Filić.

Albanski teroristi su i juče ujutro, oko pet sati, kod mesta Volujak u opštini Klina, automatskim oružjem i ručnim bacačima napali kolonu VJ koja se nalazila na obavljanju redovnih vežbovnih aktivnosti.

Pripadnici VJ odgovorili su na vatru i teroristi su se razbežali. Među pripadnicima VJ nema povređenih, potvrđeno nam je u Komandi Prištinskog korpusa VJ.

R. BARJAKTAREVIĆ - BETA

 

 

 

 

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.