GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 23. februar 1999.
 Broj 254
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Reagovanje crnogorske Vlade na saopštenje Druge armije VJ

Vojska Jugoslavije se meša u politiku

PODGORICA (Montena-faks) - Povodom saopštenja Komande Druge armije Vojske Jugoslavije i Ratne mornarice generalni sekretar Vlade Republike Crne Gore je izdao saopštenje u kome stoji da na vanrednoj sednici Vlade, od 19. februara, nisu donete bilo kakve odluke, pa nije ni mogao biti povređen Ustav niti se nekim stavom mogla ugroziti odbrambena sposobnost Savezne države i borbena gotovost VJ. Opširnije


Predsednik RS Nikola Poplašen tvrdi

Vestendorp je prekršio mandat

Predlozi Koalicije Sloga za mandatara - Milorad Dodik i Dodik Milorad

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Nikola Poplašen izjavio je u intervjuu „Glasu Srpskom" da je visoki predstavnik Karlos Vestendorp više puta drastično kršio svoj mandat, Dejtonski sporazum i pravila koja je utvrdio.

„On nije ovde da daje političke ocene o izabranim funkcionerima već da, u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima, radi na stabilizaciji mira, pomirenju naroda i otvaranju perspektive za razvoj"- naglasio je Poplašen. Opširnije


Danas sednica Skupštine RS

BANJALUKA (Beta) - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Petar Đokić zakazao je za danas u deset časova sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o predlogu budžeta za 1999. godinu i izmenama više zakona.

Dnevnim redom sutrašnjeg skupštinskog zasedanja nije predviđena rasprava o formiranju nove Vlade RS. Prema predloženom dnevnom redu, parlament bi trebalo da raspravlja o predlozima za izmenu i dopunu zakona o amnestiji, stambenim odnosima i privatizaciji državnog kapitala u bankama.


Predsednica Haškog tribunala traži

U sporazum mora da uđe i Tribunal

HAG (Beta) - Predsednica Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Gabrijela Kirk Mekdonald izrazila je „krajnju zabrinutost" namerom da se iz sporazuma o Kosovu izostavi svaki pomen Haškog tribunala. Ukoliko iz teksta sporazuma bude izostavljena izričita odredba o pristupu istražitelja Tribunala Kosovu, istraga će praktično biti onemogućena, uprkos jasnoj nadležnosti Tribunala i njegovoj nezamenjivoj ulozi u uspostavljanju trajnog mira i obnovi civilnog društva, rekla je Mekdonaldova na iznenada zakazanoj konferenciji za novinare.

Izostavljanje ranijih odredaba o Tribunalu iz sporazuma dve strane o Kosovu imaće dalekosežne posledice po autoritet Tribunala, i to uz pristanak predstavnika međunarodne zajednice koja ga je osnovala, rekla je Gabrijela Kirkmekdonald i najavila da će uputiti pismo predstavnicima Francuske, Velike Britanije i SAD na pregovorima u Rambujeu.


Nebojša Čović po povratku iz Londona

Zaoštravanje odnosa u jugoslovenskoj federaciji

BEOGRAD - Načelan stav britanskog ministarstva spoljnih poslova je da treba podržati Crnu Goru u njenim demokratskim procesima, što bi bilo korisno za ceo region, izjavio je za „Glas" Nebojša Čović, predsednik Demokratske alternative, po povratku sa konferencije o Crnoj Gori i jadranskoj oblasti, koja je održana u Londonu, a na kojoj je prisustvovao i crnogorski predsednik Milo Đukanović. Na pitanje da prokomentariše odluku Vlade Crne Gore da ne dozvoli upotrebu svoje teritorije u slučaju sukoba sa NATO, Čović je odgovorio:

- To je samo nastavak zaoštravanja odnosa unutar federacije. Sa jedne strane ovu odluku razumem, ali nisam pristalica razbijanja SRJ - rekao je Čović i dodao da je ovakva reakcija došla kao posledica ponašanja vrha beogradske vlasti.

