GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 03. mart 1999.
 Broj 261
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Stejt department objavio u informativnom biltenu rezime sporazuma o Kosovu iz Rambujea

O konačnom rešenju posle tri godine

Poziv NATO-u se podrazumeva, vojska Alijanse na Kosovu zvaće se KFOR. Gotovo nikakva ovlašćenja Srbije

Američki Stejt department objavio je rezime sporazuma o Kosovu koji bi trebalo da prihvate srpska i albanska strana i koji bi Kosovu doneo, kako se navodi, samoupravu, mir i bezbednost. Rezime je juče objavljen u informativnom biltenu američke ambasade u Beogradu, a agencija Beta prenela je nezvaničan prevod tog teksta. Sporazum iz Rambujea je trogodišnji privremeni sporazum koji će omogućiti demokratsku samoupravu, mir i bezbednost za sve koji žive na Kosovu, naglašava se u rezimeu.

 

Demokratska samouprava

Tokom prelaznog perioda građani na Kosovu će sami demokratski upravljati kroz institucije Kosova:

Kosovo će imati ustav. Ustav poziva na demokratski izbor predsednika, premijera i vlade, skupštinu i jake opštinske vlasti. Kosovo će imati svoj vrhovni sud, ustavni sud, druge sudove i tužioce.

Slobodni i pošteni izbori će biti održani u roku od devet meseci od stupanja na snagu sporazuma i to pod nadzorom OEBS-a.

Kosovo će imati ovlašćenja da donosi zakone koji neće biti podložni reviziji Srbije ili SR Jugoslavije, uključujući i ubiranje poreza, ustanovljavanje programa ekonomskog, naučnog, tehnološkog, regionalnog i socijalnog razvoja, održavanje spoljnih poslova u okviru svojih nadležnosti na isti način kao i republika i svih pitanja lokalne vlasti.

Kosovo i nacionalne zajednice će obavljati većinu funkcija koje u ovom trenutku obavlja Republika Srbija. Građani na Kosovu će moći da se obrate republičkim institucijama ako žele, a federalnoj republici neće biti dozvoljeno da radi na načine koji bi štetili Kosovu.

Nacionalne zajednice na Kosovu će imati kontrolu nad svojim identitetom, uključujući očuvanje svojih jezika i upravljanje školama i bolnicama. Svim ostalim vlastima je zabranjeno mešanje.

Ljudska prava i prava pripadnika svih nacionalnih zajednica će biti zagarantovana.

Međunarodna zajednica će obezbeđivati sprovođenje ovih članova kroz civilnu misiju za sprovođenje, ombudsman, sudije ustavnog suda koji će biti birani pod međunarodnim pokroviteljstvom, OEBS-ovo nadgledanje izbora i međunarodno vojno prisustvo.

 

Mir i bezbednost

Strane pozivaju NATO da pošalje vojne snage KFOR koje će biti ovlašćene da pribegnu potrebnoj sili kako bi obezbedile pridržavanje sporazuma, zaštitile međunarodne agencije koje su umešane u njegovo sprovođenje i obezbedile bezbedno okruženje za svakog na Kosovu.

O bezbednosti na Kosovu će se brinuti KFOR. Sve ostale snage bezbednosti biće povučene ili postepeno ukinute pod kontrolom KFOR-a, a u skladu sa balansiranim rasporedom recipročnih koraka svih strana koji su određeni u sporazumima.

Oslobodilačka vojska Kosova će bezbednost na Kosovu predati trupama NATO i biće demilitarizovana.

Jugoslovenske oružane snage će se u potpunosti povući sa Kosova, izuzev ograničenih graničarskih jedinica koje će delovati samo u pojasu od pet kilometara od granice i pripadajućeg osoblja.

Srpske snage bezbednosti će se povući u potpunosti izuzev ograničenog broja granične policije i, u prelaznom periodu, ograničenog broja pripadnika civilne policije koji će služiti pod vođstvom međunarodne misije za sprovođenje sve dok lokalna policija ne bude dovoljno uvežbana da ih zameni.

U roku od jedne godine lokalna policija će preuzeti sve policijske dužnosti na Kosovu, a taj period može ograničeno produžiti samo šef misije za sprovođenje sporazuma. Mehanizam za određivanje konačnog rešenja.

 

Tri godine posle

Tri godine po stupanju na snagu sporazuma biće sazvan međunarodni sastanak na kojem će se odrediti mehanizmi za konačno rešenje za Kosovo, a na osnovu volje naroda, mišljenja relevantnih vlasti, napora svake strane u sprovođenju sporazuma i Završnog akta iz Helsinkija.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.