GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 17. februar 1999.
 Broj 249
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Kurdsko pitanje „zapalilo" Evropu posle hapšenja lidera pobunjenika koji se bore za nezavisnost

Odžalan izručen Turskoj

Demonstracije Kurda u svim većim evropskim gradovima. Odžalanovi sledbenici drže taoce u više grčkih i kenijskih diplomatskih predstavništava. Atina i Najrobi „peru ruke"

ANKARA/LONDON - Lider četrnaestogodišnje kurdske pobune za nezavisnost u jugoistočnoj Turskoj Abdulah Odžalan izručen je juče, pod još nerazjašnjenim okolnostima, turskim vlastima, što je izazvalo oduševljenje u Ankari, ali i masovne demonstracije Kurda širom Evrope.

Mosad pomogao u izručenju
BON - Izraelska tajna služba Mosad pružila je odlučujući pomoć turskim agentima u lovu na kurdskog lidera Abdulaha Odžalana, javila je nemačka agencija DPA. Mosad je svojim turskim kolegama najviše pomogao prenoseći im svoje iskustvo u hvatanju i kidnapovanju pojedinih osoba, stečeno pri hvatanju nacističkog zločinca Adolfa Ajhmana 1960. godine, navodi nemačka agencija. Nekoliko dana pre hapšenja Odžalana, šef Turske generalne direkcije za bezbednost Nedžati Bilidžan je izjavio: "Znamo tačno kuda se kreće. Neće nam umaći", tvrdi DPA.

 

Odžalan, kome je većina evropskih zemalja otkazala gostoprimstvo, našao je poslednje utočište u grčkoj ambasadi u Keniji, odakle je u noći između ponedeljka i utorka na neobjašnjiv način izručen Turskoj. Kenijski i grčki zvaničnici tvrde da ne znaju kako je došlo do izručenja lidera Kurdske radničke partije, koji se u Turskoj smatra za teroristu i čeka ga smrtna kazna.

Na vest o Odžalanovom izručenju, širom Evrope buknule su demonstracije kurdskih emigranata koji su upali u diplomatska predstavništva Grčke ili Kenije u Londonu, Moskvi, Parizu, Hagu, Bonu, Beču, Briselu, Strazburu, Milanu i brojnim drugim gradovima.

U grčkoj ambasadi u Hagu Kurdi kao taoce drže ženu ambasadora sa osmogodišnjim sinom i služavkom, a stotinak Kurda u ambasadi u Londonu prete da će se spaliti u znak protesta.

Kako javlja Rojters, jedan kurdski zatvorenik se spalio u znak protesta u turskom zatvoru u Dijabakiru, a drugi je teško povređen pri pokušaju samospaljivanja.

"Lider separatističke organizacije je u Turskoj jutros od tri sata", izjavio je juče s oduševljenjem turski premijer Bulent Edževit. "On će odgovarati za svoje postupke pred turskim pravosuđem", dodao je Edževit.

Turska tereti Odžalana za smrt oko 29 hiljada ljudi, koliko ih je poginulo za poslednjih četrnaest godina u borbama na jugoistoku Turske.

Odžalanovo izručenje podiglo je na noge i organizacije za zaštitu ljudskih prava širom Evrope koje strahuju da on u Turskoj ne može dobiti pošteno suđenje. Zasad, međutim, preovlađuje uverenje da Turska, zbog interesovanja međunarodne javnosti, Odžalanu ipak neće izreći smrtnu kaznu.

Grčki ministar inostranih poslova Teodoros Pangalos apelovao je na Kurde da se povuku iz diplomatskih predstavništava i oslobode taoce, a apelu se pridružio i Jaser Kaja, predsednik kurdskog parlamenta u egzilu.

Objašnjavajući nedoumice oko izručenja, Pangalos je rekao da je Odžalan, i pored saveta osoblja ambasade da to ne čini, sam odlučio da u pratnji predstavnika kenijskih vlasti krene na aerodrom u Najrobiju, da bi otputovao u Holandiju.

Na putu za aerodrom, iz konvoja koji je pratilo i osoblje grčke ambasade, Odžalanova kola su nestala. Grčka vlada je u nekoliko navrata tražila od kenijskih vlasti informaciju gde se on nalazi, ali nije dobila nikakav odgovor, dodao je Pangalos.

Više od dvadeset miliona Kurda žive kao nacionalne manjine u pet zemalja Bliskog istoka, ali je svet ostao gluv na njihove zahteve za nezavisnošću.

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.