A.M.


Kosta Čavoški, profesor Pravnog fakulteta

Ako se vojska povuče, ostaćemo bez Kosova

BEOGRAD - Ukoliko strane trupe dođu na Kosovo, Zapad će tražiti da se naše snage povuku, a ako se to dogodi Kosovo i Metohija više neće biti srpski - izjavio je Kosta Čavoški, profesor Pravnog fakulteta na jučerašnjem pres klubu održanom u „Media centru" pod nazivom „Lavirinti Rambujea".

- Ako pokrajina, kako je to predložio Hil, dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, biće to nominalna država u okviru SRJ, ali pod međunarodnim protektoratom. Ona neće biti subjekt međunarodnog prava, ali neće biti ni integrisana u sastav Srbije i Jugoslavije. To će biti posebno telo koje će se, kada se priviknemo da nije naše, osamostaliti - objasnio je Čavoški. Razgovori u Rambujeu su, po njegovoj oceni, protivustavni, a priznanjem albanske strane kao ravnopravnog pregovarača na međunarodnom nivou eventualni sporazum će „dobiti veću pravnu snagu od Ustava".

A.B.


Pismo Miloševiću

SOFIJA (Beta) - Predsednici Bugarske i Rumunije Petar Stojanov i Emil Konstantinesku pozvali su predsednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati strane trupe na Kosovu, javlja bugarski radio. „Bugarska i Rumunija smatraju da je prihvatanje mirnog rešenja jedino razumno sredstvo u cilju sprečavanja dalje eskalacije sukoba i u tom kontekstu jedna međunarodna mirovna operacija pod okriljem NATO je jedino preostalo sredstvo za garantovanje mira u regionu i teritorijalnog integriteta SRJ", navodi se u zajedničkom pismu upućenom Miloševiću.


Vojislav Koštunica o razgovorima u Rambujeu

Dokusurivanje Jugoslavije

BEOGRAD - Glavnu reč u primeni sporazuma u Rambujeu, ako on uopšte bude postignut, imaće NATO trupe. Na ovaj način SRJ će biti i definitivno dokusurena jer će NATO moći da reaguje u bilo kojem delu Srbije, izjavio je na konferenciji za štampu lider Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica. Prema njegovim rečima, dolazak čak trideset hiljada vojnika „za našu zemlju predstavlja okupaciju".

- Za NATO je važnije kontrola nad Srbijom nego mir na Kosovu. Politički deo sporazuma za Ameriku predstavlja samo parče hartije, kako je i gospođa Olbrajt rekla. Međutim, činjenica je i da je naša delegacija spremna da prihvati loš sporazum, dok albanska strana prihvata samo referendum. Ali ni jedna ni druga strana ne prihvataju vojni sporazum, rekao je Koštunica.

V.Đorđević


Branislav Jovanović, predsednik gradske Vlade Niša

Politička ujdurma SPS

NIŠ - Predsednik gradske vlade i savezni poslanik SPO Branislav Jovanović je povodom zahteva GO SPS da Zoran Živković podnese ostavku na mesto gradonačelnika Niša, zbog navodnih poslovnih mahinacija, izjavio da je to politička ujdurma socijalista, kao i do sada.

- Firma „Tehnomeding" je radila pre saradnje SPO i DS i dolaska te Koalicije na vlast, to je bila privatna firma Živkovića koja nikada nije radila sa gradom, ja to potpisujem. A pošto se poslovanje svrstava u neku sferu morala, odbornička grupa SPO doneće stav na osnovu odluke Privrednog suda.

LJ. J.


SRS kritikuje Robina Kuka

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka najoštrije osuđuje izjavu ministra inostranih poslova Robina Kuka, u kojoj se sa „žaljenjem konstatuje da nije moguće bombardovanje Srbije, ukoliko albanska delegacija ne potpiše sporazum u Rambujeu", kaže se u saopštenju ove stranke. Radikali ocenjuju da ova izjava „zapravo pokazuje da zapadne sile uopšte ne interesuje rešavanje političke krize na Kosovu, već isključivo stacioniranje snaga NATO i okupacija naše države", stoji u saopštenju.


