GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 03. mart 1999.
 Broj 261
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Adem Demaći podneo ostavku

Razlog je sukob sa Krasnićijem. Najavio nova krvoprolića

PRIŠTINA - Politički predstavnik „OVK" Adem Demaći juče je podneo ostavku. To je i zvanično potvrdio novinarima na svojoj konferenciji i obrazložio rečima da „eventualno potpisivanje sporazuma u Rambujeu ne bi garantovalo nezavisnost Kosova".

Demaći kaže da je kao politički predstavnik „OVK" imao određene principe, ideale i koncepte, ali da su se stvari promenile pojavom nekih ličnosti u „OVK" (sukobio se sa Jakupom Krasnićijem) koje se „spremaju da prihvate i potpišu sporazum u Rambujeu. Te osobe su napustile principe „OVK" i obaveze proistekle na izraženoj volji naroda iznete na referendumu 1991. godine, rekao je novinarima Adem Demaći.

Za pojedine delove teksta u Rambujeu Demaći je rekao da su „u suprotnosti s njegovim uverenjima i idejom o slobodi na našoj staroj zemlji".

Demaći se protivi i što će srpska vojska ostati na Kosovu i što Kosovo nije proglašeno za zonu zabranjenog leta. Ipak je upozorio da „oslobodilačka borba Albanaca i „OVK" neće prestati, bez obzira na to da li će se potpisati sporazum" jer prema Demaćijevom tumačenju „nikakav potpis ne može da uništi volju naroda i njegovu spremnost da se žrtvuje za slobodu i nezavisnost republike Kosova". Još je ustvrdio da potpisivanje sporazuma „neće doneti mir i slobodu, već nastavak krvoprolića".

Osnovne zamerke sporazumu

Osnovne Demaćijeve zamerke tekstu sporazuma su što se „Srbija i srpske vlasti ne naglašavaju kao okupator", već „međunarodna zajednica legalizuje srpsku državnu agresiju". Demaći se protivi što se u Sporazumu ne pominje „OVK", što je za njega „neprihvatljivo", ali je njegova najveća zamerka što „OVK" nije na nivou jugoslovenske vojske i srpske policije i što bi trebalo da bude razoružana za 120 dana.

 

 

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.