GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 02. mart 1999.
 Broj 260
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Međunarodni posrednici ponovo u Prištini

Hil i Petrič: Albanci potpisuju

Demaći nije glavna karika u odlučivanju. Sporazum može da sprovede samo NATO

PRIŠTINA - Međunarodni posrednici za Kosovo Volfgang Petrič i Kristofer Hil juče su u Prištini razgovarali sa Ibrahimom Rugovom i drugim predstavnicima kosmetskih Albanaca. Oni će danas razgovarati sa predstavnicima Srba i srpskih vlasti, a sutra će NATO snagama referisati stanje na terenu na Kosovu i Metohiji. Opširnije


Šefovi naše i norveške diplomatije obratili se novinarima

Jovanović u klin, Volebek u ploču

Dok je za našeg ministra tema razgovora bila primena sporazuma Holbruk-Milošević, za Volebeka tema je bila razgovori u Rambujeu i podrška verifikatorima

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, Živadin Jovanović razgovarao je juče sa predsedavajućim OEBS-a, norveškim šefom diplomatije, Knutom Volebekom. Obraćajući se novinarima Jovanović je rekao da su razgovarali o implementaciji sporazuma Holbruk-Milošević iz oktobra prošle godine. Opširnije


Poziv Albancima da 15. marta potpišu sporazum

Platforma iz Rambujea garancija NATO

TIRANA (Beta) - Albanija je pozvala lidere kosovskih Albanaca da 15. marta potpišu sporazum o Kosovu.

„Zalažemo se za potpisivanje sporazuma uz garancije NATO-a, sporazuma koji će dovesti do prekida vojnih akcija i do rešenja problema prema platformi iz Rambujea", izjavio je za agenciju Beta portparol ministarstva inostranih poslova u Tirani Sokolj Đokaj. On je dodao da Albanija nastoji da političke i vojne lidere kosovskih Albanaca privoli da potpišu sporazum. Đokaj je rekao da zvanična Tirana vodi vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti da bi pomogla u rešavanju kosovskog pitanja. Albanski premijer Pandelji Majko i šef diplomatije Paskalj Miljo danas treba da posete Tursku gde će, kako je najavljeno, razgovarati o kosovskoj krizi i situaciji u regionu, napomenuo je portparol.


Kuk danas u Moskvi Možda i Rusi u trupama

LONDON (Beta-Rojters) - Britanski ministar inostranih poslova Robin Kuk stiže danas u Rusiju u nastojanju da ubedi vlasti u Moskvi da podrže sprovođenje mirovnog sporazuma na Kosovu uz upotrebu vojne sile.

„Kuk zapravo ima dva zadatka. Prvi je da ubedi Ruse da izvrše pritisak na Srbe, a drugi da vidi da li bi oni sami bili spremni da učestvuju u snagama na Kosovu", rekao je jedan diplomatski predstavnik pri NATO.


Iber Vedrin: Situacija na Kosovu i Metohiji veoma riskantna

Pobediće oni naklonjeni miru

PARIZ (Beta-AFP) - Francuski ministar inostranih poslova Iber Vedrin ocenio je juče da je, nekoliko dana nakon prekida pregovora u Rambujeu, situacija na Kosovu „veoma riskantna" zbog razlika koje postoje između umerene i krajnje radikalne struje u oba tabora.

U intervjuu za Radio Frans enternasional, on je istakao da je „situacija visoko rizična" i da je „ovo je odlučujuća faza".

„Veoma dobro znamo da je na svakoj strani, nakon sastanka u Rambujeu nastala rasprava između onih koji žele da prihvate ovu istorijsku šansu za mirovni proces i onih koji, iz različitih razloga, žele da ga ometu", rekao je Vedrin.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica će uspeti da nastavi pozitivan proces na svakoj strani. „Oni koji misle da za takav proces postoji budućnost, pobeđuju nad onima koji žele da ga blokiraju", ocenio je francuski ministar.


Dol i Soros zaduženi za pritisak na „OVK"

Adem Demaći tresnuo slušalicu Olbrajtovoj

NJUJORK (Beta-Rojters) - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt zatražila je od bivšeg senatora Boba Dola i finansijera Džordža Sorosa da pokušaju da ubede političkog predstavnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Adema

Demaćija da prihvati mirovni plan za Kosovo. Njujorški „Njuzvik" navodi da je Demaći u prošlonedeljnom razgovoru s Madlen Olbrajt grubo odbacio njen zahtev da ne blokira plan kojim bi Kosovo dobilo autonomiju umesto nezavisnosti.

Prema pisanju lista Demaći je osorno rekao američkom državnom sekretaru da telefonski razgovor ne može da reši tako „krvav i ozbiljan" problem kao što je kosovski i zatim joj spustio slušalicu.


„OVK" pozvana u Vašington?

PRIŠTINA (FoNet) - Teroristička OVK saopštila je da je dobila poziv američkog Stejt departmenta da njena delegacija uskoro poseti SAD, ocenjujući da je to „dokaz prihvatanja OVK i internacionalizacije kosovskog problema". Rojters javlja da je Glavni štab OVK naveo u saopštenju, posle sastanka održanog tokom vikenda, da je primio „preliminarni zvaničan poziv" Stejt departmenta da delegacija te organizacije poseti SAD. U saopštenju se navodi da se očekuje da će delegacija OVK uskoro otputovati u Ameriku. Iako SAD nisu potvrdile postojanje tog poziva, planira se da će u delegaciji biti šef političke uprave OVK Hasim Tači, vođa albanskog pregovaračkog tima u Rambujeu.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.