Posle dva produžetka, danas u 15 časova konačan rezultat pregovora Beograda i kosovskih Albanaca? Vedrin i Olbrajt juče nastavili pritisak na pregovaračke timove

Referendum uslov za albanski potpis

Beograd i dalje odbija dolazak bilo kakvih stranih trupa, kao i referendum o statusu pokrajine. Pregovori će trajati do petka?

RAMBUJE (Beta) - Ministar inostranih poslova Francuske Iber Vedrin ponovo je juče došao u Rambuje gde se više od dve nedelje vode pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize. Po dolasku u srednjovekovni zamak, Vedrin nije davao nikakve izjave za novinare. U zamku se već nalazila američki državni sekretar Madlen Olbrajt. Ona se sastala sa delegacijom kosovskih Albanaca u pokušaju da od njih dobije konačni pristanak na sporazum. Opširnije


Rusija protiv upotrebe sile u SR Jugoslaviji

Još jednom odlučno „njet"

SANKT PETERSBURG (Beta-Itartas) - Ruski premijer Jevgenij Primakov potvrdio je juče da se Moskva suprotstavlja svakoj upotrebi sile za rešenje kosovske krize. „Ponavljamo da smo protiv upotrebe sile u Jugoslaviji u svakom slučaju", rekao je Primakov novinarima u Sankt Petersburgu. Što se tiče mogućeg prisustva međunarodnih snaga na Kosovu, on je dodao da „ako Jugosloveni sami postave pitanje vojnog pitanja za rešenje problema, to ćemo pozitivno razmotriti".


Rubin tvrdi da ima napretka, ali nema pristanka

Srbi još nespremni za NATO

RAMBUJE (Beta) - Pregovori o rešenju kosovske krize kreću se u pravom smeru, ali ni srpska ni albanska strana još nisu rekli bezuslovno „da" ponuđenom sporazumu, izjavio je juče portparol američkog Stejt depratmenta Džejms Rubin. Na konferenciji za novinare nakon razgovora američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt sa delegacijom kosovskih Albanaca Rubin je rekao da albanska strana „nastavlja da se kreće ka pristanku na plan predložen ovde u Rambujeu". On je dodao da „srpska strana još nije spremna da se ozbiljno angažuje na vojnom delu plana" koji podrazumeva dolazak snaga za implementaciju sporazuma na Kosovo.


Pregovori napreduju, uskoro primena sporazuma

Na dnevnom redu vojni aneks

RAMBUJE (Beta) - U pregovorima delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca u zamku francuskog gradića Rambuje ima napretka, potvrdio je juče agenciji Beta jedan zapadni diplomata blizak pregovorima. Diplomata, koji je zahtevao anonimnost, rekao je da su razgovori o rešenju kosovske krize u srednjovekovnom zamku trajali celu noć i da se „jedna strana, manje-više, saglasila sa političkim delom sporazuma". On je rekao da se očekuje da otvorena pitanja u političkom delu sporazuma budu rešena, a da će se onda preći na vojni deo sporazuma, odnosno na pitanje njegovog sprovođenja. Na pitanje da li se može očekivati novo odlaganje pregovora, taj diplomata je odgovorio odrečno.


