GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 17. februar 1999.
 Broj 249
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Svečanost na Dan zaljubljenih u Sabornoj crkvi u Pirotu

Venčani posle zlatne svadbe

Na dan Svetog Trifuna krštavali su se i venčavali i oni koji već odavno imaju unuke. O duhovnoj vezi Hilandara i Pirota svedoči pirotski ćilim na Svetoj gori

Sveštenstvo grada Pirota povodom 800 godina manastira Hilandar poziva Piroćance starije od 25 godina koji nisu kršteni da prime svetu tajnu krštenja, kao i supružnike koji nisu sklopili crkveni brak da to učine", glasio je poziv sveštenika u Pirotu koji se danima vrteo na lokalnom radiju.

U nedelju 14. februara na Svetog Trifuna, koga mnogi slave i kao Dan vinogradara i kao Dan zaljubljenih, u Sabornoj crkvi u Pirotu bilo je veoma svečano. Došli su i mladi i stari da se krste i venčaju. Došle bake i deke, njihovi unuci, deca, kumovi, rođaci i prijatelji, a bilo je i onih koji su došli iz znatiželje. Svi lepo obučeni i vidno uzbuđeni. I dok su se pojedini roditelji pred oltarom zaklinjali na vernost u bračnoj zajednici, dotle su njihova deca sa buketima cveća strpljivo čekala da se čin venčanja okonča. Tog dana kršteno je 58 Piroćanaca i sklopljeno 18 crkvenih brakova.

Čini se, ipak, da su tog dana posebno bili uzbuđeni, ali u isto vreme i veoma srećni, bračni par Gordana i Bogoljub Despotović koji je nekoliko dana pre toga obeležio 50 godina braka.

- Veselo je bilo na proslavi naše zlatne svadbe, ali smo danas posebno uzbuđeni jer se venčavamo u crkvi - priča nam Gordana. Na naše pitanje zašto su toliko godina čekali na ovaj trenutak ona kaže:

- Ko je sinko ranije i smeo da pomisli na to. Suprug je bio komunista i nije smeo da se venča da ne bi ostao bez službe. Eto, na sreću, i to je prošlo. Srećni smo što smo dočekali i taj trenutak. Imamo troje dece - dva sina i kćerku i šestoro unuka. Svi su oni kršteni, a deca su se venčala i u crkvi. - To nam je poslednja želja - kaže Bogoljub i dodaje da je njegov otac za života uvek govorio „da ne voli što on i njegova Gordana žive nevenčani". To smo danas obavili i sada slobodno možemo da tražimo „kartu za gore" - reče sa smeškom Bogoljub, vitalni penzioner od 77 leta, dok je supruga sedam godina mlađa.

Bračni par Borislava i Stanimir Mančić iza sebe imaju 33 godine zajedničkog života. I oni su, kako nam rekoše, godinama čekali venčanje.

- Pitate zašto se to nije dogodilo ranije. Ako kažem da su to sve sprečavale raznorazne okolnosti, pa i političke prilike, možda nećete verovati, ali ima istine u tome. Bilo kako bilo, tek ovo je danas prilika da ozvaničimo naš brak jer se po hrišćanstvu smatra da građanski brak nije punovažan. Ovo je veoma lepo.

Radostan sam zbog nas, ali i zbog činjenice što se narod i na ovaj način vraća svojim korenima i veri. Imamo dva već odrasla sina, oba su krštena i verujem da će se jednog dana kad dođe vreme i venčati u crkvi - priča Stanimir. NJegova supruga Borislava dodaje:

- Ja sam oduvek želela ovo venčanje, ali stvarno nije bilo prilike da dođe do tog čina. Inicijativa sveštenika iz naše parohije me je oduševila. Pozvala bih i ostale bračne parove da dođu u crkvu i venčaju se. Ja sam vernik i radujem se povratku naroda veri i tradiciji. Među mladima koji su se tog dana krstili bila je i Sunčica Veljković koja nam reče da ne zna zbog čega je do sada čekala da se krsti. Valjda zbog nekih običaja. U Katoličkoj crkvi, koliko zna, to dugo postaji i drago joj je što je to počelo i u Pravoslavnoj.

Pirotski arhijerejski namesnik gospodin Hristivoje Nikolić o ideji da se u pirotskoj Sabornoj crkvi organizuje masovno venčanje i krštenje kaže za „Glas":

- Masovnih venčanja do sada nije bilo i ovo je prvi put. Masovno krštenje bilo je pre osam godina povodom 120 godina ovog duhovnog hrama i tada smo krstili 120 ljudi. Oni koji nisu stigli danas uradiće to drugi put, ali važno je da urade. Ova godina je godina jubileja - osam vekova Hilandara - pa smo se upravo i mi odlučili na ovaj korak kako bi se narod vratio Svetosavlju i svojim korenima. Nastojaćemo da u našoj eparhiji ne bude nekrštenih i nevenčanih. Nećemo, dakle, dozvoliti da ljudi žive nevenčano. Mi, naravno, ne potcenjujemo građanski brak, ali smatramo da to nije brak već samo ugovor o zajedničkom životu - kaže arhijerej Nikolić.

Činu masovnih krštenja i venčanja u Sabornoj crkvi prisustvovao je i otac Vasilije iz manastira Hilandar koji je za naš list izjavio:

- Želja našeg manastira je da se svi krte i oni koji žive u zajednici venčaju. To što radimo je po blagoslovu episkopa niškog gospodina Irineja. To je pre mesec dana počelo u Nišu, a sada i u Pirotu. Što se tiče Pirota mi smo odavno u duhovnom srodstvu sa njim. Hilandar je imao metoh ovde i dan-danas u velikom salonu cara Dušana postoji pirotski ćilim koji je u ovu svetinju donet oko 1900. godine, a možda i ranije. Ovaj dar Pirota stalno nas podseća na narod ovog kraja. Oni koji su danas kršteni po pravilu Crkve prvi put su dobili svog anđela čuvara, prvi put su dobili kuma, prvi put mogu da se zovu hrišćanima i imaju pravo da se pričeste - kaže otac Vasilije.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.