GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 17. februar 1999.
 Broj 249
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Milan Panić, predsednik upravnog odbora „ICN Pharmaceuticals" boravio juče u Podgorici i obećao

Portoriko i Kalifornija za otpuštene radnike

Mi smo gradili, oni ruše i otimaju. Našim lekovima kupuju socijalni mir. Svi ugovori ispoštovani

PODGORICA - Izađite iz fabrike što pre, platite nam štetu koju ste napravili, a pošto Panić nije revanšista ostaviću vas na miru. A ako nećete uradićemo to na drugi način, uputio je srpskim vlastima sa jučerašnje konferencije za novinare u Podgorici poruku Milan Panić, predsednik upravnog odbora „ICN Pharmaceuticals" povodom događaja u „ICN Jugoslavija".

- U njihovim rukama su sada naše zalihe vredne 80 miliona dolara sa kojima žele da kupe socijalni mir - naglasio je Panić. - Najvažnija stvar je da svaki Srbin i Crnogorac shvati da smo mi bili grupa koja je gradila. Oni ruše! Mi smo davali humanitarnu pomoć, plate, penzije, dohotke za decu. Oni otimaju! Za mene su rekli da sam čovek koji je najviše izgovarao reč mir. Oni su hteli da se tuku! Oni nisu oteli američku kompaniju. To je bila srpska fabrika sa američkim kapitalom. Otimanje američke fabrike je otimanje fabrike od srpskih akcionara i vlasnika. Oni su poslali specijalce i paraspecijalce da se bore protiv Srba u Beogradu... Panić je zatim dodao da je rukovodstvo „ICN Jugoslavije", odlučilo da centar fabrike premesti u Crnu Goru jer:

- Crnogorska vlada nije priznala odluke srpske Vlade. A zbog ogromne štete nanete kompaniji i akcionarima - obrazložio je Panić - tražićemo povratak, ali i svega drugog što smo izgubili u Srbiji i Crnoj Gori. Na današnjem sastanku borda odlučili smo: ne odlazimo iz Beograda i Jugoslavije. U Crnu Goru smo prešli samo da bismo mogli slobodno da radimo. Moraćemo našim radnicima da nađemo posao na drugim mestima. Stotinu radnika poslaćemo u Fabriku u Portoriko, a naše istraživače u Kaliforniju. Panić se osvrnuo i na podršku američke vlade koja želi da od srpskih vlasti naplati štetu učinjenu njenoj kompaniji.

Zbog nanete štete, rekao je Vladan Batić, pravni zastupnik „ICN Jugoslavija", ova fabrika će podići krivičnu prijavu protiv Mirka Marjanovića, Leposave Milićević, Milovana Bojića, Jorgovanke Tabaković ministra za vlasničku transformaciju, Tomislava Jankovića direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Marije Krstajić novopostavljenog generalnog direktora „ICN Jugoslavije". A o tome šta je istina o prenosu patentnih prava na četiri jedinjenja vredna 220 miliona dolara objasnio je Teodor Olić, član borda „ICN Jugoslavije".

- Oba partnera (ICN i „Galenika holding") su potpisala četiri ugovora o transferu još 26. aprila 1991. godine, o čemu postoji dokumentacija. Prenos je u potpunosti izvršen i što se tiče svojinsko vlasničkih prava, kao i patentnih prava, što je zavedeno u vlasničke knjige „ICN Jugoslavije". Zbog jednog manjeg spora u procesu prenosa patentnih prava sve je definitivno zaključeno sredinom marta 1994. godine, a što je potvrdila i „Galenika holding".

- Što se tiče materijalnog unosa - nastavio je Olić - uneto je 50 miliona dolara i 1,2 hiljade dolara akcija za 5.300 radnika. Zatim 30 miliona dolara vredna oprema za naučno-istraživački rad, vozni park,... Odnosno, ukupno 105 miliona dolara. Kada je reč o „Galenici holding „ ona je procenjena na 50 miliona 545 hiljada dolara, ali zato što je iz njenog sastava izuzeto pet drugih preduzeća njena vrednost je procenjena na 28 miliona 540 hiljada dolara. U ukupnom iznosu zajedno sa 220 miliona dolara na ime preparata, inostrani partner je uneo u „ICN Jugoslaviju" tačno 431 milion dolara.

Zorica Ostojić


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.