„Gardijan": Zastoj u pregovorima smanjio pritisak na Srbe

Miloševićeva taktička pobeda

LONDON (FoNet) - Britanska štampa, koja opširno piše o kosovskoj krizi, složna je u oceni da je odbijanje kosovskih Albanaca da pristanu na politički deo predloženog mirovnog sporazuma u Rambujeu smanjio pritisak na srpsku stranu kojoj se u odsustvu dogovora preti vazdušnim udarima NATO. Gardijan na naslovnoj stranici pod naslovom „Zastoj na pregovorima smanjio pritisak na Srbe" ocenjuje da je jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević postigao taktičku pobedu kada američki državni sekretar, Madlin Olbrajt, prekjuče nije uspela da ubedi kosovske Albance da pristanu na mirovni sporazum. Time je, nastavlja list, smanjen prostor SAD koje insistiraju na tome da, kako piše, „prkosni jugoslovenski predsednik" bude kažnjen. Opširnije


Monsa Niberga, portparola OEBS u Beču, o dolasku na Kosovo

Sačekati odluku iz Rambujea

BEOGRAD - Komentarisanje proširenog mandata OEBS, čije bi snage umesto trupa NATO došle na Kosovo i vršile kontrolu primene eventualnog srpsko- albanskog sporazuma, u ovom trenutku je vrlo nezahvalan posao. S obzirom da pregovori u Rambujeu još traju i da priča oko predloga srpske strane da umesto Alijanse na jug Srbije dođe OEBS nije zvanično potvrđena, mogu samo da kažem da bi OEBS bio u mogućnosti da tom predlogu izađe u susret, ali pod uslovom da to od nas bude traženo i, pre svega, potvrđeno konačnim sporazumom Srba i kosovskih Albanaca u Rambujeu - rekao je juče za „Glas" Mons Niberg, portparol OEBS u Beču. On je naglasio da bi bilo kakvoj odluci u tom pravcu morala da prethodi i jednoglasna odluka 54 zemlje članice OEBS.

- Odluka o slanju dodatnog kontigenta pripadnika OEBS na Kosovo trenutno je samo nepotvrđena informacija koja mi se čini malo verovatnom. Međutim, ukoliko dođe do takvog razvoja događaja OEBS će najverovatnije biti spreman da ispuni i taj zahtev kako bi se što pre i na miran način okončala kosovska kriza - zaključio je on.

S. M. ĐuriĆ


Rusi dolaze, ali na poziv SRJ

TOKIO (Beta-AFP) - Srpska delegacija na pregovorima u Rambujeu spremna je da potpiše politički deo sporazuma o Kosovu, ali ne i kosovski Albanci, izjavio je juče šef ruske diplomatije Igor Ivanov. Ivanov je nagovestio spremnost Rusije da sarađuje u formiranju vojnih snaga za održanje mira na Kosovu „ako Beograd bude pristao na raspoređivanje" tih snaga i „ako Beograd zatraži da i Rusija u njima učestvuje". Pored toga, on je potvrdio protivljenje Moskve vojnima akcijama protiv SRJ slučaju da za neuspeh pregovora bude odgovoran Beograd.


EU najavljuje ukidanje sankcija po postizanju sporazuma

Pomoć i u obnovi Kosova

LUKSEMBURG (Beta-AP) - U slučaju da se na pregovorima u Rambujeu postigne sporazum o Kosovu, Evropska unija je spremna da postepeno ukine trgovinske i druge sankcije protiv SR Jugoslavije, izjavili su juče zvaničnici EU. Prema istim izvorima, šefovi diplomatija EU, koji su već dva dana okupljeni u Luksemburgu, takođe su se saglasili da pomognu u obnovi Kosova i u mogućem sazivanju konferencije donatora. Očekuje se da ministri spoljnih poslova tokom dana izdaju zvanično saopštenje u kome će se, kažu zvaničnici, ukidanje sankcija SR Jugoslaviji usloviti ispunjavanjem posebnih uslova koji se od Beograda traže da bi se kosovski ćorsokak rešio mirnim putem.

 

Selimi vrhovni komandant „OVK"

PRIŠTINA (Beta) - Bivši komandant terorističke Oslobodilačke vojske Kosova u Drenici Sulejman Selimi imenovan je za vrhovnog komandanta OVK, prenosi prištinski „Kosova sot". List piše da je Selimi bio „jedan od osnivača OVK". „Kosova sot" navodi samo podatak da je Selimi rođen u selu Ovčarevo u Drenici.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.