GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 17. februar 1999.
 Broj 249
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Zapadne diplomate tvrde da još nema sporazuma ni po jednoj tački

Ozbiljna pogodba tek u subotu?

Albanska strana popušta, Milošević pred odlukom da popusti ili da se suoči sa udarima

RAMBUJE (Beta-Rojters) - Pregovori u Rambujeu su ušli u deseti dan, a diplomate izjavljuju da dve strane nisu postigle sporazum ni o jednoj tački i da se do sada, izuzimajući sastanak sa američkim državnim sekretarom Madlen Olbrajt , nisu čak ni sastale.

Status, institucije, ekonomija...
PARIZ (Beta) - U Rambujeu su nastavljeni pregovori državne i delegacije kosovskih Albanaca o Kosovu, i pregovarači su juče, kao i prekjuče, usredsređeni na politička, institucionalna i ekonomska pitanja iz predloga sporazuma koji je podnela Kontakt grupa. Kako su Beti rekli međunarodni zvaničnici neposredno upućeni u tok pregovora, još se ne raspravlja o vojno-bezbednosnim pitanjima.

 

Volfgang Šisel za učešće Austrije u međunarodnim trupama na Kosovu Cilj NATO:
Razoružanje obe strane
BEČ (FoNet) - Ministar inostranih poslova Austrije Volfgang Šisel založio se za učešće austrijskih vojnika u eventualnim mirovnim snagama za Kosovo i Metohiju. „Ukoliko se postigne političko rešenje, biće hitno potrebno masovno prisustvo NATO u kriznom regionu", objasnio je Šisel preksinoć u drugom dnevniku austrijske državne televizije. On je istakao da bi cilj tih trupa morao biti razoružanje obe strane, kao srpskih specijalnih jedinica, tako i albanske, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Šisel je rekao da bi za vazdušne udare NATO, ako se ne postigne mirno, političko rešenje, bilo poželjno usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

 

„Ne vidim da će u narednih nekoliko dana biti značajnih pomaka. Srbi će u najmanju ruku želeti da ovo (postizanje sporazuma) odlažu do poslednjeg časa", izjavio je jedan evropski diplomata blizak razgovorima u dvorcu Rambuje. Prema diplomatskim procenama, ukoliko bude ozbiljne pogodbe, trebalo bi je očekivati neposredno uoči isteka roka koji je za postizanje dogovora postavila Kontakt grupa.

Diplomate ocenjuju da se predsednik SRJ Slobodan Milošević suočava sa ključnim odlukama, odnosno da li da sada popusti, suoči se sa vazdušnim udarima i popusti nakon toga ili ostane čvrst i pokuša da igra na mogućnost da će međunarodni raskoli paralisati Kontakt grupu.

Prema istim izvorima, kosovski Albanci koji bi, kako se navodi, mnogo dobili ovim mirovnim planom i mnogo izgubili ukoliko bi ga odbacili, popustljiviji su i na predloge Kontakt grupe su podneli pismene odgovore, dok je srpska strana jedva verbalno odgovorila na njih. Zapadni zvaničnici su naglasili da ključni detalji sprovođenja plana, uključujući vojne i policijske aranžmane i mirovne snage, u suštini predstavljaju ponudu tipa „uzmi ili ostavi".

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.