GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 15. februar 1999.
 Broj 247
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
DoktorProf. dr Vujadin Otašević, specijalista sudske medicine iz Niša, za „Glas javnosti"

Ne bih dozvolio sebi da kažem laž

Obdukcija leševa poginulih u Račku pokazala da nije bilo masakra. Utvrdili smo da su to uradile životinje. Na jednom broju leševa Albanaca utvrdili da u krvi ima narkotika

NIŠ - Dobro je što je obavljena obdukcija 40 poginulih u selu Račak na Kosovu jer je zbog toga bila zbunjena ne samo naša nego i međunarodna javnost. Prvi i osnovni zaključak naših i eksperata iz Finske i Belorusije bio je da nema zlostavljanja niti masakra - rekao je za „Glas" prof. dr Vujadin Otašević, specijalista sudske medicine iz Niša koji je sa svetskim ekspertima obavio delikatne obdukcije stradalih u sukobima u Hrvatskoj i na Kosovu, za koje se sumnjalo da su žrtve masakra.

Kako ste demantovali vest da je u Račku bilo masakra nad Albancima?

- Radio sam najteži slučaj; leš bez glave. Kad to gleda medicinski laik, može da poveruje da je reč o masakru. Utvrdili smo da su to uradile životinje. Našli smo klasične tragove dejstva životinja: manjih glodara, lisice, psa, ptica, miševa. Obdukciju sam radio pred ekspertima iz Belorusije i Finske i našim stručnjacima iz Beograda, Novog Sada i Prištine. Svi su vodili beleške i posle svake obdukcije konstatovali smo da nema tragova dejstva tupog i oštrog mehaničkog oruđa. Sve su snimale tri videotonske kamere; OEBS, finske i naše. Doneli smo opšte usaglašene zaključke i nije istina da Finci nisu hteli da potpišu. Ostalo je da u svojim laboratorijama utvrde da li su poginuli u krvi imali drogu ili amfetamine. Mi smo u Nišu na 19 leševa Albanaca koji su dopremljeni s Kosova u jednom broju utvrdili da u krvi ima narkotika.

Da li biste, uprkos medicinskoj etici, nešto prećutali u korist Srba?

- Ne mogu da prikrijem nešto što mi se čini ili što sam utvrdio da nije dobro. To je moj profesionalni odnos prema medicini i medicinskoj etici. Ne bih prećutao ništa, bez obzira šta sam tamo našao. Potpisao bih samo istinu koju su svojim potpisom potvrdili i svetski stručnjaci.

Kako je izgledalo vaše angažovanje u Međunarodnoj komisiji Haškog tribunala u Zagrebu?

- To je bila stručna međunarodna komisija koju je formirao Haški tribunal za ispitivanje navodnih zločina koji su počinjeni kod Vukovara, tzv. Ovčara, jer je tu navodno iskopano 200 leševa. Pozvala me Savezna vlada i bio sam jedini predstavnik Jugoslavije kao stručni posmatrač u Međunarodnoj komisiji eksperata koja je u Zagrebu krajem '97. godine radila 45 dana. Za svetsku javnost to su unapred bili bolesnici iz bolnice, deca i žene nad kojima je izvršen masakr i takvo mišljenje je postojalo sve do završetka našeg rada u Zagrebu. U Međunarodnoj komisiji bilo je dosta sudskih medicinara poznatih iz svetske literature. Atmosfera je bila visoko profesionalna i nijednog trenutka nije moglo da se oseti da neko navija i da hoće nešto da prikrije.

Kakva je bila Vaša uloga?

- Bio sam posmatrač. Dva puta sam intervenisao i svetski eksperti su to prihvatili. Rekonstruisali su jednu glavu čije su kosti potpuno bile izlomljene, zbog čega se sumnjalo u masakr. Pokazao sam da je po sredi projektil ili geler i s koje strane je tačno udario. Drugi slučaj odnosio se na jednu polulobanju čija je baza bila puna blata i tu je bio grlić slomljene flaše. Dokazao sam da je to posle nastalo, usled zakopavanja i otkopavanja, da nema veze sa sumnjom da je to ljudska ruka namerno uradila i ta moja zapažanja prihvatili su stručni profesori.

Da li je utvrđeno ko su 200 leševa?

- Dopremljeno je 200 leševa iskopanih na Ovčari, nijedno dete nije nađeno, osim jedne babe pogođene u potiljak, verovatno slučajno. Sve su to bili odrasli muškarci, najverovatnije aktivni borci hrvatske vojske. Ono što mi je bilo posebno drago je to što je na njima nađen kompletan nakit, pare, prstenje, zlatni lanci, krstovi, što znači da ih niko nije pljačkao, što bi bilo sramno, a to bi sigurno nama pripisali. U Zagreb su došli Milan Milutinović i Pavle Todorović, zamenik saveznog ministra koji mi je rekao: „Nisi svestan koliko si zadužio svoju domovinu, kad se vratiš čekaju te nagrade i odlikovanja."

LJ. Jovanović


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.